Η φοιτητική ομάδα του TEDx UniversityofMacedonia απαντά!
Η Χριστίνα Χατζαργύρου είναι η Head Organizer, αυτή δηλαδή που έχει την άδεια και συντονίζει την οργανωτική ομάδα. Η Μαριάννα Ασβστοπούλου είναι η Marketing Manager. Οι δυο τους, όντας παιδιά με πιθανές ανησυχίες και ενδιαφέροντα, βρέθηκαν τρία χρόνια πριν, μέσα στην ομάδα που οργάνωνε το πρώτο TEDx UniversityofMacedonia. Τώρα, αρκετό καιρό μετά, και με 3 πλέον χρόνια εμπειρίας και προσπάθειας πίσω τους, ξέρουν το πόσο σημαντική είναι η διάδοση μια ιδέας στους υπόλοιπους ανθρώπους. Σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και ειδικότητας.
Βρεθήκαμε, λοιπόν, με όλη την ομάδα του TEDx και μιλήσαμε μαζί τους για το πως μια φοιτητική ομάδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δουλεύοντας εθελοντικά, φέρνει ένα συνέδριο από την Καλιφόρνια στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας σε ανθρώπους την ευκαιρία να ακούσουν κάποιες ομιλίες 10 λεπτών, γεμάτες ιδέες που αξίζει να διαδοθούν.
Λίγα λόγια για να σας γνωρίσουμε! Πού μεγαλώσατε; Σε ποιο τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είστε και ποια είναι τα ενδιαφέροντά σας;
Χριστίνα: Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, είμαι τελευταίο έτος στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και γενικότερα, όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου, απέκτησα το μικρόβιο και άρχισα να ασχολούμαι με διάφορα πράγματα που αφορούν αυτό που “χονδρικά” μπορεί να ονομάζουμε σήμερα «ακτιβισμό-εθελοντισμό», σε διάφορες κοινωνικές ομάδες.
Ασβεστοπούλου Μαριάννα: Παρομοίως, μεγάλωσα και ζω εδώ στη Θεσσαλονίκη, όπου σπουδάζω οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων. Ξεκίνησα κι εγώ να ασχολούμαι με τον αθλητισμό και τον εθελοντισμό, εδώ και αρκετά χρόνια και μέσα απ’ όλο αυτό, προέκυψε και η συμμετοχή μου στο TedX του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Περιέγραψέ μας, με λίγα λόγια, τι είναι το TED, τι το TEDx και τι το TEDx UniversityofMacedonia;
Χριστίνα: Ας ξεκινήσουμε από αυτά τα περίεργα αρχικά, Technology Entertaiment Desing. Ξεκίνησε πριν από περίπου 30 χρόνια στην Αμερική, με μερικά συνέδρια, με ένα κοινό αρκετά “ελίτ” και περιορισμένο, όπου όλοι οι ομιλητές είχαν να παρουσιάσουν μία καινοτόμα ιδέα! Στην πορεία, αυτά τα συνέδρια διεύρυναν τις θεματικές τους και πλέον, μπορεί ο καθένας, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του TED, να βρει ιδέες για την ιατρική, το περιβάλλον, την εκπαίδευση και άλλα. Έτσι, μέσα από αυτό το συνέδριο, προέκυψε το συμπέρασμα πως όταν ο κόσμος παρακολουθεί αυτό το συνέδριο, του έρχονται πολλές ιδέες, έτσι ώστε να καινοτομήσει. Οπότε, κάποια στιγμή “άνοιξαν” αυτό το συνέδριο, επειδή θεωρούσαν πως τα συνέδρια του TED, κινούμενα ως ανεξάρτητα (x), θα μπορούσαν να δώσουν φωνή σε ιδέες ανθρώπων που δεν θα μπορούσαν να ακουστούν σε ένα μεγάλο TED στην Αμερική. Μιας και όλες αυτές οι ομιλίες ανεβαίνουν στο ted.com, τους δίνεται η ευκαιρία να “ψηφιοποιήσουν” όλες αυτές τις ιδέες και να τις διαδώσουν πιο εύκολα.
Τώρα, το TEDx UniversityofMacedonia έχει ως στόχο να μην είναι μόνο ένα συνέδριο που θα γίνεται μια φορά το χρόνο, αλλά μέσα από διάφορες μικρές δράσεις, συμμετοχές, pre-events ή μέσα από το blog μας, θέλουμε να ενημερώνουμε συνεχώς τον κόσμο για το τι συμβαίνει και να τους φέρνουμε σε επαφή, έτσι ώστε να μοιραστούν τις ιδέες τους. Να υπάρχει γενικά μία σταθερότητα στον τρόπο που κινούμαστε και βγάζουμε πράγματα προς τα έξω, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, που είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό!
