Skip to content

Η “Κρούση” θα βάλει φωτιά στον πολυχώρο WE!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Φωτογραφίες: Σωτήρης Θεολόγης

Μπαγκέτες αιωρούνται ανάμεσα σε όγδοα και δέκατα έκτα, που βαριανασαίνουν στο σκανδαλώδες σκαμπανέβασμα των forte δυναμικών, καθώς πύρινες μεμβράνες καθίστανται έτοιμες να χορέψουν στο ρυθμό του υπέρμαχου στίβου που δρομολογεί την έκβαση αυτού που ονομάζεται “Δonisis Rhythm and danse Festival“. Σπινθηροβόλα ρυθμικά πέφτουν σαν κάλυκες πάνω στην “ταμπούρινη” κρούστα, ενώ οι σκλάβοι της μουσικής ευρυθμίας παραμονεύουν έτοιμοι και ανήσυχοι πάνω στην αψεγάδιαστα εναρμονισμένη δόνηση, που προσφέρει το σύμπαν. Ένα κομμάτι της βιογραφίας των κρουστών, μια χαραμάδα λάμψης από τη μαγεία του ρυθμού τους και ένα μόνο άγγιγμα ακούσματος της πεμπτουσίας τους, επρόκειτο να παρουσιάσει το “donisis festival” και οι ένδοξοι μαέστροι του. Ιθύνων νους του φεστιβάλ κρούσης και “ραχοκοκαλιά” της διοργάνωσης, είναι ο πολυχώρος “Εκτ6ς” και η ομώνυμη ομάδα “Κρούση”, την καθοδήγηση της οποίας έχει αναλάβει ο μουσικοσυνθέτης και δάσκαλος κρουστών, Νίκος Κιουρκτσής, a.k.a. Tourbis.

Bohem ήχοι, bohos ρυθμοί και afro αύρα, είναι μερικά από τα συστατικά που συναπαρτίζουν την γκαρνταρόμπα της “Κρούσης”. Μια στόφα από οκτάβες και ρυθμικά, που ταξιδεύουν πέρα από τη μεσόγειο και βυθίζονται σε μια πρωτόγονη μουσική πραγματικότητα, που επαναφέρει οσμές και μνήμες, με γήινες και ethnik αποχρώσεις. Παραμένοντας στο ίδιο κλίμα και διάθεση, κάνουμε ένα throw back, γυρίζοντας πολλές σελίδες πίσω και βρισκόμαστε 4 χρόνια πριν, απ’ όπου μια πρόσκληση του Νίκου, στάθηκε αμφιλεγόμενη, αλλά τελικά αρκετή για τη δημιουργία της ομάδας. Η πρόσκληση προερχόταν από τον πολυχώρο “Πείραμα” και αναφερόταν στη διεξαγωγή ομαδικών μαθημάτων κρουστών. Το εγχείρημα ξεκίνησε με την αποδοχή του Νίκου και το πρώτο μάθημα, να μετράει 7 μόλις άτομα. Επανερχόμεθα στην παροντική πραγματικότητα, όπου η ομάδα κατάφερε πλέον να συγκεντρώσει στον πυρήνα της πάνω από 100 άτομα, υπό την μπαγκέτα του Νίκου και τη διάθεσή του να προσδώσει ένα διαλογιστικό, ψυχαγωγικό και ψυχοθεραπευτικό ύφος στα μαθήματά του. Με μόνη επιδίωξη την επιμονή του για διεξαγωγή live εμφανίσεων, υπό την πεποίθηση ότι αυτές αποτελούν το βασικότερο κομμάτι της μαθησιακής διδασκαλίας, η ομάδα κατάφερε να καθιερωθεί στην ατζέντα του εναλλακτικού μουσικού στερεώματος της πόλης, με εμφανίσεις και παρουσιάσεις να σφυγμομετρούν και να μεταδίδουν τον παλμό της, σε πάνω από πενήντα συναυλίες.

