Skip to content

Δήλωσε τη συμμετοχή σου στο φετινό illustradays για λίγο ακόμη!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Στις 9-18 Σεπτεμβρίου 2022, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά το illustradays, το μοναδικό φεστιβάλ εικονογράφησης της χώρας, το οποίο μοιράζεται με το κοινό και τη φετινή του θεματική. Κάθε χρόνο, αυτή η θεματική παίρνει μορφή μέσα από την οπτική ταυτότητα, τα εικαστικά και φυσικά την αφίσα του, και παράλληλα χάρη στα έργα που λαμβάνει η ομάδα στο ανοιχτό της κάλεσμα προς καλλιτέχνες. Μια επιλογή αυτών αποτελεί μέρος μιας ξεχωριστής, πρωτότυπης έκθεσης, που παρουσιάζει τις τελευταίες πρακτικές και το ύφος των εικονογράφων της χώρας.

«Μια αχτίδα από φως (beam of light)»: η θεματική του illustradays 2022

Μια αχτίδα από φως. Φως που δείχνει το δρόμο. Φως που δίνει ασφάλεια μέσα στο σκοτάδι. Φως που μας βοηθάει να βλέπουμε τα χρώματα και να καταλαβαίνουμε τον κόσμο γύρω μας. Το illustration είναι φως και το φως γεννά το illustration.

Και αυτό το επιβεβαιώνει και η ίδια η λέξη, η οποία προέρχεται απότη λατινική illustrare που σημαίνει δίνω φως, κάνω κάτι πιο φωτεινό, διαφωτίζω. Έτσι, η εικονογράφηση είναι εκεί για να φωτίζει ιδέες, λέξεις και ιστορίες ενώ το φεστιβάλ με την επιλογή αυτής της θεματικής, δείχνει την πρόθεσή του να αναδείξει την καλλιτεχνική κοινότητα και τη δουλειά της, ρίχνοντας ακόμα περισσότερο φως σε αυτή τη μοναδική μορφή τέχνης με τις τόσες διαφορετικές εφαρμογές.

Το illustradays 2022: beam of light θα πραγματοποιηθεί στις 9-18 Σεπτεμβρίου 2022 στο Σεράφειο ΔΑ, με δωρεάν είσοδο για το κοινό όλων των ηλικιών.

Η νέα αφίσα του φεστιβάλ, όπως τη δημιούργησε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του illustradays 2022, Ίρις Σαμαρτζή.

Όταν η ομάδα μοιράστηκε τη θεματική με την Ίριδα, εκείνη θέλησε να  να αποτυπώσει στο εικαστικό της μέρος της δημιουργικής διαδικασίας, ένα κομμάτι όσων συμβαίνουν στα γεμάτα χρώματα εργαστήρια των εικονογράφων. Σχεδίασε λοιπόν αυτό το κράμα αναφορών, περιορισμών, καλλιτεχνικών αμφιβολιών και μαγικών στιγμών έμπνευσης, σε ένα αρμονικό οικοσύστημα μέσα από το οποίο τα σκίτσα γίνονται εικόνες και ταξιδεύουν στον κόσμο. 

Όπως γράφει και η ίδια η Ίριδα: «Στο μυαλό ένας λαβύρινθος. Πώς γίνεται αυτό δεν ξέρω. Αφού τα έχω όλα σε κουτάκια. Κι εγώ στο κέντρο, στο μεγαλύτερο. Μοναχική δουλειά. Κι όμως εισβάλλουν εικόνες από παλιές ιστορίες που αγαπώ και που μισώ. Ιδέες καινούργιες, ιδέες παλιές, ιδέες για πέταμα. Ο χρόνος που πιέζει, οι άνθρωποι που πιέζουν. Beam of light. Το τέλος. Η ιδέα που έπαψε να είναι μουντζούρα και έγινε εικόνα. Η εικόνα που βγήκε από το κουτί. Τέλος; Ή μήπως η αρχή;»

Θέλεις να πάρεις μέρος στο φεστιβάλ; Το open call τελειώνει!

Το illustradays 2022 προσκαλεί εικονογράφους από την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και εικονογράφους που ζουν και εργάζονται στη χώρα, να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα εμπνευσμένα από τη θεματική beam of light και να δώσουν τις δικές τους ερμηνείες στο φως.

Τα έργα που θα επιλεγούν θα ανοίξουν έναν δημιουργικό διάλογο με τα έργα διεθνών καλλιτεχνών που θα ταξιδέψουν από την Ιταλία και την Le immagini della Fantasia, μια έκθεση που θα επιμεληθεί ο Gabriel Pacheco βασισμένος επίσης στη θεματική beam of light.

O Gabriel Pacheco – εικονογράφος και επιμελητής της έκθεσης Le immagini della Fantasia, η Ίρις Σαμαρτζή – εικονογράφος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια illustradays 2022 και η Λεώνη Βιδάλη – ομότιμη καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, αποτελούν τα μέλη της διεθνούς επιτροπής επιλογής των φετινών έργων της έκθεσης.

Τρία μεγάλα βραβεία σε εικονογράφους και έργα της έκθεσης beam of light!

Για πρώτη φορά φέτος, τα επιλεγμένα για την έκθεση έργα θα διαγωνίζονται και για τρία σημαντικά βραβεία που θα δοθούν από μία νέα διεθνή επιτροπή που θα ανακοινωθεί σύντομα. Τα βραβεία είναι τα παρακάτω:

  1. Μια εβδομάδα μαθημάτων στο Scuola Internazionale dIllustrazione του Fondazione Zavřel στην Ιταλία με όλα τα έξοδα καλυμμένα, με την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αθήνας.
  2. Ένα ολοκληρωμένο πακέτο από προϊόντα Moleskine αξίας 300 ευρώ

με όλα εκείνα τα δημιουργικά εργαλεία που χρειάζεται ένας/μια εικονογράφος.

  1. Μια Illustrator + Folio ετήσια συνδρομή στο AOI (Association of Illustrators) που περιλαμβάνει υποστήριξη, καθοδήγηση και προβολή.

Όλες οι πληροφορίες για τις αιτήσεις βρίσκονται στην ιστοσελίδα: illustradays.gr. Οι αιτήσεις θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 31 Μαΐου 2022.

Καλή επιτυχία!

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
To Kapani Project επιστρέφει και σε καλεί να γίνεις κομμάτι του line up!
Beater Essentials #68: Τα τραγούδια της εβδομάδας!