Skip to content

Η «dot2dot» βάζει τις κουκίδες της στα μυστικά της πόλης!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Κείμενο: Νίκη Σόρογκα

Όλοι μας έχουμε αντικρίσει ένα δελεαστικό χάρτη της υδρογείου, να μας κλείνει ζωηρά το μάτι, προσκαλώντας μας νοερά να τοποθετήσουμε πινέζες πάνω του, σε κάθε σχεδόν σημείο. Νιώθουμε την ανάγκη να προεξέχουν τα σημάδια αυτά, ως εμπειρίες ζωής. Είναι στην φύση του ανθρώπου, βλέπεις, να προσπαθεί να κάνει το γύρο του κόσμου, και ας είναι σε όσες μέρες επιθυμεί η ψυχή του. Αν το σενάριο φαντάζεται μεγαλεπήβολο, μπορούν να απλοποιηθούν οι συνθήκες. Έχουμε στην κατοχή μας μια μικρογραφία του τόπου, έναν χάρτη της Θεσσαλονίκης. Ποιοι θα ήταν οι σταθμοί και ποιες οι αφετηρίες; Πώς θα ενώναμε τα σημεία της καθημερινότητας μας; Γνωρίζουμε κάθε γνωστή και άγνωστη πιθαμή της πόλης μας; Δεν επαναπαυόμαστε στην κουλτούρα, ότι ο ντόπιος δεν είναι πλέον τουρίστας! Η πολιτιστική ομάδα «dot2dot» έχει την απάντηση για την ταξιδιάρα ψυχή μας!

Η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «dot2dot», καταπολεμώντας τον δαίδαλο της κρίσης, ξεκίνησε το έργο της, το φθινόπωρο του 2013, απλώνοντας, με σταθερούς αναπτυσσόμενους βηματισμούς, τον όμορφο χάρτη της ζωτικότητάς της, με εναλλακτικές – διαδραστικές ξεναγήσεις, τύπου “περιπατητικής performance”, εντός, αλλά και εκτός πόλης, με εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και με διάφορες εικαστικές δράσεις, με στόχο την ανάδειξη μιας πολυδιάστατης Θεσσαλονίκης. Απευθύνεται σε παρέες φίλων, συνταξιδιώτες, επισκέπτες της πόλης, οικογένειες, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές ομάδες, αλλά και μεμονωμένα άτομα, σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, φορείς ΑΜΕΑ και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Πίσω από αυτή τη διαδραστική ομάδα, βρίσκουμε πέντε όμορφα και τετραπέρατα κορίτσια: Βάσω Καρτσιακλή (Αρχαιολόγος – Συντηρήτρια Έργων Τέχνης – Ξεναγός), Μαρία Τρυφινοπούλου (Αρχαιολόγος – Ξεναγός), Νικολίνα Μανώλη (Ιστορικός Τέχνης – Γραφίστρια), Τάνια Βλαχομήτρου (Αρχαιολόγος – Μουσειολόγος-Ξεναγός) και την Χριστίνα Βρακά (Υπ.δρ.Θεολογίας – Ειδική Παιδαγωγός). Τις λες και «ηρωίδες από μάρβελους κόμικς», που πολεμάνε το γκρίζο των βαρετών ξεναγήσεων, με στόχο τον διαφωτισμό όλων των σημείων, που αγγίζουν με την λογική της τέχνης τους, σε μια δύσκολη εποχή, που φορά παρωπίδες, λόγω στενότητας τσέπης, αλλά και έλλειψης βασικών ερεθισμάτων. Διαθέτουν στην πραγματικότητα, όπως βλέπεις, ξεχωριστές σούπερ επιστημονικές δυνάμεις και αλληλοσυμπληρώνονται, μοναδικά, με επαγγελματισμό. Νέα μυαλά, με πολλά πτυχία που πιάνουν τόπο, γιατί ένα όραμα με πάθος, πάντα βρίσκει την κινητήρια δύναμη να επιβιώσει.

