Skip to content

Ένας σύγχρονος άνθρωπο-φίλαθλο-οπαδός στη θεατρική σκηνή!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Το Football (2017) μαζί με το LEOPOLD (2017) και το HIV (2018) συγκροτούν μια άτυπη πολιτική τριλογία. Η βασική θέση αυτής της τριλογίας είναι πως οι παντοτινοί ένοχοι είμαστε οι θεατές – και πως ήρθε η ώρα να πληρώσουμε κάποιο τίμημα. Η ανάγκη του συγγραφέα να γράψει αυτά τα έργα , γεννήθηκε μετά από τα ταξίδια του στην Αφρική θέλοντας να μιλήσει για τα ταξίδια των «χορτάτων» στην «πεινασμένη» Αφρική.

Το FOOTBALL είναι μια «σκληρή ματωμένη κωμωδία», ένας καυστικός μονόλογος με πολύ χιούμορ , που αναλύει την ιστορία της ανθρωπότητας μέσα από την ιστορία του ποδοσφαίρου, ξεκινώντας από το 1500 μ.Χ.


Βασικός άξονας του έργου είναι ότι ο τέταρτος τοίχος δεν υπάρχει και έτσι ο ηθοποιός επικοινωνεί ευθέως με τους θεατές. Πρόκειται για ένα έργο που ήρθε να μας αφυπνίσει, να μας “μετακινήσει” από την ασφάλεια της “καρέκλας”(ως κοινό) και να μας φέρει αντιμέτωπους με τις ευθύνες μας σε σχέση με την πορεία της ανθρωπότητας.

Παρακολουθούμε λοιπόν τον «Φ.» που υποδύεται ο Σήφης Πολυζωίδης , ένα σύγχρονο άνθρωπο-φίλαθλο-οπαδό, να παραθέτει ερωτήματα για το παρελθόν, το παρόν και κυρίως για το μέλλον αυτού του κόσμου, όπου το κοινό θα κληθεί να απαντήσει… Μας μιλάει για ένα αρχαίο ένστικτο του ανθρώπου να “κλωτσάει” και για μια άγρια ψυχή που βρίσκεται θαμμένη μέσα μας και αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Εξευγενισμένοι παίκτες και εξευγενισμένοι θεατές… Και κάπου στο βάθος της συνείδησης να φωλιάζουν τα κατάλοιπα της παλιάς ψυχής… Όταν κατά καιρούς εξωτερικεύονται, τότε μιλούμε για τον χουλιγκανισμό, για την άσκοπη κοινωνική βία των μητροπόλεων, για την τρομοκρατία των γηπέδων…»

Σχόλιο συγγραφέα:

«…Και σε όσους μου λένε πως δεν “πρέπει” (“δεν έχουμε δικαίωμα”) να αγγίζουμε το κοινό στην διάρκεια της θεατρικής πράξης, έχω να απαντήσω πως διαφωνώ απόλυτα. Μπορεί να είναι επώδυνο, αλλά νομίζω πως είναι το μόνο μέλλον της θεατρικής τέχνης στην εποχή των κατασκευασμένων και μνημονικοποιημένων εικόνων. [Μνημονικοποιημένες εικόνες: οι εικόνες που αποθηκεύονται στην ηλεκτρονική μνήμη των υπολογιστών και μπορούν να αναπαραχθούν επ’ άπειρον]. Αυτή είναι η άποψή μου – χωρίς να σημαίνει πως είναι υποχρεωτικά η σωστή.» Θ.Τριαρίδης

Συντελεστές: παίζει: Σήφης Πολυζωίδης, σκηνοθεσία: Τριαντάφυλλος Δελής, κίνηση: Πασχαλιά Ακριτίδου, μουσική: Γιώργος Οικονόμου, σχεδιασμός φωτισμού: Δημήτρης Κοκολινάκης, Στην παράσταση «συμμετέχει» με ένα τραγούδι έκπληξη το συγκρότημα The Skelters, Προβολη-επικοινωνία: BrainCo

 

Football
το παιχνίδι της ανθρωπότητας
του Θανάση Τριαρίδη

Στο ρόλο του Φ. Σήφης Πολυζωϊδης 

Θεσσαλονίκη
Θέατρο Αυλαία | Τσιμισκή 136 . Κέντρο | τηλ. 231 023 7700
Παραστάσεις 04.10 – 05.10 και 06.10 *** Ώρα : 21.00
Αθήνα
Studio Μαυρομιχάλη | Μαυρομιχάλη 134 , Νεάπολη Εξαρχείων | τηλ. 2106453330
Παραστάσεις από 20.11 έως 23.01.2020 *** Ώρα : 21.00

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και εκπαιδευτικούς από τον Μικρό Βορρά!
Ένα διεθνές φεστιβάλ έργων χορού επί της οθόνης!