Ξεκινήσατε εσείς το TedX του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Πως προέκυψε η αρχική ιδέα;
Μαριάννα: Ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια, μέσα από μια ιδέα ενός πρωτοετή φοιτητή, ο οποίος θέλησε να φέρει το TEDx στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έκανε μια μέρα αυτή την αίτηση, χωρίς να ξέρει τι τον περιμένει και κατέληξε, πριν 3 χρόνια, να οργανώνει το πρώτο TEDx. Έτσι, μάζεψε γύρω του μια ομάδα παιδιών και αυτό άρχισε σιγά-σιγά να χτίζεται.
Το θέμα του φετινού tedx είναι “Blindspot“! Τι σημαίνει αυτό για εσάς και πως θα προσπαθήσετε να το αποδώσετε στη διοργάνωση;
Χριστίνα: Το Blindspot ξεκίνησε απ’ όλη την ομάδα. Αν το πάρουμε από την αρχή, θα δούμε πως όλα τα μέλη αυτής έχουν αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά, διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικές ειδικότητες, που όλοι μαζί έχουν καταφέρει να πάρουν στοιχεία από τους άλλους και να συνεργαστούν. Κάπως έτσι και μέσα από αυτή τη συνεργασία, όλοι έχουμε αλλάξει λίγο. Αυτό είναι όλες οι οπτικές γωνίες, οι οποίες υπάρχουν γύρω μας και για κάποιον λόγο, δεν τις παρατηρούμε. Στόχος μας, λοιπόν, με το φετινό TEDx είναι αυτοί που θα έρθουν, να δουν κάποια πράγματα και φεύγοντας, να σκεφτούν – να τους κάνουμε να σκεφτούν – κάποια πράγματα, τα οποία, μέχρι πρότινος, δεν είχαν παρατηρήσει. Μέσα απ’ αυτό, θα θέλαμε να δώσουμε το ερέθισμα στον κόσμο, να σκέφτεται και να παρατηρεί καλύτερα τα πράγματα που βλέπει γύρω του.
Συνολικά, τι θα δούμε στις 7 Νοέμβρη στο ξυλουργείο του Μύλου;
Χριστίνα: Θα δούμε 10 ομιλίες, όπου οι θεματικές θα είναι βασισμένες στην τεχνολογία, τα οικονομικά, το περιβάλλον, η ελευθερία λόγου ή η δημοκρατία. Θα υπάρχει η live σκηνή, που δυστυχώς υπάρχει ένας περιορισμός στην χωρητικότητα, όμως στη διπλανή σκηνή θα υπάρχει το live streaming των ομιλιών, όπου ο καθένας θα μπορεί να παρακολουθήσει τις ομιλίες δωρεάν, καθώς και να συμμετάσχει στα workshops που θα γίνονται σε όλο το χώρο του Μύλου, κατά τη διάρκεια των διαλλειμάτων. Από το να πάρει δηλαδή κάποια ποδήλατα που θα υπάρχουν και να κάνει μια βόλτα στην περιοχή γύρω από το Μύλο ή να συμμετάσχει σε ένα κλειστού τύπου workshop, μέχρι και να συναντήσει τους ομιλητές που θα βρίσκονται στον χώρο.
Για ποιο πράγμα που πετύχατε φέτος, μπορεί να νιώθετε λίγο παραπάνω περήφανοι;
Χριστίνα: Νιώθουμε λίγο παραπάνω περήφανοι που πετύχαμε να αυξήσουμε την παρουσία μας και την επαφή μας με τον κόσμο, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Βρισκόμασταν στην τελευταία Δ.Ε.Θ., ξεκινήσαμε το νέο μας blog, συμμετείχαμε στα φετινά street relays και αυτά είναι μόνο λίγα από τα παραδείγματα.
Μαριάννα: Στην ουσία, από την αρχή της χρονιάς, αυτό που ήθελε να κάνει όλη η ομάδα, ήταν να κάνει πράγματα που θα αφήσει πίσω της και αργότερα, στις ομάδες που θα αναλάβουν τις επόμενες χρονιές το tedx, έτσι ώστε να έχουν και κάποιες βάσεις για να κινηθούν καλύτερα και να ξεκινήσουν να προσθέτουν πράγματα και ιδέες σ’ αυτά.
