Για τον «Σωσία»
Από την Τρίτη 14 Απρίλη, το κοινό της Θεσσαλονίκης έχει την τύχη να μπορεί να παρακολουθήσει μια ιδιαίτερη και πολλά υποσχόμενη, παράσταση, στο θέατρο «Αυλαία». Ο «Σωσίας» βασίζεται στο ομώνυμο έργο του κορυφαίου Ρώσου συγγραφέα, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, το οποίο εξέπληξε τους συγχρόνους του και συνεχίζει να επηρεάζει και να εμπνέει τους μεταγενέστερους καλλιτέχνες.
Σε ένα κλειστοφοβικό σκηνικό, που μυρίζει μούχλα και υγρασία, παρακολουθούμε αποσπάσματα από την καθημερινότητα του πρωταγωνιστή. Ο Γκολιάτκιν χαρακτηρίζεται από ιδεοψυχαναγκαστικά στοιχεία και, λόγω αυτού, ζει περιθωριοποιημένος. Νιώθει ανασφάλεια και ανεπάρκεια. Επιζητεί να ανταπεξέλθει στα παιχνίδια του μυαλού του και στην αποστροφή των γύρω του. Ο ήρωας αγανακτεί. Ταυτόχρονα, όμως, πιστεύει πως το να μιλήσει γι’ αυτό, θα ήταν λάθος. Έτσι, στρέφεται, όλο και περισσότερο, στον εαυτό του και οι επανειλημμένες απόπειρές του για μια «φυσιολογική» ζωή, περισσότερο τον απογοητεύουν, παρά τον ενθαρρύνουν.
Ο σωσίας του εμφανίζεται σαν από μηχανής θεός. Πρόκειται για έναν άντρα, ολόιδιο με τον ήρωα, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί το ακριβώς αντίθετό του. Είναι, στην ουσία, μια καλύτερη εκδοχή του. Οι δυο τους, έρχονται αντιμέτωποι και ο Γκολιάτκιν επιθυμεί να τον κρατήσει κοντά του. Φαίνεται αυτός, ο κατά τα άλλα, ξένος, να τον ανακουφίζει ή έστω, να του δίνει μια πρόσκαιρη ασφάλεια.
«Ο Σωσίας» δεν είναι μια συμβατική παράσταση. Μέσα από μια σειρά τεχνικών, πετυχαίνει να φτάσει στα μύχια της ψυχής του πρωταγωνιστή. Ο θεατής γίνεται κοινωνός της αγωνίας του. Καταλαβαίνει τη μοναξιά και την αγανάκτηση που μπορεί να νιώθει. Σε όλη τη διάρκεια της, η παράσταση απαιτεί και κερδίζει την προσοχή του κοινού. Κρατάει το θεατή σε εγρήγορση και τα ενενήντα λεπτά μοιάζουν να περνούν απνευστί.
Το αποτέλεσμα είναι έντονο, σχεδόν ανατριχιαστικό. Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίζεται, με κορύφωση την σκηνή του χορού. Ο προβληματισμός, σχετικά με το δίπολο εαυτού-εικόνας, και η αντιπαράθεση μεταξύ ήρωα και κοινωνίας, είναι ο βασικός πυλώνας της παράστασης
Ο «Σωσίας», δεν αφορά αμιγώς την αντιμετώπιση ενός διαφορετικού μυαλού. Πέρα από μια αλληγορία – ή καλύτερα – μια απεικόνιση του συναισθηματικού και ψυχικού κόσμου του ήρωα, είναι ένα καλοδουλεμένο έργο, που δίνει τροφή για σκέψη. Μπορεί (και αισιοδοξώ να καταφέρει) να λειτουργήσει ως έναυσμα για φιλοσοφικές αναζητήσεις, που, λίγο πολύ, απασχολούν τον καθένα.
*Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Άρη Σερβετάλη στην Έλενα Χαρλαμπίδου!
Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Κοστούμια: Έφη Μπίρμπα
Διασκευή – δραματουργική επεξεργασία: Έφη Μπίρμπα, Άρης Σερβετάλης, Μιχαήλα Πλιαπλιά
Ηχητικός σχεδιασμός: Vangelino Currentzis
Φωτισμοί: Θύμιος Μπακατάκης
Καλλιτεχνικός συνεργάτης-βοηθός σκηνοθέτη: Μιχαήλα Πλιαπλιά
Επιμέλεια κοστουμιών: Κωνσταντίνος Μαλινδρέτος
Ερμηνευτές: Άρης Σερβετάλης, Δρόσος Σκώτης, Γιώργος Συμεωνίδης, Συμεών Τσακίρης, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης
Παραγωγή: ngb group, Νίκος Ηλίας
Θέατρο Αυλαία
Πλατεία ΧΑΝΘ (Πλευρά Τσιμισκή)
Παραστάσεις
14 έως 30 Απριλίου 2015
Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων
Τρίτη 21.00, Τετάρτη 18.00 & 21.00, Πέμπτη 21.00, Παρασκευή 18.00, Σάββατο 23.30, Κυριακή 21.00
Τιμές Εισιτηρίων
Κανονικό 18 ευρώ
Φοιτητικό, Ανέργων 14 ευρώ
Προπώληση Εισιτηρίων
Στο ταμείο του Θεάτρου «Αυλαία», Ώρες ταμείου: 10.30-13.30 & 17.30-21.00
http://www.viva.gr/tickets/theatre/roes-avlaia/o-sosias/
τηλ. 11876, Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός, Reload
Κρατήσεις
2310 237700
www.avlaiatheatre.gr
Διάρκεια Παράστασης
90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)