Skip to content

Η Σοφία Μπερμπερίδου μας μιλά για τον ”Μαγικό Αυλό” και το πως είναι να κρίνεσαι από παιδιά

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Φωτογραφίες: Άννα Θεοδωρίδου

Ο «Μαγικός Αυλός», μία παράσταση σε σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη και της Χριστίνας Κουλουμπή, είναι μία όπερα για παιδιά που σημειώνει μεγάλη επιτυχία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην πόλη μας, διανύει ήδη την πρώτη της σεζόν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου θα βρίσκεται μέχρι τις  και τις 7 Ιανουαρίου. Η Σοφία Μπερμπερίδου, που ενσαρκώνει την Papagena, μας μίλησε για την παράσταση αλλά και για το πως είναι να κρίνεσαι από παιδιά.


Λίγα πράγματα για την σχέση σου με το θέατρο και το τραγούδι.

Το τραγούδι και γενικώς η ενασχόληση μου με τη μουσική άρχισε σε πολύ μικρή ηλικία, στο δημοτικό. Υπήρξα μέλος αρκετών χορωδιών, ενώ ταυτόχρονα έκανα μαθήματα πιάνου, όπου και έφτασα έως το επίπεδο της ανωτέρας. Με την μονωδία και την όπερα ασχολήθηκα όταν πέρασα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, στην ειδίκευση της Μονωδίας. Πλέον είμαι επί πτυχίω φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο και τελειώνω τον Ιούνιο το δίπλωμα μου στη μονωδία στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Με το θέατρο είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι επαγγελματικά, αν και πάντα ήμουν μέλος θεατρικών αμάδων. Είναι ευχάριστο και ιδιαιτέρως λυτρωτικό να ασχολείσαι με το θέατρο, ποτέ όμως δεν θέλησα να δω τον εαυτό μου μόνο ως ηθοποιό και χαίρομαι πάρα πολύ που το επάγγελμα που διάλεξα συνδέει άρρηκτα τη μουσική και το θέατρο σ’ ένα τόσο μαγικό είδος, την όπερα.

 

0I4A4013Το έργο στο οποίο συμμετέχεις αυτήν τη στιγμή αποτελεί μία απόδοση της πολύ γνωστής όπερας του Μότσαρτ «Ο μαγικός αυλός», προσαρμοσμένη για παιδιά.

Η παράσταση είναι όντως προσαρμοσμένη για παιδικό κοινό. Αρχικά, είναι στα ελληνικά, πράγμα πολύ σημαντικό ώστε να γίνει κατανοητό το κείμενο, μιας και η αρχική της γλώσσα ήταν τα γερμανικά. Η κ. Ρουγγέρη, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα, έχουν δημιουργήσει ένα παραμυθένιο μέρος όπου η δράση και οι ήρωες παίρνουν ζωή. Η υπόθεση δεν έχει αλλοιωθεί σχεδόν καθόλου, με μόνη διαφορά να είναι πως ενώ ο «Μαγικός Αυλός» κρύβει αρκετά σύμβολα και αλληγορίες, που τον καθιστούν  μία αρκετά σκοτεινή όπερα, στην προκειμένη περίπτωση όλα τα νοήματα είναι ξεκάθαρα και το μόνο που εκπέμπουν είναι φως!

Τα νοήματα του έργου είναι τόσο απλά και βαθιά συγχρόνως. Ποιο είναι για εσένα εκείνο με τη μεγαλύτερη βαρύτητα;

Ο «Μαγικός Αυλός» με έχει αγγίξει ιδιαιτέρως σαν όπερα. Μιλάει για την διαχείριση της εξουσίας και πως μπορεί να σε «τυφλώσει», τη σημασία της αλήθειας, κάνει λόγο για την αγάπη που κινεί και δίνει δύναμη και θάρρος στους ανθρώπους να παλέψουν γι’ αυτή και να νικήσουν. Πραγματικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω ποιο απ’ όλα είναι πιο σημαντικό. Κάθε φορά που την βλέπεις καταλαβαίνεις όλο και περισσότερο τι είναι αυτό που θέλει να σου πει.

Πώς καταφέρνετε να κάνετε αγαπητό στα παιδιά ένα δύσκολο είδος όπως η όπερα;

Δύσκολο δεν θα έλεγα πως είναι όσο άγνωστο στην Ελλάδα. Πολλοί θεωρούν ότι η όπερα είναι για λίγους και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να ανατρέψουμε. Ο θεατής μέσα σ’ αυτές τις δύο ώρες ταξιδεύει σ’ ένα μαγικό παραμύθι. Τα παιδιά δεν βαριούνται, αντιθέτως συμμετέχουν ενεργά στην πλοκή του έργου, καθώς ο ρυθμός της παράστασης, οι χορογραφίες, τα κουστούμια, ο φωτισμός, η διάρκεια του έργου και η προσθήκη κάποιων έξτρα κωμικών σκηνών, κρατούν το ενδιαφέρον τους καθ’ όλη την διάρκεια. Είναι πραγματικά μαγικό να βλέπεις ένα θέατρο γεμάτο παιδιά να παρακολουθεί με «ανοιχτό στόμα» την παράσταση και χαίρομαι πάρα πολύ που το έχουμε καταφέρει.

