Skip to content

Holiday gift guide: Τα 5 περιζήτητα βιβλία του Δεκεμβρίου.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και σίγουρα σχεδιάζεις να αρχίσεις να τυλίγεις βιβλία για να βάλεις κάτω από το δέντρο. Γι’ αυτό το λόγο, συγκέντρωσα τα πιο πολυσυζητημένα βιβλία του τελευταίου μήνα του 2021. Όσα, δηλαδή, έχουν αγαπηθεί από το αναγνωστικό κοινό, έχουν πουληθεί περισσότερο και έχουν κερδίσει διθυραμβικές κριτικές. Με λίγα λόγια, βιβλία που σε παρασέρνουν! Πάμε να τα δούμε λοιπόν:

Ελαττωματικό Αγόρι

του Sam Albatros
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Βιβλιοπωλείον της Εστίας»
Χρονολογία έκδοσης: 2021
Αριθμός σελίδων: 200

Αν θα μπορούσε να γράψει την αυτοβιογραφία του ένα παιδί, να αποδώσει τα τραύματά του μέσω μιας δόσης μαύρου χιούμορ και αυτής της αθώας επιπολαιότητας που έχουν τα παιδιά όταν περιγράφουν κάτι σκοτεινό χωρίς να γνωρίζουν πόσο φως τους έχει στερηθεί, θα ήταν αυτό το βιβλίο. Σπαρακτικό όχι μόνο για όσα περιγράφονται να συμβαίνουν στο μικρό ήρωα, αλλά για τη συνενοχή της οικογένειας, του σχολείου, των συμμαθητών, της κλασικής ελληνικής επαρχιακής κοινωνίας.

Πέρα από το γεγονός ότι το βιβλίο ανοίγει τη συζήτηση για τα τραύματα που μπορεί να δεχτεί από την κοινωνία ένα αγόρι που χαρακτηρίζεται «αδελφή» κι άλλα κοινότυπα επίθετα, φέρνει στο προσκήνιο του πως ζεις μετά απ’ όλα αυτά. Κανένα τραύμα δεν μπορεί να μας χαρακτηρίσει εν τέλει, κανένας δεν μπορεί να καθορίσει το μέλλον μας -όσες ευκαιρίες κι αν μας στερήσουν. Είναι αναμφισβήτητα το βιβλίο των τελευταίων μηνών στην ελληνική σύγχρονη λογοτεχνία, αν όχι του 2021.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Σπούδασε γνωσιακή νευροεπιστήμη σε πανεπιστήμια του Παρισιού (Paris-Sud XI), του Λονδίνου (University College London) & του Κέιμπριτζ (University of Cambridge), ως υπότροφος του ΙΚΥ & του ιδρύματος Λεβέντη. Πρόσφατα ολοκλήρωσε διδακτορική διατριβή μεταξύ Λονδίνου (University College London) & Αμερικής (National Institute of Mental Health) με πλήρη υποτροφία από το διεθνούς φήμης ίδρυμα Wellcome Trust.

Ως Sam Albatros έχει παρουσιάσει πολυμεσικές περφόρμανς & πειραματικές ταινίες μικρού μήκους σε Ελλάδα, Κύπρο, Αγγλία και Βερολίνο. Το 2021 βραβεύτηκε στον τομέα των εικαστικών από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος & Artworks. έχοντας έντονη δράση στα social media, δημοσιεύει πρωτότυπα & μεταφρασμένα ποιήματα σε μορφή βιντεο-ποίησης στο YouTube (channel: Sam Albatros) & στην ιστοσελίδα που δημιούργησε queerpoets.com.

