Skip to content

Girls Names: Στο “Arms Around A Vision” δε φοβηθήκαμε να πειραματιστούμε!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Στο μακρινό Belfast, πίσω στο 2009, δημιουργήθηκε μια μπάντα, η οποία ήθελε να αποστασιοποιηθεί  από μια «σκηνή» που ήταν βαρετή και χωρίς κανένα ενδιαφέρον. Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε ένα ντουέτο, με το όνομα “Girls Names”. Οι Girls Names, από το 2009, άλλαξαν μέλη, ηχητική κατεύθυνση και τη γενικότερη προσέγγισή τους στη μουσική και την παραγωγή. Στο τρίτο τους album, τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος άπλωσαν τα χέρια τους και αγκάλιασαν ένα όραμα για ένα πιο ολοκληρωμένο “κονσεπτικό” album, ένα album που ακροβατεί ανάμεσα στα σκοτάδια και το ρομαντισμό, ενώ συγχρόνως εναρμονίζει τα «νευρικά» ντραμς, με το σχετικά industrial κλίμα και τα βαριά φωνητικά. Το “Arms Around a Vision” σηματοδοτεί και μετουσιώνει την αλλαγή της μπάντας, την ευκρινέστερη πλέον σύσφιξη των μελών της, τον πειραματισμό και την ανάγκη για μουσική ανανέωση. Στις 9 Οκτωβρίου, οι Ιρλανδοί post punk heroes θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη για ένα ιδιαίτερο live. Με αφορμή αυτό, μίλησαν στον Beater. gr για το τελευταίο τους πόνημα, τις αναδιατάξεις στο συγκρότημα, την έμπνευση και την ανάγκη τους για πειραματισμό.

Πίσω στο 2009, γεννήθηκαν οι Girls Names στο Belfast. Πώς ξεκίνησαν όλα; Πιστεύετε πως η πόλη σας έχει τη δική της ιδιαίτερη μουσική σκηνή;

Ξεκινήσαμε πίσω στο 2009. Ένας φίλος χρειαζόταν μια μπάντα, για να “σαπορτάρει” τους Waves σε ένα show που διοργάνωνε. Η μπάντα ξεκίνησε από εκεί, αρχικά με δύο μέλη. Το Belfast έχει τη δική του ξεχωριστή μουσική σκηνή, αν και δεν θεωρούμε πως ανήκουμε σε αυτή. Μάλιστα, μέρος της έμπνευσής μας αποτελεί αυτή η αποστασιοποίησή μας από αυτή τη σκηνή, η οποία ως επί το πλείστον χαρακτηρίζεται από «κακή» indie, «κακό» Punk και «κακές» μέταλ μπάντες.  Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά εξαιρετικά acts από την πόλη, όπως οι Sea Pinks, Documenta, Thee Penny Dreadfuls, Crusing και Gross Net.

[youtube id=”6GoP4uEjLgw” mode=”normal” autoplay=”no”]

Η σύνθεση των Girls Names ήταν διαφορετική στην απαρχή της πορείας σας, καθώς ξεκινήσατε ως duo. Πώς επηρέασαν τα προστιθέμενα μέλη την προσέγγισή σας στη δημιουργία της μουσικής που αντιπροσωπεύετε;

Ουσιαστικά, ολοκλήρωσε τον ήχο μας, τον έκανε «μεγαλύτερο». Πρώτα η Claire προσέθεσε το μπάσο στο συγκρότημα, το 2010. Στη συνέχεια, ήρθα εγώ στο συγκρότημα, για κιθάρα και synth, το 2012, λίγο πριν αλλάξουμε drummers, το 2013. Η προσθήκη των νέων μελών διαφοροποίησε την προσέγγισή μας στη μουσική, υπό την έννοια ότι μας επέτρεψε να δοκιμάσουμε διαφορετικούς ήχους και ιδέες. Σίγουρα, επαναπροσδιόρισε το μουσικό μας στυλ.

Το τελευταίο σας album τιτλοφορείται “Arms Around a Vision”. Ακολουθήσατε μια διαφοροποιημένη προσέγγιση στο γράψιμο και τις ηχογραφήσεις;

Ναι! Ήταν η πρώτη φορά που το album έγινε ολοκληρωτικά από τη συνεργασία των τεσσάρων μας. Γράψαμε όλοι μαζί τα κομμάτια, ενώ συνήθως ο Cathal έκανε την περισσότερη δουλειά.

Το “Arms Around a Vision” είναι ταυτόχρονα σκοτεινό και ρομαντικό. Τι ενέπνευσε τον ήχο, το όραμα και το στιχουργικό ύφος της τελευταίας σας κυκλοφορίας;

Ο ήχος μας διαμορφώθηκε από την προσπάθειά μας να αλλάξουμε τα πράγματα, χρησιμοποιώντας διάφορα όργανα, όπως το βιολί, το πιάνο και το σαξόφωνο, για πρώτη φορά. Στο “Arms Around A Vision” δε φοβηθήκαμε να πειραματιστούμε. Θέλαμε να κάνουμε πράγματα  που δεν έχουμε ξανακάνει. Η έμπνευση πίσω από το στιχουργικό ύφος, όπως έχει αναφέρει ο Cathal, είναι η αγάπη. Ίσως όχι αποκλειστικά με την έννοια του ρομαντισμού, αλλά με μια πιο ευρύτερη έννοια. Ο κόσμος έχει γίνει πολύ κατακερματισμένος αυτές τις ημέρες και χρειαζόμαστε την αγάπη .

13419125_1142804969073125_4496439397553880887_nΑντιμετωπίσατε προκλήσεις στο να παίξετε τα τραγούδια σας live, καθώς σε αυτό το album χρησιμοποιήσατε το studio ως όργανο;

Κάποια από τα τραγούδια απαιτούν τουλάχιστον ένα ή δύο επιπλέον ανθρώπους για να τα παίξουμε live, με τον ίδιο τρόπο που το κάναμε στο studio. Το ενδιαφέρον για μένα είναι το πώς αλλάξαμε τα πράγματα και πως αντιμετωπίσαμε αυτές τις προκλήσεις στα live. Προσωπικά, πιστεύω πως το performance είναι πιο σημαντικό, από το να καταφέρεις στο live να κάνεις τα τραγούδια  να ακούγονται όπως στο studio. Αν οι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν κάτι όπως ακριβώς ακούγεται στο album, ας ακούσουν το album.

Πώς πηγαίνει η περιοδεία σας μέχρι τώρα;

Πηγαίνει πολύ καλά. Το καλύτερο είναι η δυνατότητα που μας προσφέρεται να επισκεφτούμε τόσες πολλές και διαφορετικές χώρες, τις οποίες δεν έχουμε επισκεφτεί προηγουμένως. Όλοι οι άνθρωποι που έχουμε γνωρίσει μέχρι τώρα, ήταν εξαιρετικοί.

promo-photo-2Έχετε παίξει προηγουμένως στην Ελλάδα; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το live;

Έχουμε παίξει δύο φορές στην Αθήνα και πραγματικά ανυπομονούμε να επιστρέψουμε. Το κοινό πάντα μας καλωσορίζει υπέροχα. Ανυπομονούμε να δούμε ξανά μερικούς φίλους που έχουμε κάνει  τις φορές που βρισκόμασταν στην πόλη. Έχουμε ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο ανυπομονούμε να περάσουμε λίγο περισσότερο χρόνο εδώ και να κάνουμε τη συναυλία μας.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους Girls Names;

Θα εξακολουθήσουμε να δουλεύουμε πάνω σε νέα κομμάτια και θα δούμε από εκεί και πέρα τι θα γίνει. Θέλουμε να πειραματιστούμε και να αλλάξουμε ξανά τον ήχο μας. Η πρόθεση μας πάντα είναι να εξελισσόμαστε.

Τέλος, ποια είναι η ιστορία πίσω από το όνομά σας;

O Cathal και ο Neil, ο προηγούμενος drummer μας, έκαναν μια συνάθροιση πνευμάτων, όπου προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τον Tracy Pew, τον μπασίστα των Birthday Party, που έχει πεθάνει. Το Ouijaboard μπέρδεψε τα γράμματα των ονομάτων και σχηματίστηκε  το Girls Names.  Από τότε λοιπόν, αποκαλούσαν τους εαυτούς τους Girls Names!

promo-photo-3Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016 – Μαύρη Τρύπα
Opening act: The Vagina Lips
– Πόρτες: 20:30
– Event page: www.facebook.com/events/576415679198143

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

 • Προπώληση: 14€
 • Ταμείο: 17€

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ:

 • The Nephilim Metal Music Store (Πατριάρχου Ιωακείμ 17, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 694 53 66 526, www.nephilimstore.gr)
 • Lotus Record Shop (Σκρα 7, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 260776, www.lotus.gr)
 • Musicland Records / Ticket House (Πλατεία Αριστοτέλους 5, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 264880)
 • Stereodisc (Αριστοτέλους 4, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 231 026 2912)

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 – Death Disco
Opening act: Acid Barretts
– Πόρτες: 20:30
– Event page: www.facebook.com/events/328885244118956

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

 • Προπώληση: 14€
 • Ταμείο: 17€

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ:

 • Metal Era (Εμ. Μπενάκη 22, Αθήνα, τηλ.: 210 3304133, www.metalera.gr)
 • Rhythm Records (Εμ. Μπενάκη 74, Αθήνα, τηλ.: 210 3841550, www.rhythmrecords.gr)
 • Viva.gr
 • Τηλεφωνικάστο 11876
 • Reload Stores
 • Media Markt
 • Seven Spots
 • ΚαταστήματαPublic (www.public.gr)
 • Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης
 • Ηλεκτρονική προπώληση: www.viva.gr/tickets/music/death-disco/girls-names

LINKS:

 • Girls Names: www.girlsnamesband.com | www.facebook.com/GirlsNames
 • Made of Stone Productions: www.facebook.com/madeofstoneprods
 • 3P Lab: www.facebook.com/3plabgr

AUTHOR

Βικτώρια Γκουντώνη

Ζει με τη μουσική και για τη μουσική. Φοράει συνήθως μαύρα, γελάει ακατάπαυστα, κάνοντας γκριμάτσες, ή μιλάει για ένα τραγούδι που ψάχνει να βρει.

Loading...
Beater Tapes | Fuze Sessions | Jay R
Beater Tapes | Bounty