Skip to content

Ωδή στην αυθεντική ελληνική ρετσίνα.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Αισίως διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα της αποκριάς! Η ερχόμενη Πέμπτη σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, είθισται να γιορτάζεται ως η Πέμπτη της Κρεατινής, ή αλλιώς η γνωστή σε όλους Τσικνοπέμπτη. Μία μέρα που όλες οι γειτονιές στην Ελλάδα βγάζουν καπνούς… Ψησταριές και σούβλες με κάθε λογής κρέατα στήνονται σε κάθε γωνιά της χώρας. Φανταχτερές αποκριάτικες στολές, πολύχρωμες μουσικές, μεθυστικές μυρωδιές εδεσμάτων και άφθονη ρετσίνα. Οι «άχαστοι» σύμμαχοι για ένα αξέχαστο μεσοβδόμαδο πάρτι, με ή χωρίς λόγο!

Τσικνοπέμπτη και ρετσίνα πάνε μαζί! Τί όχι; Η ρετσίνα αποτελεί για πολλούς, το εθνικό μας κρασί. Αναμφίβολα, η ρετσίνα έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην οινική εξωστρέφεια της χώρας. Ήταν ένα προϊόν που κατάφερε να ταξιδέψει τον ελληνικό αμπελώνα στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, «before it was cool»! Ο ξεχωριστός τρόπος παρασκευής, η μοναδική της γεύση και τα αρώματα που δεν έμοιαζαν με κανένα άλλο αλκοολούχο ποτό, έκαναν τη ρετσίνα να μοσχοβολά Ελλάδα!

Τί είναι όμως η ρετσίνα; Πώς αποφάσισαν να παντρέψουν ρητίνη και κρασί; Ισχύει πως η ρετσίνα είναι μία επιλογή μόνο για μεγαλύτερες ηλικίες; Υπάρχουν αξιόλογες ετικέτες για να δοκιμάσουμε;

Η ιστορία της ρετσίνας

Την πρωτοκαθεδρία (παραδοσιακά από την εμφάνισή της) στην παραγωγή ρετσίνας κατακτά επάξια η ηπειρωτική χώρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πλέον και στην νησιωτική δεν υπάρχουν καταπληκτικές επιλογές. Με μία σύντομη αναδρομή στην αρχαία ελληνική ιστορία, φαίνεται ότι το ρετσίνι χρησιμοποιούνταν αρχικά για το σφράγισμα αμφορέων που περιείχαν κρασί. Ήταν ουσιαστικά ένα μονωτικό υλικό για την καλύτερη συντήρηση κατά την φύλαξη ή τη μεταφορά των αμφορέων. Στη συνέχεια, η ρητίνη άρχισε να χρησιμοποιείται και ως αρωματικός παράγοντας, αρχικά όμως για να καλύψει τυχόν αστοχίες που είχαν προκύψει κατά την  παραγωγή της.

Τί είναι ρετσίνα;

Για την παραγωγή ρετσίνας απαιτείται η προσθήκη ρητίνης πεύκου κατά τη διάρκεια της ζύμωσης ενός λευκού και ορισμένες φορές ροζέ κρασιού, με σκοπό τον αρωματισμό του. Μετά το πέρας της διαδικασίας το ρετσίνι αφαιρείται. Η ρετσίνα είναι αυτό που ονομάζουμε «ονομασία κατά παράδοση». Για να αποκτήσει τον τίτλο «ονομασία κατά παράδοση ρετσίνα», κατά την παρασκευή της πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι ποικιλίες Ροδίτης και Σαββατιανό. Ωστόσο μπορεί να παραχθούν ρητινίτες και με τη χρήση άλλων ποικιλιών.

Η ρετσίνα σήμερα

Αν και η ρετσίνα ήταν και είναι το πλέον γνωστό παραδοσιακό ελληνικό κρασί, δεν έχει πάρει ακόμη τη θέση που της αξίζει. Η αρχική προσθήκη του ρετσινιού έγινε όντως για να καλύψει ορισμένα μη αποδεκτά αποτελέσματα οινοποίησης. Δυστυχώς, η «ρετσινιά» αυτή συνεχίζει και ακολουθεί τις νέες προσπάθειες που εισέρχονται στην ελληνική οινική σκηνή. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, εμβληματικά οινοποιεία παρουσιάζουν εξαιρετικές προσπάθειες οινοποίησης ρητινίτη, που δεν έχουν να αποδείξουν τίποτα και σε κανένα! Ένα αυτόφωτο ελληνικό brand που πλέον μπορεί να αποτελέσει premium επιλογή για όλες τις ηλικίες και περιστάσεις!