Το 2022 αναμένεται να κυκλοφορήσει σε μετάφραση Sam Albatros το εμβληματικό βιβλίο ποίησης Crush του Richard Siken (εκδόσεις Πόλις). Το «ελαττωματικό αγόρι» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

______________________

Άδεια σπίτια

της Μπρέντα Ναβάρο
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Carnivora»
Χρονολογία έκδοσης: 2021
Αριθμός σελίδων: 168

Μια γυναίκα χάνει το παιδί της σε ένα πάρκο. Μια άλλη γυναίκα κλέβει ένα παιδί σε ένα πάρκο. Δυο γυναίκες που αντιπροσωπεύουν αποτυχημένα πειράματα σε έναν κόσμο όπου οι επιβεβλημένοι θηλυκοί ρόλοι μοιάζουν με ανοιχτές πληγές, άδεια κορμιά ή άδεια σπίτια. Αυτά, που θα εμπλακούν σε ένα τραχύ μονοπάτι προκειμένου να συμπληρώσουν την ταυτότητά τους, σε ένα είδος εκρηκτικής ισορροπίας ανάμεσα στο απρόβλεπτο και το αναπόφευκτο.

Τα «Άδεια Σπίτια» είναι ένα βιβλίο για την αγάπη και τη θλίψη που παρόμοιό του δεν έχετε διαβάσει ποτέ. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί μια διαλεκτική για την μητρότητα και ένα σύγχρονο παραμύθι. Μια καυστική αποτίμηση της ενδοοικογενειακής βίας και των τρόπων που αντιμετωπίζουμε το γυναικείο σώμα. Μια κριτική στις ιεραρχίες που τοποθετούν τους Ευρωπαίους και τα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά πάνω από αυτά του «Νέου Κόσμου» και, τέλος, μια καταδικαστική αξιολόγηση της κυβερνητικής συνενοχής στην εξαφάνιση χιλιάδων Μεξικανών πολιτών. Η ιστορία του έχει τις ρίζες της στον πόνο δύο συγκεκριμένων γυναικών, αλλά βγαίνει από τον πυρήνα με τρόπους που κόβουν την ανάσα.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Μπρέντα Ναβάρο (Μεξικό 1982) σπούδασε Κοινωνιολογία και Φεμινιστική Οικονομία στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού. Έκανε, επίσης, μεταπτυχιακό στις Σπουδές Φύλου στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Το 2016 ίδρυσε την #EnjambreLiterario, μια ομάδα που προωθεί τις γυναίκες συγγραφείς. Τα Άδεια Σπίτια, το πρώτο της μυθιστόρημα, προκάλεσε σεισμό στον εκδοτικό κόσμο της χώρας της, μεταξύ άλλων, επειδή το 2018 δημοσιεύτηκε δωρεάν στο διαδικτυακό περιοδικό και εκδοτικό οίκο Kaja Negra. Σύντομα, απέκτησε τεράστια επιτυχία μεταξύ των βιβλιόφιλων και θεωρήθηκε ένα από τα καλύτερα ισπανόφωνα μυθιστορήματα της δεκαετίας. Το 2019 απέκτησε και έντυπη μορφή στον εκδοτικό οίκο Sexto Piso και μεταφράστηκε (ή μεταφράζεται) στα αγγλικά, ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά, πορτογαλικά και τουρκικά.

______________________

Η εποχή των τυφώνων

της Φερνάντα Μέλχορ
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΔΩΜΑ»
Χρονολογία έκδοσης: 2021
Αριθμός σελίδων: 248

Οι εκδόσεις Δώμα εισάγουν στη χώρα το βιβλίο που έχει χαρακτηρίσει το έτος 2021 στο εξωτερικό, υποψήφιο για το διεθνές booker του 2020 και το πρώτο που μεταφράζεται από τη Fernanda Melchor στη χώρα, μία απ’ τις σημαντικότερες και πιο πρωτότυπες νέες φωνές της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας.

Η βία δεν είναι είδηση στη Λα Ματόσα, όμως το χωριό έχει αναστατωθεί. Η ιστορία του φόνου ξετυλίγεται μέσα απ’ τις χειμαρρώδεις αφηγήσεις προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση, με το καθένα τους να αποκαλύπτει νέες, όλο και πιο φρικιαστικές, λεπτομέρειες. Η ­Φερνάντα Μελτσόρ παρουσιάζει έναν κόσμο τόσο ρυπαρό, που ο αναγνώστης βγαίνει απ’ αυτόν λερωμένος. Κι όμως, και μέσα στον απόλυτο ζόφο, παραμένει ένα φωτάκι στην ψυχή που η μαυρίλα δεν το σβήνει.

