Skip to content

Dub Fx: Όλοι θέλουν να ζουν ειρηνικά και οι καλλιτέχνες πρέπει να είναι εκεί για να ενισχύουν αυτό το συναίσθημα!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Κατάγεται από την Αυστραλία, ταξιδεμένος ανάμεσα σε αμέτρητα μουσικά είδη και κοσμοπολίτικους ρυθμούς και εμπνευσμένος από την τέχνη που γεννιέται και καλλιεργείται στον δρόμο, ο Dub FX a.k.a. Benjamin Stanford, έρχεται στο πέμπτο Street Art Festival και ανεβαίνει στην σκηνή για να λουπάρει beats “κλεμμένα” από τους δρόμους, με ρίμες που αποδίδουν κάτι από την ενέργεια του. Καλλιτέχνες “χαμένοι” μέσα στην δική τους πραγματικότητα με πολλά καλά λόγια για την παρουσία τους, που είναι οι ρεαλιστικοί δείκτες της αποδοχής του κοινόυ, για την τέχνη που παράγει ο καθένας. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερεθίσματα που κάνουν τη μουσική του όλο και πιο ζωντανή, να χτυπάει παρέα με τις κραυγές του πλήθους, ανάμεσα από στενοσόκακα, αλλά και πάνω σε θηριώδους σκηνές. Άλλωστε, αυτό που οφείλουν να κάνουν οι street καλλιτέχνες, είναι να δίνουν το παρόν τους, ενισχύοντας την ειρήνη, χωρίς να ενοχλούν τους ανθρώπους. Αυτός είναι και υπόσχεται να μοιράσει μερικές ρυθμικές δονήσεις με το άρωμα του Street Art Festival!

  

Πως έτυχε να ξεκινήσεις με μια εναλλακτική-ροκ μπάντα μπάντα και να φτάσεις στο σημείο να αναδειχθείς μέσα από κάτι τελείως διαφορετικό, ως καλλιτέχνης του δρόμου;

Υπήρξα πολύ τυχερός που είχα τόσο πολλούς και καταπληκτικούς καλλιτέχνες γύρω μου σε τόσο μικρή ηλικία. Η πρώτη μου μπάντα ονομαζόταν «Twitch» και την ξεκίνησα με τον Cade, που τώρα είναι ο μάνατζέρ μου. Μια μπάντα που στην πραγματικότητα ήταν πολύ καλή, αλλά ήμασταν μόλις 16, η μουσική μας δεν ήταν αρκετά αυθεντική και η Αυστραλία είναι ένα δύσκολο μέρος για να ξεκινήσεις., Αυτό που μου δίδαξαν περισσότερο οι Twitch, είναι πως θα πρέπει να χτίσεις μια σχέση με τους ανθρώπους που ξεκινάς, για να μπορέσεις μετά να προχωρήσεις και να γράψεις καλή μουσική, η δομή δηλαδή, με την οποία θα πρέπει να είναι στημένο όλο αυτό.

Τα άτομα σε αυτή τη μπάντα ήθελαν πιο πολύ να δημιουργήσουν ένα προϊόν. Μπορεί να καθόμασταν εκεί για ώρες, προσπαθώντας να φτιάξουμε το τέλειο τραγούδι, θα παίζαμε το ίδιο τραγούδι ξανά και ξανά μέχρι να είναι τέλειο. Θα το παίζαμε με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά, θα το καταγράφαμε, ώστε να είναι τέλειο για να παιχτεί στο ραδιόφωνο και ξοδεύαμε πολύ χρόνο, σκεπτόμενοι τι θα φορούσαμε ή πώς θα κινούμασταν στη σκηνή. Από την άλλη, εγώ άρχισα να γνωρίζω και να εμπλέκομαι με τζαζ μουσικούς από ένα διαφορετικό σχολείο. Έμαθα τόσα πολλά για τον αυτοσχεδιασμό και για το πώς να κάνεις κάτι να ακούγεται διαφορετικό κάθε φορά, πράγμα, που ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για μένα, ώστε να αναπτύξω αυτό που σήμερα λέγεται Dub FX. Ξεκίνησα ως MC σε clubs, συνοδεύοντας άλλους Djs, έπαιξα σε μερικές άλλες hip hop μπάντες, ενώ παράλληλα έκανα ακουστικά live μόνος μου σε κάποια μπαρ. Μέχρι τα 23 μου είχα κάνει πολλά διαφορετικά πράγματα και που «έφεραν στη ζωή» τον Dub FX.