Υπάρχει κάποιο κομμάτι της εκδήλωσης, στο οποίο βασίζεστε περισσότερο;
Χριστίνα: Θεωρούμε πως οι ομιλίες είναι το επίκεντρο, οπότε εκεί θα δώσουμε και μεγαλύτερα βαρύτητα, γιατί στην ουσία, οι ιδέες είναι αυτό που θέλουμε να διαδώσουμε. Άρα, όλο αυτό θέλει προετοιμασία, οργάνωση, πρόβες των καλλιτεχνών ή της παραγωγής, χωρίς όμως αυτό να αναιρεί όλα τα υπόλοιπα κομμάτια, όπως για παράδειγμα το marketing, που χωρίς αυτό δεν θα μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα. Όταν όλα αυτά δουλεύονται παράλληλα, πιστεύω πως δίνεται παντού βάση.
Η συνεργασία με τους ελληνικούς φορείς στην όλη διαδικασία ήταν εύκολη ή συναντήσατε δυσκολίες;
Μαριάννα: Έχοντας το brand του TEDx πίσω μας, αρκετοί άνθρωποι δέχτηκαν εύκολα να μας βοηθήσουν και ουσιαστικά, αυτό ήταν και το κλειδί για να ανοιχτούμε σε νέες συνεργασίες, πιστεύοντας από κοινού, πως οι ιδέες που θέλουμε να διαδώσουμε πραγματικά αξίζουν. Είναι πολλοί αυτοί που εκτιμούν την προσπάθειά μας και βοηθούν σε διάφορα πράγματα που μπορεί να χρειαστούμε.
Οι καθηγητές και οι φοιτητές τι στάση κρατούν απέναντι σ’ αυτό;
Χριστίνα: Υπάρχει ένα μερίδιο ανθρώπων, που θέλει συνεχώς να ψάχνει και να ρωτάει για μας και τις κινήσεις μας. Υπάρχουν, όμως, και οι άνθρωποι που δεν τους ενδιαφέρει και πολύ. Αυτό, όμως, δεν είναι απαραίτητα κακό. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του προσωπικότητα και δεν μπορεί να τους ενδιαφέρει όλους αυτό. Οι φοιτητές, όμως, που ενδιαφέρονται είναι ένας αριθμός ανθρώπων που συνεχώς αυξάνεται. Παιδιά με ανησυχίες, ενδιαφέροντα ή προβληματισμούς, που μέσα από το TEDx αξιοποιούνται.
______________________
Περισσότερες Πληροφορίες:
Το τρίτο TEDx University of Macedonia θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015, στον Πολυχώρο Μύλο στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Blind Spot». Θα εστιάσει στις διαφορετικές οπτικές γωνίες που μπορεί να ανακαλύψει κάποιος αν κοιτάξει προσεκτικά καθετί γύρω του, αν κοιτάξει πίσω από καταστάσεις, αντικείμενα και συμπεριφορές. Στόχος του συνεδρίου είναι το κοινό να απολαύσει μια ολοκληρωμένη, ολοήμερη TEDx εμπειρία, μέσα από ομιλίες, performances, workshops και να αλληλεπιδράσει με τους υπόλοιπους σύνεδρους, τους ομιλητές και όσους συμβάλουν στη διοργάνωση του TEDx University of Macedonia.
Καθώς τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν το συνέδριο σε ζωντανή μετάδοση (livestreaming), στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Μύλο, κλείνοντας τη θέση τους εδώ: www.eventora.com/el/Events/livestreaming-tedxuom
Οι παραγωγοί του Beater.gr θα βρίσκονται στον χώρο του TEDx University of Macedonia για να συνοδεύσουν με μουσικές τις ώρες που οι ομιλιτές θα σωπάσουν και θα ξεκινήσουν τα διάφορα workshops και διαλλείματα στον χώρο του Μύλου!
Μείνετε συντονισμένοι:
Site: www.tedxuniversityofmacedonia.com
Blog: http://blog.tedxuniversityofmacedonia.com/
Facebook: www.facebook.com/TEDxUniversityofMacedonia
Email: [email protected]
Εγγραφείτε στο newsletter: http://bit.ly/1MAipuU
*Δείτε παρακάτω τους ομιλήτές του φετινού TEDx University of Macedonia
Στη σκηνή του φετινού TEDx University of Macedonia, θα βρεθούν 12 σπουδαίοι και διεθνώς αναγνωρισμένοι ομιλητές, ο καθένας εκ των οποίων θα διαδώσει τη δική του καινοτόμα ιδέα, σε μια διαφορετική θεματική:
Κώστας Καρπούζης, Ερευνητής στο Ινστιτούτο Επικοινωνίας και Υπολογιστικών Συστημάτων ( ICCS), Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Η δυνατότητα αναγνώρισης συναισθημάτων από ρομπότ και τα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν στο πλαίσιο της κοινωνίας είναι το θέμα που θα θίξει στη σκηνή του TEDx University of Macedonia. Όπως μας αποκάλυψε και ο ίδιος: «Η έρευνα που γίνεται στα εργαστήρια, μπορεί να χρηματοδοτείται από την κοινωνία, αλλά συχνά γίνεται ερήμην της, χωρίς να την ενημερώνει για το πώς κάνει την καθημερινότητα καλύτερη. Το TEDx είναι μια ιδανική ευκαιρία και για τους πολίτες να έχουν μια πρώτη γεύση του μέλλοντος που έρχεται, και για τους ερευνητές να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν στην πράξη τα αποτελέσματα της δουλειάς τους.»
Μάκης Καλαράς, Αθλητής και Αργυρός Παραολυμπιονίκης
Στο φετινό TEDx University of Macedonia θα μιλήσει για τη δυνατότητα πραγματοποίησης extreme sports από άτομα με ειδικές ανάγκες, μέσω του Keros For All στη Λήμνο. Ενθουσιασμένος που θα αποτελέσει μέρος των φετινών ομιλητών, δηλώνει: «Το TEDx είναι μια ευκαιρία να συζητήσεις με νέους ανθρώπους και να ανταλλάξετε απόψεις, να τους επηρεάσεις και να σε επηρεάσουν. Φεύγεις από το συνέδριο, έχοντας κρατήσει νέες ιδέες που ίσως σε βοηθήσουν στην καθημερινότητα σου!»
Alexander Remizov, Αρχιτέκτονας και ιδρυτής του REMIstudio
H πρόκληση των πλωτών πόλεων, ως μια λύση στο πρόβλημα της ανάγκης αλλαγής του τρόπου διαμονής μας λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα αποτελέσει τον κεντρικό άξονα της ομιλίας του Alexander Remizov, ο οποίος έχει σχεδιάσει ένα είδος πλωτών πόλεων που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή στο μέλλον. Όπως σημείωσε ο ίδιος «Mε το TEDx δίνεται αρχικά η παρουσίαση μιας ιδέας και έπειτα η ευκαιρία για συζήτηση. Αυτό είναι το σημαντικότερο, γιατί έτσι η ιδέα θα βελτιωθεί και θα διαδοθεί!»
Μιχάλης Κουντούρης, Γελοιογράφος
Θα επιχειρήσει να αγγίξει τα όρια της ελευθερίας του λόγου στη γελοιογραφία, αλλά και να εξηγήσει γιατί η χρήση της γελοιογραφίας στην εκπαίδευση θα δώσει νέο νόημα στη γελοιογραφία και θα απογειώσει την εκπαίδευση. Παράλληλα, μοιράζεται μαζί μας γιατί μια ομιλία TEDx αξίζει να ακουστεί στο ευρύ κοινό «Καθώς μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις εύκολα κάτι, να προβληματιστείς και να εξελίξεις μια ιδέα!»
Αναστασία Πιστοφίδου, Αρχιτέκτονας, ιδρυτικό μέλος της εταιρίας First V1sion και μέλος του δικτύου Fab Lab Barcelona
Μια καινοτομία στον τρόπο αναμετάδοσης των αθλητικών αγώνων, μέσα από το μπλουζάκι της εταιρίας FirstV1sion, θα αποτελέσει έναν από τους κεντρικούς άξονες της ομιλίας της Αναστασίας Πιστοφίδου, η οποία θα μας ξεναγήσει στον κόσμο του weareble technology και της πρακτικής εφαρμογής του στην καθημερινότητά μας.
Ανδρέας Φατούρος, Ερευνητής ανάπτυξης, επιμελητής περιεχομένου και συνιδρυτής του Clio muse
«Οι TEDx ομιλίες σου δίνουν κίνητρο να εστιάσεις σε πράγματα, που συνήθως τα προσπερνάς ή σου φαίνονται αδιάφορα, ενώ κρύβουν πραγματικό ενδιαφέρον κι έχουν τόσα να σου πουν…» δηλώνει ο ίδιος. Μέσα από τη δική του ομιλία στο TEDx University of Macedonia, θα μας ταξιδέψει στους χώρους των Μουσείων και της Τέχνης, αναζητώντας την απάντηση στο ερώτημα «Γιατί ο Έλληνας δεν πάει στο μουσείο;».