Οι κριτικές προειδοποιούν για εξαιρετικά περιγραφικές σκηνές βίας.

Λίγα λόγια τη συγγραφέα

Η Fernanda Melchor γεννήθηκε το 1982 στη Βερακρούς του Μεξικού, όπου και σπούδασε δημοσιογραφία. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στα: The Paris Review, La Palabra y el Hombre, Letras Libres, Excélsior και Le Monde diplomatique. Έχει βραβευτεί, μεταξύ άλλων, με το Anna Seghers-Preis, ενώ η Η εποχή των τυφώνων υπήρξε φιναλίστ για το Διεθνές Βραβείο Booker. Αναγνωρίζεται σαν μία απ’ τις σημαντικότερες και πιο πρωτότυπες νέες φωνές της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας. Άλλα βιβλία της: Aquí no es Miami (2013), Falsa liebre (2013), Páradais (2021).

______________________

Daisy Jones & The Six

της Τέιλορ Τζέκινς Ριντ
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Cornerstone»
Χρονολογία έκδοσης: 2019
Αριθμός σελίδων: 256

Ποιοι ήταν οι Daisy Jones and the Six; Γιατί διαλύθηκαν; Γιατί προκάλεσε τόσο η ιστορία τους ώστε έγινε και μίνι σειρά; Όλες οι απαντήσεις βρίσκονται στη νέα κυκλοφορία από τις εκδόσεις Αίολος. Η αγαπημένη του αναγνωστικού κοινού Τέιλορ Τζέκινς Ριντ που έγινε αγαπητή το καλοκαίρι με το βιβλίο της Οι εφτά σύζυγοι της Έβελιν Χιούγκο αναλαμβάνει τα ηνία της αφήγησης.

Οι δίσκοι τους έπαιζαν σε όλα τα πικάπ, οι συναυλίες τους γέμιζαν στάδια σε ολόκληρη την Αμερική και ο ήχος τους σηματοδότησε τη δεκαετία του ’70. Και ξαφνικά, στις 12 Ιουλίου του 1979, στο απόγειο της δόξας τους, το συγκρότημα ανακοίνωσε τη διάλυσή του. Κανένας δεν έχει μάθει το γιατί μέχρι και σήμερα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν η Ντέιζι Τζόουνς ανέβηκε ξυπόλητη στη σκηνή του Whisky, κάτι φαίνεται να είχε αλλάξει στην μπάντα…

Εδώ θα βρείτε την ιστορία της απίστευτης ανόδου και πτώσης των Daisy Jones & the Six. Φιλοδοξίες, επιθυμίες, απογοητεύσεις και, φυσικά, μουσική. Όλοι ήταν εκεί, μα ο καθένας τα θυμάται διαφορετικά. Το νέο, καθηλωτικό μυθιστόρημα της Τέιλορ Τζένκινς Ριντ, συγγραφέα του «Οι εφτά σύζυγοι της Έβελιν Χιούγκο», στο οποίο αφηγείται με μοναδικό τρόπο την απίστευτη ιστορία του θρυλικού ροκ συγκροτήματος της δεκαετίας του ’70, Daisy Jones & the Six. Η μεγάλη εκδοτική επιτυχία συνετέλεσε και στην αναμενόμενη μεταφορά του σε μίνι σειρά σε συμπαραγωγή της Ρις Γουιδερσπούν.

Λίγα λόγια τη συγγραφέα

Η Τέιλορ Τζένκινς Ριντ (Taylor Jenkins Reid) μεγάλωσε στο Άκρον της Μασαχουσέτης. Μετά τις σπουδές της εγκαταστάθηκε στο Λος Άντζελες, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα με τον σύζυγό της και την κόρη τους. Η Ριντ δούλεψε αρχικά στη βιομηχανία του κινηματογράφου ως βοηθός σε κάστινγκ. Το πρώτο της μυθιστόρημα, Forever, Interrupted, εκδόθηκε το 2013. Ακολούθησαν τα After I do (2014), Maybe in another life (2015), One true loves (2016).

