Skip to content

Φθιώτιδα: Ο «χαρισματικός» προορισμός με τα πολλά πρόσωπα!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Καταπράσινες οροσειρές, πυκνά δάση, επιβλητικά φαράγγια, γαλήνιες λίμνες και δαντελωτά ακρογιάλια συνθέτουν ένα σκηνικό μοναδικού φυσικού κάλλους. Η περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας, είναι μία από τις ελάχιστες περιοχές στην Ελλάδα που σε ακτίνα μικρότερη των 20χλμ., μπορούμε να συναντήσουμε από γαλαζοπράσινες ακτές μέχρι αλπικό τοπίο, γεγονός που την κατατάσσει ως ένα must προορισμό για κάποιον που θέλει να συνδυάσει βουνό… στη θάλασσα!

Είτε αγαπάς τις βουτιές και τη θάλασσα, είτε σου αρέσουν οι ωραίοι περίπατοι σε μεγάλο υψόμετρο η περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας σίγουρα δε θα σε απογοητεύσει! Εάν από την άλλη  θέλεις να δεις από κοντά τις ιστορικές Θερμοπύλες και να περιηγηθείς στο κάστρο της κόρης του Ποσειδώνα, η Φθιώτιδα είναι σίγουρα ο ιδανικότερος προορισμός!

Εμείς, το ανακαλύψαμε πρόσφατα, όπου με την περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας -στο πλαίσιο της έκθεσης τουρισμού PHILOXENIA, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τοπικά κρασιά και εδέσματα που αναδεικνύουν την τοπική κουζίνα της περιοχής.

Στο περίπτερο της Στερεάς Ελλάδας στην έκθεση, οι επισκέπτες βίωσαν μία ολοκληρωμένη εμπειρία γευσιγνωσίας με οινοποιεία της περιοχής από εξειδικευμένους sommelier. To γηγενές Μαυρούδι συνάντησε το πολυδύναμο Ξινόμαυρο και η αέρινη Μαλαγουζιά το κοσμοπολίτικο Chardonnay. Το αποτέλεσμα…; Απλά απολαυστικό!

Περισσότερα για τη Φθιώτιδα

Ιστορίες και Μύθοι

Σύμφωνα με το μύθο, οι πρόγονοι των Ελλήνων γεννήθηκαν στη Φθιώτιδα, όταν ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα, που είχαν το βασίλειό τους στη Φθία, την πόλη των Μυρμιδόνων, απέκτησαν τον Έλληνα, τον γιο τους και πρόγονο των Ελλήνων, και δημιούργησαν το νέο ανθρώπινο γένος. Εδώ, στη Φθιώτιδα, από τη μυθολογία στην ιστορία, οι ιστορίες είναι πολλές.

Στο σταυροδρόμι της ιστορίας και του πολιτισμού βρέθηκε η φθιωτική γη. Σε αυτή τη γη, γεννήθηκαν οι Αμφικτιονίες, η πρώτη μορφή οργανισμού ενωμένων εθνών. Εδώ ανακαλύφθηκαν νεολιθικοί οικισμοί και ευρήματα της εποχής του χαλκού, καθώς και στοιχεία που μαρτυρούν την ακμή οικιστικών κέντρων από τους κλασικούς χρόνους μέχρι την ύστερη αρχαιότητα.

Με ποταμούς αίματος ποτίστηκε το χώμα της Φθιώτιδας ανά τους αιώνες. Στα στενά των Θερμοπυλών, το 480 π.Χ., ο Λεωνίδας, με 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς, έπεσαν ηρωικά, αφού προέβαλαν σθεναρή αντίσταση, προσπαθώντας να φράξουν το δρόμο στους Πέρσες εισβολείς. Η περιοχή παραμένει αιώνιο σύμβολο ηρωισμού και αυτοθυσίας των Ελλήνων που έπεσαν στο λόφο Κολωνού, μαχόμενοι ενάντια στις ορδές των Περσών.

