Skip to content

Η Γαρυφαλλιά είναι η νέα Κάρολαιν.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Ακόμα μια γυναικοκτονία. Ακόμα μια γυναίκα που χάθηκε τόσο άδικα από τα χέρια του ανθρώπου που ορκιζόταν πως την αγαπούσε. Ήταν η Κωνσταντίνα, την θέση της πήρε η Καρολάιν και τώρα η Γαρυφαλλιά. Και η αλυσίδα με τις γυναίκες που δολοφονήθηκαν από τον σύντροφο ή συζυγο τους μεγαλώνει. Η λίστα των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα μεγαλώνει, ήδη μετράμε 5 το 2021, 5 γνωστές, δεν ήθελα να ξέρω πόσες άγνωστες.

Τι σημαίνει όμως ο όρος γυναικοκτονία;

Γενικός Ορισμός: Δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους, οι οποίες διαπράττονται ή γίνονται ανεκτές τόσο από ιδιώτες όσο και από δημόσιους φορείς.

Ο όρος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, τον βασανισμό και τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα μισογυνισμού, τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών ως «εγκλήματα για λόγους τιμής»

Στατιστικός ορισμός: Η δολοφονία μιας γυναίκας από ερωτικό σύντροφο και ο θάνατος μιας γυναίκας ως αποτέλεσμα πρακτικής που είναι επιβλαβής στις γυναίκες. Ως ερωτικός σύντροφος νοείται πρώην ή νυν συζύγος ή συντρόφος, ανεξάρτητα από το αν ο/η δράστης/στρια έχει μοιραστεί ή μοιράζεται την ίδια κατοικία με το θύμα.

Ή για να το κάνω ακόμα πιο λιανά: Η δολοφονία γυναικών από άντρες επειδή είναι γυναίκες.

Ο όρος γυναικοκτονία κάθε φορά που χρησιμοποιείται εγείρει αντιδράσεις. Δεν είναι γυναικοκτονία είναι δολοφονία θα πουν κάποιοι άλλοι θα πουν μην οι γυναικές είναι άνθρωποι αρα ο όρος ανθρωποκτονία καλύπτει όλα αυτά τα εγκλήματα.

Ο σύντροφος της Γαρυφαλλιάς ομολόγησε λέγοντας ότι “την σκότωσα γιατι χάλασε η φάση”. Η ζωή μιας γυναίκας κρίθηκε αμελητέα απλά επειδή χάλασε η φάση. Αν χαλούσε η φάση με κάποιον φίλο του θα τον σκότωνε; Η απάντηση είναι όχι. Την Γαρυφαλλιά την σκότωσε γιατί ήταν γυναίκα, γιατί του άνηκε, γιατί μπορούσε να αποφασίσει για την ζωή της αφού ήταν δική του.

Να μερικές ακόμα “φάσεις” που χάλασαν φέτος, θα τις θυμίσω για όσους ακόμα διαμαρτύρονται για την χρήση του όρου γυναικοκτονία.

  • Ιανουάριος 2021: μια 54χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε με 14 μαχαιριές από τον Νορβηγό φίλο της, στα Μέσκλα Χανίων
  • Απρίλιος 2021: Η Κωνσταντίνα Τσάπα και ο αδελφός της θα δολοφονηθούν από τον εν διαστάσει σύζυγό της
  • Μάιος 2021: η 20χρονη Κάρολάιν Κράουτς στραγγαλίζεται από τον σύζυγό της Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, μπροστά στα μάτια της 11 μηνών κόρη της.
  • Ιούνιος 2021: Η Ελένη, θα πέσει νεκρή από τα χέρια του κακοποιητή πρώην συζύγου της, όταν εκείνος θα την πυροβολήσει εξ επαφής στην Αγία Βαρβάρα.
  • Ιούλιος 2021: η 26χρονη Γαρυφαλλιά εντοπίζεται νεκρή μέσα στη θάλασσα της Λυγαριάς. 0 30χρονος φίλος της ομολόγησε τη δολοφονία της

______________________
Πηγές:

  1. eige.europa.eu
  2. wikipedia.org
  3. fumara.gr

AUTHOR

The Abstract Girl

H Εύα Κώττα σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστων στο ΑΠΘ. Στην συνέχεια μετακόμισε για επαγγελματικούς λόγους στην Αθήνα όπου και διαμένει τα τελευταία χρόνια. Μέσα στην καραντίνα δημιούργησε το The Abstract Girl ένα blog με σκοπό να στεγάσει τις απόψεις της, τα πράγματα που την εμπνέουν και όλα αυτά που την προβληματίζουν καθημερινά. Τα αγαπημένα της θέματα αφορούν την ισότητα, την αλληλοϋποστήριξη και την ενδυνάμωση των γυναικών.
Γιατί όμως The Abstract Girl? Γιατί οραματίζεται κορίτσια αφηρημένα, που δεν χωράνε σε καλούπια, δεν φέρουν ταμπέλες και δεν περιορίζονται στα στενά όρια που η πατριαρχία τους επιβάλλει, αντίθετα εκτείνονται από το μηδέν εώς το άπειρο, δημιουργούν, ονειρεύονται και ζουν με τους δικούς τους κανόνες.

Loading...
Kaspiann και Basis Change μαζί για μια νέα κυκλοφορία στην The Gods Planet!
«Το καλοκαίρι», το ποίημα της Παρασκευής.