Ποια ήταν τα ερεθίσματα και οι ήχοι που οδήγησαν στην πρώτη σας κυκλοφορία;

Αγαπούσα τη μαύρη μουσική, γιατί ήταν τόσο θετική και ανεβαστική, παρόλο που οι δημιουργοί της ήταν τόσο φτωχοί. Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί όλοι αυτοί οι- μεσαίας τάξης- λευκοί άνθρωποι δημιουργούσαν τόσο καταθλιπτική και θυμωμένη μουσική. Δεν είχε νόημα για μένα. Αποφάσισα ότι αν ήθελα να κάνω μουσική, θα το έκανα για να προωθήσω τη θετική ενέργεια και την αυτοδυναμία.

Αν έπρεπε να περιγράψεις τη μουσική σου με μερικές λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;

Ίσως κάποιοι γνώριμοι soul ήχοι για χορό ή χαλάρωση.

Τι είναι για σένα οι street καλλιτέχνες; Τι είναι αυτό που μπορεί να ωθήσει Κάποιο μουσικό στο δρόμο;

Πάντα ήθελα να παρουσιάσω κάτι στο δρόμο, από τότε που ήμουν παιδί. Τους έβλεπα να δημιουργούν τέτοια απίστευτη ενέργεια, απλά σταματώντας τους ανθρώπους στο δρόμο και παρουσιάζοντάς τους κάτι. Πάντα αγαπούσα το πόσο ελεύθεροι φαινόταν να είναι. Ποτέ δεν πίστευα ότι κάτι τέτοιο θα μου έδινε μία κανονική καριέρα, αλλά ήθελα να ζήσω την εμπειρία του να ταξιδεύω σαν «τσιγγάνος» και να βρω το δικό μου μονοπάτι. Δεν περίμενα ποτέ να πουλήσω τόσους δίσκους και να κυκλοφορώ βίντεο στο Διαδίκτυο.

1932464_10152822813616042_7694343272048935528_n

Υπάρχει κάτι που κέρδισες από αυτή την εμπειρία σου, που σίγουρα δεν είχες ως ένας συμβατικός καλλιτέχνης;

Για μένα, η μουσική στο δρόμο με έκανε να σκεφτώ πιο ξεκάθαρα. Όταν κάνεις πρόβες στο δωμάτιό σου και προετοιμάζεσαι για ένα σόου, προσθέτεις όλα αυτά τα πράγματα που νομίζεις ότι πρέπει να κάνεις σαν performer. Οι μπάντες μπορούν να κάθονται και να διαφωνούν για ώρες σχετικά με μικρές λεπτομέρειες, που πραγματικά δεν κάνουν καμία διαφορά στο σόου, παρόλο που ιδέες που σου έρχονται στις πρόβες μπορεί μερικές φορές να αποβούν άσκοπες στη σκηνή, επειδή η ατμόσφαιρα είναι εντελώς διαφορετική. Ο λόγος είναι ότι δεν εξασκείσαι μπροστά σε ένα ακροατήριο. Η ενέργεια που δίνει ένα πλήθος σε μια μπάντα αλλάζει τα πάντα. Αυτό ήταν το πρόβλημα που είχαμε στους Twitch. Κάναμε πρόβες 4 μέρες την εβδομάδα προσπαθώντας να δημιουργήσουμε αυτά τα τέλεια κομμάτια, αλλά στα lives απλά ακουγόταν σαν ένα προϊόν. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να ακούσουν ένα προϊόν όταν πάνε να δουν μια μπάντα. Θέλουν να νιώσουν κάτι. Η street performance ασκείται μπροστά σε ένα πλήθος, το οποίο σου δίνει χρήματα όταν τους αρέσεις! Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να βρεις τα δυνατά σου σημεία παρά μόνο μέσω του Street performance.

