Η Sharon Jones, η Björk και ο Larry Gus στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ | #tdf18
Miss Sharon Jones! | Barbara Kopple. 2015
Το “Miss Sharon Jones!” ακολουθεί, φυσικά, την τραγουδίστρια Sharon Jones, στη δύσκολη πορεία της προς τη θεραπεία καρκίνου. Χημειοθεραπείες, ραντεβού σε γιατρούς και εξετάσεις είναι τα κυρίαρχα πλάνα, αλλά αυτό που ανακαλύπτεις στο 93 λεπτών ντοκιμαντέρ, είναι η δυναμική και πνευματώδης φιγούρα που ενυπάρχει στη λαμπερή performer της soul. Θα τη δεις να ψαρεύει, καπνίζοντας πούρο, να διαλέγει περούκες για να κρύψει την έλλειψη των μαλλιών της, να τραγουδάει σε εκκλησία, μπροστά σε κοινό 20 ατόμων, για να προσευχηθεί, να χορεύει με την Ellen DeGeneres στην εκπομπή της, να διαλέγει φανταχτερές φορεσιές για τα live της, να κάνει πρόβες με τους «The Dap-Kings». Όλα αυτά συνθέτουν ένα θέαμα που, με τους ρυθμούς του “100 Days, 100 Nights” και του “Stranger To My Happiness” σε live εκτελέσεις, σε παρασέρνει, στις μουσικές εποχές του ’60.
Björk – The Creative Universe of a Music Missionary | Tita von Hardenberg. 2015
Εννέα δισκογραφικές δουλειές και εννέα διαφορετικές περσόνες. Ένα σύντομο ταξίδι στο καλλιτεχνικό έργο της μουσικού, που ξεκίνησε την επαγγελματική της δραστηριότητα από την προεφηβική της ηλικία και συνεχίζει μέχρι σήμερα, με πολυφασικό και πάντα πρωτότυπο έργο. Το ντοκιμαντέρ, παρότι προσανατολίζεται στην παρουσίαση της καλλιτεχνικής έκθεσης που έγινε το 2015, στο MoMA, με επιμέλεια της ίδιας, παραμένει μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε για τη μουσική της, μια ηλεκτρονική, ποπ, κλασική μουσική. Δηλαδή, ένα μοναδικό είδος, που συνδέεται άμεσα με το όνομα της Bjork.
My Friend Larry Gus | Βασίλης Κατσούπης. 2015
Το ντοκιμαντέρ πετυχαίνει τον Παναγιώτη Μελίδη το 2010, έχοντας ήδη γίνει ο Larry Gus, και τον ακολουθεί μέχρι να φτάσει στη Νέα Υόρκη, όπου και έκλεισε συμφωνία με διεθνής δισκογραφική, την DFA, για να κυκλοφορήσει το album του. Στιγμές με φίλους, σε Βέροια, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, είναι αρκετές για να γνωρίσουμε τον μουσικό παραγωγό. Και αυτό που γνωρίζουμε είναι ένα συνεχόμενο παραλήρημα απενοχοποιημένης παράνοιας και “βρισεολογίας”! Βέβαια, αν ξεπεράσουμε κάποιες, σχεδόν προσβλητικές οπτικά, σκηνές, τα 75 λεπτά είναι αρκετά για να μας διασκεδάσουν και να μάθουμε, κάπως υπαινικτικά, πως δημιουργήθηκαν οι μουσικές του.
Δείτε το teaser εδώ: