Skip to content

Γιατί να γίνεις φεμινιστής;

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Μπορώ να σκεφτώ και να γράψω πολλά έξυπνα τσιτάτα για να πείσω τους άντρες να γίνουν φεμινιστές. Μπορώ για παράδειγμα να κάνω μια λίστα όπως η παρακάτω:

  1. Γίνε φεμινιστής γιατί εσύ θα κάθεσαι να απολαμβάνεις ενώ η σύντροφος σου θα δουλεύει σαν το σκυλί.
  2. Γίνε φεμινιστής και άσε τις γυναίκες να τα αναλάβουν θέσεις ευθύνης και να κουράζουν το μυαλουδάκι τους με δύσκολες αποφάσεις.
  3. Γίνε φεμινιστής γιατί θα δουλεύεις λιγότερο και θα έχεις αυξημένη λίμπιντο.

Μπορώ να τα γράψω όλα αυτά, όχι ακριβώς έτσι αλλά με τρόπο που θα βγάζει νόημα και να προσπαθήσω να πείσω συγγενείς, γνωστούς και φίλους άντρες να γίνουν φεμινιστές.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική για αυτό άντρες ακούστε με καλά. Για να πετύχουμε ισότητα των φύλων σημαίνει ότι θα χάσετε το προνόμιο σας. Θα πρέπει να κάνετε δουλειά με τον εαυτό σας, δουλειά που δεν είναι εύκολη και ούτε θα είναι κατανοητή από όλους στο κύκλο σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε με την αναγνώριση του προνομίου σας, πως δηλαδή το φύλο σας μπορεί να σας έχει ευνοήσει είτε στα προσωπικά σας, είτε στα επαγγελματικά σας είτε γενικά στον τρόπο ζωής σας. Υπάρχουν ορισμένες προκαταλήψεις που πρέπει να τις αναγνωρίσετε και να παλέψετε ώστε να καταρριφθούν. Επίσης σας προειδοποιώ θα πρέπει να θυσιάσετε κάποια από τα πλεονεκτήματα του φύλου σας με τα οποία γαλουχηθήκατε από παιδά. Τελευταίο και πολύ σηματνικό βήμα θα πρέπει να είστε έτοιμοι να κάνετε πράξη την ισότητα δεν αρκεί να την διακηρύσσετε με λόγια. Το ξέρω ότι ζητάω πολλά αλλά κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι ο δρόμος προς την αλλαγή είναι εύκολος.

Το ποσοστό της ανεργίας είναι 10% παραπάνω για τις γυναίκες στην Ελλάδα, οι γυναίκες δαπανούν 4 φορές παραπάνω χρόνο από ότι οι άντρες στις δουλειές του σπιτιού, 40% των γυναικών έχει υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική βία. Το να είσαι φεμινιστής σημαίνει ότι αποδέχεσαι την αδικία με όλες της τις εκφάνσεις και προσπαθείς να προσφέρεις λύσεις.

Τελικά, αυτό που χρειάζεται για να είσαι φεμινιστής είναι πάνω από όλα να θέλεις να είσαι δίκαιος. H συγγραφέας Justine Musk γράφει, “Ο εχθρός του φεμινισμού δεν είναι οι άντρες. Είναι η πατριαρχία, και η πατριαρχία δεν είναι οι άντρες. Είναι ένα σύστημα, και οι γυναίκες μπορούν να υποστηρίξουν αυτό το σύστημα όπως και οι άντρες μπορούν να υποστηρίξουν τον φεμινισμό.» Επομένως, είναι δύσκολο να παλεύεις για αλλαγή όταν δεν είσαι στην πλευρά που νιώθει αδικημένη, δύσκολο αλλά δίκαιο.

Τέλος, μπορείς να είσαι άντρας και φεμινιστής; Ναι μπορείς και μακάρι να είσαι αλλά μην περιμένεις και κάποιο ειδικό μετάλλιο για αυτό ή μην νομίζεις ότι είναι κάποιο κατόρθωμα, γιατί δεν είναι. Είναι το σωστό. Όλοι μπορούν να επωφεληθούν από τον φεμινισμό και αυτή η συνειδητοποίηση είναι ζωτικής σημασίας. Όμως οι λόγοι για τους οποίους οι άντρες πρέπει να είναι φεμινιστές δεν χρειάζεται να στρέφονται γύρω από το πως θα επωφεληθούν από αυτό. Το να νοιάζεσαι για τις γυναίκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι τελικά το μόνο σημαντικό και είναι ΑΡΚΕΤΟ.
______________________
Πηγές:

AUTHOR

The Abstract Girl

H Εύα Κώττα σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστων στο ΑΠΘ. Στην συνέχεια μετακόμισε για επαγγελματικούς λόγους στην Αθήνα όπου και διαμένει τα τελευταία χρόνια. Μέσα στην καραντίνα δημιούργησε το The Abstract Girl ένα blog με σκοπό να στεγάσει τις απόψεις της, τα πράγματα που την εμπνέουν και όλα αυτά που την προβληματίζουν καθημερινά. Τα αγαπημένα της θέματα αφορούν την ισότητα, την αλληλοϋποστήριξη και την ενδυνάμωση των γυναικών.
Γιατί όμως The Abstract Girl? Γιατί οραματίζεται κορίτσια αφηρημένα, που δεν χωράνε σε καλούπια, δεν φέρουν ταμπέλες και δεν περιορίζονται στα στενά όρια που η πατριαρχία τους επιβάλλει, αντίθετα εκτείνονται από το μηδέν εώς το άπειρο, δημιουργούν, ονειρεύονται και ζουν με τους δικούς τους κανόνες.

Loading...
Όσκαρ 2021: Όλοι οι μεγάλοι νικητές της 93ης απονομής!
«Ελεγείο πάνω στον τάφο ενός μικρού αγωνιστή», το ποίημα της Παρασκευής.