5+1 θεατρικές παραστάσεις που αξίζει να δεις το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη!
Στην ερώτηση «τί είναι θέατρο» η απάντηση δεν είναι πολλή απλή! Η εύκολη απάντηση θα ήταν η ετυμολογία από ένα οποιοδήποτε λεξικό. Ετυμολογικά προέρχεται από το ρήμα θεῶμαι, που σημαίνει βλέπω, παρατηρώ. Είναι η δραματική τέχνη που, ακολουθώντας ορισμένες συμβάσεις, αναπαριστάνει μπροστά σε κοινό μια σειρά γεγονότων με τη χρησιμοποίηση ανθρώπων (ηθοποιών) που μιλούν και δρουν. Είναι επίσης το κτίριο, η αίθουσα ή η κατασκευή που προορίζεται για θεατρικές παραστάσεις (λεξικό Τριανταφυλλίδη).
Το θέατρο είναι όμως πολλά περισσότερα… Είναι η μια συνεχόμενη αλληλεπίδραση μεταξύ κοινού και ηθοποιών, που μοναδικό σκοπό έχει να σε βάλει στη θέση του πρωταγωνιστή για να αντιληφθείς τί νοιώθει εκείνη τη στιγμή. Το θέατρο είναι ελευθερία! Μία ευκαιρία να μεταφράσεις το κείμενο του συγγραφέα & τη σκηνοθετική προσέγγιση μέσω του δικού σου πρίσματος. Απαλλαγμένο από το «στενό» κινηματογραφικό πλάνο, δίνει την ευκαιρία στο θεατή να παρατηρεί όχι μόνο το προφανές, αλλά κυρίως να αναζητεί την δικιά του αλήθεια!
Έτσι, επιλέξαμε 5+1 παραστάσεις που αξίζει πραγματικά να δεις, αν ζεις ή αν πρόκειται να επισκεφθείς την πόλη της Θεσσαλονίκης, για να βρεις και εσύ τη δικιά σου αλήθεια:
«Αινιγματικές Παραλλαγές», Θέατρο Δάσους

Ο Γιάννης Μπέζος και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης πρωταγωνιστούν στις «Αινιγματικές Παραλλαγές». Μια συνέντευξη που οδηγεί σε ένα σκληρό παιχνίδι της αλήθειας και παράλληλα φανερώνει έναν τρυφερό και ευαίσθητο κόσμο. Ο Σωτήρης Τσαφούλιας συναντάει σκηνοθετικά τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και μαζί έρχονται αντιμέτωποι μέσα από το έργο, με τον διχασμό, την απομόνωση, τις ανθρώπινες σχέσεις και τα αιώνια μυστήρια του έρωτα. Ο Αμπέλ Ζνόρκο (Γιάννης Μπέζος) είναι ένας συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ που ζει μόνος, αποτραβηγμένος στο Ροσβανοϋ, ένα μικρό νησί στη Θάλασσα της Νορβηγίας, αποφεύγοντας τα πάντα και ειδικά τους ανθρώπους. Έχοντας πρόσφατα εκδώσει το 21ο του βιβλίο που έχει γίνει τεράστια επιτυχία, δέχεται να δώσει συνέντευξη σε έναν δημοσιογράφο που τον πολιορκεί καιρό τον Έρικ Λάρσεν (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης).
More Info: εδώ
______________________
«Ανδρομάχη του Ευριπίδη», Θέατρο Δάσους

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην “Ανδρομάχη” του Ευριπίδη. Μία τραγωδία που παραμένει συγκλονιστικά επίκαιρη, διερευνώντας τις εμπειρίες του τρόμου και της καταστροφής, τις ατομικές επιλογές και τη βαθιά επιρροή τους στην κοινωνία. Λίγο πριν τις παραστάσεις της στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου 8 και 9 Αυγούστου, η Ανδρομάχη θα ταξιδέψει στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη την Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Ιουλίου. Στηριζόμενη στη μετάφραση του Γ. Β. Τσοκόπουλου, η σπουδαία σκηνοθέτιδα και ηθοποιός,επεξεργάζεται δραματουργικά και σκηνοθετικά ένα έργο που εγείρει νευραλγικά ερωτήματα και με τον δυναμισμό που τη χαρακτηρίζει, αναλαμβάνει τον ρόλο της Γυναίκας. Ένα μοναδικό υποκριτικό ανσάμπλ αποδίδει τους ρόλους των υπόλοιπων τραγικών προσώπων: Ο Αργύρης Ξάφης υποδύεται την Ανδρομάχη, ο Τάσος Λέκκας την Ερμιόνη, ο Γιάννης Νταλιάνης τον Μενέλαο και ο Δημήτρης Πιατάς τον Πηλέα. Στον ρόλο της Θέτιδας θα δούμε τη Στέλλα Γκίκα, ενώ τον χορό πλαισιώνουν οι Δημήτρης Γεωργιάδης, Δημήτρης Μαμιός, Κωνσταντίνος Πασσάς, Γιώργος Φασουλάς, Γιάννης Μάνθος και Νώντας Δαμόπουλος.
More info: εδώ
______________________
«Ο Υπηρέτης δύο Αφεντάδων», Θέατρο Δάσους

Η φετινή καλοκαιρινή παραγωγή σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με το αριστούργημα του Κάρλο Γκολντόνι «Ο Υπηρέτης δύο Αφεντάδων», μια από τις πιο απολαυστικές κωμωδίες της παγκόσμιας δραματουργίας. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ερμηνεύει μοναδικά τον παμπόνηρο Τρουφαλντίνο, τον υπηρέτη που προσπαθεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα δύο αφεντικά, δημιουργώντας ένα μωσαϊκό από παρεξηγήσεις, κωμικές καταστάσεις και διαχρονικά σχόλια για την ανθρώπινη φύση. Στο πλευρό του, η Φαίη Ξυλά φέρνει στη σκηνή την ιδιαίτερη ενέργεια και την ερμηνευτική της ακρίβεια σε έναν από τους βασικούς ρόλους της παράστασης.
Με τη χαρακτηριστική του σκηνοθετική τόλμη και φαντασία, ο Γιάννης Κακλέας καθοδηγεί έναν εξαιρετικό θίασο και ζωντανεύει τη σάτιρα του Γκολντόνι μέσα από μια σύγχρονη, σωματική και ρυθμική προσέγγιση, που ενθουσιάζει το κοινό. Η περιοδεία συνεχίζεται σε πόλεις ανά την Ελλάδα, με επόμενους σταθμούς την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο και πολλές ακόμη περιοχές.
More Info: εδώ
______________________
«Φιλοκτήτης του Σοφοκλή», Θέατρο Δάσους

Ο Γιώργος Κιμούλης, ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος και ο Θοδωρής Κατσαφάδος, σε παραγωγή της εταιρείας Μέθεξις του Χρήστου Τριπόδη,σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου, παρουσιάζουν, την καλοκαιρινή περίοδο σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, την τραγωδία του Σοφοκλή ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ Στον Φιλοκτήτη ο Σοφοκλής δραματοποιεί μια επιχείρηση απάτης, την οποία οργανώνει ο Οδυσσέας και αναλαμβάνει να εκτελέσει ο Νεοπτόλεμος, ο νεαρός γιος του Αχιλλέα.Οι δύο άνδρες καταφθάνουν στην ακατοίκητη Λήμνο, στην άκρη, στην εσχατιά του Κόσμου, εκεί όπου οι Αχαιοί είχαν εγκαταλείψει για δέκα χρόνια τον Φιλοκτήτη, πληγωμένο από µία αγιάτρευτη πληγή. Η αποστολή τους είναι να κλέψουν το περίφημο τόξο του Φιλοκτήτη, γιατί χωρίς αυτό είναι αδύνατη η άλωση της Τροίας.
More Info: εδώ
______________________
«Μήδεια του Μποστ», Θέατρο Κήπου

Η… δική μας «Μήδεια» δεν έχει ένα κλασικό ανάκτορο. Και τραπουλόχαρτα από λέσχες μπαινοβγαίνουν… και σπανιόλικες βεντάλιες και περίστροφα…και ότι άλλο έχει φανταστεί η Δανάη Πανά που υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια. Η… δική μας «Μήδεια», έχει αδυναμία στους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς αλλά και στο ταγκό, το τουίστ, το ροκ εντ ρολ και γι’ αυτό η χορογράφος της είναι η Αναστασία Κελέση. Στη… δική μας Μήδεια ο Ιάσωνας έχει λόγο που μαγεύει και παραπλανεί γι’ αυτό και η Ροδή Στεφανίδου ανέλαβε τη δραματουργική επεξεργασία. Ο χορός, επίσης, δεν κάθεται σε μια γωνία, δεν τον αφήνει εξάλλου και η βοηθός σκηνοθέτη Μαίρη Ανδρέου. Ο χορός μας αλωνίζει τη σκηνή για να φωτίζεται από τον Στέλιο Τζολόπουλο ο οποίος υπογράφει τους φωτισμούς. Στη… δική μας «Μήδεια» …οι ψαράδες όταν πουλάνε ψάρια το κάνουν τραγουδιστά όπως και οι εξαγγελοι τραγουδιστά ανακοινώνουν τις συμφορές στα τραγούδια που δίδαξε ο Παναγιώτης Μπάρλας.
More Info: εδώ
______________________
«Η Ορέστεια του Αισχύλου», Θέατρο Δάσους

Η εμβληματική τριλογία του Αισχύλου Ορέστεια σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου, στην πρώτη συνεργασία του διεθνώς καταξιωμένου Έλληνα σκηνοθέτη και δασκάλου με το Εθνικό Θέατρο, αποτέλεσε από τις σπουδαιότερες στιγμές στην πρόσφατη ιστορία του ελληνικού θεάτρου. Μετά τη θριαμβευτική της πορεία σε ξεχωριστούς σταθμούς, η παράσταση επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δάσους 2025, τον Ιούλιο του 2025.
More Info: εδώ