Skip to content

Ποιοι κρύβονται πίσω από το Kapani Project;

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Φωτογραφίες: Στάθης Μάρκου

Για 24 ώρες, η ιστορική αγορά της πόλης της Θεσσαλονίκης μετατρέπεται στον πυρήνα συνύπαρξης και ανάδειξης διαφορετικών μορφών τέχνης. Μουσική, performances και installations δημιουργούν ένα ιδιαίτερο οπτικοακουστικό συνονθύλευμα σε ένα αστικό τοπίο, που κρατάει κάτι από τα παλιά ενώ παράλληλα δίνει «χαρακτήρα» στα νέα! Η πολιτιστική πνοή της Θεσσαλονίκης επιστρέφει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με ανανεωμένο και διευρυμένο περιεχόμενο! Το Kapani Project, κομμάτι των παράλληλων διοργανώσεων του 53ου Φεστιβάλ Δημητρίων, μας προσκαλεί να δούμε και να ακούσουμε κάτι καινούριο!

Λίγο πριν τη φετινή διοργάνωση συναντήσαμε την ομάδα που μετουσίωσε το όραμά της σε ένα 24ωρο τέχνης και μιλήσαμε με τους Κωνσταντίνο Τίκη και Λάζαρο Αλληλόμη, δύο από ιδρυτικά μέλη του Kapani Project!

 

Πώς γεννήθηκε το kapani project; Ποια ήταν η ανάγκη ή η επιθυμία που σας ώθησε στη δημιουργία και υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος;

To Kapani Project ήταν μια ιδέα του Κωνσταντίνου Τίκη, όπου την Άνοιξη του 2016 και μετά από πολλές συζητήσεις για το ποιοι θα είναι οι άνθρωποι που θα συμβάλλουν στη δημιουργία του, προχωρήσαμε και στήσαμε την πρώτη διοργάνωση. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα event μέσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου θα εμπλέκαμε διαφορετικές μορφές και είδη τέχνης.

Η επιλογή του χώρου είναι συμβολική; Τι προσφέρει σαν χώρος σε μια τέτοια διοργάνωση η ιστορική αγορά;

Στόχος ήταν από την αρχή να δώσουμε ζωή στην αγορά, να κάνουμε τον κόσμο να βρεθεί εκεί με αφορμή κάτι διαφορετικό από τη βασική και καθημερινή της λειτουργία, με σκοπό να γνωρίσει τον χώρο και τους ανθρώπους της. Εστιάζοντας σε αυτό, αποφασίσαμε πως ήταν απαραίτητη η ύπαρξη διαφορετικών επιλογών -όσον αφορά την επιμέλεια του προγράμματος- προσεγγίζοντας έτσι ένα πιο ευρύ πλήθος κόσμου, που θα γνώριζε την αγορά και θα έβλεπε ή θα άκουγε κάτι νέο για τα δεδομένα του καθενός. Η διάταξη της αγοράς σου δίνει τη δυνατότητα να διαχωρίσεις εύκολα το περιεχόμενο του φεστιβάλ και να αφήσεις τον κόσμο να περιηγηθεί ελεύθερος σ’ αυτήν. Έτσι φέτος, θα υπάρχουν 3 stages με dj sets και live, 5 performances και 1 interactive installation, από τη μία άκρη της αγοράς, στην άλλη.

Από την πρώτη διοργάνωση στην τρίτη… Τι έχει αλλάξει και τι όχι στον τρόπο προσέγγισης και διεξαγωγής του kapani project;

Η πρώτη διοργάνωση ήταν κάπως διστακτική για όλους. Δεν είχε ξαναστηθεί κάτι παρόμοιο στο Καπάνι και τόσο εμείς, όσο και οι άνθρωποι που δουλεύουν και περνούν τον χρόνο τους εκεί, ήμασταν επιφυλακτικοί για το αν αυτό θα λειτουργήσει όπως πρέπει. Ευτυχώς, κέρδισε ο ενθουσιασμός όλως για κάτι νέο και με τη βοήθεια αυτών των ανθρώπων ή υλοποίηση της πρώτης διοργάνωσης κύλησε καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε. Έκτοτε, έχοντας και την εμπειρία της 1ης χρονιάς, ξέραμε πως να προσπεράσουμε πιθανές δυσκολίες και επικεντρωθήκαμε στο περιεχόμενο του φεστιβάλ, που κάθε χρόνο εμπλουτίζεται και περισσότερο.

Ποια είναι η φιλοσοφία της διοργάνωσης;

Στόχος ήταν πάντα η αναβίωση της αγοράς. Γνωρίζαμε πως μια τέτοια διοργάνωση θα προσέλκυε και κόσμο που μπορεί να μην έχει βρεθεί εκεί ποτέ, για να τον φέρει σε επαφή με εικόνες και τις μυρωδιές της παλαιότερης αγοράς της Θεσσαλονίκης. Στην αρχή, θέλαμε η αγορά Καπάνι να γίνει ο «πυρήνας» του κέντρου για μία ημέρα και -φυσικά- ο κόσμος να αντιληφθεί πως η αγορά είναι ζωντανή και γεμάτη όμορφους ανθρώπους.

