Skip to content

Η μελωδική καθαριστική rock των «Cosmicray» μας διηγείται ιστορίες αγάπης και απογοήτευσης.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

COSMICRAY

Κείμενο: Στράτος Γιακουμής

Έχοντας πραγματοποιήσει αρκετές ζωντανές εμφανίσεις σε festivals και συναυλιακούς χώρους, με τη νέα τους σύνθεση και με πολλές ώρες πειραματισμού μέσα στο στούντιο, οι «Cosmicray» μιλάνε στον Beater.gr με αφορμή την επιστροφή τους με το νέο τους single “Look Up”, που αποτελεί τη συνέχεια της ιστορίας τους και μας προτείνουν να σηκώσουμε το βλέμμα μας ψηλά, κοιτάζοντας μία δύσκολη πλευρά της ζωής.

Διανύετε τον τελευταίο χρόνο μια έντονη δημιουργική περίοδο, με αρκετές ζωντανές εμφανίσεις και κυκλοφορίες. Ποια είναι τα στοιχεία που σας δίνουν ώθηση, κατά πόσο σας βοήθησε η ανανέωση του σχήματος και πού θα θέλατε να φτάσουν οι «Cosmicray»;

Τον τελευταίο χρόνο δουλεύουμε πάνω σε νέα κομμάτια, ώστε να είμαστε σε θέση να ετοιμάσουμε μια ολοκληρωμένη δουλειά φέτος ή του χρόνου, αλλά γενικά και τα προηγούμενα έτη, πάντα προσπαθούσαμε να είμαστε ενεργοί μέσα από όσα, κατά καιρούς, κάνουμε. Το σχήμα είναι νέο με την έλευση της Χριστεφανίας στα φωνητικά και όπως επίσης και τα υπόλοιπα παιδιά που πλαισίωσαν αυτό το σχήμα, οπότε σίγουρα υπάρχει ένας νέος αέρας μεταξύ μας και θέλουμε αυτό να μετουσιωθεί σε τραγούδια. Ώθηση μας δίνει η ανάγκη να γράφουμε και να ετοιμάζουμε μουσική, ώστε οι «Cosmicray» να είναι σε αυτόν το χώρο για καιρό και με δημιουργικότητα και σεβασμό απέναντι σε αυτό που κάνουμε.

Η τελευταία σας κυκλοφορία έχει τον τίτλο “look Up” και αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας δημιουργικής τριλογίας, που ξεκίνησε με το “Fly My Love”. Πώς γεννήθηκε αυτή η πρωτότυπη ιδέα και τί πραγματεύεται;

Η σκέψη της συνέχειας της ιστορίας του Fly My Love ξεκίνησε την ώρα που είχε αρχίσει να γράφεται η μουσική από το Look Up. Είναι μια απλή ερωτική ιστορία, η οποία ξεκίνησε στο πρώτο τραγούδι, όμως στο δεύτερο μπήκε το θέμα του θανάτου από την πιο απαίσια αρρώστια (καρκίνος) που υπάρχει, αυτή τη στιγμή, γύρω μας. Ένα θέμα που είναι δίπλα μας πλέον, δυστυχώς, και το βιώνουμε σε ανθρώπους γνωστούς και ξένους και δε μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Η τρίτη συνέχεια θα λέγεται “Painter”. Είναι έτοιμη, απλά θα ηχογραφηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται.

COSMICRAY 3

Άγγελε, έχοντας χρόνια επαγγελματική ενασχόληση με τη μουσική και διατηρώντας σχολή μουσικής στη Ξάνθη, διακρίνουμε ότι το σχήμα πλαισιώνεται από νέους μουσικούς. Πώς λειτουργεί στη δημιουργικότητα των «COSMICRAY» μια τέτοια χημεία;

Για μένα είναι μια φυσική συνέχεια το να συνεργάζομαι με μαθητές μου, όχι μόνο τώρα, αλλά από πολλά χρόνια πριν. Νιώθω πολύ όμορφα με αυτό, παρόλο που τα χρόνια περνάνε και υπάρχει είτε το θέλω, είτε όχι ένα χάσμα ηλικιακό μεταξύ μας. Όμως έτσι προσπαθώ να βάζω μέσα στη μουσική αυτή την όρεξή τους, πέρα από το ταλέντο τους, και να ωθεί τη σύνθεση των τραγουδιών σε άλλη κατεύθυνση, σε σχέση με το να ήμουν μόνος ή με ανθρώπους σε πιο μεγάλη ηλικία.

Πώς χαρακτηρίζεις τον ήχο σας και από ποια είδη και καλλιτέχνες επηρεάζεστε στο να συνθέτετε;

Από τον πρώτο μου δίσκο, μέχρι σήμερα, θεωρώ ότι παίζουμε απλά ροκ μουσική. Δεν ξέρω αν εξελίσσεται στο χρόνο. Αυτό θα το κρίνει ο ακροατής. Δε βάζω κάποια άλλη επιγραφή σε αυτό που κάνουμε. Επιρροές σαν μουσικός έχω πολλές και γενικά, ακούω μουσική όσο μπορώ, αλλά η αναφορά μου σε συγκεκριμένα γκρουπ ή άτομα θα ήταν άδικη, αφού θα ξεχνούσα πάρα πολλούς.

Σε γνωρίσαμε ως δημιουργό του ελληνικού project «Άγγελος Μουρβάτης και Ψυχή». Επίσης, έχεις κυκλοφορήσει ένα instrumental album με τίτλο “Never Break a Window In The Winter” και τα τελευταία χρόνια, με το αγγλόφωνο project των «COSMICRAY». Με αυτόν τον τρόπο, έχεις περάσει μουσικά από ένα ευρύ φάσμα της rock μουσικής. Ποιο ήταν το κίνητρο να περάσεις μέσα από τόσα διαφορετικά είδη και με ποιο σχήμα νοιώθεις πιο δημιουργικός/χαρούμενος/ελεύθερος ;

Οι αλλαγές που έκανα ήταν θέμα ανάγκης και όχι γιατί είχα κάποιον άλλον στόχο, πέρα από το να κάνω μουσική όπως μπορώ. Το ελληνόφωνο ροκ μου έδωσε πάρα πολλά, άλλα αντίστοιχα του έδωσα τα καλύτερά μου χρόνια με όρεξη και χωρίς να ζητώ κάτι πίσω. Η ορχηστική μουσική είναι κάτι που αγαπώ υπερβολικά ακόμη και σήμερα και ήταν όνειρο το να κάνω έναν τέτοιο δίσκο. Πλέον, όμως, άνετα και ελεύθερος νιώθω γράφοντας τραγούδια με ανθρώπους σαν τη Χριστεφανία και απλά, παίζοντας κιθάρα. Επίσης, μου αρέσει πολύ η μελοποίηση  ποιημάτων από επώνυμους ποιητές από την πόλη μου, αλλά και άλλους Έλληνες ποιητές. Από αυτά, όμως, δεν έχει κυκλοφορήσει κάτι επίσημα, εκτός από κάποια που είναι στο διαδίκτυο ή έχουν παιχτεί ζωντανά σε διάφορες εκδηλώσεις.

COSMICRAY 2

Έχετε μοιραστεί το stage με αρκετούς σπουδαίους δημιουργούς. Ποια είναι η στιγμή που έχει περισσότερο χαραχτεί στη μνήμη σας, ως η πιο όμορφη, και με ποιους άλλους θα θέλατε να εμφανιστείτε;

Ναι, είχα την τύχη να βρεθώ με πολλούς μεγάλους μουσικούς και νιώθω πολύ ευλογημένος με αυτό, παρόλο που όταν το βράδυ που γυρνούσα στην οικογένειά μου, μετά από αυτές τις συναυλίες, ήξερα ότι δε θα ήθελα να ξοδέψω όλη μου τη ζωή στο δρόμο και να με οδηγεί απλά η ματαιοδοξία μου. Ήθελα να κάνω μουσική πάντα με ηρεμία. Κορυφαία μου βραδιά ήταν όταν άνοιξα το live των «Deep Purple», χωρίς όμως να υποτιμώ κάποιο άλλο live. Κάθε φορά θέλω να παίζω σα να είναι το τελευταίο και αυτό λέμε πλέον και με τους «Cosmicray». Θέλουμε να έχουμε αυτή τη φιλοσοφία.

Η ελληνική αγγλόφωνη ανεξάρτητη σκηνή, τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει μια άνθιση. Πόσο δύσκολο είναι να αντιπροσωπεύεις αυτό το είδος της μουσικής από τη χώρα μας;

Δεν ξέρω αν είναι δύσκολο, παρόλο που ζούμε στην επαρχία. Και φυσικά, ανάλογα με το τι θεωρεί ο καθένας επιτυχία. Για μας, η απόλυτη επιτυχία είναι να βγάλουμε ένα κομμάτι που μας αρέσει και να είναι διαθέσιμο για να το ακούσει όποιος θέλει. Αυτό μας αρκεί.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Τα σχέδιά μας περιλαμβάνουν δουλειά για τα νέα κομμάτια, ώστε να είμαστε έτοιμοι για να κυκλοφορήσουμε ένα νέο cd όταν θα είναι εφικτό.

Έχετε προγραμματιζόμενες ζωντανές εμφανίσεις;

Ναι, έχουμε αρχίσει πρόβες ώστε να μπορέσουμε να συμμετέχουμε σε κάποια φεστιβάλ στη χώρα, όπως και πέρσι, αφού μόλις τώρα κυκλοφόρησε το Look Up και θέλουμε να το παίξουμε σε κόσμο και αυτό, αλλά και παλιότερα κομμάτια, τόσο δικά μας, όσο και από αγαπημένα συγκροτήματα.

[youtube id=”GKUQcq8-lqA”]

COSMICRAY – LOOK UP (New Digital Single)
Κυκλοφορεί από την Plus Rec / Cobalt Music
iTunes: https://itunes.apple.com
Cosmicray on Facebook!

Οι COSMICRAY είναι:
Χριστεφανία Λουκίδου (Vocals)
Άγγελος Μουρβάτης (Lead Guitar)
Πέτρος Πισκιλόπουλος (Drums)
Πάρης Μουρβάτης (Electric Guitar)
Γιώργος Τριανταφυλλίδης (Bass)

 

 

Loading...
Νέο κομμάτι από τους Stone Roses 22 χρόνια μετά!
Movie for the Weekend | Stand By Me