Skip to content

In Edit Festival: Ημέρα 3η | Από την Ισπανία, στο Los Angeles | #inedit2016

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Φωτογραφίες: Γιάννης Τόμτσης

Την τρίτη ημέρα του «In-Edit», η κινηματογραφική αίθουσα του «Ολύμπιον» γέμισε με κόσμο που ήρθε να απολαύσει μια ετερόκλητη παρέα μουσικών. Τα ντοκιμαντέρ δεν περιορίστηκαν σε ένα συγκεκριμένο μουσικό είδος. Αντιθέτως, το μουσικό παρασκήνιο αποκαλύφθηκε στα μάτια των θεατών, ξεκινώντας από την Ισπανία και κατέληξε, μετά από πολυπολιτισμικές ηχητικές διαδρομές, στο Los Angeles. Larry Gus, Cobain, The Residents και Lemmy έκαναν όλοι την εμφάνισή τους στην οθόνη, συνθέτοντας ένα μοναδικό soundtrack, για την ημέρα του Σαββάτου.

«Ο φίλος μου ο Larry Gus»

To 2015, όλοι ακούσαμε το “I need new eyes” του Larry Gus. To 2010, o Larry Gus ή ο κατά κόσμον, Παναγιώτης Μελίδης, δεν έχει κυκλοφορήσει το δίσκο του. Αντιμετωπίζει διλήμματα για το μέλλον του και αναρωτιέται αν η ενασχόλησή του με τη μουσική μπορεί να του αποφέρει κάτι. Ο φίλος του, Βασίλης Κατσούπης, τον ακολουθεί σε όλο αυτό το ταξίδι, σε όλη αυτή την προσπάθεια να κάνει κάτι με τη μουσική του, στην καθημερινότητά του, ενώ παράλληλα, καταγράφει και τις φιλικές του σχέσεις. Ο Larry Gus παρουσιάζεται ταυτόχρονα ιδιοφυής και αγχώδης, ανέμελος και αστείος, τρελός και ιδιαίτερος. Ένα ντοκιμαντέρ, που ενώ αρχικά ξεκίνησε για να καταγράψει τη δισκογραφική περιπέτεια του Μελίδη, καταλήγει να γίνεται ουσιαστικά μέρος της ιστορίας. Στη διάρκεια των τεσσάρων ετών που γυριζόταν αυτό το ταξιδιάρικο ντοκιμαντέρ, με στάσεις στην Αθήνα, τη Νέα Υόρκη, τη Βέροια, τη Θεσσαλονίκη και το Μιλάνο, πολλά άλλαξαν. Και κάπως μαγικά, πολλά έμειναν ακριβώς ίδια. Στο τέλος της προβολής, ο Larry Gus και ο Βασίλης Κατσούπης βρέθηκαν στην αίθουσα του «Ολύμπιον», δέχτηκαν τα συγχαρητήρια και απάντησαν στις ερωτήσει του κοινού.

Screen Shot 2016-04-09 at 10.31.57 μ.μ

«Montage of Heck» ονομαζόταν ένα mixtape, που έφτιαξε ο Kurt Cobain όταν ήταν 16 χρονών. Στο ντοκιμαντέρ, με το ίδιο όνομα, εμφανίζονται τα συγγενικά του πρόσωπα, η Courtney Love, ο Novoselic και πολλοί άλλοι, για να μιλήσουν για τη ζωή κα τη συμβίωση με έναν θρύλο, την ιδιοφυή μουσική του, τους αυτοβιογραφικούς στίχους του και την ιστορία των Nirvana. Πρόκειται για μια διεισδυτική ματιά στην προσωπικότητά του, μια συναισθηματική και ολοκληρωμένη εξερεύνηση της ψυχής του Kurt. Βίντεο από τα παιδικά του χρόνια, χειρόγραφες σημειώσεις του, “καρτουνίστικες” φιγούρες, ηχογραφήσεις και πρώτες συνεντεύξεις, συνθέτουν το πορτρέτο το ανθρώπου που άλλαξε για πάντα τη μουσική. Μια δίωρη εξιστόρηση, μιας ζωής που αξίζει να εξιστορηθεί.

