Skip to content

8 λόγοι για να πας στη φετινή ART ATHINA!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Κείμενο: Δώρα Βασιλάκου

To πρώτο art fair της Αθήνας, επιστρέφει για ένα τριήμερο ( 4-7 Ιουνίου), γεμάτο τέχνη, ομιλίες, αφιερώματα και παράλληλες δράσεις . Η κορυφαία διοργάνωση σύγχρονης τέχνης  φιλοξενείται, όπως και το 2014, στο Κλειστό Γήπεδο Παλαιού Φαλήρου. Φέτος, μάλιστα, έχει  επετειακό χαρακτήρα. Σβήνει τα κεράκια των 20 χρόνων και περιμένει το φιλότεχνο κοινό να γιορτάσει μαζί της! Το πρόγραμμα της , πάντα πλούσιο και πολύπλευρο, σε περιμένει να το εξερευνήσεις! Σας δίνουμε 8 λόγους, για να επισκεφτείτε την φετινή «Art Athina»!

1

 1. Ο κεντρικός χώρος των εκθετών

Σε ειδικά διαμορφωμένα art booths ξεδιπλώνεται ο κεντρικός πυρήνας της φετινής «Art Athina», ο οποίος φιλοξενεί 41 γκαλερί, από 13 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και της Ασίας.  Με την παρουσία τους, αποτυπώνουν τις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις  και δίνουν μια σφαιρική εικόνα της καλλιτεχνικής πρακτικής, παγκοσμίως. Μαζί με τις γκαλερί, ένα πλήθος πολιτιστικών φορέων, ιδρυμάτων, καλλιτεχνικών εκδόσεων και media, συνεισφέρουν στη χαρτογράφηση του διεθνούς εικαστικού τοπίου.

2. To Platforms Project : Τέχνη, συμβιώσεις και συνεργασία

To «Platforms Project» έκανε την παρθενική του εμφάνιση, το 2013, και μέχρι σήμερα, είναι από τους κυριότερους πόλους έλξης επισκεπτών της εικαστικής φουάρ.  Ένα project space, μη εμπορικού χαρακτήρα, που δίνει φωνή σε καλλιτεχνικές ομάδες, κοινότητες και νέους εικαστικούς και επιμελητές, που δημιουργούν πλατφόρμες τέχνης και προάγουν το διάλογο και τη συνεργασία. Θα έχεις την ευκαιρία να δεις, σε ξεχωριστά booths, 48 σημαντικές πλατφόρμες – δράσεις καλλιτεχνικών ομάδων, από 14 χώρες και με περισσότερους από 700 καλλιτέχνες. Μία εγγυημένη, εκ των έσω, ματιά στην καλλιτεχνική δημιουργία. Την επιμέλεια του «Platforms Project», υπογράφει η Άρτεμις Ποταμιάνου.

3

3. Η εγκατάσταση «Αναπνοή» του Νίκου Ναυρίδη

Στα πλαίσια του αφιερώματος σε Έλληνες συλλέκτες, η φετινή «Art Athina» τιμά το συλλέκτη Δάκη Ιωάννου και το ίδρυμα «ΔΕΣΤΕ», για την πολυετή προσφορά του στη σύγχρονη τέχνη. Στους χώρους της «Art Athina», θα δεις την 35 δευτερολέπτων οπτικοακουστική εγκατάσταση «Αναπνοή» (Breath, 2005), την οποία εμπνέεται ο καλλιτέχνης, από το ομώνυμο μονόπρακτο του Σάμιουελ Μπέκετ. O χώρος της εγκατάστασης κατακλύζεται από προβολές βίντεο στο πάτωμα, ενώ παράλληλα, ακούγονται έντονοι ήχοι αναπνοής. Οι προβολές στο πάτωμα παρουσιάζουν υλικά κατάλοιπα και απορρίμματα, που περνούν γρήγορα πάνω στη σκηνή, χωρίς μορφή, αλλά ως φευγαλέες επιφάνειες χρωμάτων, δημιουργώντας έναν άτυπο επιδαπέδιο πίνακα. Ο επισκέπτης που διαπερνά τον χώρο, έρχεται σε επαφή με αυτές τις φωτεινές επιφάνειες, διαταράσσοντας και διακόπτοντάς τες, με αποτέλεσμα να βιώνει μία αυτόνομη και ιδιαίτερη κατάσταση. Όπως αναφέρει ο καλλιτέχνης: «Ήθελα οι θεατές να αντιληφθούν το κείμενο με το σώμα τους και την ανάσα τους, όπως η αναπνοή του Beckett. Να φέρνει στο νου το συνεχές παιχνίδι της ζωής και τη σπουδαιότητα της διαδρομής, μια άλλη σχέση ανάμεσα στα γεγονότα και το χρόνο. Κάτι που, αφού αντέχει 35 δευτερόλεπτα, μπορεί να διαρκέσει για πάντα». Η αναπνοή είναι η πρώτη αυτόνομη χειρονομία της ανθρώπινης ύπαρξης, με ισχυρή ενέργεια. Η ανάσα είναι ο πιο λιτός, αλλά εύγλωττος τρόπος, να περιγράψει κανείς τη ζωή. Το εν λόγω έργο παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, στη Μπιενάλε της Βενετίας, το 2005.

34. Οι σειρές ομιλιών για την τέχνη

Τα περίφημα talks της «Art Athina», διαρκούν όλες τις ημέρες της φουάρ και περιλαμβάνουν ολιγόωρες συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, από σημαντικούς ομιλητές του χώρου της τέχνης.  Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια του art fair, που μπορεί ελεύθερα να παρακολουθήσει το κοινό. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τη συζήτηση με θέμα «Η Τέχνη στην Ελλάδα της Κρίσης» (Σάββατο 6/06, 17:00-18:30), τον κύκλο συζητήσεων, με θέμα «Η Χαρακτική στην Ελλάδα», όπου θα δώσουν το παρών άνθρωποι από το Μουσείο Ελληνικής Χαρακτικής, την Α.Σ.Κ.Τ. (Σάββατο 6/06, 20:00 – 21:00) και την ομιλία της Κατερίνας Κοσκινά, για την Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Κυριακή 07/06, 17:00-18:00).

Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Ιερός Άνεμος
Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Ιερός Άνεμος

5. H έκθεση «Art Athina Contemporaries»

Με 38 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανοίγει τις πύλες της στο κοινό, η «Art Athina Contemporaries», σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου.  Αρχική πηγή έμπνευσης της έκθεσης, είναι η σειρά έργων του Γιάννη Θεοδωρόπουλου, με τίτλο «Ιερός Άνεμος» (2015). Πρόκειται για μία ενότητα,  που αποτελείται από φωτογραφίες φωτογραφιών: παλαιότερα τυπώματα του καλλιτέχνη, που είχαν μείνει στο συρτάρι, καλύπτονται με ριζόχαρτο και φωτογραφίζονται. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ανασκευής , η πρωτότυπη φωτογραφία αντικειμενοποιείται, δίνοντας ταυτόχρονα στον δημιουργό τη δυνατότητα επαναξιολόγησης του έργου του. Ένας άλλος κεντρικός εκθεσιακός άξονας, επικεντρώνεται στην ιδέα της κατοίκησης ενός νέου τόπου, αλλά και στην επιθυμία επανακατοίκησης, μέσω της μνήμης, ενός παλιού.

6. Αφιέρωμα στη γκαλερί «ΩΡΑ»

Μετά το αφιέρωμα στη γκαλερί «Δεσμός», στην περσινή «Art Athina», σειρά για φέτος έχει άλλη μία ιστορική αθηναϊκή γκαλερί, η «ΩΡΑ». Την περίοδο της Δικτατορίας, λειτούργησε ως «κιβωτός καλλιτεχνικής αντίστασης», παρουσιάζοντας avant garde δημιουργούς, όπως ο Σταύρος Ιωάννου, ο Δημήτρης Αληθεινός και ο Κυριάκος Κατζουράκης, αλλά και νεότερους, όπως ο Εδουάρδος Σακαγιάν και ο Κώστας Παπανικολάου. Τ ο θέμα του αφιερώματος επικεντρώνεται στην εμβληματική αντιστασιακή προσωπικότητα του Ασαντουρ Μπαχαριάν(1924-1990). Εξέχων ζωγράφος και χαράκτης, ενσάρκωνε τη ψυχή της «ΩΡΑΣ». Το μοναδικό αυτό tribute, παρουσιάζει ο Μάνος Στεφανίδης, με τη συμμετοχή του Δημήτρη Αληθεινού.