Η Λαμία με το διάσημο κάστρο της

Βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Όθρυς, αμφιθεατρικά χτισμένη μεταξύ δύο λόφων, του Κάστρου (ανατολικά) και του Αγίου Λουκά (δυτικά) αλλά και κοντά στον Σπερχειό. Μέσω της Λαμίας διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος Α1, ο οποίος ενώνει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη. Κατά τη μυθολογία, η Λαμία χτίστηκε από τον Λάμο, τον γιο του Ηρακλή και Ομφάλης. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι χτίστηκε απ’ τη Λαμία, τη Βασίλισσα των Τραχινίων, θυγατέρα του Ποσειδώνα.

Η λέξη «Λαμία» ετυμολογικά συγγενεύει με το «λαιμός» ή «λάμος», που σημαίνει χάσμα, βάραθρο ή και αχόρταγος, λαίμαργος. Γνωστό πως μέσα από την πόλη περνούσε μεγάλο και βαθύ ρέμα. Στη βορειανατολική πλευρά της Πλατείας Λαού, σε ανασκαφές για ανοικοδομήσεις αποκαλύφθηκε ένα βαθύ φαράγγι με τρεχούμενο νερό. Άλλωστε, και τα πλατάνια της είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, η Λαμία να ονομάστηκε έτσι από τούτο το ρέμα και τις πολλές λάμιες (μυθικά πλάσματα), που σύμφωνα με τους θρύλους ζούσαν εκείνα τα χρόνια στην πυκνή της βλάστηση.

Αξίζει να κάνει κανείς μία στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο και μετά επισκεφθεί τον κατάφυτο λόφο του Αγίου Λουκά, εύκολα προσβάσιμο και πολύ κοντά στην πλατεία Διάκου. Η επιλογή του να απολαύσει έναν καφέ, θαυμάζοντας τη μαγευτική θέα στην Οίτη, την κοιλάδα του Σπερχειού και τον Μαλιακό Κόλπο, αποτελεί μοναδική εμπειρία.

Στο λόφο μέσα στο δάσος υπάρχει το παρεκκλήσι του Αγίου Λουκά που χρονολογείται από το 1919, περιτριγυρισμένο από ένα όμορφο καταπράσινο τοπίο. Το μικρό παρεκκλήσι είναι ένας χώρος πολιτιστικής και ιστορικής αξίας, εκτός από τη θρησκευτική του σημασία, καθώς είναι στενά συνδεδεμένο με ιστορικά γεγονότα.

Ο περιηγητικός τουρισμός στο απόγειο του

Μονοπάτι Αγίας Παρασκευής – Δίβρης
Η διαδρομή συνολικού μήκους 10,25 χλμ. ξεκινάει βόρεια της πόλης από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (θέση Ταράτσα – περιφερειακή οδός) και τερματίζεται στη θέση «Αλώνια» του Δημοτικού Διαμερίσματος της Δίβρης (εκτιμώμενος χρόνος τρείς ώρες). Το έργο της ανάδειξης και σηματοδότησης ορειβατικών μονοπατιών, ποδηλατικών διαδρομών βουνού και διάσχισης φαραγγιών, υλοποίησε ο Δήμος Λαμιέων.

Μονοπάτια Υπάτης
Τα τελευταία χρόνια στην Υπάτη αναδείχτηκαν πολλές άγνωστες πεζοπορικές διαδρομές, που βρίσκονται κυρίως στη βόρεια πλευρά του βουνού. Οι διαδρομές ξεκινούν από τα χωριά Υπάτη, Λουτρά Υπάτης, Καστανιά και Νεοχώρι και κατευθύνονται προς τις κορυφές του βουνού. Η μεγάλη υψομετρική διαφορά των κορυφών της Οίτης από τα χωριά έναρξης των διαδρομών καθιστούν αυτές αρκετά δύσκολες, αλλά συνάμα και γοητευτικές. Οι περισσότερες μέχρι τα αλπικά υψόμετρα κινούνται σε πυκνά ελατόδαση. Εντύπωση προκαλεί, ότι το έλατο ζει σε χωριά, όπως τα Λουτρά Υπάτης και την Υπάτη, που βρίσκονται αντίστοιχα στα 80 και 400μ.