Πως ήταν η εμπειρία του πρώτου album;

Έγραψα το πρώτο μου EP με τους Twitch το 2001, συνεργάστηκα με καλούς μουσικούς και έμαθα πολλά από αυτούς. Κάναμε ένα άλλο EP και έπειτα ένα άλμπουμ το 2005. Από εκείνη τη στιγμή άρχισα να μαθαίνω πώς να γράφω μουσική. Έγραψα ένα σόλο άλμπουμ το 2005 με το δικό μου όνομα, Benjamin. Επίσης, συμμετείχα και σε κάποιες άλλες ηχογραφήσεις, έτσι όταν έγραψα το πρώτο album ως Dub FX, είχα ήδη μεγάλη εμπειρία. Αν και αυτό το άλμπουμ δεν είναι τόσο καλό, ήταν πολύ πειραματικό για μένα και μια καλή καμπύλη μάθησης για να δω πόσο μακριά μπορώ να πάω τη φωνή μου στο στούντιο. Πλέον, έχω κάνει 8 νέα album από την αρχή ως το τέλος.

1488324_10152822813891042_7976111369872425039_n

Τι είναι αυτό που σε κρατάει ακόμη εκεί;

Αυτό είναι η δουλειά μου. Θα ήταν ψέμα αν έλεγα ότι δεν το κάνω για τα χρήματα, αλλά παράλληλα είναι το πάθος μου και το κάλεσμα μου. Έχω τον απόλυτο έλεγχο της καριέρας και των αποφάσεών μου, αλλά αν δεν έβγαζα από αυτό χρήματα μέχρι τώρα, πιθανώς θα εργαζόμουν ως οικοδόμος ή κηπουρός. Η μουσική θα ήταν ακόμα στη ζωή μου, αλλά δεν θα γυρνούσα τον κόσμο. Είμαι πολύ τυχερός που κατάφερα να δημιουργήσω μια σταδιοδρομία. Τώρα έχω μια κόρη και θέλω απλώς να σιγουρευτώ ότι μπορώ να της εξασφαλίσω κάποια πράγματα και να μην είμαι ένας αγχωτικός γονιός.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής σε έχεις βοηθήσει σε αυτό; Χρησιμοποιείς αρκετά το internet και τα Social Media!

Πριν από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης έκανα Street performance και εξακολουθούσα να βγάζω πολλά χρήματα. Το αστείο είναι πως όταν ήμουν στους Twitch ήθελα απλώς να είμαι πλούσιος και διάσημος, αλλά τότε ήμουν νέος και αφελής. Όταν ξεκίνησα το να παίζω στο δρόμο, αποφάσισα ότι δεν με νοιάζει πια η φήμη ή τα χρήματα, απλά ήθελα να ταξιδεύω και να μοιράζομαι την τέχνη μου χωρίς συμβιβασμούς. Από εκείνη τη στιγμή, άρχισαν να έρχονται χρήματα. Πουλούσα 50 έως 100 δίσκους ημερησίως για 5-10 ευρώ το καθένα, μερικές φορές έβγαζα 3000 ευρώ σε 2 ώρες! Ήταν γελοίο. Οπότε δε με ένοιαζε πραγματικά να παίζουν τα κομμάτια μου στο ραδιόφωνο πια. Ήμουν χαρούμενος που θα μπορούσα να κάνω αυτό που πάντα ήθελα. Το αστείο είναι ότι οι άνθρωποι άρχισαν να με βγάζουν βίντεο και να τα ανεβάζουν στο YouTube, πράμα που κάποια στιγμή έγινε viral. Δεν νομίζω ότι θα γινόταν έτσι, αν δεν είχα πουλήσει όλα αυτά τα CD, νομίζω ότι ήταν πολύ σημαντικό ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι με είχαν δει στο δρόμο σε όλη την Ευρώπη και στη συνέχεια ήθελαν να με βρουν στο YouTube. Μόλις ξεκίνησαν τα social media για μένα, άρχισα να παίζω σε περισσότερα φεστιβάλ και άλλους χώρους.

