Skip to content

Τα τετράδια της Little Miss Grumpy είναι ό,τι πιο χαριτωμένο έχετε δει!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Πάντα γκρινιάρα ήταν κι αγύριστο κεφάλι, κι είχε κι ένα πινέλο στο χέρι. Λόγος, βεβαία, γίνεται για την εξαιρετικά ταλαντούχα Μαρία Παγκάλου aka @littlemiss.Grumpy, την νεαρή και δημιουργική καλλιτέχνη που τα σκίτσα της έχουν πλημμυρίσει το Instagram και τα κουτιά ταχυδρομείου.

Από πολύ μικρή θυμάται τον εαυτό της να μουτζουρώνει, να ζωγραφίζει και να εκφράζεται μέσα από πολύχρωμες μολυβιές. Το πρώτο της μάθημα ζωγραφικής το έλαβε σε ηλικία ίσως κι μικρότερη των τριών, από τους γονείς της που πάντα την ενθάρρυναν να ακολουθήσει το πάθος της.

«Ο πατέρας μου με το σχέδιο κι η μητέρα μου με το χρώμα υπήρξαν σχολείο για ‘μένα.»

Δηλώνει αυτοδίδακτη, ενώ συνεχώς προσπαθεί να καλλιεργεί τον εαυτό της και να εξελίσσεται μέσα από τα έργα της. Έχει σπουδάσει γραφιστική και θέατρο. Από τη μία, το digital κομμάτι της τέχνης δεν την συγκινεί όσο η ακουαρέλα και οι νερομπογιές και από την άλλη χρησιμοποιεί όλη τη δραματουργική της τέχνη για να «ζωντανέψει« του χαρακτήρες στα σκίτσα της.

Η όμορφη ιστορία της ξεκίνησε αβίαστα, σχεδόν αυθόρμητα, όταν ξεκίνησε να φτιάχνει καδράκια με σκίτσα της, ως δώρα για τους πιο κοντινούς της ανθρώπους, φίλους ή συγγενείς. Οι καινούργιοι της διαδικτυακοί φίλοι μπορεί να βρίσκονται μακριά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ακόμα κι αν δεν γνωρίζονται από κοντά, απολαμβάνουν ένα ιδιαίτερο δέσιμο.

Δέχεται πολλή αγάπη από τους θαυμαστές της, που φυσικά την επιστρέφει πίσω, φτιάχνοντας γι’ αυτούς ολοένα κι περισσότερα νέα σχέδια. Πολύχρωμα ανθρωπάκια. Εμπνευσμένες καρικατούρες. Σκίτσα με νόημα. Με μια απλή περιγραφή, ίσως και μια φωτογραφία, η Little Miss Grumpy βάζει φωτιά στα μολύβια κι δίνει πνοή ζωής σε νέα πρόσωπα.

Συγκινούμαι με τους ανθρώπους που μου δίνουν λεπτομέρειες για να αναπαραστήσω τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

 

DSCN9964

Κι όντως, δυο τρία χαρακτηριστικά είναι αρκετά για το πιο χαριτωμένο αποτέλεσμα. Το αγαπημένο φόρεμα της Σοφίας, το χόμπι του Αλέξη κι τα εξωπραγματικά σγουρά μαλλιά της Αννούλας αρκούν για να τους δεις κι εσύ να ζωντανεύουν πάνω στο χαρτί. Για την Μαρία, η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι οι φωτογραφίες που δέχεται από όλους όσους -χαμογελαστά- παρέλαβαν τα δώρα τους.

Συχνά αναγνωρίζω έξω στο μετρό πρόσωπα που έχω σκιτσάρει. Είναι κι αυτός ένας μοναδικός τρόπος επικοινωνίας.

Η Νατάσσα Μποφίλιου, η Μαρίνα Σάττη, η Τζορτζίνα Λιώση και πρόσφατα η Στέλλα Κονιτοπούλου ζήτησαν και πήραν χειροποίητα μπλοκάκια με τις φιγούρες τους, φτιαγμένα με μεράκι από την Μαρία.

Tzela-10-x-15

Βέβαια, στη σύγχρονη εποχή, η τεχνολογία έχει τον πρώτο λόγο. Έτσι, τα λεπτεπίλεπτα, χειροποίητα σχέδια της Μαρίας ψηφιοποιούνται, ώστε να κατακτήσουν ακόμα πιο εύκολα τον κόσμο του διαδικτύου. Όπως πιστεύει η ίδια, ένα έργο δεν χάνει τη μοναδικότητά του όταν μέσω του διαδικτύου μαζικοποιείται και αγγίζει ένα ευρύτερο κοινό. Αντιθέτως, την χαροποιεί τόσο η εξέλιξη όσο κι οι συνεργασίες που αυτή φέρνει.

Έχω βοήθεια στο κομμάτι της ψηφιακής επανεκτέλεσης από  τον συνεργάτη και καλό μου φίλο Μιχάλη Βαλάσογλου.

Όσες εικόνες και να σας δείξουμε, μόνο από κοντά μπορείτε να εκτιμήσετε την πλήρη υπόσταση των εικαστικών δημιουργιών της Μαρίας. Αυθεντικά σκίτσα, μικρά κάδρα, σημειωματάρια κι ατζέντες με έντονο προσωπικό στοιχείο. Παραμυθένιες εικόνες που συνοδεύουν τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας και μας ξεχωρίζουν με μόνο μια υπογραφή.

AUTHOR

Ελίνα-Σοφία Χασίδου

Ανήκει στη γενιά, που γεννήθηκε σε λάθος εποχή. Ιδανικά ήθελε, όταν μεγαλώσει, να γίνει πρέσβυρα και να ταξιδέψει, μέσω της διπλωματικής οδού, σε όλον τον κόσμο.

Loading...
Εσύ, θα είσαι στο επόμενο Non Rooftop Party;
H Έλλη Πασπαλά συναντά τη Μαρία Φαραντούρη στην πλατεία του Μεγάρου!