Οι περισσότερες διαδρομές συγκλίνουν στο καταφύγιο της Οίτης, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1760μ., από όπου μπορεί κανείς μετά την παραμονή του να ολοκληρώσει τις πολύωρες διαδρομές. Μία ασυνήθιστη και ξεχωριστή διαδρομή είναι η ανάβαση από την Υπάτη στη Μονή Αρσαλή, διαδρομή “Χωριό Υπάτη – Εκκλησάκι Αρσαλή”. Απαιτητικές διαδρομές είναι η διαδρομή “Υπάτη – Kαταφύγιο Οίτης” με επιστροφή τη διαδρομή “Καταφύγιο Οίτης – Λουτρά Υπάτης”, η οποία λειτουργεί σαν κυκλική διαδρομή, ενώ η Διαδρομή “Καταφύγιο Οίτης – Χωριό Νεοχώρι” είναι η διάσχιση όλης της βόρειας πλευράς του βουνού. Μικρές ευχάριστες και εύκολες είναι οι Διαδρομές Χωριό Καστανιά – Χωριό Καπνοχώρι και Χωριό Καστανιά – Κορυφή Πετρωτός, που ξεκινούν από το χωριό Καστανιά.

Μονοπάτια Οίτης
Τα περισσότερα μονοπάτια ξεκινούν από τα χωριά, που βρίσκονται στους πρόποδες της Οίτης και ανηφορίζουν προς τις κορυφές. Από τη Βόρεια πλευρά ο επισκέπτης μπορεί να ανέβει στην Οίτη από Υπάτη, Λουτρά Υπάτης, Κομποτάδες, Μεξιάτες. Από τη Δυτική πλευρά ανεβαίνει από Νεοχώρι και Καστανιά. Από τη Νότια πλευρά μέσω Παύλιανης, Καστριώτισσας και Πυράς. Από την Ανατολική πλευρά ανεβαίνει κανείς από το Γοργοπόταμο. Στη μορφολογία του βουνού, όλες οι πλευρές εκτός από τις Νότιες είναι απόκρημνες, ενώ τα χωριά που είναι χτισμένα στους πρόποδες του βουνού βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο, με αποτέλεσμα μόνο έμπειροι πεζοπόροι να μπορούν να ανέβουν από αυτή την αφετηρία. Αντίθετα, η Νότια πλευρά έχει πιο ήρεμες πλαγιές, αλλά και τα χωριά της βρίσκονται σε υψόμετρο 1.000 μ., μειώνοντας την υψομετρική διαφορά μέχρι την κορυφή. Για τους έμπειρους πεζοπόρους, η ανάβαση από τη Βόρεια πλευρά είναι μια μοναδική εμπειρία. Τα μονοπάτια είναι αρκετά ευδιάκριτα και μερικά από αυτά διαθέτουν επαρκή σηματοδότηση. Ειδικότερα, 9 διαδρομές διασχίζουν τον ορεινό όγκο της Οίτης και αποτελούν ένα δίκτυο μονοπατιών, που συνδέονται μεταξύ τους, είτε στο καταφύγιο Τράπεζα, είτε στην κορυφή Γρεβενό, είτε στην κορυφή Πύργος, την ψηλότερη της Οίτης. Οι διαδρομές αυτές δύσκολα εξερευνώνται σε μια μέρα και το καλύτερο για τον επισκέπτη είναι να διαθέσει τουλάχιστον δύο μέρες με ενδιάμεσο ύπνο στο καταφύγιο ή σε σκηνή.