1425614_10152822813646042_8672310398944771413_n

Κοιτώντας τους στίχους των κομματιών σου, θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σου για το πόσο πιστεύεις ό,τι τα κομμάτια που γράφεις επηρεάζουν αυτούς που τα ακούν. Πιστεύεις πως είναι καθήκον ενός καλλιτέχνη να προσπαθεί να περάσεις Κάποια πράγματα μέσα από τα κομμάτια που γράφει; Ειδικά τώρα που διανύουμε μια περίοδο πνευματικής και οικονομικής κρίσης.

Πιστεύω ότι η τέχνη πρέπει να δημιουργείται για να αντικατοπτρίζει τις εποχές στις οποίες ζούμε. Είναι δουλειά μας να δείξουμε πολλές και διαφορετικές οπτικές για τον κόσμο γύρω μας, έτσι ώστε οι άνθρωποι να έχουν μια βαθύτερη αντίληψη. Οι καλλιτέχνες είναι τρελοί άνθρωποι και αυτό συμβαίνει γιατί δεν παρατηρούμε κάποια προφανή πράγματα που μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε συνήθως χαμένοι. Κάποιοι νομίζουν ότι είμαστε περίεργοι, αλλά μας χρειάζονται για να διευρύνουμε τη δική τους αντίληψη για την κοινωνία ή τους εαυτούς τους. Αυτό το χάσιμο είναι που, πολλές φορές, κάνει τόσους καλλιτέχνες μελαγχολικούς, αλλά αυτή η μελαγχολία είναι αυτό που δημιουργεί μερικές από τις πιο όμορφες τέχνες! Πολύ παράξενο.

Τι είναι αυτό που κρατάει ακόμη ζωντανή την street κουλτούρα;

Η κουλτούρα του δρόμου διαφέρει από πόλη σε πόλη, είναι ένα τόσο ευρύ το θέμα. Αυτό που παραμένει το ίδιο είναι ότι σε κανέναν δεν αρέσει να ενοχλείται. Οι άνθρωποι θέλουν να ζουν την ημέρα τους ειρηνικά και οι καλλιτέχνες του δρόμου πρέπει να είναι εκεί για να ενισχύουν αυτό το συναίσθημα.

*Μετάφραση: Λυδία Ρακή
**Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα του Dub FX στο Facebook.

10647094_10152822843116042_4358860207906768902_n


Περισσότερες Πληροφορίες

Με περισσότερους από 400 διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες. Με περισσότερους από  20.000  πραγματικούς επισκέπτες στα τέσσερα χρόνια διοργάνωσής του. Το 5ο Street Art Festival είναι έτοιμο να υποδεχτεί τον κόσμο στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ –HELEXPO το τριήμερο 9, 10 & 11 Ιουνίου.

Το μεγαλύτερο Music, Arts and Street Culture φεστιβάλ επιστρέφει ανανεωμένο και πιο εντυπωσιακό από ποτέ στην επετειακή του 5η διοργάνωση.

Η μεγαλύτερη συνάντηση καλλιτεχνών, Street Artists, μουσικών, χορευτών θα είναι γεμάτη εκπλήξεις με εντυπωσιακά shows και καλλιτέχνες από κάθε άκρη του κόσμου.

Συναυλίες, live graffiti action, live dance shows, special dance shows, εικαστικές παρεμβάσεις, σεμινάρια, και άλλα πολλά.

Music Line Up | Main Stage

Παρασκευή 9 Ιουνίου

Evidence of the Dilated Peoples
Leaf Dog & BVA ( The Four Owls) | UK
ΖΗΝΩΝ | GR
PRINCE XXIII (Hatemost) ft. D.W.M.N.D | GR
Hustlin all day Hostile Take Over Stage
Dj Cron
Gamblers
Alleyway Rats
Above The Hood

Σάββατο 10 Ιουνίου

Gentleman
Dub Fx
ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ
SKG’s Dub Alliance | GR
Music Open Call

SAF-2017 Live Action

SAF Graffiti Wall of Fame | Περισσότεροι από 50 διεθνείς και Έλληνες street & graffiti artists θα συμμετέχουν στο φετινό SAF – Street Art Festival 2017 στο Graffiti Wall of Fame. Το SAF έως τώρα έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 200 Street Artists ανανεώνοντας τη συνάντηση με νέους καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό κάθε χρόνο, παρουσιάζοντας μια διαφορετική παραγωγή.

SAF Dance Camp | Το Street Art Festival Thessaloniki διοργανώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά το “SAF Dance Camp”. Κάθε χρόνο προσκαλεί κάποιους από τους καλύτερους χορογράφους από Ελλάδα και εξωτερικό με στόχο να προσφέρει στο κοινό τους πιο καλύτερους στο χώρο της Street Dance σε μια επαγγελματικά διαμορφωμένη αίθουσα υψηλών standards. Το φετινό SAF Dance Camp θα είναι μεγαλύτερο από ποτέ.

Στις 9, 10 & 11 Ιουνίου το SAF Dance Camp θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (Corona) της ΔΕΘ – Helexpo, στο χώρο διεξαγωγής του SAF – Street Art Festival Thessaloniki και τις 3 ημέρες στα πλαίσια του SAF.

Διεύθυνση: Εγνατία 154, Πύλη Εμπορίου, έναντι Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Περισσότερες πληροφορίες και το Line Up για το SAF Dance Camp θα βρείτε στο επίσημο event στο facebook: https://www.facebook.com/events/789425124538780/

Line Up:

International Teachers:
1. Kenzo Alvares Tkk G-s
2. EZtwins
3. Alisa Tsitseronova
4. Anthony Lee
5. Duc Anh Tran

National Teachers
1. Joseph Tsosh
2. Christina Tzakou
3. Serenity Anastasiadou
4. Magda Kaftantzi

Τιμή Συμμετοχής:
190 Euros Full Package ( 3 Days Full Pass Workshops +Entrance at Street Art Festival Main Event )
85 Euros Pass Only Friday 9th Of June
100 Euros Pass Only Saturday 10th Of June
90 Euros Pass Only Sunday 11th of June
30 Euros Per Class ( Kenzo Alvares , Ez twins , Surprise Teacher )
35 Euros per Class with Athnony Lee
15 Euro per Class ( Joseph Tsosh , Alisa Tsitseronova )
10 Euro per Class ( National Teachers – Christina Tzakou – Serenity Anastasiadou – Magda Kaftantzi )

Plus
-10 Special Dance Shows
-50 Graffiti /Street Artists from all around the world and Greece!
-Skate / BMX Shows and Contests

Τo Street Art Festival πραγματοποιείται από την οργανωτική ομαδα του SAF σε συνδιοργάνωση με την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Αντιδημαρχία Τουρισμου, τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης και την ΚΕ.ΔΗ.Θ.

Find Street Art Festival on:
www.streetartfestivalthessaloniki.com
www.facebook.com/streetartfestivalthessaloniki
https://preprod.instagram.com/we_are_saf/

18700174_1321952904585942_3369458560279314765_n

AUTHOR

Δήμητρα Σαμσάκη

Γενικά, θα την χαρακτήριζες λάτρη της «ψαγμενιάς»… Άλλωστε, πάντα το δήθεν ελκύει!

Loading...
Hands Down: Το νέο single του Trentemøller!
Το Handmade School for Ghana είναι έτοιμο για την απογείωσή του!