team

Με την φράση “Everything starts from a dot” του Kadisnky, έχουν ήδη ανάψει τον πυρσό της μάθησης και της περιπέτειας, φωτίζοντας ολοκληρωμένα την διαδρομή τους, για παιδιά, ειδικές ομάδες και μεγάλους! H «dot2dot», δεν κοιτά από που ερχόμαστε, τι φοράμε, πόσο έχουμε ταξιδέψει, αν είμαστε κάτοικοι της πόλης ή αν ερχόμαστε από μίλια μακριά και δεν μιλάμε ούτε ελληνικά. Προσφέρει τις υπηρεσίες της, με το ξεχωριστό της ταμπεραμέντο, τις ικανότητες και την φαντασία της, στο χώρο της εναλλακτικής ξενάγησης, για πολλαπλά σενάρια.

Τα εγκαίνια του χώρου, που στεγάζει την ομάδα της «dot2dot», έγιναν τον περασμένο Ιούνιο, στο ισόγειο της οδού Γεωργίου Σταύρου 6, στο κέντρο. Καλά το σκέφτεσαι, Αγίας Σοφίας μεριά. Ένα επιτυχημένο street party, με χαρούμενη αύρα και θετικά vibes! Παρά τον μικρό χρόνο ζωής τους, έχουν συνεργαστεί με το ΑΠΘ, για το πρόγραμμα κατάρτισης ξεναγών, με την Επιτροπή Νεολαίας του Συλλόγου Κωφών Θεσσαλονίκης, το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Δήμο Καλαμαριάς, έχουν συμμετάσχει στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοζάνης και στο 17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ συνεργάζονται σε τακτική βάση και με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το πότε ξεκουράζονται οι ηρωίδες αυτής της ιστορίας, δεν το γνωρίζουμε!

Ας ξεκινήσουμε από τον πυρήνα των δράσεων της. Κάθε θεματική διαδρομή αποτελεί μοναδική εμπειρία, για το συμμετέχοντα. Ρήματα, όπως «μαθαίνω, διασκεδάζω, περπατώ, επικοινωνώ, παίζω, απολαμβάνω, συναισθάνομαι, γελάω, ακούω, ανακαλύπτω» κατακλύζουν τον εγκέφαλο, σε αυτές τις δυο ώρες (ίσως και κάτι παραπάνω), όταν τουλάχιστον τρία ή και τα πέντε κορίτσια της «dot2dot» μαζί , αφηγούνται την δική τους ιστορία, με άλλο μάτι. Ο αυστηρός χαρακτηρισμός της “ξενάγησης” είναι μπανάλ και ξεπερασμένος. Εμπλουτίζεται με παλιές φωτογραφίες της πόλης, που σίγουρα δεν έχεις ξαναδεί. Λεζάντες, που θα τρυπώσουν στην ιστορική σου μνήμη, συγκινητικές μαρτυρίες ανθρώπων, προβολές βίντεο, ανατριχιαστικές διηγήσεις, αλλά κρύβουν και πολλές διαδραστικές εκπλήξεις, κάτω από τα μανίκια τους, μιλώντας ακόμα και για secret music gigs φυσικά! Ακόμα, κάθε διαδρομή, κάθε φορά, είναι μοναδική. Ένας ζωντανός οργανισμός, που αναπνέει και σκέφτεται με την δική του ομαδική λογική. Ίσως γι’ αυτό δικαιολογείται και η τόση ευφορία, που κατακλύζει τους επισκέπτες της, όπως διαβάζουμε και από τις κριτικές απλών ανθρώπων, που τόλμησαν να γράψουν στο tripadvisor!

beater2

Τα κορίτσια μας τονίζουν ότι “Όλες οι διαδρομές, βασίζονται στην αρχή, ότι τα μνημεία και τα έργα τέχνης δεν «μιλούν» από μόνα τους. Εμείς τους δίνουμε «φωνή» και προτείνουμε τρόπους ερμηνείας και θέασής τους. Πίσω από κάθε διαδρομή, κρύβεται ένα σκεπτικό και μία ιστορία, που έχει στόχο να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν και τους ανθρώπους του τότε, με εμάς σήμερα.”

