Skip to content

5+1 θεατρικές παραστάσεις που αξίζει να δεις στη Θεσσαλονίκη!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Στην ερώτηση «τί είναι θέατρο» η απάντηση δεν είναι πολλή απλή! Η εύκολη απάντηση θα ήταν η ετυμολογία από ένα οποιοδήποτε λεξικό. Ετυμολογικά προέρχεται από το ρήμα θεῶμαι, που σημαίνει βλέπω, παρατηρώ. Είναι η δραματική τέχνη που, ακολουθώντας ορισμένες συμβάσεις, αναπαριστάνει μπροστά σε κοινό μια σειρά γεγονότων με τη χρησιμοποίηση ανθρώπων (ηθοποιών) που μιλούν και δρουν. Είναι επίσης το κτίριο, η αίθουσα ή η κατασκευή που προορίζεται για θεατρικές παραστάσεις (λεξικό Τριανταφυλλίδη).

Το θέατρο είναι όμως πολλά περισσότερα… Είναι η μια συνεχόμενη αλληλεπίδραση μεταξύ κοινού και ηθοποιών, που μοναδικό σκοπό έχει να σε βάλει στη θέση του πρωταγωνιστή για να αντιληφθείς τί νοιώθει εκείνη τη στιγμή. Το θέατρο είναι ελευθερία! Μία ευκαιρία να μεταφράσεις το κείμενο του συγγραφέα & τη σκηνοθετική προσέγγιση μέσω του δικού σου πρίσματος. Απαλλαγμένο από το «στενό» κινηματογραφικό πλάνο, δίνει την ευκαιρία στο θεατή να παρατηρεί όχι μόνο το προφανές, αλλά κυρίως να αναζητεί την δικιά του αλήθεια!

Έτσι, επιλέξαμε 5+1 παραστάσεις που αξίζει πραγματικά να δεις, αν ζεις ή αν πρόκειται να επισκεφθείς την πόλη της Θεσσαλονίκης, για να βρεις και εσύ τη δικιά σου αλήθεια:

«Σ’ εσάς που με ακούτε», ΚΘΒΕ

Η συμβολή του ΚΘΒΕ στη θεατρική κουλτούρα της πόλης, είναι αδιαμφισβήτητη! Ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση συμβαίνουν πολλά περισσότερα…Σε αυτήν την παράσταση αντικατοπτρίζεται με τον πιο σύγχρονο & αληθινό τρόπο η σημερινή πραγματικότητα! Μέσα στα λόγια των πρωταγωνιστών θα συναντήσεις ίσως τις δικές σου σκέψεις! Τις δικές σου ελπίδες! Αυτά που ίσως θα ήθελες και εσύ να φωνάξεις, αλλά δεν μπορείς… Μία παράσταση που καυτηριάζει με γενναίο τρόπο την κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι της Ευρώπης του 2001, του 2023 ή του 2024! Για πολλούς η παράσταση της χρονιάς. Όπως και να ‘χει, είναι από αυτά τα έργα που λένε ότι μπορεί «να πάει τη σκέψη σου αρκετά βήματα μπροστά».

More Info: εδώ

______________________

Η «Δάφνη», Θέατρο Αυλαία

Πρόκειτα για ένα σύγχρονο θρίλερ, γραμμένο μόλις το 2022, που συνδιαλέγεται με τον αρχαιοελληνικό μύθο της Δάφνης και του Απόλλωνα. Ένα queer παραμύθι για τον έρωτα, την αποδοχή, την επιβολή της εξουσίας και τελικά… την φωτοσύνθεση. Η Δάφνη είναι μία σύγχρονη γυναίκα που σιχαίνεται τις ταμπέλες και ερωτεύεται μία γυναίκα. Ακριβώς τη στιγμή που πιστεύει ότι έχει κατακτήσει την ευτυχία, ένα (όχι και τόσο) μικρό μυστικό από το παρελθόν της,  έρχεται να ταράξει τη σχέση και τη ζωή της. Μία παράσταση που διηγείται με τον καλύτερο τρόπο ότι όντως ερωτευόμαστε ανθρώπους και όχι φύλα. Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στο Fringe festival του Εδιμβούργου αποσπώντας τα βραβείο «Summer hall Lustrum Award 2022» και στο Soho Theatre στο Λονδίνο κερδίζοντας το «So Ho Play house Medal of Excellence 2022».

More Info: εδώ

______________________

«Το Πορτρέτο της Πηνελόπης Δέλτα», Θέατρο Αμαλία

Το έργο γράφτηκε με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση της Πηνελόπης Δέλτα. Μίας γυναίκας που θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει σαν μία «επαναστάτρια» της εποχής της, που άφησε το αποτύπωμά της στην τέχνη και στην κοινωνία, αψηφώντας τα στερεότυπα της εποχής της. Η Πηνελόπη Δέλτα επί σκηνής περνά από την παιδική της ηλικία, στην εφηβεία με τα πρώτα σκιρτήματα, στην ενηλικίωση, το γάμο, την γνωριμία με τον κρυφό αγαπημένο της, Ίωνα Δραγούμη και τελικά φτάνει στον θάνατο. Ένα έργο που αποδίδει με μαεστρία τη ζωή μιας ιστορικής προσωπικότητας μέσα από ένα σημερινό πρίσμα, φωτίζοντας μέρη της ζωής της που μέχρι τώρα δεν είχαν έρθει στην επιφάνεια.

More Info: εδώ

______________________

«Έντα Γκάμπλερ», Θέατρο Τ

Ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας θεατρικής σκηνής που «επιβάλλεται» να το δεις έστω μία φορά. Ίσως η πιο αινιγματική ηρωίδα της παγκόσμιας δραματουργίας παρουσιάζεται από νέους ηθοποιούς με ένα ιδιαίτερο τρόπο. Εγκλωβισμένη σε μια ζωή που περιφρονεί αλλά δεν μπορεί να αλλάξει, η Έντα Γκάμπλερ αποφασίζει να «αποχωρήσει» από τον ανδροκρατούμενο και καθωσπρέπει κόσμο, επαναστατώντας ενάντια στον ασφυκτικό κλοιό του γάμου και της οικογένειας που περιορίζει τη γυναικεία ελευθερία. Ένα θεατρικό έργο που αν και γράφτηκε αρκετά χρόνια πριν, μοιάζει να είναι πιο επίκαιρο από ποτέ!

More Info: εδώ

______________________

«Κάποιος να με προσέχει», Θέατρο Αυλαία

Εδώ μιλάμε για το απόλυτο sold out! Ένα έργο που ενθουσίασε το κοινό και επανέρχεται στη Θεσσαλονική για όλους εμάς που δεν προλάβαμε να το απολαύσουμε την περασμένη σεζόν. Οι τρεις πρωταγωνιστές της αληθινής ιστορίας που συγκλόνισε τον κόσμο είναι οι ήρωες του σκληρού, αστείου και συνάμα ποιητικού έργου παρουσιάζοντάς μας μια ιστορία εγκλεισμού όπου… «Ο Παράδεισος είναι ο άλλος». Έτσι, ένα Άγγλος, ένας Αμερικάνος και ένας Ιρλανδός είναι έγκλειστοι σε ένα κελί στο Λίβανο υπό το άγρυπνο βλέμμα των τρομοκρατών- απαγωγέων τους. Μέσα από συγκρούσεις ή συναισθηματικές εξάρσεις, οι τρεις τους, δένονται με ισχυρότερα δεσμά και από τις αλυσίδες που τους κρατούν διηγούμενοι με αριστουργηματικό τρόπο ότι είμαστε πιο δυνατοί όταν είμαστε ενωμένοι!

More Info: εδώ

______________________

«Βίρα τις άγκυρες», ΚΘΒΕ

Μία υπερπαραγωγή που αξίζει να της δώσεις την ευκαιρία να σε ταξιδέψει σε περασμένες- «γλυκιές» δεκαετίες! Μια αναδρομή στην ελληνική επιθεώρηση αλλά και στην ιστορία της Ελλάδας -με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων από το ξεκίνημά της- που σατιρίζει και ψυχαγωγεί. Έχοντας αντλήσει υλικό από αυτοβιογραφίες μεγάλων πρωταγωνιστριών της εποχής, όπως η Σπεράντζα Βρανά, η Άννα Καλουτά, η Μαρίκα Νέζερ, η Ζωζώ Σαπουντζάκη, και συνδυάζοντάς το με αφηγήσεις ή φήμες που κυκλοφορούσαν στο θεατρικό χώρο, οι δύο συγγραφείς συνθέτουν τα βασικά πρόσωπα του έργου μέσα από «υπαρκτά υλικά». Με νοσταλγική ατμόσφαιρα αλλά και με πολύ χιούμορ, το «Βίρα τις άγκυρες» είναι μια μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση που συνδυάζει  τραγούδι, χορό, γέλιο αλλά και συγκίνηση! Ο ορισμός του: «να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι»!

More Info: εδώ

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Από τον αθλητισμό στα καθημερινά casual look. Η ιστορία του φούτερ
Η χρήση κρυπτονομισμάτων στα καζίνο και τι κρύβει αυτή