Παρακάτω σας προτείνουμε 5 ρητινίτες που θα ταιριάξουν τέλεια στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης, και όχι μόνο…

Nature Amphore

Tetramythos Winery, Ροδίτης, Αχαΐα

«Φυσικά», ξεκινάμε με μία από τις πιο καλοδουλεμένες ρετσίνες του ελληνικού αμπελώνα. Το απόλυτο πάντρεμα μεταξύ του βιολογικού αμπελώνα και του ρετσινιού από πεύκα που οριοθετούν τα κτήματα. Πολύπλοκη φυτική μύτη και στόμα, καθιστούν αυτή τη ρετσίνα ως μια “must to try”. Συνδυάζεται τέλεια με τηγανιές και σχάρες.


Ρετσίνα Cuvee

Apostolidis Winery, Μαλαγουζιά & Ασύρτικο, Καβάλα

Μία “new age” ρετσίνα που μπλέκει υπέροχα δύο από τις πιο χαρισματικές ελληνικές ποικιλίες. Αρώματα από άγουρα πυρηνόκαρπα και λευκά άνθη στολίζουν ευγενικά την υπάρχουσα οξύτητα και την μακρά επίγευση. Αν και άκρως ελληνική, αγαπά πολύ την Νότια Αμερική και τα πεντανόστιμα πιάτα της. Καυτερές σάλτσες πάνω σε φυτική ή ζωική πρωτεΐνη είναι ένας «σίγουρος» συνδυασμός.


Γεωργά Black Label

Οικογένεια Γεώργα, Σαββατιανό, Αττική

Από τις προτάσεις μας, δε θα μπορούσε να λείπει μία επιλογή από την «πηγή της ρετσίνας». Η βιοδυναμική καλλιέργεια στους αμπελώνες της Οικογένειας Γεώργα μας παρουσιάζουν ίσως την πιο «σπιτική» ρετσίνα του ελληνικού αμπελώνα. Μελένια αρώματα και ένα πολύπλοκο στόμα, μας δίνουν την ευκαιρία να μπορούμε να την απολαύσουμε με όλα τα «μαμαδίστικα» φαγητά και όχι μόνο…


Ρετσίνα

Οινοποιείο Παπαγιαννάκος, Σαββατιανό, Αττική

Μία από τις οικογένειες που έχουν ιστορία και μέλλον στην παραγωγή ρετσίνας. Κατόρθωσε να πάει μία για πολλούς «υποτιμημένη» ποικιλία, σε άλλη διάσταση. Έντονα αρώματα ώριμου λεμονιού και πορτοκαλιού, που κάνουν την παρουσία του ρετσινιού άκρως απαραίτητη. Θα μπορούσε να είναι μία επιλογή της Τσικνοπέμπτης για αυτούς που θα ήθελαν ίσως κάτι πιο ελαφρύ, όπως γαλοπούλα, σουβλάκι κοτόπουλο και μανιτάρι.


Ρετσίνα Ροζέ Nature

Οινοποιείο Γκάραλης, Μοσχάτο Αλεξανδρείας & Λημνιό, Λήμνος

Ένας από τους ελάχιστους ροζέ ρητινίτες! Αν και η ύπαρξη του ρετσινιού είναι χαρακτηριστική, καταφέρνει να μην μοιάζει με καμία άλλη ρετσίνα. Μία αναμφίβολα γαστρονομική ρετσίνα. Της αρέσουν πολύ τα αμνοερίφια, καθώς και τα λουκάνικα στη σχάρα. Θα ταίριαζε απόλυτα με τον αγαπητό σε όλους χοιρινό γύρο!

AUTHOR

Μιχάλης Φραντζής

-Δεν υπάρχει πόνος όταν είσαι γεωπόνος, θα τον ακούσεις να λέει συχνά. Τα καλοκαίρια και το φθινόπωρο θα τον βρεις στο Αμύνταιο να μαζεύει ροδάκινα και σταφύλια. Του αρέσει το καλό φαγητό και κρασί. Πιστεύει επόμενη γενιά του ελληνικού αμπελώνα, θα δώσει στο εγχώριο κρασί τη θέση που του αξίζει!

Loading...
Ανακαλύψτε τα 61 συναρπαστικά ελληνικά ντοκιμαντέρ του 25 ΦΝΘ!
Όχι εγώ: Ένα έργο του Μπέκετ από την Ομάδα Σημείο Μηδέν.