Skip to content

KUSS: Ένας πολλά υποσχόμενος νέος παραγωγός από τη Γαλλία.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Ο KUSS είναι ένας νέος παραγωγός και DJ τον οποίο ανακαλύψαμε από το πρώτο του, ολοκληρωμένο EP στην Skryptöm. Ξεκινώντας να παίζει ύστερα από μια αναπάντεχη συγκυρία ακολούθησε τον παλμό της ηλεκτρονικής, περιστοιχισμένος από μια ψυχεδελική ατμόσφαιρα και γοητευμένος από την ευκρίνεια και την λεπτομέρεια της techno. Με τις έως τώρα εμφανίσεις του και όσα απέκτησε από το ντεμπούτο του, εύκολα διακρίνεται η αυτοπεποίθηση και η ενεργητικότητά του. Έτσι, στο δισκογραφικό του ξεκίνημα, γνωρίζουμε αυτόν τον ενθουσιώδη παραγωγό και ανακαλύπτουμε την προσωπικότητα και τον τρόπο που προσεγγίζει τον ήχο και τη δουλειά του.

Πώς ξεκίνησες με την μουσική και, συγκεκριμένα, με την ηλεκτρονική;

Η πρώτη μου εμφάνιση έγινε σχεδόν κατά λάθος. Ένας πολύ καλός φίλος, που δούλευε για μια ομάδα στο Παρίσι εκείνη την περίοδο, ήρθε σπίτι για ένα ποτό κι έλαβε ένα τηλεφώνημα από το αφεντικό του, που του είπε πως ένας DJ δε θα μπορούσε, τελικά, να παίξει εκείνη τη νύχτα. Έπειτα, αυτός του απάντησε ευθύς αμέσως: «Ξέρω έναν καλό αντικαταστάτη» ενώ με κοιτούσε. Δύο ώρες μετά, έκανα το πρώτο μου set στα 17 στο arrondissement cave.

Τι σε συναρπάζει περισσότερο σε αυτό το μουσικό είδος;

Αγαπώ την -κάπως- επιστημονική λεπτομέρεια που βρίσκεται στην techno. Για παράδειγμα, ο ήχος ή οι υφές που θα ανακαλυφθούν και θα χρησιμοποιηθούν κατά την σύνθεση. Από την άλλη, αγαπώ επίσης το ότι η techno μπορεί να είναι άκρως ενεργητική και αιωρητική την ίδια στιγμή. Αυτό είναι και το παράδοξο το οποίο βρίσκω ενδιαφέρον.

Πώς προσεγγίζεις τη δουλειά σου ως παραγωγός; Και τεχνικά και αισθητικά.

Βασικά, εξαρτάται πάρα πολύ από τη διάθεσή μου και το κομμάτι στο οποίο δουλεύω και, συνήθως, δεν έχω ποτέ την ίδια προσέγγιση.

Ποιο είναι το πιο όμορφο πράγμα που σου δίνει η μουσική και πώς σε κάνει να νιώθεις;

Το γεγονός πως κάποια albums ή κομμάτια μπορούν να σε οδηγήσουν σε πραγματικά trips. Είναι αυτό το ψυχεδελικό, το κάπως αέρινο πράγμα που βρίσκω πάρα πολύ όμορφο.

Πού αλλού βρίσκεις κάτι το ενδιαφέρον πέραν της μουσικής;

Μου αρέσει η τέχνη με την ευρύτερή της έννοια, όπως το design, τα γκραφίτι ή οι πίνακες.

Αν μπορούσες να περιγράψεις τον εαυτό σου μέσα από μια ταινία, ένα βιβλίο ή ένα τραγούδι, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

William orbit – water from a wine leaf. Αντιπροσωπεύει και τις δύο πλευρές μου ως άτομο, η μια η πιο ήρεμη και η άλλη η κάπως θυελλώδης.

Ποιο είναι αυτό που θεωρείς πως σου ασκεί την μεγαλύτερη επιρροή;

Η ροκ είναι μια από τις μεγαλύτερες επιρροές μου! Το είδος που με έκανε να αγαπήσω την trippy πλευρά της μουσικής – αυτό που ψάχνω περισσότερο, πλέον. Αν ήταν να μιλήσω για τις σημαντικότερες αναφορές μου, τότε θα επέλεγα William Orbit, CSNY, Pink Floyd, spacemen 3 μαζί με Oscar Mulero, Sleeparchive, Rene Wise κι άλλους τόσους από την techno μεριά!

Τι είναι αυτό που σε παρακινεί;

Τα σχόλια και τα όμορφα μηνύματα. Είτε από καλλιτέχνες, είτε από το κοινό είναι σίγουρα κάτι που μου δίνει ώθηση!

Και τι σε κάνει χαρούμενο;

Το να δουλεύω σκληρά για κάποιο project και το να είμαι περήφανος για το τελικό αποτέλεσμα. Είναι από τα πράγματα που με κάνουν υπερβολικά χαρούμενο!

Πώς συμφιλιώνεσαι με τις προκλήσεις και ποια θεωρείς ως μία από αυτές;

Η τελευταία μου ζωντανή εμφάνιση στο Nexus (ένα 360° VJ club στο Παρίσι) ανάμεσα από Moteka και Ben Klock ήταν μια σοβαρή πρόκληση! Πρώτον γιατί γουστάρω πολύ και τους δύο και δεύτερον, το να κάνεις κάτι τέτοιο απαιτεί περισσότερα από τον εαυτό σου από ένα απλό set. Για ‘μένα, όλη η δουλειά που γίνεται πριν το live είναι σαν μια αυτοθεραπεία, αγνός παράγοντας δημιουργίας όπως το να ψάχνεις βαθιά τον εαυτό σου!

Πότε και πού νιώθεις πιο άνετα με τον εαυτό σου και με σιγουριά;

Σαφώς και είμαι περισσότερο άνετος στην σκηνή, αλλά μόνο αφού περάσουν τα πρώτα 10 – 15 λεπτά. Τόσο χρειάζομαι για να μπω για τα καλά στο set.

Πώς βρίσκεις την ισορροπία στη ζωή σου; Σου είναι καθόλου εύκολο;

Δεν την έχω βρει μέχρι στιγμής. Πιστεύω, όμως, πως το να είσαι σε ισορροπία είναι από τα δυσκολότερα πράγματα για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη!


Η συνάντηση δύο καλλιτεχνών μπορεί, πολλές φορές, να οδηγήσει σε απίστευτα πράγματα, καθώς μας κατευθύνει σε μουσικές αναζητήσεις που, ενδεχομένως, να μην προέκυπταν αν ήταν κάποιος ολομόναχος.


Τι είναι αυτό που σε φοβίζει περισσότερο και τι κάνεις για να το ξεπεράσεις;

Αυτό που με φοβίζει περισσότερο είναι να σταματήσω να είμαι δημιουργικός ή να έχω έμπνευση. Η μόνη λύση γι’ αυτό είναι να διαλογιστώ. Βοηθάει στο να αδειάσω το κεφάλι μου και να χαλαρώσω, ενώ μου τονώνει τη δημιουργικότητα.

Ποια είναι η άποψή σου για τις τάσεις; Στην μουσική και/ή στη ζωή γενικά.

Πάντοτε θα κυριαρχούν κάποιες τάσεις, αλλά είναι και ο λόγος που ανοίγονται κάποιες πόρτες για όσα είναι να συμβούν. Οπότε δεν έχω και κάτι εναντίον αυτών. Και, όπως κάθε τάση, αυτές που αντιπαθώ δε διατηρούνται μιας και, σχεδόν πάντα, φεύγουν όσο σύντομα έρχονται.

Υπήρξε κάποια στιγμή που σου έδωσε ένα μάθημα ζωής;

Κάποτε έπρεπε να ετοιμαστώ για μια live εμφάνιση στην Tours (Γαλλία) και την αμέσως προηγούμενη νύχτα, ξέφυγα εντελώς. Μόλις το επόμενο πρωί συνειδητοποίησα, λίγες στιγμές μετά την επιβίβασή μου στο τρένο, πως είχα ξεχάσει όλο μου τον εξοπλισμό! Ήταν η τελευταία φορά που πάρταρα πριν από μια εμφάνιση χαχα.

Θα ήθελες να μας περιγράψεις τη δημιουργική σου διαδικασία;

Κοίτα, εξαρτάται από τη διάθεσή μου, προφανώς, αλλά όλο και πιο συχνά ξεκινάω με ένα πρώτο, μεγάλο τζαμάρισμα και όταν με ευχαριστήσει ξεκινάω τις συνθέσεις.

Πώς ένιωσες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σου EP;

Υπέροχα! Και μάλιστα με έκανε να θέλω περισσότερα!

Θα ήθελες να μοιραστείς κάτι σχετικό ή την «ιστορία» πίσω από το WIRES;

Είναι το πρώτο μου EP. Αυτή είναι και η πρώτη μου φορά που είμαι τόσο άνετος ώστε να συνθέσω 4 κομμάτια. Κι επίσης, σηματοδοτεί την γνωριμία μου με τον Antoine (Electric Rescue, Skryptöm) στο Nexus, περίπου έναν χρόνο πριν.

Τι κέρδισες ή ανακάλυψες που θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις στις μελλοντικές σου κυκλοφορίες;

Αυτοπεποίθηση.

Προτιμάς μια σόλο ή μια συνεργατική δουλειά και γιατί;

Θα έλεγα πως είναι δύο διαφορετικά πράγματα, αλλά τα αγαπώ εξίσου! Η συνάντηση δύο καλλιτεχνών μπορεί, πολλές φορές, να οδηγήσει σε απίστευτα πράγματα, καθώς μας κατευθύνει σε μουσικές αναζητήσεις που, ενδεχομένως, να μην προέκυπταν αν ήταν κάποιος ολομόναχος.

Θα έλεγες πως ως άτομο είσαι επίμονος ή πως εργάζεσαι σκληρά;

Θεωρώ πράγματι πως εργάζομαι σκληρά, μιας και απασχολούμαι όλη την ημέρα -μερικές φορές κι όλη τη νύχτα- για να πετύχω τους στόχους μου!

Ποια είναι η μεγαλύτερή σου ανησυχία και πώς τη διαχειρίζεσαι;

Ασχολούμαι με αυτές όταν εμφανίζονται, χωρίς να τις επιλύω με τον ίδιο τρόπο.

Ποιοι θα έλεγες πως είναι οι στόχοι σου ως παραγωγός αλλά κι ως άνθρωπος;

Το να είμαι περήφανος για τη δουλειά μου και να μην αλλάξω ποτέ τον εαυτό μου για κάποιον άλλον ή για κάτι.

Κάποιες αξίες ή άνθρωποι που εκτιμάς;

Πιστεύω πως εκτιμώ τους ταπεινούς ανθρώπους.

Ένα μήνυμα που θα ήθελες να μοιραστείς;

Βασικά, ίσως λίγο κλισέ αλλά ακολούθησε τα όνειρά σου και μην τα παρατήσεις ποτέ φίλε μου!

______________________

Το WIRES του KUSS κυκλοφόρησε στις 8 Οκτωβρίου και είναι διαθέσιμο για αγορά και ακρόαση σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Βρείτε τη δουλειά του στους ακόλουθους συνδέσμους.

English


KUSS: A promising young producer from France.

KUSS is a young producer and DJ whom we discovered through his first, full EP on Skryptöm. Started playing after an unexpected situation, he followed the pulse of electronic music, surrounded by a psychedelic atmosphere and fascinated by the sharpness and detail of techno. Through his appearances and what he gained from the composition of his debut, one can easily notice his self-confidence and energy. So, at the start of his discography, we talked with this enthusiastic producer and learned about his personality and the way he approaches his sound and work.

How did you get involved with music and more specifically, with electronic?

My first gig happened almost accidentally. A long-time friend who was working for a Parisian crew at the time, stopped at my place for a drink and received a phone call from his boss, saying that a DJ could not play at the party they were organising that very night. Then, he answered: “I know a good replacement ” while looking at me. Two hours after, I was doing my first set at 17e arrondissement cave.

What fascinates you most in that genre?

I love the almost scientific quality that resides in the techno genre. For instance, the sound or texture research while composing. On the other hand, I also love the fact that techno can be super energetic and super hovering at the same time. It’s that paradox that I find interesting.

How do you approach your work as a producer? Both technically and aesthetically.

Well, it depends a lot on my mood or the track I’m working on, and I usually never have the same approach.

What is the most beautiful thing in music for you and how does it make you feel?

For me it is the fact that some albums or tracks can drive you on real trips. It is the psychedelic, flying kind of thing that I find the most beautiful.

