Skip to content

Κάτω από τον αβυσσαλέο ουρανό του Freedom Candlemaker!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Φωτογραφίες: Filep Motwary

Ο Λευτέρης Μουμτζής ή αλλιώς Freedom Candlemaker πιστεύει πως η μουσική έκανε τη ζωή του πολύ πιο ενδιαφέρουσα και πως ήταν η αιτία για να έρθει κοντά σε πολύ ωραίους ανθρώπους. Το νέο του album “Beaming Light”, που μόλις κυκλοφόρησε, φέρνει χρώματα στους ήχους και ελεύθερες εικόνες στο μυαλό κατά τη διάρκεια μιας αναζήτησης ή ενός ταξιδιού από το παρελθόν στο μέλλον. Το άλμπουμ με το πιο λαμπερό φως σηματοδοτεί μια νέα περίοδο για τον Λευτέρη Μουμτζή, μια περίοδο στην οποία μπορεί να δημιουργεί σαν ένα πιο «ενιαίο» σώμα καλλιτέχνη. Με αφορμή αυτή τη νέα φάση ελεύθερης δημιουργικότητας συνομιλήσαμε μαζί του για την έμπνευση, το καινούριο του album, αλλά και όλα αυτά που φωτίζουν την καθημερινότητά του!

 

Εν αρχή ην η μουσική! Πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με αυτή;

Ξεκίνησε πάρα πολύ παλιά, πολύ κοντά στην αρχή της ζωής μου, από παρότρυνση μητέρας μουσικού.

Θυμάσαι τον πρώτο δίσκο που αγόρασες και τον πρώτο δίσκο που αγάπησες;

Το πρώτο CD που αγόρασα ήτανε το single Delicate του Terence Trent D’arby. Ο πρώτος δίσκος που ερωτεύτηκα πραγματικά και βυθίστηκα μέσα του για ατέλειωτες ώρες ήτανε το The Bends των Radiohead.

Η έμπνευση έρχεται που και πότε; Τι είναι αυτό που σε εμπνέει περισσότερο;

Η έμπνευση έρχεται όταν είσαι ευθυγραμμισμένος με τον εαυτό σου. Μόνο τότε εγώ νιώθω ότι μπορώ πραγματικά να αντλήσω έμπνευση από οτιδήποτε. Μόνο τότε δηλαδή δημιουργούνται οι ανάλογες συνθήκες μέσα μου για να μπορώ να αφομοιώσω δημιουργικά πληροφορίες. Αυτό που με εμπνέει περισσότερο είναι αληθινές «συναντήσεις» και ανταλλαγές με τον εαυτό μου, με άλλους ανθρώπους, με χώρους και με καταστάσεις.

Ποια είναι η αγαπημένη σου συνήθεια και με ποια συνήθειά σου θα μπορούσες να ζήσεις και χωρίς;

Βρίσκω τρομερή χαρά να κάθομαι στο αγαπημένο μου καφενείο, το Πρόζακ, στη Λευκωσία. Παρόλο που αυτό είναι κάτι αρκετά παθητικό. Η γιόγκα είναι κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ να κάνω και που με ηρεμεί πολύ. Θα μπορούσα να ζήσω χωρίς το κάπνισμα.

Μουσικά έχεις συνυπάρξει σε διάφορα σχήματα, με διάφορα ονόματα σε διαφορετικές περιόδους. Πως προέκυψε ο Freedom Candlemaker και το solo album “Beaming Light”;

O Freedom Candlemaker είμαι εγώ. Είναι το όνομα μου με ένα τρόπο που να μπορεί να επικοινωνήσει σε ένα πιο ευρύ κοινό. Είναι κάτι που μπορεί να διαβαστεί πιο εύκολα από κάποιον που δεν μιλάει ελληνικά, από το ελληνικό μου όνομα. Το “Beaming Light”, οπότε, είναι η συνέχεια του “Now Happiness” που κυκλοφόρησα σαν Lefteris Moumtzis, αλλά κατά κάποιο τρόπο είναι και μια εξέλιξη της μουσικής μου πορείας σαν J.Kriste, Master of Disguise, με το οποίο όνομα είχα κυκλοφορήσει 3 δίσκους. Βασικά, το “Beaming Light” είναι το σημείο που συναντιούνται οι δύο αυτές μουσικές πορείες και το σημείο που ξεκινώ να δημιουργώ πλέον σαν πιο «ενιαίο» σώμα καλλιτέχνη, χωρίς να είμαι διαμελισμένος. Επίσης, το ότι υπάρχει η λέξη Freedom στο όνομα, μου δημιουργεί και μια αίσθηση δημιουργικής ελευθερίας το οποίο μου αρέσει.

Τι είναι αυτό που «φωτίζει» την καθημερινότητα σου;

Το ότι έχω ανθρώπους γύρω μου με τους οποίους μπορώ να μοιράζομαι αγάπη και εμπειρίες. Το ότι έχω ανθρώπους γύρω μου με τους οποίους μπορώ να συνεργάζομαι και να δημιουργώ. Και βέβαια η μουσική. Είτε να παίζω, είτε να ακούω.

Στο “Beaming Light” φαίνεται να βρίσκεσαι σε μια εσωτερική αναζήτηση. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αποτυπώνεις τις σκέψεις και τι εικόνες που έχεις στο μυαλό σου μουσικά;

Ήταν όντως μια αναζήτηση και πήρε καιρό σ’ αυτά τα κομμάτια να «ωριμάσουν» και να πάρουν σχήμα από μόνα τους αλλά και σαν σύνολο κάτω από μια ομπρέλα που λέγεται δίσκος. Η αποτύπωση των σκέψεων και των εικόνων μπορεί να είναι πολύ εύκολη και αβίαστη, αλλά μπορεί να είναι και πολύ χρονοβόρα και επίπονη αν νιώθεις ότι πρέπει να τελειώσεις κάτι και απλά δεν κουρδίζεσαι με αυτό το κομμάτι του εαυτού σου που είναι υπεύθυνο για να ολοκληρώσει ό,τι που άρχισε. Βέβαια, αυτό για το γράψιμο και τη σύνθεση περισσότερο. Στην αποτύπωση των εικόνων στην παραγωγή, δηλαδή στην εξέλιξη των κομματιών, στη συγκεκριμένη περίπτωση βοήθησε απέραντα ο παραγωγός μου Άλεξ Μπόλπασης, ο οποίος προσπάθησε να υλοποιήσει τις εικόνες που είχα στο κεφάλι μου, μέσα στο στούντιο.

Η αισθητική του album, τόσο στο artwork όσο και στο video clip του “Astral Body” είναι εντυπωσιακή! Μίλησε μας για τη διαδικασία της οπτικοποίησης της αίσθησης του album.

Το artwork ήταν μια σύλληψη και δημιουργία του παιδικού και αγαπημένου μου φίλου Filep Motwary, με τον οποίο κάναμε μια, κατά κάποιον τρόπο, επανένωση, αφού είχαμε χάσει τα ίχνη ο ένας του άλλου για πολλά χρόνια. Είδαμε και ακούσαμε τις δουλειές μας, έτυχε να ζούμε, μετά από πολλά χρόνια, και οι δύο στο ίδιο μέρος, την Κύπρο, και αποφασίσαμε να δουλέψουμε μαζί. Αρχικά, κάναμε τη φωτογράφιση για τον δίσκο, η οποία έγινε τον περασμένο Ιούλιο στην αγαπημένη τοποθεσία του Filep. Εμπνευσμένοι από την φωτογράφιση, αργότερα αρχίσαμε να σκεφτόμαστε και το βίντεο κλιπ για το κομμάτι «Astral Body». Νιώθω ότι κέρδισα πολλά απ’ όλη αυτή τη διαδικασία, περισσότερο διότι μου έδωσε μια τρομερή αίσθηση ελευθερίας, που είναι και ένα θέμα με το οποίο ασχολείται ο δίσκος. Ήταν μια πάρα πολύ ευαίσθητη και δημιουργική διαδικασία και για μένα το artwork δένει αρμονικά με τη μουσική.

Θα έλεγες πως με κάθε σου project «επανεφευρίσκεις» τον μουσικό εαυτό σου;

Θα έλεγα ότι συναρπάζομαι από διαφορετικές πτυχές της μουσικής σε κάθε δίσκο. Δεν φεύγω πολύ μακριά από το κέντρο μου, όμως. Το τι αλλάζει είναι το πώς «ντύνεται» η μουσική, τα τραγούδια εννοώ. Όπως να φοράς καινούρια ρούχα. Το θέμα είναι να τα φοράς με χάρη και άνεση, να σε εκφράζουν και να εκφράζεσαι μέσα από αυτά.

Τα σχέδια σου τι περιλαμβάνουν;

Όσο πιο πολλές συναυλίες για το Beaming Light!

Τελικά, τι είναι η μουσική για τον Λευτέρη Μουμτζή;

Δεν ξέρω ακριβώς. Αλλάζει συνεχώς για μένα αυτή η έννοια. Είναι όμως σίγουρα κάτι το οποίο έχει βοηθήσει στο να γίνει η ζωή μου πολύ πιο ενδιαφέρουσα και που με έφερε φοβερά κοντά, πολύ εύκολα, με πάρα πολλούς ωραίους ανθρώπους. Επίσης, με έχει φέρει σε πολύ ενδιαφέρουσες τοποθεσίες και καταστάσεις στις οποίες δε θα μπορούσα να φανταστώ πώς αλλιώς θα βρισκόμουν, αν όχι μέσω αυτής.


Το πρώτο του album με το όνομα Freedom Candlemaker κυκλοφορεί από την Inner Ear Records.

Δείτε περισσότερα στο www.inner-ear.gr

AUTHOR

Βικτώρια Γκουντώνη

Ζει με τη μουσική και για τη μουσική. Φοράει συνήθως μαύρα, γελάει ακατάπαυστα, κάνοντας γκριμάτσες, ή μιλάει για ένα τραγούδι που ψάχνει να βρει.

Loading...
M.A.t.E και FUKU στον Πολυχώρο WE | Κερδίστε Προσκλήσεις
Τα μουσικά ντοκιμαντέρ του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης!