Skip to content

Καλωσήρθατε στο Xyzzy και στο Unmapping!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Κείμενο: Γιώργος Μέριανος

Ο νέος πολιτιστικός χώρος, εν ονόματι xyzzy, στην Γκαρμπολά 7,  άνοιξε παρθενικά την πόρτα του, την Τετάρτη, 19 του Οκτώβρη, με τα εγκαίνια της έκθεσης «Απο-χαρτογραφίσεις». Μέχρι και τις 06/11/2016, μπορεί κανείς να επισκεφθεί την έκθεση, την κορυφή ενός  παγόβουνου, με τα εκθέματα να αποτελούν ένα μόνο μέρος του υλικού που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια  του μαθήματος επιλογής του 8ου εξαμήνου σπουδών, του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, του ακαδημαϊκού έτους 2015-16. Οι Δημήτρης Φράγκος, Richard Whitlock, Νίκος Μυκονιάτης, Ανδρέας Σκούρτης, Νίκος Παπαδόπουλος και Χριστίνα Ματίκα, συμμετείχαν με διαλέξεις και τροφοδότησαν το μάθημα της κ. Νάντιας Καλαρά, εικαστικού και Λέκτορα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, γεγονός που εγγράφεται στην ποιότητα των έργων της έκθεσης!

img_7773-2

Οι συμμετέχοντες Χαριτίνη Γκρίτζαλη, Άννα Πανουργιά, Ηλιάνα Παπαδοπούλου, Ειρήνη Συκά, Ανδρεάνα-Ευφημία Τζέκα, Δημήτρης Χατζηνικολής, Αργυρώ Ανδριανάκη, Μαρία Ανδρεάδου, Γιάννης Δαχής, Αφροδίτη Γώττα, Περσεφώνη Κόλκα, Δάφνη Γεροδήμου, Αναστασία Πρίντζιου και Εβελίνα Σερέτη απέσπασαν και συνέλεξαν στοιχεία της εμπειρικής πραγματικότητας, ανασυνθέτοντάς τα υπό νέους νόμους και συμφραζόμενα.

img_7516
Ο υπόγειος χώρος εισάγει τον επισκέπτη σταδιακά, σκαλί-σκαλί, δίνοντάς του τον απαραίτητο χρόνο να ωριμάσει η αίσθηση μετάβασής του στο εκθεσιακό περιβάλλον. Το πρώτο τεχνούργημα, με το οποίο έρχεται αντιμέτωπος, είναι η κάτοψη του εκθεσιακού χώρου, που ενημερώνει για τις θέσεις και τους τίτλους των projects. Ο επισκέπτης κινείται κατά βούληση και πιθανότατα αποσπασματικά, αφού δεν προτείνεται ένα συγκεκριμένο αφήγημα ή μία πορεία στο χώρο. Κάθε έργο έχει τοποθετηθεί στο λευκό εκθεσιακό περιβάλλον, διατηρώντας την υλική του αυτονομία, ενώ ταυτόχρονα, συνδιαλέγεται με τα υπόλοιπα στο πλαίσιο που ορίζει ο τίτλος της έκθεσης «Απο-χαρτογραφήσεις». Τα συμπληρωματικά κείμενα, που έγραψαν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, δεν επιτελούν απλώς συνοδευτικό ή περιγραφικό ρόλο. Είναι ανεπτυγμένα υπό την ίδια λογική με τα έργα και αποτελούν ισοδύναμα ποιητικά στοιχεία του πεδίου της έκθεσης. Λειτουργούν πετυχημένα, ως αφετηρίες παραγωγής νοήματος, δίνοντας υπόσταση και στην πιο αφηρημένη φόρμα, ενώ ταυτόχρονα πλαισιώνουν και προαιρετικά προφυλάσσουν τον παρατηρητή-κατασκευαστή νοήματος, από το εννοιολογικό χάος.

Περισσότερες Πληροφορίες:
xyzzy
Γκαρμπολά 7, Θεσσαλονίκη 54361
ΕγκαίνιαΤετάρτη 19/10, Διάρκεια έως 06/11/2016
Τετ.-Σαβ.: 17.00-20.00
01/11: Προβολή, The Spiral Jetty (1970) του Robert Smithson (ώρα έναρξης 20:00)
06/11: Happening από τους Practice(in)cognition (ώρα έναρξης 20:00)

facebook.com/xyzzy.skg
unmappings2.blogspot.com

Loading...
Θέατρο-Αυτισμός-Οικογένεια: Μια δημιουργική επαφή από την Dot2dot
Beater Tapes | Polatof