0I4A4002

Υπάρχουν περισσότερες απαιτήσεις σε μία παιδική από ότι σε μία παράσταση που απευθύνεται σε ενηλίκους;

Περισσότερες ίσως όχι. Όταν μια παράσταση είναι άρτια σκηνοθετημένη είναι καλή, είτε απευθύνεται σε ενήλικες, είτε σε παιδιά. Το βασικό θεωρώ σε μία τέτοια παράσταση είναι «να θέλει να σου δώσει κάτι» και η συγκεκριμένη έχει πολλά να πει. Η δυσκολία στο παιδικό θέατρο είναι να κρατήσεις το ενδιαφέρον των παιδιών ψηλά. Όταν κάτι δεν τους αρέσει θα στο δείξουν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Πόσο δύσκολο είναι να κρίνεσαι από παιδιά;

Δύσκολο είναι να σε κρίνουν γενικά, από τα παιδιά όμως η κριτική είναι πάντα αληθινή. Είναι ανεπανάληπτο το αίσθημα της παιδικής αγάπης και του θαυμασμού που ξεπερνάει την κούραση της παράστασης και σου δίνει μεγάλη χαρά.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχεις μάθει μέσα από το παιδικό θέατρο;

Με έχει κάνει να το αγαπήσω. Πολλοί καλλιτέχνες, αλλά και θεατές υποβαθμίζουν το παιδικό θέατρο, θεωρώντας ότι δεν έχει να προσφέρει πολλά πέρα από διασκέδαση. Εδώ είναι και το μεγάλο λάθος, γιατί το παιδικό θέατρο είναι αυτό που θα σε συντροφεύει στις ενήλικες μνήμες σου, θα σου μιλήσει για την αθωότητα που έχεις ξεχάσει και θα σου δημιουργήσει το αισθητικό κριτήριο που θα σε συντροφεύει μια ζωή.

Για ποιό λόγο να έρθει κάποιος να δει την παράσταση.

Ειλικρινά, είναι από τις παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσει κανείς! Είναι προσεγμένη μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια και όλοι εμείς ως θίασος βάζουμε τη ψυχή μας σε κάθε παράσταση. Όλη η ομάδα απαρτίζεται από νέους και ταλαντούχους καλλιτέχνες με μεγάλη αγάπη γι’ αυτό που κάνουν. Παρόλο που η παράσταση θεωρείται παιδική, είναι και για «μεγάλα» παιδιά που δεν έχουν θάψει την παιδικότητά τους στη ρουτίνα.

Συντελέστες: Κείμενο – Αφήγηση Κάρμεν Ρουγγέρη, Σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη, Χριστίνα Κουλουμπή, Σκηνικά – Κοστούμια Χριστίνα Κουλουμπή, Κίνηση – Χορογραφίες – Φωτισμοί Πέτρος Γάλλιας, Μουσική Επεξεργασία – Video Art Αντώνης Δελαπόρτας, Στίχοι & Μουσική Επιλογή Ανδρέας Κουλουμπής, Μουσική Διδασκαλία Γρηγόρης ΠυριαλάκοςΔιεύθυνση Παραγωγής Ελένη Καρτάση

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Διαμαντίδης (Μονόστατος/Ιερέας), Μαριλένα Ζουμπούλογλου (Παμίνα/ Πρώτη Κυρία), Μάγδα Θεοσίδου (παιδάκι/πουλί/μαϊμού), Λευτέρης Καλπακτσίδης (Ταμίνο), Ηλέκτρα Κόντογλου (Βασίλισσα της Νύχτας), Νίκος Κύρτσος(Παπαγκένο), Σοφία Μπερμπερίδου (Παπαγκένα/Δεύτερη Κυρία), Πλάτων Τσιπίδης (Ζαράστρο/Σκουλαρίκης), Ελισάβετ Χατζηβασιλείου (Τρίτη Κυρία)

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (Μ2)
Εισιτήρια: 10€ (γενική είσοδος), 7€ (σχολικές παραστάσεις)
Σχολικές παραστάσεις: Δευτέρα, Τρίτη & Τετάρτη 
Διάρκεια: 96 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Για περισσότερες πληροφορίες: 2310-895.882, [email protected]

Loading...
Οι Opera Chaotique στο Κελάρι του Athenaeum | Κερδίστε Προσκλήσεις
Ο εύθραυστος «Γυάλινος Κόσμος» στο θέατρο Τ!