Μονοπάτι Σιδηροδρομικών
Την εποχή που κατασκευάστηκε η σιδηροδρομική γραμμή Κάτω Τιθορέας – Λιανοκλαδίου (τέλη του 19ου αιώνα) και συγκεκριμένα το τμήμα μεταξύ των σταθμών Ασωπού και Τραχίνας, η μεταφορά των υλικών και των εργατών γίνονταν με τα ζώα και χρειάστηκε να κατασκευαστεί ειδικό μονοπάτι, παράλληλο με τη γραμμή. Το όνομά του διατηρείται έως και σήμερα ως “Μονοπάτι των Σιδηροδρομικών”. Η διαδρομή ξεκινά από τη γέφυρα του Ασωπού ποταμού (κοντά στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ηράκλεια), ακολουθώντας δεξιά τον αγροτικό δρόμο και ανεβαίνοντας έως τα 1000 μέτρα. Εκεί που τελειώνει ο αυτοκινητόδρομος, ξεκινά το μονοπάτι, αριστερά, παράλληλα με το φαράγγι (σήμανση από τον Ορειβατικό Σύλλογο Λαμίας). Μετά από δύο περίπου ώρες η πορεία ολοκληρώνεται στο Σιδηροδρομικό Σταθμό του Ασωπού. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 5 χλμ. Στη διαδρομή ο περιπατητής μπορεί να απολαύσει τις σπηλιές και το φαράγγι του Ασωπού, θαυμάζοντας ταυτόχρονα τις γέφυρες και τα πέτρινα αρχιτεκτονικά της γραμμής στις γαλαρίες και τα ρέματα.

Μονοπάτια «ΕΦΙΑΛΤΗ»
Μετά το Σταθμό Ασωπού συναντάμε σήραγγα 350 μέτρων περίπου, που καταλήγει στη γέφυρα του Ασωπού, πάνω απ’ το φαράγγι του Ντούνου, το οποίο κατεβαίνει από την Παύλιανη, η γέφυρα της Παπαδιάς, μήκους 352 μέτρων και στη συνέχεια η μεγάλη σήραγγα του Μπράλου. Η περιοχή κατά τη διάρκεια της Κατοχής συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των ανταρτών με τις απανωτές ανατινάξεις των γεφυρών, εκτός της Γέφυρας του Γοργοποτάμου και την υποχρέωση της φύλαξης μέχρι και τα τελευταία χρόνια με στρατιωτική φρουρά. Τα στρατιωτικά φυλάκια υπάρχουν και σήμερα. Το Φαράγγι του Ασωπού είναι γνωστό και ως πέρασμα του Εφιάλτη, αφού απ’ αυτή την περιοχή ο Εφιάλτης οδήγησε τους Πέρσες στα νώτα των Σπαρτιατών, που είχαν παραταχθεί στις Θερμοπύλες. Έχει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, γιατί κοντά βρίσκονται η αρχαία Ηράκλεια, η Τραχήνα, η Σιδερόπορτα και ο Κούβελος της Παύλιανης, όπου υπάρχει και Βυζαντινό Κάστρο. Μάλιστα, λέγεται, ότι το 1997, που έγιναν οι κατολισθήσεις στην περιοχή του Ασωπού και σταμάτησε για ένα μήνα η λειτουργία της γραμμής, βρέθηκαν στο σημείο της κατολίσθησης τέσσερις τάφοι, απ’ τους οποίους οι δύο ανέπαφοι, που όμως λεηλατήθηκαν.

Προσκυνηματικές περιηγήσεις σε βυζαντινό σκηνικό
Αμέτρητα κειμήλια, εντυπωσιακές τοιχογραφίες και παμπάλαιες εικόνες, αρκετές από τις οποίες στις παραδόσεις αναφέρονται ως θαυματουργές, κοσμούν τα μοναστήρια της Φθιώτιδας. Βυζαντινά και μεταβυζαντινά κτίσματα αντιστέκονται στο πέρασμα των αιώνων και αποτελούν δείγματα αρχιτεκτονικής διαφόρων ρυθμών. Κάποια από αυτά έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία. Η αξιολογότατη θρησκευτική ιστορία στην περιοχή της Φθιώτιδας έχει γνωστές, αξιολογότατες και ιστορικές μονές.

Διάσημες ιαματικές πηγές

Ο νομός είναι επίσης γνωστός για το γεωθερμικό του πεδίο και τις ιαματικές πηγές του. Οι ιαματικές πηγές της Φθιώτιδας αποτελούν από την αρχαιότητα ένα σημαντικό σημείο αναφοράς της. Συμβάλλουν στην πρόληψη, τη διατήρηση και βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας του ανθρώπου. Ακόμα το θερμό νερό αποτελεί ανανεώσιμο ενεργειακό πόρο με πολλαπλά δυνητικά οφέλη για την ανάπτυξη της περιοχής.

