Skip to content

Κατερίνα Χιωτίνη, πώς εκφραζόμαστε και επικοινωνούμε με τους άλλους;

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Η Κατερίνα Χιωτίνη γεννήθηκε στην Αθήνα. Εργάζεται ως ηθοποιός τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Είναι συνδημιουργός του Προγράμματος Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης για παιδιά «Το πώς και το Γατί» μαζί με τον αρχιτέκτονα Απόστολο Πάνο και την ψυχολόγο Ανδρομάχη Χιωτίνη. Ασχολήθηκε επίσης με την κοινωνικοποίηση μέσω του θεάτρου ενηλίκων με αναπηρίες σε συνεργασία με την κοινωνική λειτουργό Ανθή Κουτσούπη. Το 2015 διδάξε Ορθοφωνία στο Ελεύθερο Ωδείο Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια δημιούργησε και εξελίσσει τη μέθοδο της Θεραπευτικής Ορθοφωνίας. Εμείς, συνομιλήσαμε μαζί της, λίγες μέρες πριν από το διήμερο Σεμινάριο Θεραπευτικής Ορθοφωνίας που θα παραδώσει για δεύτερη φορά στο θέατρο Αυλαία το Σαββατοκύριακο 2-3/ Νοεμβρίου, για να μάθουμε κάτι παραπάνω για τις μεθόδους της!

 

Κατερίνα, τι είναι η θεραπευτική ορθοφωνία;

Η θεραπευτική ορθοφωνία είναι μια ολιστική μέθοδος διδασκαλίας της Ορθοφωνίας. Μετά από χρόνια φωνολογικά προβλήματα και μετά από 20 συνολικά χρόνια μαθημάτων Ορθοφωνίας και φωνητικής, τόσο στη δραματική σχολή, όσο και ιδιωτικά κάποια στιγμή κατάλαβα πως πέραν της τεχνικής, οφείλεις να σκάψεις βαθύτερα. Η τεχνική είναι το απόλυτο εργαλείο σου ώστε να καταφέρεις να εκφράσεις το όποιο ταλέντο σου. Δε θα φτάσεις όμως πολύ μακριά αν πρώτα δε σκάψεις βαθιά στον εαυτό σου να βρεις τα αίτια των προβλημάτων. Δε φτάνουν οι ασκήσεις αναπνοής και εξάσκησης όταν π.χ. είσαι γεμάτος θυμό από την εφηβεία σου ακόμα. Όταν δεν έχεις διαχειριστεί έναν θάνατο ή μια σημαντική απώλεια. Δουλεύοντας χρόνια με τους μαθητές μου, νεαροί ενήλικες κυρίως ή άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άρχισα να παρατηρώ συγκεκριμένα patterns για συγκεκριμένα φωνολογικά προβλήματα. Μιλώντας μαζί τους κατάλαβα πως παράγοντες όπως η καταπίεση έκφρασης, ο θυμός, η έλλειψη πίστης στον εαυτό, το πένθος, το σοκ, ο φόβος, επηρεάζουν άμεσα την εκφορά του λόγου.

Πώς μπορεί η Θεραπευτική Ορθοφωνία να βοηθήσει στην επίλυση αυτών των προβλημάτων;

Αντιμετωπίζοντας τον άνθρωπο ολιστικά. Συζητάω πολύ με τους μαθητές μου, ενδιαφέρομαι, ρωτάω, ακούω προσεκτικά τι έχουν να μου πουν. Παρατηρώ τις λέξεις που χρησιμοποιούν όταν μιλούν για τον εαυτό τους. Τους ενθαρρύνω, τους επιβεβαιώνω, αναγνωρίζω τις προσπάθειες τους. Τους κάνω ουσιαστικά coaching, όχι μόνο μάθημα.

Τί εργαλεία χρησιμοποιείς για να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Το θέατρο είναι το απόλυτο εργαλείο. Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να μάθει ένας άνθρωπος αν το εντάξει σ’ ένα πλαίσιο βιωματικό. Λένε πολύ σοφά: «Ό,τι άκουσα το ξέχασα, ό,τι είδα το θυμάμαι, ό,τι έκανα το κατάλαβα». Κι είναι αλήθεια. Πρέπει το σώμα να καταλάβει και να νιώσει. Δεν είμαστε μόνο ο εγκέφαλος μας. Συμπληρωματικά χρησιμοποιώ ασκήσεις οραματισμού και όσα έμαθα από την ενασχόληση μου με εναλλακτικές θεραπείες, όπως το reiki, το tapping, τα ενεργειακά κέντρα και φυσικά το coaching και το nlp.

Τί απ’ όλα αυτά να περιμένουμε πως θα συμβεί το Σαββατοκύριακο 2-3/11 στο Θέατρο Αυλαία;

Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι στη Θεσσαλονίκη και στο Θέατρο Αυλαία. Μετά τη μεγάλη επιτυχία και απήχηση που είχε το περσινό σεμινάριο που ήταν αποκλειστικά εστιασμένο στην Ορθοφωνία και στην εκφορά της ελληνικής γλώσσας, αποφάσισα να πάω ένα βήμα παρακάτω. Φέτος, θα δουλέψουμε συνολικά την ομιλία μας, την έκφραση, την επικοινωνία με τους άλλους, τόσο στον δημόσιο λόγο μας (δάσκαλοι, πωλητές, δικηγόροι, ξεναγοί, κληρικοί, δημοσιογράφοι, πολιτικοί κλπ) όσο και ιδιωτικά, στην καθημερινή μας ζωή. Θα ξεπεράσουμε το άγχος της έκθεσης, το φόβο της απόρριψης που είναι βαθιά ριζωμένος μέσα σε όλους μας, είναι ένα από τα πιο αρνητικά συναισθήματα που κυριεύει και καμιά φορά παραλύει τους ανθρώπους. Θα εκπαιδευτούμε να ακούμε προσεκτικά τον συνομιλητή μας και θα ξεμπλοκάρουμε το σώμα μας από παλιά τραύματα και πεποιθήσεις που σαμποτάρουν την εξέλιξη μας. Στο τέλος του σεμιναρίου θα παρουσιάσουμε δημόσια όσα διδαχθήκαμε μέσα από διάσημους λόγους ιστορικών προσώπων.

Αρκεί ένα Σαββατοκυριακο για να τα πετύχουμε όλα αυτά;

Φτάνει και περισσεύει για να μας κάνει συνειδητούς. Για να καταλάβουμε τι μπορεί να μας έχει μπλοκάρει στο παρελθόν και πως θα το λύσουμε σίγα-σιγά ή θα μάθουμε να ζούμε μ’ αυτό για να πάμε παρακάτω. Από κει και πέρα, χρειάζεται πολύ εξάσκηση και ποτέ να μην αφήνουμε τον στόχο απ΄τα μάτια μας. Το σεμινάριο είναι γεμάτο πληροφορίες, που αν κάποιος θέλει, μπορεί να τις επεξεργάζεται και να τις εξελίσσει για έναν ολόκληρο χρόνο. Εμένα ο στόχος μου είναι να δώσω όλα τα κλειδιά. Όμως τον εαυτό του θα τον ξεκλειδώσει ο καθένας μόνος του.

 

Σεμινάριο Θεραπευτικής Ορθοφωνίας
Θέατρο Αυλαία, Τσιμισκή 136
2-3 Νοεμβρίουυ
 Συνολικό κόστος 50 ευρώ. Τακτοποίηση της εγγραφής δύο ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.Προαγορά Θέατρο Αυλαία, τηλ. 2310230013

Παρεμβάλλεται διάλειμμα 20 λεπτών.
Το σεμινάριο είναι βιωματικό, για την καλύτερη διεξαγωγή του φορέστε άνετα ρούχα και καλτσάκια.
Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

AUTHOR

Λάζαρος Αλληλόμης

Ζει στην ομορφότερη χώρα του κόσμου. Κάνει ό,τι κάνει, επειδή πιστεύει πως, πάντα, το καλό πρέπει να προβάλλεται. Δεν μπορεί να απαντήσει ποτέ στην ερώτηση «τι μουσική ακούς;», και χαίρεται ιδιαίτερα γι’ αυτό.

Loading...
Η ομάδα Monstrare Art Group επιστρέφει με την δική της Utokia!
Capoeira, afro dance και φαντασμαγορικά show στο Φεστιβάλ Βραζιλιάνικης Kουλτούρας και Τέχνης!