Skip to content

Η Τάνια Βλαχομήτρου και το in the loop: Μια εφαρμογή που σε ξεναγεί στη Θεσσαλονίκη!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Φωτογραφίες: Άννα Θεοδωρίδου 

in the loop: Mία εφαρμογή ολοκληρωμένων θεματικών διαδρομών για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Είναι μία πλατφόρμα η οποία προσπαθεί μέσω ενός κινητού να συνδέσει την πραγματικότητα της πόλης και τον κόσμο της, με τους επισκέπτες. Αν την κατεβάσεις θα βρεις τρεις διαφορετικές διαδρομές γεμάτες κλασικά και εναλλακτικά σημεία και spots της πόλης. Από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, μέχρι εστιατόρια και bars είναι, μία εφαρμογή που σε κρατάει ενημερωμένο και σε κερνάει στα αγαπημένα της στέκια. Θέλοντας να μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα για το in the loop και τον τρόπο λειτουργίας του, μιλήσαμε με την Τάνια Βλαχομήτρου, που βρίσκεται πίσω από αυτήν την ιδέα.

 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την πραγματοποίηση αυτής της εφαρμογής;

Τελείωσα αρχαιολογία και έκανα μεταπτυχιακό στη μουσειολογία και πολιτιστική διαχείριση. Αφού δούλεψα σε μουσεία, κάποια στιγμή πήρα την πιστοποίηση του ξεναγού. Οπότε, μπήκα λίγο στη διαδικασία να συνδυάσω την προσέγγιση της μουσειολογίας με την ξενάγηση, παίρνοντας από τη φιλοσοφία του μουσείου και της έκθεσης, στη ξενάγηση μέσα στην πόλη. Έτσι, ξεκινήσαμε την dot2dot με ξεναγήσεις στην Θεσσαλονίκη, από την οποία έφυγα πέρσι το καλοκαίρι, βλέποντας πως υπάρχει ανάγκη να μεταφερθεί όλο αυτό στον ψηφιακό κόσμο. Δούλεψα αρκετά με κόσμο από την Ελλάδα και το εξωτερικό και είδα ότι είναι πολλοί αυτοί που έρχονται και μπορεί να μην έχουν χρόνο ή χρήματα για κάποια ξενάγηση. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με πολλούς επισκέπτες και πολύ υλικό που μπορεί να δείξει προς τα έξω. Σε συνδυασμό όλων αυτών και παράλληλα με την εξέλιξη της τεχνολογίας, θεώρησα πως μια τέτοια εφαρμογή μπορεί να σου δώσει πολλές δυνατότητες.

Τι μπορεί να βρει κανείς σε αυτή την εφαρμογή;

Είναι μια εφαρμογή με ολοκληρωμένες θεματικές διαδρομές και όχι μια απλή λίστα. Σε ενδιαφέρει τέχνη; Θα κατεβάσεις το Art loop. Σε ενδιαφέρει η νυχτερινή ζωή, τα μαγαζιά και τα bars; Θα κατεβάσεις το Night loop. Διαλέγεις τη διαδρομή που σου αρέσει και έχεις όλο το υλικό που χρειάζεσαι για να ανακαλύψεις την πόλη. Μεταφέρω τη δική μου εμπειρία σαν ξεναγός, στον ψηφιακό κόσμο, μέσω της εφαρμογής. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω πλούσιου υλικού: φωτογραφίες, κείμενα, ηχητικές αφηγήσεις, hints και insider’s tips και εξωτερικοί σύνδεσμοι με extra υλικό, για κάποιον που θέλει να μάθει κάτι παραπάνω.

IMG_5601

Εκτός από τις κλασικές προτάσεις για την πόλη, η εφαρμογή προτείνει εναλλακτικές διαδρομές και spots. Ποιο είναι το κριτήριο για να μπει κάτι στην εφαρμογή;

Δεν αρκεί να έρθει κάποιος που έχει μία τοπική επιχείρηση επειδή το βρήκε ενδιαφέρον ή χρήσιμο, για να προωθήσει την επιχείρησή του. Δίνω μεγάλη σημασία στο χαρακτήρα του χώρου και αν αυτός συμβαδίζει με τη φιλοσοφία του in the loop, η οποία είναι αυτή της υποδοχής και της φιλοξενίας. Άρα, ψάχνουμε ανθρώπους και επιχειρήσεις φιλόξενες με σύγχρονη προσέγγιση και αντίληψη, που να είναι σε θέση να αφιερώσουν και λίγο χρόνο παραπάνω στο χρήστη. Δείχνοντας την εφαρμογή, πέρα από το ότι θα χρησιμοποιήσεις το εκπτωτικό κουπόνι που σου δίνεται, μπορείς αν θέλεις να ρωτήσεις και ένα-δύο πράγματα ή να γνωρίσεις τους ιδιοκτήτες και την ιστορία τους. Έτσι, συνεργαζόμαστε με επιχειρήσεις που έχουν κάτι διαφορετικό να δώσουν στον χρήστη και κυρίως, αντανακλούν και μία άλλη πλευρά της πόλης, μία άλλη φιλοσοφία, μία διαφορετική ταυτότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συμπεριλάβω σημεία τα οποία είναι ήδη γνωστά.

Τι είναι αυτό που κάνει αυτή την εφαρμογή ξεχωριστή;

Είναι ένα ψηφιακό μέσο, με χαρακτήρα. Δεν είναι οδηγός που δανείζεται φωτογραφίες ή περιεχόμενο από διάφορα άλλα sites. Στήνουμε όλο το υλικό εμείς, φωτογραφίες, έρευνα, κείμενα και συνεντεύξεις. Όλο το υλικό παράγεται ακριβώς γι’ αυτόν το σκοπό, για να έχει κανείς στη διάθεσή του και σε σωστή δομή κάποιες περισσότερες και πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες, από αυτές που εύκολα μπορεί να βρει και μόνος του. 

IMG_5574

Η εφαρμογή είναι αρκετά διαδραστική. Στο τέλος κάθε διαδρομής ζητάτε από τους χρήστες να νιώσουν ελεύθεροι να κάνουν ερωτήσεις και σχόλια. Πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό;

Τεχνικά, επειδή είναι η πρώτη έκδοση της εφαρμογής αρκετά πράγματα έπρεπε να είναι περιορισμένα άρα και ο βαθμός διάδρασης δεν είναι ακόμα τόσο μεγάλος. Έχουμε εντάξει κάποιες δυνατότητες και στοιχεία που βοηθούν στην αλληλεπίδραση με το χρήστη, επομένως, πατώντας απλά το κουμπί ‘’Any questions?’’ στέλνει κατευθείαν ένα e-mail σε εμάς και δίνουμε τις απαντήσεις που χρειάζεται ο χρήστης. Δεν υπάρχει ακόμη η δυνατότητα αξιολόγησης του χώρου, μπορεί όμως με αυτό τον τρόπο να δώσει feedback, είτε θετικό, είτε αρνητικό γι’ αυτό που του προσφέρει η εφαρμογή.

Μέχρι τώρα έχετε 3 loops, welcome, night, art. Ποιο είναι το αγαπημένο σου;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια. Και οι τρεις είναι διαδρομές για τις οποίες έχουμε δουλέψει πάρα πολύ. Ίσως, να ξεχώριζα το Art loop κι’ αυτό γιατί στην πόλη προβάλλονται αρκετά τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι και οτιδήποτε αφορά την ιστορία της, αλλά δεν έχουμε συνηθίσει να προβάλλεται η σύγχρονη εικαστική πραγματικότητα, που είναι και ο σκοπός του. Μου αρέσει, γιατί συνδυάζει από καλλιτέχνες που έχουν τον χώρο τους, όπως είναι για παράδειγμα ο Χρήστος και η Κλειώ, γκαλερί όπως η Lola και η Zina, που έχουν ιστορία στην πόλη, μέχρι το μουσείο σύγχρονης τέχνης. Ακόμα και το μαγαζί που προτείνεται στη στάση για φαγητό, έχει να κάνει με την τέχνη.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Σαν πρώτη έκδοση, θεωρώ ότι η εφαρμογή είναι αρκετά καλή. Αυτό που θεωρούμε βασικό, είναι να προστεθεί περιεχόμενο, ώστε ο χρήστης να έχει περισσότερες διαδρομές να διαλέξει. Η εφαρμογή λειτουργεί off-line, που ήταν βασική προϋπόθεση από την αρχή, γεγονός που μας περιόρισε σε αρκετά πράγματα και χαρακτηριστικά τα οποία θέλουμε να βελτιώσουμε. Όλοι οι συνεργάτες, μία ομάδα δέκα ανθρώπων που δουλέψαμε μαζί σχεδόν ένα χρόνο, για την παραγωγή περιεχομένου, το design και το development, έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά και υπάρχουν πολλές ιδέες ακόμα στα σκαριά. Επίσης, οι άλλες πόλεις είναι ένας στόχος που μας ενδιαφέρει στο μέλλον. Θα θέλαμε γίνει ένας οδηγός, ο οποίος θα φύγει από τη Θεσσαλονίκη και θα πάει και σε άλλες πόλεις. Σε πρώτη φάση όμως, επικεντρωνόμαστε στη Θεσσαλονίκη και στην εξερεύνηση της.

______________________

Κατεβάστε το in the loop για συσκευές android (Play Store) και iOS (App Store)!

Δείτε περισσότερα:
www.intheloop.gr
Facebook: www.facebook.com/intheloop.thess

*Ευχαριστούμε το Uberdooze για την παραχώρηση του χώρου.
Διαβάστε περισσότερα για το Uberdooze!

Loading...
Θα γεμίσει βινύλια η Θεσσαλονίκη!
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης!