Skip to content

Ο τολμηρός και ερωτικός κόσμος του Γιώργου Τσεμπερόπουλου από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Έρωτας, πάθος, επιθυμία. Και μαζί, ενηλικίωση, διλήμματα, ανατροπές. Η ασυμβίβαστη, διεισδυτική ματιά του Γιώργου Τσεμπερόπουλου πρωταγωνιστεί αυτή την εβδομάδα στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης με τίτλο «Γιώργος Τσεμπερόπουλος: Τολμηρός Ρεαλισμός».

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 17 έως την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019, στο σινεφίλ στέκι της Ταινιοθήκης, την αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης), με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος θα είναι παρών στις προβολές την Κυριακή 17 και τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου για να παρουσιάσει τις ταινίες και να συνομιλήσει με το κοινό.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν τα φιλμ:

Ξαφνικός Έρωτας (1984), η ερωτική ιστορία της Ελένης και του Γρηγόρη που ταράζει τις μέχρι τότε ήσυχες ζωές τους.

Άντε Γειά (1990), μια ταινία για το πάθος της επιθυμίας και της επιτυχίας, σε μια Ελλάδα που μεταβάλλεται ραγδαία.

Πίσω Πόρτα (2000), η ιστορία ενός εφήβου στα μέσα της δεκαετίας του ’60, ο οποίος, όταν όλα γύρω του αλλάζουν, πορεύεται μόνος προς την ωρίμανσή του.

Ο Εχθρός Μου (2013), η πιο πρόσφατη ταινία του σκηνοθέτη, που αναδεικνύει τις χαμένες ισορροπίες, αλλά και την ανθρωπιά, στην πολύπλοκη μεγαλούπολη του σήμερα.

Πρόγραμμα προβολών

Κυριακή 17/02
19:00 Πίσω Πόρτα
21:00 Ο Εχθρός Μου

Δευτέρα 18/02
21:00 Ξαφνικός Έρωτας

Τρίτη 19/02
21:00 Άντε Γεια

Οι Ταινίες του Αφιερώματος:

Ξαφνικός Έρωτας, Ελλάδα, 1984
Σκηνοθεσία – σενάριο: Γιώργος Τσεμπερόπουλος (βασισμένο στο μυθιστόρημα «Τάλγκο» του Βασίλη Αλεξάκη). Με τους: Μπέττυ Λιβανού, Αντώνη Θεοδωρακόπουλο, Νικήτα Τσακίρογλου, Ειρήνη Κουμαριανού, Σοφία Σεϊρλή, Θανάση Παπαγεωργίου. Έγχρωμη, 94΄.

Η Ελένη είναι μια χορεύτρια που δεν χορεύει πια. Δεν είναι πλέον ερωτευμένη με τον άντρα της. Η ζωή της είναι στάσιμη. Τότε συναντάει τον Γρηγόρη, έναν επιτυχημένο οικονομολόγο που ζει στην Γαλλία παντρεμένος με παιδιά, και που έχει αρχίσει να νοσταλγεί την Ελλάδα. Συναντιούνται στην Αθήνα και ερωτεύονται. Αποφασίζουν να ζήσουν τον έρωτά τους, που θα τους οδηγήσει μέχρι τη Λισσαβόνα, ίσως και πιο μακριά…
– Κρατικά Βραβεία Ποιότητας ΥΠΠΟ για Α’ Γυναικείο Ρόλο και Καλύτερη Φωτογραφία στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1984

Άντε Γεια,Ελλάδα, 1990
Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσεμπερόπουλος. Σενάριο: Βασίλης Αλεξάκης, Γιώργος Τσεμπερόπουλος (βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Γιοβάννας). Με τους: Καίτη Παπανίκα, Άλκι Κούρκουλο, Νικο Δημητράτο, Τάνια Τρύπη, Βάνα Μπάρμπα, Κώστα Κόκλα. Έγχρωμη, 93΄.

Ο νεαρός Χρήστος ονειρεύεται να γίνει φίρμα του λαϊκού τραγουδιού, ωστόσο έπειτα από μια αποτυχημένη καλλιτεχνική προσπάθεια, πιάνει δουλειά στο χασάπικο του κυρίου Μιχάλη, συζύγου της Μαρίνας και πατέρα της Φανής. Οι δυο γυναίκες, όπως και η φλογερή κομμώτρια Ρούλα, θα νιώσουν ακατανίκητη έλξη για τον νεαρό. Η ποίηση των συναισθημάτων, το πάθος της επιθυμίας και η σκληρότητα του κοινωνικού περίγυρου, με φόντο την Ελλάδα του ’90 που αλλάζει.