Τελικά, ποιοι είναι οι Residents; Θα αποκαλυφθούν ποτέ ολοκληρωτικά τα πρόσωπά τους και οι ταυτότητές τους; Ένα από τα πιο μυστηριώδη συγκροτήματα όλων των εποχών δημιούργησε τέχνη, που μπορούσε να αποτελέσει ολόκληρη έκθεση στο μουσείο μοντέρνας τέχνης. Έχει, όμως, πραγματική σημασία η ταυτότητα των Residents, όταν το συγκρότημα, επί δεκαετίες, κυκλοφορεί εξαιρετική πειραματική μουσική. Όλη η ουσία είναι στο πλαίσιο που δημιούργησαν για να εντάξουν την avant-garde μουσική τους, στην εικονοπλαστική τους δύναμη, στις τολμηρές ιδέες και τη διαρκή αναζήτηση. Τεράστιες κόρες ματιών, ιδιόμορφα κουστούμια και μουσική ιδιοφυία, συνθέτουν τη μαγεία γύρω από το μυστηριώδες συγκρότημα. Ένα ντοκιμαντέρ, που δεν προσπάθησε να λύσει το μυστήριο. Ένα ντοκιμαντέρ, που σου δίνει το πλαίσιο, για να κάνεις κι εσύ τις δικές σου εικασίες.

Η τρίτη ημέρα του «In Edit» έκλεισε σκληροπυρηνικά, με την παρουσία του Lemmy. Για πολλούς, ο ιδρυτής της heavy metal, για άλλους, πραγματικός εκπρόσωπος του rock n roll και  για άλλους, απλά ο πρωτοπόρος Lemmy. Ένας garage ροκάς, με καουμπόικες μπότες , ένας κοσμοναύτης στους Hawkwind, o Lemmy των Motörhead. Το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει την καθημερινότητά του, τη συμμετοχή του σε συναυλίες, τις συνήθειές του, τη σχέση του με το γιο του και την αγάπη του για τις συλλογές του. Σπουδαίοι μουσικοί, όπως ο Dave Grohl, o Alice Cooper, o Slash και ο Peter Hook, αποδίδουν στον σκληροτράχηλο πειρατή του rock n roll τη τιμή που του αξίζει, είτε από ειλικρινή θαυμασμό, είτε από φόβο.

[youtube id=”TWUdWG6wiHc” mode=”normal” autoplay=”no”]

Το πρόγραμμα της Κυριακής ξεκινά με δύο ελληνικά ντοκιμαντέρ, το “Out Of The Norm” και το “A family affair”. Μας ταξιδεύει, για άλλη μια φορά, στην Ισπανία, με την επαναπροβολή του “Paco de Lucia. La busqueda”. Μας κάνει να συγκινηθούμε, με το πολυαναμενόμενο “Amy”,  και κλείνει, με την επαναπροβολή του Sol Screening “The Sacred Triangle; Bowie, Iggy &lou 1971-73”.

Από τις 7 μέχρι και τις 13 Απριλίου, στο «Ολύμπιον», η μουσική και το σινεμά συναντιούνται, στην πιο ειλικρινή τους μορφή: το ντοκιμαντέρ. Μουσική για τα μάτια σας!


Η μπίρα SOL, ή πρώτη μεξικάνική μπύρα από το 1899, φροντίζει να κάνει αυτή την εβδομάδα όσο πιο ευχάριστη γίνεται! Έτσι, παραγγέλνοντας μια μπίρα SOL σε ένα από τα παρακάτω μαγαζιά κερδίζετε μία πρόσκληση για το φεστιβάλ, παρακολουθείτε μία προβολή και έπειτα, παραγγέλνοντας μία SOL και δείχνοντας ξανά το απόκομά, παίρνετε δώρο άλλη μία μπίρα!

Rover Bar, Σαλαμίνος 6, Λαδάδικα
Cocktail Bar, Πολυτεχνέιου 17α
Muzik,  Π. Π. Γερμανού 21
L’Autre Cafe, Γρηγορίου Παλαμά 8
Hemingway, Αλεξάνδρου Σβώλου 19
Μυστιλλη, Φράγκων 2-4
Art House, Βεροίας 3

Find SOL Beer on Facebook!
http://www.sol.com/gr

Screen Shot 2016-04-09 at 10.30.57 μ.μ

AUTHOR

Βικτώρια Γκουντώνη

Ζει με τη μουσική και για τη μουσική. Φοράει συνήθως μαύρα, γελάει ακατάπαυστα, κάνοντας γκριμάτσες, ή μιλάει για ένα τραγούδι που ψάχνει να βρει.

Loading...
30 χρόνια Vespa Club στον πολυχώρο WE| Κερδίστε Προσκλήσεις
Η Μαρίζα Ρίζου στο Mylos Club | Κερδίστε Προσκλήσεις