IMG_7492

Η ομάδα της “Κρούσης” ορίζεται ως ένα πολυπληθές μόρφωμα ιδιοσυγκρασιών και προσωπικοτήτων, το οποίο στιγματίζει με τον τρόπο του και θεμελιώνει την ομάδα, δίνοντάς της λόγο ύπαρξης και ένα ιδιαίτερο στυλ, αφού όπως μας εξομολογείται και ο Νίκος, “οι διαφορετικοί χαρακτήρες, δράσεις, αντιδράσεις και συνυπάρξεις, συναποτελούν τη μεγάλη ποικιλία των συστατικών της «Κρούσης», ενώ αυτή η τριβή σε διαμορφώνει και σε καθιστά καλύτερο άνθρωπο”. Κάπως έτσι, μέσα από αναρίθμητες εμπειρίες και μια εξονυχιστική αποκρυστάλλωση ιδεολογιών, επιδιώξεων και δημιουργιών, η ομάδα της Κρούσης, αποφασίζει να συντονιστεί, για ακόμα μια φορά, στα πεντάγραμμα της απαρέγκλιτα ρυθμικής συμφωνίας, διοργανώνοντας το 1ο “Δοnisis rhythm and danse festival.

Αποκύημα της προσπάθειας του εγχειρήματος αυτού, είναι η ένταξη του κοινού στην ιντελιγκέντσια των κρουστών. Πρόκειται για ένα κάλεσμα, που επαναφέρει στις αισθήσεις την επαφή με την πρωτόγονη έκφραση του χορού και του ρυθμού και αναβιώνει τις αναμνήσεις της πρωταρχικής ανάγκης του ανθρώπου. “Άλλωστε, πριν ακόμα μάθουμε να μιλάμε, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε και να εκφραστούμε με ρυθμό, εκφράσεις και κινήσεις. Ο πρωταρχικός χτύπος της καρδιάς, του σώματος και ολόκληρου του σύμπαντος, είναι αυτός, πάνω στον οποίο δονείται όλο το δόμημα”. Το σίγουρο είναι ότι όλα κυλούν σ’ ένα ρυθμό.

IMG_7536

Κύρια επιδίωξη τους; Η δημιουργία μιας δόνησης και η ένταξη του κόσμου σε ένα feeling αδιάλλακτου beat, έντονου groove και αλλεπάλληλου παλμού, με πρωταρχικό στόχο την έκφραση. Έκλυτα ήθη και έγκλειστα πάθη αγκαλιάζουν κάθε είδος ρυθμικής αξίας και οι αρμόδιοι επικεντρώνονται στην ελευθερία έκφρασης, που απελευθερώνεται μέσα από το φεστιβάλ. Διεξάγοντας ευκρινή βήματα και διανύοντας σταθερές και εύστοχες αποστάσεις, οι φορείς επιθυμούν να είναι αξιοπρόσεκτα σαφής και συγκεκριμένοι απέναντι στο εγχείρημα, στο οποίο καλούνται να δηλώσουν το έντεχνο παρόν τους και το εύστοχο managing.

Με μελωδιακές παρεμβολές, απομακρύνοντας, κατά αυτόν τον τρόπο, την “βαρβατίλα των κρουστών”, το “Δοnisis” αναφέρεται σε όλους όσους από παιδιά, ενστικτωδώς, λικνίζονταν και παρασύρονταν ακόμα και στις πιο αμελητέες μελωδίες, ακόμα και στα πιο ανούσια ρυθμικά ακούσματα! Κοινώς… μιλάνε και απευθύνονται προς όλους”. Αν και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αφιέρωμα στη βιογραφία των κρουστών, αφού η ίδια είναι “υπερογκώδης κι εμείς το μόνο που καταφέραμε να κάνουμε είναι ένα «χου» στο τζάμι, για να κρυφοκοιτάξουμε”, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι πρόκειται για ένα αυτοτελές άγγιγμα ψυχής. Αν έπρεπε να αντηχήσει η λαλιά του “Δοnisis”, θα επαγρυπνούσε τις μνήμες μας και θα ξυπνούσε το βασικό μας ένστικτο, που μας φέρει μπροστά σε πολυδιάστατες μελωδίες ολοκληρωτισμού και εσωτερικής ικανοποίησης.