– Κρατικά Βραβεία Ποιότητας ΥΠΠΟ για Καλύτερη Ταινία, Καλύτερο Σενάριο, Α΄ Γυναικείο Ρόλο, Α΄ Ανδρικό Ρόλο και Β’ Ανδρικό Ρόλο στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1991

Πίσω Πόρτα, Ελλάδα, 2000
Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσεμπερόπουλος. Σενάριο: Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Ντένης Ηλιάδης. Με τους: Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου, Αλεξανδριανή Σικελιανού, Χάρη Σώζο, Ανδρέα Κοντόπουλο, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Αντώνη Καφετζόπουλο, Μαρία Σολωμού, Κατερίνα Τσάβαλου, Ελισάβετ Μουτάφη, Έφη Παπαθεοδώρου, Ελένη Κοκκίδου, Ακίνδυνο Γκίκα. Έγχρωμη, 104΄.

Στην ανήσυχη δεκαετία του ’60, ο 13χρονος Δημήτρης ωριμάζει απότομα μέσα από τις απρόβλεπτες αλλαγές της προσωπικής του ζωής. Γίνεται μάρτυρας των ηλεκτρισμένων γεγονότων, αλλά και της τρέλας μιας παράδοξης εποχής. Νιώθει τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, αποκτά τις πρώτες εμπειρίες και πειραματίζεται. Και βέβαια, αντιδρά στον κυνικό κόσμο των ενηλίκων με την τόλμη και τη φαντασία της πρώιμης εφηβείας του.
– Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2000

Ο Εχθρός Μου,Ελλάδα, 2013
Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσεμπερόπουλος. Σενάριο: Γιάννης Τσίρος. Με τους: Μανώλη Μαυροματάκη, Μαρία Ζορμπά, Γιώργο Γάλλο, Αντώνη Καρυστινό, Αριάδνη Καβαλιέρου, Ηλία Μουλά, Θανάση Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνο Μωραΐτη, Γιάννη Νιάρρο, Νίκο Ντάλλα, Κώστα Ανταλόπουλο, Vesela Kazakova, Tudor Chirila. Έγχρωμη, 107΄.

Η ζωή ενός φιλήσυχου οικογενειάρχη της διπλανής πόρτας αναστατώνεται όταν μια αδίστακτη συμμορία εισβάλλει στο σπίτι του και το λεηλατεί. Η αστυνομία δεν έχει στοιχεία για να βρει τους υπόπτους, όμως ένας γείτονας θα του δώσει πληροφορίες και θα τον φέρει μπροστά σε ένα μοιραίο ηθικό δίλημμα που δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα αντιμετωπίσει.

– Καλύτερη Ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Ταινία, Festival Europeen Du Film Independent – ECU, Παρίσι, 2014
– Αργυρός Κίονας, LUXOR Int’l Film Festival, Αίγυπτος, 2014
– Βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου: Καλύτερη Σκηνοθεσία, Σενάριο και Μοντάζ, 2014
– Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου, NASHVILLE Int’l Film Festival, Η.Π.Α., 2014
– Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου, TEHERAN Urban Int’l F.F., Ιράν, 2015
– Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, L’ Europe autour de l’ Europe, Παρίσι, 2014
– Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, SPLIT Int’l Festival of New Film, Κροατία, 2014
– Βραβείο Κοινού Καλύτερης Ταινίας, GALWAY Int’l F.F., Ιρλανδία, 2014

 

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
Αφιέρωμα «Γιώργος Τσεμπερόπουλος: Τολμηρός Ρεαλισμός»
17 – 19 Φεβρουαρίου 2019, αίθουσα Σταύρος Τορνές

Χώρος: Αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)
Τιμές εισιτηρίων: 4€ (γενική είσοδος), 3€ (κάτοχοι CineΚάρταF), Δωρεάν (κάτοχοι CineΚάρταF Gold)

Οι αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι μέλη του δικτύου Europa Cinemas

Loading...
Έρχεται το 3ο Big Day του Κρατικού Θεάτρου με ιστορίες της σκηνής και της οθόνης!
Αυτές είναι οι αφίσες του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης!