Skip to content

FILMPOETRY: Η διεθνής πλατφόρμα οπτικοακουστικής ποίησης.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Η πολιτιστική κοινότητα του Ινστιτούτου Πειραματικών Τεχνών παρουσιάζει την ψηφιακή πλατφόρμα FILMPOETRY για παραγωγή και προώθηση πρωτότυπης οπτικοακουστικής ποίησης. Το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα έχει διεθνή απήχηση, ενώ θα είναι προσβάσιμο σε όλους με παραγωγές σε Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά υποτιτλισμένες στα Αγγλικά και δωρεάν.

Οι στόχοι διακρίνονται ως εξής:

 • Υποστήριξη σύγχρονης πίεσης και πειραματικών οπτικών έργων μέσω δημιουργίας, παραγωγής και προώθησης πρωτότυπου καλλιτεχνικού υλικού σε συνεργασία με ποιητές, σκηνοθέτες, παραγωγούς ήχου και βιντεογράφους διεθνούς επιπέδου
 • Έρευνα και προώθηση των σύγχρονων καλλιτεχνών από κοινωνικές μειονότητες και αποκλεισμένες κοινωνικές υποκειμενικότητες
 • Διανομή και παρουσίαση των έργων σε 30 Διεθνή Φεστιβάλ
 • Ανάπτυξη προγραμμάτων ψηφιακής επιμόρφωσης για την εκπαίδευση και την υποστήριξη νέων καλλιτεχνών και την καλλιέργεια ενός ευρύτερου κοινού
 • Προσφορά ενός προσβάσιμου ψηφιακού αρχείου βασισμένο στο αποθετήριο του International Video Poetry Festival, με έτος ίδρυσης το 2011

Όλες οι ψηφιακές παραγωγές του Ινστιτούτου πρόκειται να κατατεθούν σε 30 διεθνή φεστιβάλ ποίησης και βίντεο. Με αυτά διατηρείται ήδη μια πολυετής σχέση συνεργασίας για την προώθηση ενός διεθνούς, συνεργατικού πνεύματος μεταξύ των καλλιτεχνών. Επιπλέον, η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα εκμάθησης και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης μέσα από διαδικτυακά σεμινάρια και εργαστήρια με ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες και θεωρητικούς τέχνης από Ευρώπη, Αυστραλία και Αμερική.

Για την υποστήριξη του project, το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών έχει στήσει μια σταθερή επιμελητηριακή επιτροπή με μέλη από διάφορα επιστημονικά και καλλιτεχνικά πεδία. Ο κύριος στόχος, εξάλλου, είναι η παραγωγή καλλιτεχνικών έργων που επεκτείνουν τα όρια της σύγχρονης αφήγησης, εμπνέουν και προκαλούν. Ο οργανισμός της διεξαγωγής των σεμιναρίων εγγυάται, επιπλέον, τη βιωσιμότητα της πλατφόρμας σε τεχνικό επίπεδο, δημιουργώντας ακόμα νέες, διαπιστευμένες συνεργασίες.

Χαρακτήρας πλατφόρμας

Το FILMPOETRY είναι ουσιαστικά μια πλατφόρμα εκδημοκρατισμού της παραγωγής ταινιών. Ένα ταξίδι στην καλλιτεχνική έκφραση, την πειραματική εξιστόρηση κι ένα συναρπαστικό πορτραίτο της κοινωνικής ζωής. Ο ψηφιακός χαρακτήρας της δίνει επιπλέον ευκαιρίες σε παραγωγούς ταινιών, προσφέροντας:

 • Δωρεάν live streaming με απήχηση σε διεθνή κοινό
 • Ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με υπόλοιπους καλλιτέχνες
 • Οικονομική υποστήριξη
 • Προώθηση
 • Διανομή υλικού
 • Εκπαίδευση σε διαφημιστικούς τομείς

Με την χρήση της, παρέχεται ταυτόχρονη πρόσβαση σε όλες σχεδόν τις μορφές τέχνης από ένα ευρύ, ποικιλόμορφο κι ως επί το πλείστον διηπειρωτικό κοινό. Κοινό που μπορεί, με όλες σχεδόν τις αισθήσεις του, να έρθει σε επαφή με πρωτότυπη, καινοτόμο καλλιτεχνική δημιουργία. Συνέπεια αυτού, η ενίσχυση της πνευματικής κουλτούρας και της παγκόσμιας συμβολής. Όπως επίσης και η περαιτέρω ενδυνάμωση και δημιουργία συμπράξεων, μέσω διεθνών συνεργασιών και ψηφιακών δράσεων εκπαίδευσης.

Η πλατφόρμα είναι διαρκώς ανοιχτή για υποβολή καλλιτεχνικού υλικού. Το περιεχόμενο ανανεώνεται διαρκώς με νέες παραγωγές, καλλιτεχνικά νέα, ανακοινώσεις για συμμετοχές σε φεστιβάλ, trailers, teasers, θεωρία και παρουσιάσεις. Οι πειραματικοί καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο βρίσκονται, έτσι, σε θέση να αλληλεπιδράσουν, να συνεργαστούν και να διεκδικήσουν ορατότητα διεθνώς, μοιράζοντας το υλικό τους. Κάνοντας, λοιπόν, τα πρώτα βήματα ώστε να χτιστεί μια ανοιχτή, ενωμένη καλλιτεχνική κοινότητα.

