Skip to content

Γιάννης Καλαβριανός: «Η επιμονή κάνει τους έρωτες μεγάλους».

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Φωτογραφίες: Κατερίνα Μποτζώρη 

Ο Γιάννης Καλαβριανός επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, γράφοντας και σκηνοθετώντας έναν εμβληματικό έρωτα, με τρεις χαρισματικούς πρωταγωνιστές. Ο έρωτας του Αβελάρδου και της Ελοΐζας αναβιώνει στη σκηνή του Θεάτρου «Αυλαία» και συγκινεί το κοινό.

Η εκκίνηση της ιστορίας του Πέτρου Αβελάρδου και της Ελοΐζας Φυλμπέρ.

Συνηθίζω να επισκέπτομαι τα νεκροταφεία των πόλεων, όταν ταξιδεύω σε νέα μέρη, καθώς παρουσιάζουν ιδιαίτερα λαογραφικά και ηθογραφικά στοιχεία του τόπου. Μια βόλτα στο Περ Λασέζ, στο Παρίσι, ήταν η αφορμή, για να γράψω την ιστορία του Αβελάρδου και της Ελοΐζας. Το βλέμμα μου έπεσε σε ένα μικρό γοτθικό ναό, καλυμμένο με διάφορα μικρά αναμνηστικά αγάπης. Χαρτάκια, ζωγραφιές, φωτογραφίες, όλα θύμιζαν τάματα για έναν έρωτα. Με αχνά γράμματα, παρατήρησα την επιγραφή “εδώ βρίσκεται ό,τι απέμεινε από τους δυο εραστές”. Επέστρεψα Ελλάδα και ξεκίνησα να ψάχνω, γι’ αυτήν τη μνημειώδη ιστορία, σχεδόν άγνωστη στο ελληνικό κοινό.

Οι δυσκολίες της συγγραφής.

Χρειάστηκε πολύς χρόνος για την συγγραφή του κειμένου, καθώς πρόκειται για την αφήγηση μιας ολόκληρης ζωής. Δεν ήταν ένα περιστατικό, αλλά χρόνια. Πρέπει να διαβάσεις τα γεγονότα και να τα συνθέσεις σε ένα ενιαίο έργο. Εντέλει, κατέληξα με πληθώρα υλικού, το οποίο έπρεπε να “καθαρίσω”, για να φτάσω στο τελικό αποτέλεσμα.

IMG_8367_2

Οι δυο εκδοχές.

Το έργο γράφτηκε για τους τρεις ηθοποιούς και το χορό. Η πρώτη εκδοχή στο Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάστηκε από 13 άτομα. Στη δεύτερη εκδοχή, η οποία παίζεται στο θέατρο «Αυλαία», έγινε αναδιαμόρφωση ως προς τους τρεις.

Sforaris Theatre company.

Η εταιρεία θεάτρου «Sforaris» δημιουργήθηκε το 2006, από 5 Θεσσαλονικείς, που είχαμε τελειώσει το τμήμα θεάτρου ή είχαμε δουλέψει μαζί και έτυχε να βρεθούμε όλοι μαζί στην Αθήνα. Η πρώτη μας παράσταση λεγόταν “εγώ είμαι το θείο βρέφος”. Από τότε και μετά, η ομάδα εμπλουτίζεται συνεχώς με την προσθήκη νέων συνεργατών, για την εκάστοτε παράσταση.

H μουσική.

Σχετικά με την πρωτότυπη μουσική της παράστασης, γραμμένη από τον Άγγελο Τριανταφύλλου, θέλαμε κάτι που να μεταφέρει την αίσθηση που έχουμε για τον Μεσαίωνα, με τα Γρηγοριανά, αλλά σε μια πιο σύγχρονη μορφή.

Οι πρωταγωνιστές.

Ο Γιώργος Γλάστρας είναι “ποιητικός”, η Ελένη Κοκκίδου είναι “ευαίσθητη” και η Χριστίνα Μαξούρη είναι “άλλης εποχής”.

IMG_8421_2

Μεγάλοι έρωτες, απαγορευμένοι έρωτες.

Όταν τα πράγματα έρχονται στρωτά στον έρωτα, απλά τα δέχεσαι και συνεχίζεις. Στη δυσκολία, ωστόσο, είναι που επιμένεις. Δεν σημαίνει ότι οι μεγάλοι έρωτες είναι οι απαγορευμένοι. Απλά υπάρχει η μαγεία της επιμονής. 

Από την ιατρική στο θέατρο.

Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην ιατρική, έκανα και το αγροτικό μου. Μάλλον θα γινόμουν κανονικά γιατρός, όταν μια συμφοιτήτριά, μου μίλησε για το θεατρικό εργαστήριο της Πειραματικής Σκηνής. Μπορούσα να είμαι στο θέατρο όλη μέρα και να μην κουράζομαι, ενώ στην κλινική, ως γιατρός, μετά από 6 ώρες, ένιωθα πτώμα. Αυτό με έκανε να συνειδητοποιήσω που ανήκω. Επίσης, δεν μπορούσα να αποσυμπιέσω τον ανθρώπινο πόνο, κάτι που στο θέατρο εξωτερικεύεται πολύ διαφορετικά.

Μελλοντικά σχέδια.

Τον Ιούνιο θα παίξουμε την προηγούμενή μας παράσταση “Γιοι και κόρες”, στο Μιλάνο. Στη συνέχεια, θα πάμε στο Βερολίνο με τον Γιώργο Γλάστρα, για ένα πολύ ενδιαφέρον project του Deutsches Theater Berlin.

______________________

Συντελεστές
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριέττα Σπηλιοπούλου
Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Ελένη Κοκκίδου, Χριστίνα Μαξούρη

Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου, στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014.

Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Παραστάσεις: Παρασκευή 17 Απριλίου-Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 & 21.00, Κυριακή 18.00

Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό 15€, Μειωμένο 12€

Πληροφορίες & κρατήσεις:
Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ
Πλατεία ΧΑΝΘ (πλευρά Τσιμισκή)
2310237700
www.avlaiatheatre.gr

IMG_8369-2

AUTHOR

Έλενα Χαραλαμπίδου

Ξεκίνησε να βλέπει θέατρο, σε όχι και τόσο μικρή ηλικία, αλλά της άρεσε κι ένα βράδυ, που είχε πιει μερικά τζιν παραπάνω, ένας φίλος την ρώτησε γιατί δεν γράφει όλα αυτά που σχολιάζει μετά από κάθε παράσταση.

Loading...
30 Απριλίου | Παγκόσμια Ημέρα της Jazz Μουσικής!
In-Edit Festival | Τελευταία μέρα και το καλύτερο Closing Party!