Το 2017 εκδίδεται το Οι εφτά σύζυγοι της Έβελιν Χιούγκο (Seven husbands of Evelyn Hugo), μια φιλόδοξη, ανατρεπτική αφήγηση της ζωής μιας αλλοτινής σταρ του Χόλιγουντ που κάνει τη συγγραφέα ευρύτερα γνωστή, ενώ το βιβλίο θα σημειώσει αργή αλλά σταθερή πορεία προς την εμπορική επιτυχία, καταφέρνοντας να μπει στη λίστα των ευπώλητων των Νιου Γιορκ Τάιμς τον Ιανουάριο του 2021.

Και το επόμενο βιβλίο της, το Daisy Jones and the Six (2018), ασχολείται με τους θρύλους του παρελθόντος και συγκεκριμένα μια φανταστική ροκ μπάντα και την ταλαντούχα τραγουδίστριά της, παρουσιάζοντας την ιστορία τους μέσα από συνεντεύξεις στο ύφος ντοκιμαντέρ. Το βιβλίο αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του, βραβεύτηκε και αναμένεται η μεταφορά του στη μικρή οθόνη από τα Amazon Studios, σε συμπαραγωγή της Ρις Γουίδερσπουν. Το 2021 κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο της Ριντ, το Μalibu Rising.

______________________

Οι γυναίκες που επιβίωσαν

του Ρομπερτ Κολκερ
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ίκαρος»
Χρονολογία έκδοσης: 2021
Αριθμός σελίδων: 616

Η οικογένεια που έζησε 50 χρόνια σχιζοφρένειας και άλλαξε ό,τι γνωρίζουμε γι’ αυτή,

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο αληθινής ιστορίας που το αφηγείται ο συγγραφέας μέσω των φωνών των δυο γυναικών μιας οικογένειας που έξι από τα δώδεκα παιδιά διαγνώστηκαν με σχιζοφρένεια και αποτέλεσε σταθμό εκκίνησης για την κατανόηση της νόσου.

Το βιβλίο βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των ευπώλητων των «New York Times» και φτάνει στην Ελλάδα μεταφρασμένο από τις εκδόσεις Ίκαρος μετά από την κυκλοφορία μιας ακόμα αλησμόνητης βιογραφίας με τίτλο Η Μορφωμένη.

Λίγα λόγια το συγγραφέα

Ο Robert Kolker (Ρόμπερτ Κόλκερ) είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. To βιβλίο του Οι γυναίκες που επιβίωσαν (Ίκαρος, 2021) κατέκτησε την κορυφή της λίστας των ευπώλητων των New York Times μόλις κυκλοφόρησε, ενώ ήταν ανάμεσα στα 10 καλύτερα βιβλία της χρονιάς στην Washington Post, στην Wall Street Journal και πρώτο στη λίστα του People. Ήταν ένα από τα αγαπημένα βιβλία του Barack Obama για το 2020 και επιλέχθηκε από τη λέσχη ανάγνωσης της Oprah.

Το βιβλίο του Lost Girls (2013) μπήκε στη λίστα των ευπώλητων και στον κατάλογο με τα 100 καλύτερα βιβλία της χρονιάς των New York Times και βρέθηκε ανάμεσα στα 10 καλύτερα βιβλία της χρονιάς του περιοδικού Publishers Weekly.

Δημοσιογραφικά κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά New York, Bloomberg Businessweek, The New York Times Magazine, Wired, GQ, O Magazine, και Men’s Journal.

Ήταν υποψήφιος για το Εθνικό Βραβείο Περιοδικού Τύπου και έχει τιμηθεί με το βραβείο Harry Frank Guggenheim 2011 για την Εξαιρετική Δημοσιογραφική Κάλυψη Αστυνομικού-Δικαστικού Γεγονότος από το Πανεπιστήμιο Ποινικής Δικαιοσύνης John Jay στη Νέα Υόρκη.

AUTHOR

Γιώτα Συνιρίδου

Κοινωνική λειτουργός ταγμένη στη λογοτεχνία και στην αρθρογραφία.

Loading...
BIGHI | Beater Tapes
«Το Δέντρο και η Κούνια»: Η ψηφιακή έκδοση του soundtrack.