What else interests you besides music?

I’m interested in art in its largest definition, such as design, graffiti or paintings.

If you were to describe yourself through a movie, a book or a song, which would it be and why?

William Orbit – water from a wine leaf. As it represents both sides of myself, one that is very calm and the other that is rather stormy.

What would you consider as a major influence to you?

Rock is one of my biggest influences! This made me love the trippy side of music – which I dig the most now. If I had to state my major references, then it would be William Orbit, CSNY, Pink Floyd, spacemen 3 but also Oscar Mulero, Sleeparchive, Rene Wise and so much more on the techno side!

What keeps you motivated?

Feedbacks and nice messages. Either from artists or the public, it’s definitely what keeps me motivated!

And what makes you happy?

Working hard on a project. Being proud of the final result is what makes me the happiest!

How do you embrace challenges and what do you consider as one?

My last live performance at Nexus a 360° VJing club in Paris) right between Moteka and Ben Klock was a hard challenge! Firstly, because I’m very fond of those two and then, because doing a live show asks much more of you than a normal set. For me, all the work that is done before a live is like self-therapy, pure creation, as it’s like digging into your own self!

When and where do you feel most comfortable with yourself and confident?

I’m definitely more confident on stage but only after the first 10 – 15 minutes have passed. This is the time I need to really put my head into the set.

How do you find balance in your life? Is it any easy?

I haven’t found it yet. I guess, though, that balance is one of the hardest things to find for every human on this planet!


The meeting of two artists can sometimes create incredible things, as it takes us on a musical exploration that would have never happened all alone.


What are you most afraid of and what are your actions to overcome it?

What scares me the most is to stop being creative or inspired. The only solution to this situation is to meditate. It helps me empty my head and relax, while boosting my creativity.

What is your opinion about trends? In music and/or in life.

There will always be trends, but it is what allows niche segments to happen, so I don’t have anything against it. And as every trend, the ones that I dislike never go on forever, they quite always disappear as soon as they came.

Was there a moment that provided you with a life-changing lesson?

Once I was supposed to do a live show in Tours (France) and the night, right before, I got so fucked up that the morning after, while on the train, I realized I forgot all my cables and stuff! It was the last time that I would party right before a gig haha.

Would you like to describe your creative process?

Well, it depends on my mood, of course, but most frequently I’m starting with a big jam and whenever I’m happy with it, I’ll start the arrangement.

How did you feel when completing your first, full EP?

Awesome! And it made me want to do more!

Can you share something about or even the “story” behind WIRES?

Wires is my first EP. This is the first time that I’ve been confident enough to compile 4 tracks. And it also marks my great encounter with Antoine (Electric Rescue, Skryptöm) at Nexus, almost a year ago.

What have you gained or discovered that you can use in your future releases?

Self confidence.

Do you prefer a collaborative or a solo work and why?

It’s 2 rather different things, but I love both! The meeting of two artists can sometimes create incredible things, as it takes us on a musical exploration that would have never happened all alone.

Would you consider yourself a hard working person or a consistent one?

I do consider myself as a hard-working person, because I’m working all day -sometimes all night- to achieve my goals!

What’s your biggest concern and what do you intend to do about it?

I deal with my concerns as they go and I never resolve them the same way.

What would you say are your goals as a producer and as a person?

My goal is to be proud of my work and to never change myself for something or someone.

Any qualities or people that you admire?

I admire humble people I guess.

A message you would like to share?

Well, maybe it’s a bit cliché but follow your dreams and never give up my friend!

______________________

WIRES from KUSS has been released on 8th of October and is available for listening and purchase in all digital platforms.

Get in touch with his work through the following links.

AUTHOR

Σταύρος Περιβολάρης

Ψάχνοντας συνεχώς για κάτι καινούριο - διαφορετικό βρίσκει τα πατήματα για μια πιο δραστήρια ζωή και όταν δεν απασχολείται με κάτι ταξιδεύει νοερά. Τον δυσκολεύουν οι πόζες, οι ώρες προετοιμασίας του φαγητού και η τεμπελιά.

Loading...
Beater Essentials #90: Τα τραγούδια της εβδομάδας!
WIFT GR: Ένα φεστιβάλ για την ισότητα και στον κινηματογράφο.