IMG_7452

Μεσογειακά και αφρικάνικα παραδοσιακά κρουστά και ρυθμοί, afrikan και latin χοροί, καθώς και πολεμικές τέχνες συγκαταβαίνουν για την διεξαγωγή μιας σειράς workshops, που θα δώσουν την ευκαιρία στο κοινό να αποκομίσει μια πρώτη επαφή και γνώση με τις έντεχνες και ρυθμικές αυτές τέχνες. Το “πρωτόγονο” groove, που συσχετίζεται πολύ με τον αφρικάνικο ρυθμό είναι η στιλιστική γραμμή, πάνω στην οποία ακροβατούν οι ομάδες του επικείμενου φεστιβάλ, ενώ αναμένουμε να παρακολουθήσουμε ιδιόχειρα θέματα και έργα του Νίκου Κιουρκτσή, εκτελεσμένα από την ομάδα της “Κρούσης”. Αν αναμένετε να παρακολουθήσετε κάτι διαφορετικό σε αυτή την μέθεξη ρυθμού και κίνησης, αυτό είναι “η ματιά στο μέσα μας και η πραγματική επικοινωνία με τους γύρω μας”.

Το αλτρουιστικό μήνυμα και η κατάθεση ψυχής εκ μέρους των festival’s souls, απαιτεί και την επιδίωξη για πραγματοποίηση ενός οργανωμένου event, αλα “ευρωπαικο-γερμανικό” τάκτους, προκειμένου να μείνουμε έκθαμβοι μπροστά στα αποτελέσματα της ιδιόρρυθμης αυτής ηχούς. “Παρόλο που είμαστε μεσογειακοί τύποι, με ζωντανό ταπεραμέντο, δε θα λέγαμε «όχι» αν βλέπαμε κάτι να κυλάει οργανωμένα, στην ώρα του και χωρίς προβλήματα. Το δυναμικό, έτσι και αλλιώς υπάρχει. Οπότε αν και το πλαίσιο, πάνω στο οποίο ελιχθεί, λειτουργήσει, τότε σίγουρα θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα”. Ένα κρεσέντο δημιουργικότητας επρόκειτο να συμβεί σε ένα χώρο, που έχει καθιερωθεί για τη φωνή του, έχει στεγάσει τις τέχνες και την ελευθερία που αυτές αποπνέουν και έχει δώσει βήμα στη δημιουργικότητα και την αλληλεγγύη, μέσα από την δράση του! So… WE are ready to “sway”!

1ο Δonisis – Rhythm & Dance Festival
Παρασκευή 2 & Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015
Πολυχώρος Πολιτισμού & Αθλητισμού WE 

Προπώληση | Ταμείο: 5€ (ημέρας) & 8€ (2μέρου)
Περισσότερες πληροφορίες για τα σημεία προπώλησης σύντομα!

Όλα στο σύμπαν χορεύουν ρυθμικά και εναρμονίζονται στη συλλογική δόνηση. Ο ρυθμός και ο χορός, οι πρώτες γλώσσες που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος για να επικοινωνήσει, συντονίζονται στο 1ο “ΔonisisRhythm and dance festival” που διοργανώνουν η Κρούση (ομάδα κρουστών) και ο πολυχώρος “Εκτ6ς” την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Οκτώβρη 2015 στον πολυχώρο WE στη Θεσσαλονίκη. 

9 μουσικά και 6 χορευτικά σχήματα, 2 djs, 7 workshops και πάνω από 120 καλλιτέχνες συνυπάρχουν, δημιουργούν και παρουσιάζουν το έργο τους για δύο μέρες.


