Skip to content

Το open call του Little Islands Festival για την ανάδειξη της ομορφιάς της Σικίνου!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

«Σε ένα πλαίσιο σύγκρουσης διαφορετικών (πολιτισμικών) αξιών, μπορούμε να καθορίσουμε ποιες θα επικρατήσουν;»

Το Little Islands Festival | Moving Image & Sound επιδιώκει τη σύνδεση του τοπίου και της φύσης με τον άνθρωπο και την τέχνη, εξερευνώντας τα φυσικά και νοητά τους όρια. Το site-specific open call υπό την ονομασία “Living Environments” αναζητά καλλιτέχνες όλων των εθνικοτήτων που πειραματίζονται με νέες μορφές οπτικοακουστικών τεχνών και μέσων όπως: mapping projection, multimedia / interactive installation, VR, performance.

Πεδίο καλλιτεχνικής έρευνας είναι η Σίκινος, ένα μικρό νησί στο νότιο τμήμα των Κυκλάδων, γνωστό για τα ανέγγιχτα τοπία του και τον οχυρωμένο οικισμό του. Ανεπηρέαστη από τον μαζικό τουρισμό και πεισματικά αρνούμενη να προσαρμοστεί στις σύγχρονες επιταγές της ανάπτυξης, η Σίκινος επιλέγεται ως τόπος συμβολισμού. Ένας τόπος που σκιαγραφεί την έννοια “Living Environments” (Περιβάλλοντα Διαβίωσης) μέσα από την μακραίωνη συνύπαρξη της ανθρώπινης κοινωνίας με τη φύση. Ενεργοποιώντας τη δημόσια τέχνη στο νησιωτικό τοπίο το LIF διαλέγεται με την πολιτισμική υπόσταση και τη συλλογική μνήμη του χώρου, προς αναζήτηση ενός σύγχρονου κοινωνικού τοπίου όπου τα όρια της τέχνης, της φύσης, της ζωής διαπλέκονται και αλληλοτροφοδοτούνται.

Οι καλλιτέχνες καλούνται να κινητοποιήσουν το μύθο, το μυστήριο και τη φαντασία εκείνη, που θα οραματιστεί το πώς η διαφορετική και δυναμική πολιτιστική κληρονομιά του Αιγαιακού τοπίου αφηγείται βιώματα και διαμορφώνει την εμπειρία της καθημερινής ζωής. Σε έναν κόσμο όπου οι χωρικοί φραγμοί στην ανταλλαγή, την κίνηση και την επικοινωνία μειώνονται συνεχώς, η ιδιαιτερότητα του χώρου ως πολιτιστική διαμεσολάβηση ευρύτερων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών διαδικασιών καθορίζει την καθημερινότητα και νοηματοδοτεί το παρόν, θέτοντας προς διαπραγμάτευση τα βιώματα, τις αξίες και τις ταυτότητες που συνδέονται με αυτόν. Αγκαλιάζοντας τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητές τους, ας ανακαλύψουμε μαζί νέους τρόπους σύνδεσης και επανασύνδεσης με την φύση, την πολιτιστική κληρονομιά και το περιβάλλον – έξω από την αυστηρά ανθρώπινη κλίμακα και τα μέτρα της.


Περιγραφή πρόσκλησης

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επιλέξουν τις παρακάτω θεματικές για την δημιουργία έργων που αλληλεπιδρούν με συγκεκριμένες τοποθεσίες του οικισμού «Κάστρο». Οι προτάσεις που θα επιλεγούν προγραμματίζεται να παρουσιαστούν στο πρόγραμμα του “Little Islands Festival | Moving Image & Sound” από 21 μέχρι 25 Αυγούστου 2021.

 

Mapping Projection (μέχρι 15 λεπτά): Πρόσοψη ενός γκρεμισμένου Κυκλαδίτικου σπιτιού

Το γκρεμισμένο σπίτι που δεσπόζει στην πλατεία του οικισμού «Κάστρο» είναι από μόνο του μια καλλιτεχνική παρέμβαση που προέκυψε με το πέρασμα του χρόνου. Συχνά, οι επισκέπτες όταν αντικρίζουν τα γκρεμίσματα του σπιτιού αναρωτιούνται για την ιστορία του, αναζητώντας αφηγήσεις για το μυστήριο που το περιβάλλει. Οι καλλιτέχνες καλούνται να εξερευνήσουν μέσα από ψηφιακές χαρτογραφήσεις και φόρμες, έννοιες του προσωπικού περιβάλλοντος και των συνθηκών της ανθρώπινης ύπαρξης.

Installation: Κυκλαδίτικος Ανεμόμυλος

Οι ανεμόμυλοι αποτελούν μια ξεχωριστή μορφή της λαϊκής αρχιτεκτονικής και συνδέονται με την οικονομική και ιστορική εξέλιξη του Κυκλαδίτικου τοπίου. Ένας τέτοιος ανεμόμυλος, με τα σημάδια του χρόνου και της εγκατάλειψης εμφανή πάνω του, θα αποτελέσει τον καμβά της δημιουργικής σύνθεσης του καλλιτέχνη. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους σε θέματα που συνδιαλέγονται με τον περιβάλλοντα χώρο του ανεμόμυλου και την ιστορική σημασία του.

Interactive Installation: Στεγάδι

Ο δημόσιος χώρος στις Κυκλάδες εισχωρεί με εφευρετικότητα και απλότητα στον ιδιωτικό. Η λειτουργικότητα και η αισθητική είναι παρούσες και συμφιλιωμένες και μάλιστα με τις ελάχιστες δυνατές κινήσεις. Είναι αξιοθαύμαστο το πόσο προφανής και οικεία είναι η οικονομία του χώρου, όπως επίσης είναι άξιο απορίας το πόσο ο δημόσιος χώρος στη σύγχρονη έκφρασή του αδυνατεί να αφομοιώσει και να εκφράσει ανάλογα παραδείγματα. Οι καλλιτέχνες θα κληθούν να δημιουργήσουν μια διαδραστική εγκατάσταση που ερευνά την χρήση του δημόσιου χώρου, τη νοηματοδότηση και ενεργοποίησή του σε σχέση με το χρόνο και την αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο.

Performance με ψηφιακά στοιχεία: Κυκλαδίτικη εκκλησία

Δημιουργία performance που εντάσσει πτυχές της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στη βάση των κοινών και προσαρμόζει την σκηνοθετική της δομή στο προαύλιο χώρο και την πρόσοψη της Κυκλαδίτικης εκκλησίας «Άγιος Ιωάννης».

Virtual Reality (VR)

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να διαμορφώσουν, μέσα από την δική τους καλλιτεχνική ματιά, εικονικά περιβάλλοντα που συνδιαλέγονται με την πολιτιστική ταυτότητα της Σικίνου. Οι καλλιτέχνες είναι ελεύθεροι να εμπλέξουν στοιχεία από φανταστικούς ή παλαιότερους πολιτισμούς, με στόχο την δημιουργία ενός εικονικού κόσμου που θα προσεγγίζει διαφορετικές προοπτικές για οικείες πραγματικότητες.

______________________

Καταθέστε την πρότασή σας στο www.littleislandsfest.com μέχρι τις 20/01/2021.

Επικοινωνία: [email protected]

Loading...
H πέμπτη -online- έκδοση του Photo Vogue Festival!
10 ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης!