Skip to content

Φινιστρίνι: Ένας μονόλογος για τον θρήνο ενός χωρισμού μέσα στην αστική σαπίλα.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Ο Πέτρος Φιλιππίδης σκηνοθετεί τον Αντίνοο Αλμπάνη σε ένα σχετικά επίκαιρο έργο του Βασίλη Ρίσβα, που αναφέρεται στον πανικό του σύγχρονου ανθρώπου τη στιγμή που συνειδητοποιεί ότι τίποτα δεν είναι πια το ίδιο.

Το «ΦΙΝΙΣΤΡΙΝΙ» είναι μια μονότονη καταγραφή των νευρώσεων και της αλλοτρίωσης που κυριαρχούν σήμερα. Είναι το παράθυρο που κλείνουμε και σφραγίζουμε για να μη βλέπουμε και να μην ακούμε τι γίνεται έξω απ’ το «κελί» μας, γιατί αδυνατούμε να διαχειριστούμε τους φόβους, τις ανασφάλειες, την κατάθλιψη και την ανικανότητά μας να επικοινωνήσουμε με τους άλλους. Κεντρικό θεματικό άξονα αποτελεί ο αστικός τρόπος ζωής, η αποξένωση καθώς κι οι ολέθριες συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα.

Ένα μάλλον αδιάφορο κείμενο που βρίθει από τηλεοπτικές κοινοτυπίες και επαναλαμβανόμενους προβληματισμούς. Περιλαμβάνει γλαφυρές περιγραφές από τις σκληρότερες εικόνες της καθημερινότητας που όμως δεν καταφέρνουν να σοκάρουν το κοινό. Η σκηνοθετική προσέγγιση, πεζή κι ήπια, δεν καταφέρνει να προσφέρει κορύφωση. Εξίσου απλή κι η σκηνογραφία της παράστασης που περιορίζεται στην εικόνα ενός ακατάστατου διαμερίσματος ενός αμετανόητου εργένη.

Υποκριτικά, ανάλογο των δυνατοτήτων του ηθοποιού που αναλώθηκε σε μια επιδερμική αφήγηση της μίζερης ζωής του. Ο Αντίνοος Αλμπάνης, εμφανίζεται δέσμιος των ψυχώσεων και των εμμονών του, ανίκανος να ξεχωρίσει την πραγματικότητα από το ψέμα. Ένας όμορφος άνδρας που ερωτεύτηκε κι έμεινε μόνος. Έχασε την δουλειά, τους φίλους και τέλος κάθε επαφή με τον έξω κόσμο. Με ενδοσκοπική διάθεση και απλότητα, ο ήρωας αποφασίζει να κάνει μια βουτιά απελευθέρωσης από το παρελθόν, προσπαθώντας να φτάσει και να ξεπεράσει το μέλλον.

Ο σαρκαστικός αυτός μονόλογος μου έδωσε όμως την ικανοποίηση να δω μέσα από τον ημίγυμνο πρωταγωνιστή, τον θρήνο ενός χωρισμού από την οπτική του άνδρα, σχολιάζοντας με λυρισμό την ανεπάρκειά των ανθρώπων απέναντι σε αυτά που βιώνουμε σήμερα και κάνοντας μνεία στα χαμένα όνειρα μιας γενιάς που μεγάλωσε μέσα στην αστική σαπίλα.


«Το Φινιστρίνι» του Βασίλη Ρίσβα με τον Αντίνοο Αλμπάνη σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη.

29, 30 και 31 Μαρτίου | Θέατρο Αυλαία

Συντελεστές Παράστασης:
Παίζει: Αντίνοος Αλμπάνης
Κείμενο: Βασίλης Ρίσβας
Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης
Σκηνικά κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη
Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Βοηθoί Σκηνοθέτη: Χάρης Χιώτης, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Πληροφορίες
Παραστάσεις: Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου
Ώρα έναρξης: 21.00
Θέατρο Αυλαία: Πλατεία Χ.ΑΝ.Θ.

Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 15€
Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμέΑ/Άνω των 65: 12€
Ατέλεια: 5€

Προπώληση: www.viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου Αυλαία: τηλ.: 231 023 0013

AUTHOR

Ελίνα-Σοφία Χασίδου

Ανήκει στη γενιά, που γεννήθηκε σε λάθος εποχή. Ιδανικά ήθελε, όταν μεγαλώσει, να γίνει πρέσβυρα και να ταξιδέψει, μέσω της διπλωματικής οδού, σε όλον τον κόσμο.

Loading...
Οι Ταινίες της εβδομάδας: Η νεα παραγωγή του Αλμοδοβάρ και η επιστροφή του Τιμ Μπάρτον!
Οι highlight πρεμιέρες στο Netflix για τον Απρίλιο!