Τέλος, στο FILMPOETRY αναζητούνται οι πιο ενθουσιώδεις και πρωτοποριακοί αφηγητές με ταινίες που δοκιμάζουν και εμπνέουν το κοινό. Οι ξεχωριστές εκείνες δημιουργίες που σμίγουν τους καλλιτέχνες και ελαχιστοποιούν τον διαχωρισμό των καλλιτεχνικών μέσων. Όλοι όσοι ασπάζονται, δηλαδή, τη δύναμη της οπτικής αφήγησης και της δημιουργικής φαντασίας για κάτι πρωτοποριακό, ενωτικό.

Ιδέα και αποτέλεσμα

Η ιδέα μιας ανεξάρτητης παραγωγής βίντεο μπορεί να εμπνεύσει και να αλλάξει τον τρόπο αντίληψης του κόσμου και της κοινωνικής πραγματικότητας. Το πάθος της διεύρυνσης της γενικότερης επιρροής της πρωτοποριακής τέχνης του 21ου αιώνα κυριαρχεί μέσα σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Έτσι, η ανάπτυξη ενός δημιουργικού δικτύου -χωρίς αποκλεισμούς- ανοιχτής πρόσβασης για κινηματογραφιστές, ποιητές, μουσικούς και βιντεογράφους ολοκληρώνεται με την φιλοξενία συνεργασιών των ποιητών και των κινηματογραφιστών στα νέα μέσα. Αυτός, άλλωστε, φαίνεται ο καλύτερος τρόπος για ανανέωση και προσέλκυση του ενδιαφέροντος για την ποίηση – μιας αρχαίας μορφής τέχνης, στη σύγχρονη εποχή.

Αυτό, βέβαια, έχει ως θετικό τη δημιουργία μιας αγοράς για μικρές, ανεξάρτητες ταινίες, προσφέροντας ένα ψηφιακό «σπίτι». Μέρος όπου οι φιλότεχνοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία της ποίησης, της τέχνης του βίντεο και της πειραματικής μουσικής. Μιας και οι παραπάνω αποτελούν καλλιτεχνικές εκφράσεις με περιορισμένη προώθηση και ορατότητα στο ευρύ κοινό.

If I go out walking with my dead friends – Rita Mboumi Pappa, Aleksandra Corovic, Alkistis Kafetzi

Η ψηφιακή πλατφόρμα και το πρόγραμμα παραγωγής στοχεύουν σε μια μοναδική οπτική στις καινοτόμες τάσεις στην ποίηση. Κάτι που επιτυγχάνεται δείχνοντας νέες οδούς με τις οποίες μπορεί η ίδια να αξιοποιηθεί για επιμόρφωση, διασκέδαση, εμπλουτισμό των τεχνών, του ψηφιακού software και των πολυμέσων. Παράλληλα, εξερευνάται ο αντίκτυπος σε εκπαίδευση, κοινωνία και κουλτούρα μέσω της ανάπτυξης συναρπαστικού και αφυπνιστικού περιεχομένου, που εμπνέει και ενθαρρύνει.

Δημιουργείται έτσι ένας «φρέσκος» κατάλογος ιδεών, αντιλήψεων και απόψεων. Μια συλλογή -καλύτερα- νέων, διευρυντικών πνευματικά δημιουργιών, αναδεικνύοντας και υποστηρίζοντας το ταλέντο. Με βάση, φυσικά, το πάθος για DIY ταινίες κοινωνικής ευαισθητοποίησης, βιντεο-ποίησης και κινούμενων σχεδίων, τον ενθουσιασμό για τον προφορικό λόγο, την αγάπη των πειραματικών παραγωγών ήχου από νέους δημιουργούς και, ειδικότερα, από μακρινές, λιγότερο γνωστές χώρες. Οι πιο έμπειροι και διασημότεροι καλλιτέχνες και θεωρητικοί, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προσφέρουν με την σειρά τους ενθάρρυνση και καθοδήγηση.

Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών

Το Ινστιτούτο ιδρύθηκε το 2008 στην Αθήνα ως μια παγκόσμια, πολιτιστική κοινότητα. Μια μη κερδοσκοπική πλατφόρμα για την δημιουργική έκφραση και την έρευνα σε θεάτρο, ερμηνευτικές τέχνες, ψηφιακά μέσα, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, ποίηση και θεωρία τέχνης. Υπάρχει, επιπλέον, ως ένα ανοιχτό σημείο συνάντησης για ποιητές, συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, μηχανικούς και τεχνικούς θεάτρου, ερμηνευτών, φωτογράφων, βιντεογράφων και συγγραφέων απ’ όλες τις Ηπείρους, που χαράσσουν νέους δρόμους στη σύγχρονη τέχνη, στα media και στην επικοινωνία.

______________________

Το FILMPOETRY έχει δημιουργηθεί από το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών και έχει χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Ψηφιακού Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού.

Loading...
«Οι χαρτοπαίκτες» του Paul Cézanne.
«Τυφλός», το ποίημα της Παρασκευής.