Skip to content

Θυμήσου το όνομα τους: Μια Έκθεση της Lora Kondu στην Chalkos Gallery.

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Σήμερα, Παρασκευή 18 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο «Θυμήσου το όνομα τους…» της ζωγράφου Lora Kondu στην Chalkos Gallery.

Η Λώρα Κόντου γεννήθηκε στην Πρώην Σοβιετική Ένωση το 1945. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης, όπου και εκπόνησε το 1976, τη διδακτορική διατριβή της πάνω στη μοντέρνα τέχνη. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα στη Γερμανία φοιτώντας για ένα χρόνο (1974) στη Σχολή Ζωγραφικής της Δρέσδης.

Το κείμενο της Λώρας Κωντού για την έκθεση

Κάθε μορφή τέχνης χρησιμοποιείται ως μέσο έκφρασης προσωπικών απόψεων και συναισθημάτων του ανθρώπου. Άλλοτε εκφράζεται μέσα από σύμβολα, μέσα από μουσική, μέσα από το λόγο και τη γραφή, μέσα από την κίνηση, άλλοτε μέσα από τη ζωγραφική και τα εικαστικά. Η Λώρα Κοντού, μια σύγχρονη εικαστικός με καταγωγή από την Πρώην Σοβιετική Ένωση, έχοντας ταξιδέψει, σπουδάσει κι εκθέσει στις μεγαλύτερες πόλεις και καλλιτεχνικά κέντρα του κόσμου μεταφέρει στα έργα της ποικίλα στοιχεία της μοντέρνας τέχνης χρησιμοποιώντας αρκετά γραμμικά και γεωμετρικά σχέδια. Μέσα στα χρόνια της δουλειάς και της καριέρας της έχει καταφέρει να αποκτήσει το δικό της χαρακτηριστικό και αναγνωρίσιμο στίγμα.

 Η Λώρα Κοντού παρουσιάζει μέσα από την έκθεση «Θυμήσου το όνομά τους» τους κυριότερους εκπροσώπους του λόγου που γέννησε η Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη των ποιητών, των λογοτεχνών, των μουσικών, των προσωπικοτήτων που λάμπρυναν τις τέχνες όλης της χώρας. Μέσα από την προσωπική της ματιά αποτυπώνει συγγραφείς της πόλης από διαφορετικές γενιές κι εποχές συνδυάζοντας με έναν ξεχωριστό τρόπο το λόγο με τη ζωγραφική. Μεταφέρει τα πρόσωπα των λογοτεχνών, οποιασδήποτε χρονολογίας, στο σήμερα προσδίδοντάς τους μια σύγχρονη όψη, διατηρώντας όμως τη μορφή τους και το δικό τους προσωπικό στυλ.

Τα πορτρέτα της Λώρας Κοντού παρουσιάζουν ρεαλιστικά τα πρόσωπα των συγγραφέων αλλά μοιάζουν σα να έχουν μια μορφή σκίτσου. Καταφέρνει και συνδυάζει τη ζωντάνια και την ένταση των χρωμάτων με τη διάθεση και το ύφος του εικονιζόμενου προσώπου. Άλλωστε αν κάτι χαρακτηρίζει πλέον τα έργα της Λώρας Κοντού είναι το χρώμα. Πορτρέτα ανδρών και γυναικών συγγραφέων, άλλα χαρούμενα κι ευδιάθετα, άλλα πιο σκεπτικά και σοβαρά, ξεδιπλώνονται και δημιουργούν το δικό τους αφήγημα για το εκάστοτε πρόσωπο. Όλα όμως διακρίνονται από μια αμεσότητα, είτε βλέπεις στα μάτια τους μια έλξη κι έναν ενθουσιασμό είτε μια αποστροφή κι εσωτερικότητα. Συνομιλούν με το θεατή αλλά και μεταξύ τους με έναν μυστικό τρόπο. Μέσα σε κάθε έργο περικλείεται η προσωπικότητα και το έργο κάθε συγγραφέα με αριστοτεχνικό τρόπο. Θα έλεγε κανείς ότι αποτελούν σκίτσα από εικονογράφηση της βιογραφίας τους.

Ιδιαίτερη αίσθηση και παρουσία προκαλούν οι γυναικείες μορφές. Στις γυναίκες ξεχωρίζει κανείς έναν εμφανή δυναμισμό, ένα διαφορετικό φως και μια λάμψη που αποδίδεται κυρίως μέσα από αποχρώσεις του κίτρινου ενώ η θηλυκότητά τους τονίζεται δίνοντας λίγη έμφαση στις καμπύλες τους. Οι άνδρες αποτυπώνονται πνευματώδεις, άλλοι χαμογελαστοί κι άλλοι πιο σοβαροί, και τα πορτρέτα τους μοιάζουν να είναι βγαλμένα από μια στιγμή της καθημερινότητάς τους.

Μέσα από αυτήν την έκθεση η Λώρα Κοντού δίνει τη δυνατότητα να αναδειχθούν προσωπικότητες του Πνεύματος και της Τέχνης της Θεσσαλονίκης, να συναντηθούν λογοτέχνες που βρίσκονται εν ζωή με αυτούς που έχουν φύγει, να συνομιλήσει το παρόν με το παρελθόν. Η προσωπική ματιά της καλλιτέχνιδας προσδίδει στις προσωπικότητες των συγγραφέων ένα μινιμαλισμό στην όψη χωρίς να στερεί την ένταση στην εκφραστικότητά τους. Δημιουργεί έργα που φαίνεται μόλις να έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους για το μέλλον.

Από το 1978 ζει στη Θεσσαλονίκη.

Από το 1982, έχει εικονογραφήσει πολλά παιδικά βιβλία συμπεριλαμβανομένης μίας πεντάτομης Ελληνικής Μυθολογίας.

Οι συμμετοχές της Λώρας Κόντου σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό από το 1974 έως σήμερα:

 • 1974, Συμμετείχε σε ομαδική έκθεση στο Βερολίνο.
 • 1975, Η γκαλερί Treydyacoff της Μόσχας αγόρασε έναν πίνακά της (Αυτοπροσωπογραφία).
 • 1976, Το Υπουργείο Πολιτισμού της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης αγόρασε έναν πίνακά της (Μητρότητα).
 • 1990, Έκθεση στην πόλη της Κατερίνης στην Ελλάδα.
 • 1994, Έκθεση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.
 • 1995, Έκθεση στο Ιταλικό Ινστιτούτο, στη Θεσσαλονίκη.
 • 1997, Εκθέτει έργα της στο Δημοτικό Κέντρο Τέχνης της Κερκύρας.
 • 1999, Έκθεση στην γκαλερί Ettiene Causans, στο Παρίσι, Γαλλία.
 • 1999, Έκθεση στο Αρμενικό Πολιτιστικό Κέντρο, στη Θεσσαλονίκη.
 • 2001, Έκθεση στην Ακαδημία Cattani, στη Μπολόνια, Ιταλία.
 • 2001, Της απονέμεται το πρώτο βραβείο της 45ης Διεθνούς Έκθεσης γυναικών καλλιτεχνών, Myth and Vision, στην Αθήνα.
 • 2002, Συμμετοχή στη διεθνή Biennale του Μόντρεαλ.
 • 2005, Δωρεά πίνακα «Μητρότητα» στπ Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
 • 2005, Εθνικής Αμύνης 9Α Εκθεσιακός Χώρος, έκθεση με πίνακες «Η Θεσσαλονίκη των καφέ».
 • 2008, Έκθεση στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ στην Αθήνα.
 • 2009, Έκθεση στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ στην Αθήνα.
 • 2021, Συμμετοχή με την Chalkos Gallery στην 5η Art Thessaloniki
 • 2022, Έκθεση στην γκαλερί Χαλκός (Chalkos Gallery) στη Θεσσαλονίκη

______________________

«Θυμήσου το όνομα τους…»

της ζωγράφου Lora Kondu

Εγκαίνια Έκθεσης
Παρασκευή 18 Μαρτίου | 18:00 -21:00

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2 Απριλίου 2022.

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη – Παρασκευή: 18:00 – 20:30
Σάββατο: 11:30 – 14:00

Chalkos Gallery
Ιουστινιανού 21, Θεσσαλονίκη.
E. [email protected]
Fb: Chalkos Gallery

Στον χώρο της γκαλερί θα διατίθεται ο κατάλογος της έκθεσης.
Θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα προβλεπόμενα για τον Covid-19 μέτρα .

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Οι Χατζηφραγκέτα επιστρέφουν για ένα live στη Θεσσαλονίκη!
Ερωτεύσου, με λέξεις του Οδυσσέα Ελύτη.