Skip to content

Μανιασμένη, σύγχρονη Μήδεια στο BlackBox

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Tου Πέτρου Παππά

Το τολμηρό έργο, του συγγραφέα από την Αϊτή, έρχεται να αφηγηθεί, ξανά, τον μύθο της Μήδειας, μιας Μήδειας που είναι αθάνατη, στο συλλογικό ασυνείδητο της ανθρωπότητας.

Η Μήδεια δεν έχει πεθάνει ποτέ. Μιλάει, ξανά, για τον μεγάλο ερωτά της και τα ασυγχώρητα εγκλήματά της. Στην πορεία, η ίδια ταυτίζεται και ενσαρκώνει το μυστήριο της Ανατολής, την πρωτόγονη ομορφιά της, το ασίγαστο πάθος της, που η Δύση, σε όλους τους αιώνες,  προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να καθυποτάξει.

Η Δήμητρα Ματσούκα κάνει μια αρκετά ώριμη και προσεγμένη ερμηνεία. Χωρίς να έχει απαλλαγεί, πλήρως, από κάποιες ερμηνευτικές μανιέρες, όπως το ιδιαίτερο “νάζι”, το οποίο την έκανε γνωστή στο πανελλήνιο, καταφέρνει, ωστόσο, να μεταμορφωθεί αρκετά και να αποδώσει την μανία της ηρωίδας, την ασίγαστη φλόγα και την αναγεννητική της δύναμη.

Έχοντας, σίγουρα, δουλέψει πολύ πάνω στον ιδιαίτερα δύσκολο μονόλογο και καθοδηγημένη, εμφανώς, σωστά από τον σκηνοθέτη του έργου, Λευτέρη Γιοβανίδη, καταφέρνει να μπει στο πετσί του ρόλου και να κρατήσει το ενδιαφέρον τον θεατών, στα 60 και κάτι λεπτά, που κρατάει το έργο.

Ωστόσο, κάποιες στιγμές, η φωνή της την προδίδει, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις, χάνεται και η καθαρότητα όσων λέει, από την μεγάλη ερμηνευτική προσπάθεια που, εμφανώς, καταβάλει.

Εντυπωσιακή, όπως πάντα, είναι η κίνηση της στην σκηνή, ενώ η επιβλητική παρουσία της, σίγουρα, προσθέτει πόντους στο συνολικό αποτέλεσμα.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στους εκπληκτικούς φωτισμούς της παράστασης, από τον Νίκο Σωτηρόπουλο και στο πρωτότυπο ιδιαίτερο σκηνικό, του Κωνσταντίνου Ζαμάνη. Αυτό, μέσα από την λειτουργική του απλότητα, μεταμορφώνεται, ως ιδέα, στα μάτια των θεατών – και με την βοήθεια του κατάλληλου φωτισμού –  σε παλάτι, πόλη, ακρογιαλιά και καράβι.

Το εξαιρετικό φόρεμα της ηρωίδας, φτιαγμένο από την Μαρία Παπαδοπούλου, λειτουργεί το ίδιο, ως σκηνικό, καθώς μετατρέπεται ακόμα και σε φυλακή για την ίδια, ενώ ιδιαίτερα επιτυχημένη είναι και η κόμμωση της, η οποία συνάδει απόλυτα, με τον “μαγικό” και “μανιασμένο” χαρακτήρα της Μήδειας.

Ο θεατής θα μείνει ικανοποιημένος από τον, ομολογουμένως, δύσκολο μυστηριακό μονόλογο μιας σύγχρονης Μήδειας και, σίγουρα, θα τον θυμάται ως μια διαφορετική θεατρική εμπειρία.

 

Πληροφορίες Παράστασης
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης
Μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Κοστούμια: Μαρία Παπαδοπούλου
Κινησιολογία: Pauline Huguet
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Φωτογραφίες: Ορφέας Εμιρζάς

Ερμηνεύει η Δήμητρα Ματσούκα

Τοποθεσία: Black Box, Βασ. Όλγας 65 και Φλέμινγκ 2, Θεσσαλονίκη
Ημερομηνία: Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014 στις 21:00
Ημέρες και ώρες: Πέμπτη – Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15€, μειωμένο (φοιτητικό – ανέργων) 10€
Προπώληση: στο Black Box και στο ταμείο του Θεάτρου Αυλαία
Ώρες ταμείου: 10:30-13:30, 17:30-21:00

Πληροφορίες – κρατήσεις: Τηλ.: 2310 829254

medea_photo_w

 

 

Loading...
Τα βραβεία του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης | #tiff55
Free Download: Chromatics – At Your Door (8 track version)