Skip to content

Jelka van Houten: Hard Place for a Dreamer!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

“Just because a dream is lost/ Doesn’t mean it’s gone”. Με τη συνοδεία του πιανίστα της, Diederik Nomden, και με τα φώτα κατεβασμένα, η Jelka van Houten καλωσόρισε το κοινό, υπενθυμίζοντας πώς όλα γίνονται στην ώρα τους, καθώς έπαιζαν οι πρώτες νότες από το κομμάτι “All in Time”.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του να ζεις στο εξωτερικό, είναι η ποικιλία των μουσικών εκδηλώσεων που μπορείς να παρακολουθήσεις. Σαν κάτοικος Ολλανδίας, αποφάσισα να διευρύνω τους ορίζοντές μου και στην εδώ σκηνή, οπότε άκουσα το πρώτο album της Jelka van Houten, αλλά και παρευρέθηκα στην παρουσίασή του.

Η Jelka van Houten είναι αρκετά γνωστή στην Ολλανδία ως ηθοποιός. Εκτός από τη συμμετοχή της σε πολυάριθμες ολλανδικές ταινίες και σειρές, έχει εμφανιστεί στη βρετανική σειρά Fresh Meat, αλλά και στην ταινία του 2012, Jackie, μαζί με την αδερφή της, Carice, και τη βραβευμένη με Όσκαρ, Holly Hunter. Πριν μερικές ημέρες, κυκλοφόρησε και το πρώτο της προσωπικό album, πραγματοποιώντας ηχογραφήσεις στο θρυλικό Sun Studio στο Τενεσί, στο οποίο έχουν ηχογραφήσει, μεταξύ άλλων, οι Elvis Presley και Johnny Cash.

IMG_1125Το album
To album έχει τον τίτλο “Hard Place for a Dreamer”, και είναι, όπως η ίδια δηλώνει στο συνοδευτικό εγχειρίδιο, ο καρπός μίας προσπάθειας 10 χρόνων. Ο ήχος του – κάτι που μου προκάλεσε εντύπωση – δεν έχει κάτι αυστηρά ολλανδικό. Τουναντίον, ανήκει στο ιδίωμα που λέγεται “Americana”, ένα είδος που περιλαμβάνει στοιχεία από τη λαϊκή παράδοση της Αμερικής, θυμίζοντας έντονα Country και Blues.

Ακούγοντας το album, έρχονται εικόνες από μακρινά ταξίδια στο αυτοκίνητο με τα βουνά και τις ερημιές να περνάνε γρήγορα από τη ματιά, παλιές φωτογραφίες και ξεχασμένες καρτ -ποστάλ, μυρωδιές και ήχους της παιδικής ηλικίας.

Στα τραγούδια της, των οποίων τους στίχους έχει γράψει η ίδια, η Jelka συνδυάζει αριστοτεχνικά αποχρώσεις από την αμερικανική επαρχία και την ευρωπαϊκή εξοχή, προσθέτοντας μερικές νότες νοσταλγικής μελαγχολίας, αλλά ανεβάζοντας την κατάλληλη στιγμή τη διάθεση, με πιο χαρμόσυνες και ελπιδοφόρες σκέψεις. Θα μπορούσα, συνεπώς, να πω ότι παίζει ευχάριστα με αυτά τα “ανεβοκατεβάσματα” της διάθεσης, κρατώντας τα σε ισορροπία, χωρίς ποτέ να αφήσει κάποιο να ξεφύγει.

Από το ομώνυμο με το album κομμάτι “Hard Place for a Dreamer”, γίνεται ένα αριστοτεχνικό πέρασμα σε πιο country ρυθμούς, με το “I Couldn’t Care Less”, ενώ άλλοι κόσμοι κατασκευάζονται με τα “Postcard” και “At the Roundhouse”. Υπάρχουν και μερικά κομμάτια, που φαίνονται να έχουν πιο αυτοβιογραφικό χαρακτήρα, όπως τα “Instantly” και “A Part of Me”.

IMG_1122

To live
Όταν, λοιπόν, βρέθηκα στο συναυλιακό χώρο “Melkweg” του Άμστερνταμ, έζησα ακόμα μία φορά, αυτό το “ταξίδι”. Όμως, επειδή άλλη χάρη έχει το live, κατά τη διάρκειά του, υπήρξαν ακόμα περισσότερα συναισθήματα.

Μπορεί να μην καταλάβαινα και πάρα πολλά από αυτά που έλεγε μεταξύ των κομματιών (μιλούσε Ολλανδικά φυσικά), όμως διακρινόταν εύκολα η άνεση με το μικρόφωνο, το σκέρτσο και η επικοινωνία με το κοινό. Μια πραγματική performer, φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει τον τρόπο να μεταδίδει το συναίσθημά και το “vibe” της.

Η ώρα περνούσε ευχάριστα, και όταν το τέλος πλησίαζε, με τη Jelka να ευχαριστεί τους φίλους της με το κομμάτι “Good Friends”, δε μπορούσα παρά να μην παρατηρήσω την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει σε album, αλλά και σε live εκτέλεση, από όλο το επιτελείο, και κυρίως από τον κιθαρίστα και ενορχηστρωτή Wouter Planteijdt.

Δεν ξέρω αν θα την δούμε ποτέ ζωντανά στην Ελλάδα, αλλά πιστεύω ότι η Ολλανδία μόλις προσέθεσε ένα διαμάντι στη δισκογραφική βιομηχανία της.

Ακούστε εδώ κομμάτια από το “Hard Place for a Dreamer”: https://soundcloud.com/user-402591954

Το album στο iTunes: https://itunes.apple.com/nl/album/hard-place-for-a-dreamer/id1042022488

Παλιότερη ερμηνεία της Jelka, από την ταινία “Jackie: https://www.youtube.com/watch?v=iA7liRgdWpc

AUTHOR

Άρης Εμμανουλούδης

Του αρέσει ο κινηματογράφος (κάθε είδους), η μπύρα τζίντζερ, το Super Nintendo και τα καλοκαίρια στην Ασπροβάλτα. Όταν μεγαλώσει, δε θέλει να το μάθει.

Loading...
“Πλάνητες” του Peter Gronlund #tiff56
“Jack” της Elisabeth Scharang #tiff56