7

7. Το παιδικό καλλιτεχνικό εργαστήριο

    Η συνεργασία της φετινής «Art Athina», με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Very Young Contemporary Art», φέρνει στο κοινό το KIDS LAB, με ένα πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μικρά παιδιά. Μία προσπάθεια να έρθουν τα μικρά παιδιά κοντά στην τέχνη, μέσα από το παιχνίδι. Το πρόγραμμα ονομάζεται «Silver Andy» και έχει σαν σημείο αναφοράς, τον πατέρα της Pop Art, Αndy Warhol. Με άξονα δύο λιγότερο διάσημα έργα του Γουόρχολ, την εγκατάσταση “Silver Clouds” και τα ασπρόμαυρα φιλμ-πορτραίτα του καλλιτέχνη, γνωστά ως “Screen Tests”, το family room της φουάρ μετατρέπεται σε ένα χώρο παιχνιδιού και εικαστικού πειραματισμού, φιλοξενώντας μια σειρά από διαδραστικές δραστηριότητες.

8 1h ekthesi

8. Η «Art Athina», φέτος σε πάει στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, για 2 θεματικές εκθέσεις που οργανώνει :

Το Αφιέρωμα, στους “γκραφιτάδες” της Αθήνας

«Έξω από το τελάρο, η ζωή δεν είναι πάντα ωραία. Η διαφυγή αυτή, όμως, είναι αναγκαία, για να προκύψει το καινούργιο», μας λέει ο επιμελητής της έκθεσης «Αφιέρωμα στους Τοίχους της Αθήνας και η Τύχη του», Μάνος Στεφανίδης. H εν λόγω έκθεση επανέρχεται στους “γκραφιτάδες” και τις “ταγκιές” τους ,τιμώντας την ανώνυμη και εφήμερη τέχνη τους. Στο εν λόγω project συμμετέχουν ο Μανώλης Αναστασάκος, o Βασίλης Γρυπαράκης (Billy Gee) και o Alex Martinez. Θέμα του, η Δημιουργία του Αδάμ από τη Cappella Sixtina, αλλά με όλα τα αμφιλεγόμενα που μπορεί να έχουν οι δάκτυλοι, τα δάχτυλα και οι δακτυλικές χειρονομίες στην ανθρώπινη μοίρα. Η έκθεση φιλοξενείται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (Επίπεδο Αναχωρήσεων) και αποτελεί εικαστική σύμπραξη, μεταξύ της «Art Athina» και του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Άγγελος Σπαρτάλης, Από τη γη στη σεληνη,
Άγγελος Σπαρτάλης, Από τη γη στη σεληνη,

Τα Βίντεο –Έργα, στον Αερολιμένα Αθηνών

Πρόκειται για την έκθεση βίντεο-έργων «Ταξίδι: 5 οπτικές», σε επιμέλεια της Αρτέμιδος Ποταμιάνου. Άλλη μία θεματική έκθεση – καρπός της συνεργατικής προσπάθειας της «Art Athina» και του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.  Συμμετέχουν οι: Φωτεινή Γουσέτη, Λίνα Θεοδώρου, Άγγελος Σπαρτάλης, Γιάννης Γρηγοριάδης, Ερατώ Χατζησάββα.

 

*Περισσότερες Πληροφορίες

ΔΙΑΡΚΕΙΑ & ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
4 – 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015
Παρασκευή 5, 15:00 – 21:00 // Εγκαίνια 21:00 – 23:00(είσοδος μόνο με πρόσκληση)
Σάββατο 6, 12:00 – 21:00
Κυριακή 7, 12:00 – 21:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Ολόκληρο: €7
Μειωμένο: €5 (άτομα άνω των 65 ετών, φοιτητές, κάτοχοι κάρτας ανεργίας με την επίδειξη κάρτας)
Δωρεάν: παιδιά έως 18 ετών, ΑΜΕΑ, μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και μέλη της AICA
Για γκρουπ επισκεπτών άνω των 10 ατόμων, να επικοινωνήσετε με τους διοργανωτές στο email: [email protected]

ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Κλειστό Π. Φαλήρου (TaeKwonDo), Ολυμπιακά Ακίνητα
Μωραϊτίνη 2, 17 561 Π. Φάληρο
(Απέναντι από τα Village Cinemas Π. Φαλήρου)

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Filme 2015 – Το Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη!
Πες μου το ζώδιό σου, να σου πω ποιο τραγούδι να ακούσεις!