Στην ιστοσελίδα της «dot2dot», αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής της, υπάρχει πρόγραμμα διαδρομών, όπου δηλώνει κανείς εύκολα την συμμετοχή του, αλλά και παρακολουθεί τα τρέχοντα, γιατί προκύπτουν πάντα ευχάριστα νέα. Είτε, λοιπόν, είσαι follower, είτε είσαι “newsletter-άκιας”, η επαφή τους μαζί σου, έχει πάντα μια όμορφη αισθητική και αμεσότητα.

Έχουν “σχεδιασθεί”, μέχρι σήμερα, δέκα διαφορετικές διαδρομές, για την συμπρωτεύουσα και ετοιμάζονται ήδη νέες. Γνωρίζουμε ότι τους παίρνει αρκετό χρόνο, κάθε φορά, να μελετήσουν προσεκτικά και να συνθέσουν όλα τα στοιχεία της μοναδικής διαδραστικής αναπαράστασης των σημείων τους…

H «dot2dot» μας μαθαίνει τη σπουδαιότητα της Θεσσαλονίκης μας, μια πόλη 2300 ετών. Μας μεταφέρει το κλίμα, από τους ρωμαϊκούς χρόνους, μέχρι το πρόσφατο παρελθόν. Σε συνεργασία με τον ηθοποιό Δημήτρη Παπαδόπουλο, μας πάει βόλτα με τον Αστερίξ, ξεκινώντας από το Γαλεριανό Ανάκτορο. Με το Γιώργο Μαντζουρανίδη, μας μεταδίδει αστικούς θρύλους, μυστήρια, συνωμοσίες, μίση, πάθη και υπερβολές, σε μια βραδινή διαδρομή, που εκτυλίσσεται σε δυο επεισόδια! Μας βάζει μέσα σε παιχνίδι ρόλων, με τους κληρονόμους της και την ομάδα «Gamecraft». Μας ταξιδεύει στην βυζαντινή και οθωμανική Θεσσαλονίκη, μας δείχνει τον παραδοσιακό οικισμό της Άνω Πόλης και μας βολτάρει μέσα στην ιστορία του παραλιακού μετώπου.

beater8

Αν η «dot2dot» ήταν τραγούδι, θα  είχε sub-genres τους όρους eclecitc-alternative. Ίσως πετύχεις όμως και την dj της ομάδας, σε κάποιο γνωστό bar της πόλης, σε “άλλους ρυθμούς”. Ας σταθούμε, τέλος, και στις “από μηχανής…ιστορίες”, που μας φανερώνουν την βιομηχανική πλευρά στα “Σφαγεία”, που εμπλουτίζεται και ολοκληρώνεται κάποιες φορές με μια μουσική δράση έκπληξη, πάντα σε συνεργασία με την Granny Records και τον 1ο Όροφο. Οι διαδρομές εξαπλώνονται, πλέον, και εκτός πόλης, στο Δίον, για να ζήσουμε τις αρχαιότητες μέσα στη φύση, στην Πέλλα, το αστικό κέντρο της αρχαιότητας, και στην Βεργίνα, την τελευταία κατοικία των μακεδόνων βασιλέων. Όσον αφορά τα workshops, πραγματοποιείται το “Τόπια, ύφασμα και αστικά τοπία”, σε συνεργασία με την «Modart», αλλά και το “Διάσημοι καλλιτέχνες και έργα του 20ου αιώνα”, για τα παιδιά, τα οποία πραγματοποιούνται στο όμορφο αρχηγείο της «dot2dot», στο κέντρο.

Οι διαδρομές είναι και πρωτοπόρες, με ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία.  Προσαρμόζονται και σχεδιάζονται, για να καλύπτουν διάφορες ανάγκες του κοινού ( ΑΜΕΑ, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες), μιας που υπάρχει στην ομάδα εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής, με επάρκεια της ελληνικής νοηματικής γλώσσας. Ο πολιτισμός είναι φυσικά προνόμιο για όλους και όσον αφορά το κόστος των υπηρεσιών, υπάρχει ειδική τιμή για τους ανέργους. Μία “διαδραστική συμμετοχή” σε όλα τα παραπάνω, δεν ξεπερνά μια αντίστοιχη επίσκεψη σε κινηματογράφο. Άσε που διαρκεί, εις διπλούν, η εμπειρία και σαφώς, προσθέτει πλουσιοπάροχα συναισθήματα και “χρωματιστές πινέζες”, στον χάρτη της ζωής μας. Αν είμαστε πολύ ανήσυχα πνεύματα, τα κορίτσια της «dot2dot» θα δουλέψουν σκληρά, για να καλύψουν τις οποιεσδήποτε ανάγκες, με custom made διαδρομές και ξεναγήσεις. Ανοίγουν την αγκαλιά τους και σε εκπαιδευτικά προγράμματα, σε δραστηριότητες στον χώρο τους, αλλά καλύπτουν και τις ανάγκες εκπαιδευτικών προγραμμάτων εξωτερικού, σε συνεργασία με διάφορους φορείς.

beater5

Ο Beater.gr δε σου κρατά μυστικά. Σου τονίζει ότι δεν υπάρχει “Secret Θεσσαλονίκη”. Αντιθέτως, η πόλη περιμένει απλά να την ανακαλύψεις, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, από τους ανθρώπους, που δουλειά τους είναι να σου δείξουν γιατί αγαπάνε αυτό που κάνουν τόσο πολύ και έχουν στόχο να ομορφύνουν την Θεσσαλονίκη, με την ιδιαίτερη πινελιά τους! Τις κουκίδες της «dot2dot», θα της ζήλευε και ο Τζάκσον Πόλοκ, γιατί έχουν τον δικό τους μοναδικό αφηρημένο εξπρεσιονισμό, με καθοριστικότερο παράγοντα, την ανθρώπινη αλληλεπίδραση! Απαιτεί να βουτήξεις κι εσύ μέσα σε αυτήν την εμπλουτισμένη εμπειρία, γιατί η επικοινωνία είναι η τέχνη του πολιτισμού μας, να ερχόμαστε πιο κοντά ο ένας με τον άλλον και να ανακαλύπτουμε τις ρίζες της ζωής, που κρύβονται κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια μας. Την επόμενη φορά που θα αναρωτηθεί κανείς για το “που θα πάει σήμερα”, ας αλλάξει το μότο του σε “πόσες πινέζες θα βάλω στα σημεία της ζωής μου”. Η ακτίνα του κύκλου των εμπειριών μας, εξαπλώνεται δυναμικά, κάθε φορά που ερχόμαστε σε επαφή με την ομάδα της «dot2dot». Ξεκινάμε το ταξίδι, με προορισμό τις ευχάριστες στιγμές! Φυσικά και είμαστε πολύ χαρούμενοι, που ο Beater.gr είναι επίσημος χορηγός επικοινωνίας αυτής της υπέροχης πολιτιστικής δράσης. Μείνετε συνονισμένοι “to join the dots, life is getting beater”! Και αγοράστε ένα κουτάκι με πινέζες, θα χρειαστούν στο άμεσο μέλλον!

Πάρτε μέρος στο διαγωνισμό του Beater.gr και κερδίστε 5 δωρεάν συμμετοχές, στις ξεναγήσεις της «dot2dot»!

*Περισσότερες Πληροφορίες:
http://www.dot2dot.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube

**Promo Video της dot2dot στην ελληνική νοηματική.

 

 

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Οι ταινίες της εβδομάδας!
Κωνσταντίνος Γαβαλάς: «Στο “Zyklon” οι ήρωες έχουν ανάγκη να αγαπήσουν και να αγαπηθούν».