Πρόγραμμα Φεστιβάλ:

Παρασκευή 2/10
Από τις 14:00-20:00
Workshops:
– ΝΙΚΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ (Πangea World Music Center), Αφρικάνικα Kρουστά, Αθήνα
– ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΗ, Αφρικάνικος Xορός, Αθήνα
– TREINEL SIMPATIA (FILHOS DE ANGOLA THESSALONIKI), Capoeira, Θεσσαλονίκη

Από τις 20:00
Live Μουσικά Σχήματα:
– ΚΑRANOS Oμάδα Kρουστών, ‘Eδεσσα
– Λ.ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΚΑΙ GLOBAL ΝΤΑΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΚΡΟΥΣΤΟΦΩΝΟΥ, Θεσσαλονίκη
– ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (+guests), Κιλκίς
– DJEMBEFELLAS, Θεσσαλονίκη/Αθήνα
– PERROS CALIENTES, Θεσσαλονίκη

Χορός:
– ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΗ, Αφρικάνικος χορός, Αθήνα
– ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΡΑΡΔΟΣ – VIS MOTRIX, Σύγχρονος χορός, Θεσσαλονίκη

DJ Set:
– YU GI, Θεσσαλονίκη


Σάββατο 3/10

Από τις 12:00-20:00
Workshops:
– ΛΟΥΚΑΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ Παραδοσιακά/Ανατολίτικα Κρουστά, Θεσσαλονίκη
– EDDIE (PARANAUE), Afrobrazilian Κρουστά, Θεσσαλονίκη
– ΜΑΝΙΑ ΝΤΑΒΑΝΟΥ (DANCAUE), Afrobrazilian Χορός, Θεσσαλονίκη
– ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, Η Αρμονία του Ρυθμού, Κιλκίς

Από τις 20:00
LIVE Μουσικά Σχήματα:
– ΛΟΥΚΑΣ ΜΕΤΑΞΑΣ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ, Θεσσαλονίκη
– PARANAUE, Θεσσαλονίκη
– ΚΡΟΥΣΗ ΟΜΑΔΑ ΚΡΟΥΣΤΩΝ (+ guests), Θεσσαλονίκη
– ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΠΠΑΣ – LAPINO PROJECT, Θεσσαλονίκη

Χορός:
– DANCAUE, AfroBrazilian χορός, Θεσσαλονίκη
– RHIANNON MORGAN, Σύγχρονος χορός, Θεσσαλονίκη
– FILHOS DE ANGOLA THESSALONIKI, Capoeira, Θεσσαλονίκη
– ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΟΥΤΙΑΝΟΥ, Belly dance, Θεσσαλονίκη

DJ Set:
– DJ KOUGIOS, Θεσσαλονίκη

Σε όλη τη διάρκεια του διημέρου θα φιλοξενείται στον χώρο έκθεση μουσικών οργάνων και πολλές εκπλήξεις….!

Για περισσότερες πληροφορίες: Εκτ6ς | Κρούση | WE
Fb event: 1ο Δonisis Rhytm & Dance Festival

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
Ομάδα Κρουστών “Kρούση”
Πολυχώρος “Εκτ6ς”, Ορφανίδου 5 Θεσσαλονίκη
FB: “εκτ6ς” πολυχώρος, Κρούση (ομάδα κρουστών)
Website: https://ekt6s.wordpress.com/
Email: [email protected]

WE, Πολυχώρος Πολιτισμού & Αθλητισμού
Λεωφ. 3ης Σεπτεμβρίου & Γρ. Λαμπράκη
T: 2310 284700 || www.weskg.gr | info@weskg.gr

AUTHOR

Δήμητρα Σαμσάκη

Γενικά, θα την χαρακτήριζες λάτρη της «ψαγμενιάς»… Άλλωστε, πάντα το δήθεν ελκύει!

Loading...
Χρόνια πολλά Marion Cotillard!
Μια πρώτη γεύση από τον επερχόμενο δίσκο των Editors!