Αγαπημένη σας ανάμνηση μέχρι τώρα από το kapani;

Οι καλύτερες αναμνήσεις είναι οι στιγμές που βλέπαμε την αγορά να γεμίζει ζωή. Από μικρά παιδιά, μέχρι ηλικιωμένους, που πιθανώς έχει τύχει να αντικρίσουν το παρελθόν της αγοράς, να βρίσκονται εκεί και να διασκεδάζουν, να γίνονται κομμάτι της.

Ξεναγήστε μας στο φετινό πρόγραμμα… τι θα δούμε μέσα σε 24 ώρες;

Όπως αναφέραμε ήδη, το πρόγραμμα χωρίζεται σε 3 κομμάτια, μουσική, performances και ένα installation. Ακριβώς τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, θα ξεκινήσουμε δύο performances από την Μαριάνθη Μότα και τους Playback Theater, όπου θα σημάνουν την έναρξη της τρίτης διοργάνωσης, ενώ την επόμενη ημέρα θα συνεχίσουν άλλες 3 ομάδες. Στη μουσική, θα υπάρχουν 3 διαφορετικά stages με περισσότερους 30 μουσικούς και djs που θα διαλέγουν και θα παίζουν μουσική από τις 17.30 το απόγευμα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ όλο το 24ωρο θα είναι ανοιχτό προς το κοινό το Installation Balkan Route by Asklepeion, που μέσα από ένα μεγάλο αφιέρωμα θα μας ξεναγήσει στις αγορές των Βαλκανίων.

Περιγράψτε μας το κοινό του Kapani project με 3 λέξεις!

Ενθουσιώδες, εξωστρεφές και πρόθυμο να ακούσει και να δει νέα πράγματα!

Πώς εκλαμβάνει το κοινό της Θεσσαλονίκης τη διοργάνωση του kapani project;

Η αποδοχή του κόσμου ήταν μεγάλη από την πρώτη στιγμή που έγινε η ανακοίνωση και ξεκίνησαν οι προετοιμασίες. Παράλληλα, δεχτήκαμε σημαντική βοήθεια από τους ανθρώπους της αγοράς, αλλα και από δημόσιους φορείς που ήθελαν να δώσουν ζωή σε αυτή την ιδέα, οπότε υπάρχει μία θετική διάθεση συνολικά από το κοινό. Πέρα από το πρόγραμμα, το Kapani Project αρέσει στον καθένα με διαφορετικό τρόπο, είτε έρχονται σε επαφή με μια νέα γωνιά της πόλης, είτε επειδή τους δίνεται ένα κίνητρο να κάνουν μια βόλτα ξανά στα στενά της αγοράς, που κάποτε ήταν το σημείο συνάντησης των Θεσσαλονικιών.

Το Kapani στο μέλλον! Τι να περιμένουμε;

Ακόμη κι εμείς δεν μπορούμε να απαντήσουμε με σιγουριά. Η διοργάνωση έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία με όλα όσα έχει κάνει έως τώρα, είτε στην βασική διοργάνωση που γίνεται κάθε Οκτώβρη, είτε με παράλληλες εκδηλώσεις καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Παρόλα αυτά, ο χώρος της αγοράς Καπάνι πέρα από την ελευθερία που σου δίνει να κινηθείς και να τον ανακαλύψεις, έχει και αρκετούς περιορισμούς. Κάθε χρόνο ξεπερνάμε τα εμπόδια που μπορεί να βρεθούν μπροστά μας, έχοντας και τη βοήθεια των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί, αλλά πάντα συνεχίζουμε να ψάχνουμε τρόπους για το πως μπορεί αυτή η διοργάνωση να πάει ένα βήμα παρακάτω, ενισχύοντας περισσότερο τη λειτουργία της αγοράς.


Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και ο θεσμός που αγαπήθηκε επιστρέφει. Στις 6 Οκτωβρίου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην αγορά Καπάνι. Ακολούθησε τον δικό σου και μπες στον παλμό του 3ου Kapani Project!

6 Οκτωβρίου 2018
Αγορά Καπάνι
Από τις 00.01 έως τις 23.59

Είσοδος ελεύθερη

ΕΙΣΟΔΟΙ (Αριστοτέλους, Εγνατία, Ερμού, Βενιζέλου)

To 3ο Kapani Project αποτελεί μέρος των παράλληλων δράσεων του 53ου Φεστιβάλ Δημητρίων.

Περισσότερες Πληροφορίες
www.kapaniproject.gr
Facebook, Instagram, Twitter: @kapaniproject

AUTHOR

Βικτώρια Γκουντώνη

Ζει με τη μουσική και για τη μουσική. Φοράει συνήθως μαύρα, γελάει ακατάπαυστα, κάνοντας γκριμάτσες, ή μιλάει για ένα τραγούδι που ψάχνει να βρει.

Loading...
Ανακαλύψτε τις φωτογραφικές διαδρομές της Thessaloniki PhotoBiennale 2018!
To Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας πλησιάζει!