Ιωάννης Ν. Νέστορος, Ψυχίατρος, Καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
Στην ομιλία του θα θίξει τη δυνατότητα εξέλιξης του ανθρώπινου εγκεφάλου μέσω μιας βαθμιαίας διαδικασίας εκμάθησης, της νευροανάδρασης. «Mια ομιλία TEDx είναι ερέθισμα για το κοινό και τον ομιλητή. Όσοι ακούν, μαθαίνουν κάτι που ίσως δεν είχαν ξανακούσει και εκείνοι που μιλούν, εξελίσσουν την ιδέα τους.» όπως σημειώνει ο ίδιος.
Γιάννης Τζαβλόπουλος, Managing Director της Upgrade
Η διαχρονική εξέλιξη των απαιτήσεων της αγοράς εργασίας και η αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των επαγγελματικών συνεντεύξεων αποτελεί το βασικό θέμα της ομιλίας του. Δηλώνει ενθουσιασμένος που θα διαδώσει την δική του ιδέα σε ένα TEDx συνέδριο. Γιατί; «Because is TEDx!»
Κωνσταντίνος Κουλουζάκης- Μιχάλης Σπανός, Entrepreneurs – Owners of Parenthesis
«Κάθε ΤΕDx event είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μοιραστείς ιδέες»
«Τα TEDx events πρέπει να είναι μια κερδισμένη μέρα για τον θεατή. Θέλω, λοιπόν, αυτό που θα ακούσουν και θα δουν την ομιλία μου, να κάνει τη μέρα του καθενός από το κοινό, μια κερδισμένη μέρα.»
Δυο φωνές ενώνονται για μια κοινή ομιλία και εξηγούν πως 2 φίλοι που επιλέγουν να συμπράξουν επαγγελματικά, καλούνται να αλλάξουν την οπτική της σχέσης τους και να αξιοποιήσουν όλα όσα τους ενώνουν, κάνοντας έτσι τον καλύτερο τους φίλο, τον ιδανικότερο συνεργάτη.
Νικόλας Ουρανός, Ειδικός Σχέσεων και #1 bestselling βραβευμένος Συγγραφέας
«O κύριος λόγος για να μιλήσω σε ένα TEDx, είναι να μεταφέρω το μήνυμα ότι η αληθινή αγάπη υπάρχει και ο καθένας από εμάς αξίζει να μάθει τον τρόπο για να τη βιώσει.»
Υποστηρίζοντας πως «Δεν υπάρχει το άλλο μας μισό αλλά… το άλλο μας ολόκληρο», θα μας μιλήσει για το πόσο σημαντικό είναι να αλλάξουμε πρώτα την οπτική που βλέπουμε τον εαυτό μας κι έπειτα να ανακαλύψουμε τη νέα πραγματικότητα που ανοίγεται μπροστά μας.
Παναγιώτης Μαντζούφας, Συνταγματολόγος και Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ
Η διαμόρφωση της πολιτικής συνείδησης μας, μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, θα αποτελέσει τον κεντρικό άξονα της ομιλίας του. Όπως ο ίδιος τονίζει: «Το TEDx είναι ένα ανοιχτό βήμα επικοινωνίας με το κοινό, που έχει γενικά και ειδικά ενδιαφέροντα. Είναι το ιδεώδες πεδίο, για να μεταδώσω ερεθίσματα σε ένα ευρύτερο κοινό.»
Τόνυ Μαχά Ευαγγελοπούλου, Ψυχολόγος και Ακουστικο-ψυχο-φωνολόγος
Το αυτί είναι ένα από τα σημαντικότερα όργανα του ανθρώπινου σώματος και η λειτουργία της ακοής είναι μόνο μία από τις τρεις που αυτό πραγματοποιεί. Πόσο άμεσα συνδέεται η ακρόαση με την ουσιαστική επικοινωνία; Σε αυτό το ερώτημα θα μας δώσει απάντηση με την ομιλία της η Τόνυ Μαχά Ευαγγελοπούλου. «Οι ομιλίες σε ένα TEDx αποτελούν αφορμή για έρευνα και δίνουν το κίνητρο στο κοινό να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες για ένα θέμα, που ίσως δεν του ήταν οικείο μέχρι εκείνη τη στιγμή.»