Οι λουτροπόλεις της Φθιώτιδας συνδυάζουν το βουνό, τη θάλασσα, την ηλιοφάνεια και το γαλάζιο ελληνικό ουρανό. Σε αντίθεση με τις ιαματικές πηγές άλλων χωρών, δεν έχουν ραδιενεργά κατάλοιπα ή βιομηχανικά λύματα. Τα λουτρά είναι οργανωμένα και επισκέψιμα στο ευρύ κοινό. Ο νομός Φθιώτιδας προσφέρει μία ποικιλία από παραλίες με φυσικό κάλλος, κοσμοπολίτικες, αλλά και απομακρυσμένες και ήσυχες.

Οι ιαματικές πηγές, από τις οποίες ονομάστηκε το πέρασμα των Θερμοπυλών, βρίσκονται ακόμη στις παρυφές του λόφου, σε μια κακοτράχαλη τοποθεσία όπου η πρόσβαση γινόταν από τις πύλες: Ανατολή, Μέση και Δύση.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ήφαιστος, μετά από αίτημα της Αθηνάς, δημιούργησε τις πηγές ως δώρο στον Ηρακλή για να ανακτήσει τη δύναμή του μετά από κάθε άθλο. Αν επισκεφτείτε τις πηγές σήμερα, η θερμοκρασία του νερού φτάνει τους 40°C.

Η φημισμένη πόλη των Καμένων Βούρλων, χτισμένη ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα, είναι ένα διαχρονικό θέρετρο διακοπών από τη δεκαετία του 1960. Όσο για τις ιαματικές πηγές, για τις οποίες φημιζόταν πάντα η περιοχή, αποτελούν μυστικό ομορφιάς και ευεξίας!

Τα Καμένα Βούρλα, με φόντο το πανέμορφο φυσικό τοπίο, προσφέρουν στους επισκέπτες μια πληθώρα επιλογών.

Η λουτρόπολη της Υπάτης είναι άλλο ένα σημαντικό και ενδιαφέρον μέρος, με τις ιαματικές πηγές αφιερωμένες στη θεά Αφροδίτη, καθώς κατά την αρχαιότητα πρόσφεραν τα θεϊκά δώρα της ομορφιάς και της υγείας. Στην περιοχή βρίσκονται και οι ιαματικές πηγές Δρανίστας – Καΐτσας. Τα λουτρά βρίσκονται σε ένα καταπράσινο τοπίο εντυπωσιακής ομορφιάς έξω από τη Μακρυρράχη και πολύ κοντά στη λίμνη Σμοκόβου.

Επιπλέον, οι ιαματικές πηγές Άμπλα της Παλαιοβράχας, με τις αποδεδειγμένες θεραπευτικές τους ιδιότητες, αποτελούν το στολίδι στην Παλαιοβράχα και πόλο έλξης για ντόπιους και επισκέπτες.

Γαστρονομία με άπλετη γεύση και παράδοση

Αυθεντική και απέριττη, η Φθιωτική κουζίνα χαρακτηρίζεται από παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, με έμφαση στο ποιοτικό, νόστιμο ντόπιο κρέας. Τα περισσότερα παραδοσιακά πιάτα συνοδεύονται με τις εξαιρετικές πατάτες Λιβανατών, συχνά μαγειρεμένες με βούτυρο, και φρεσκοψημένο ψωμί. Η περιοχή έχει επίσης εξαιρετικές πίτες, φτιαγμένες από φρέσκα, ντόπια υλικά, καθώς και παραδοσιακά ζυμαρικά. Το premium Κατίκι Δομοκού είναι ίσως το πιο διάσημο τοπικό προϊόν. Είναι ένα λευκό τυρί, με χαμηλά λιπαρά, μαλακό.

Ο επισκέπτης του τόπου απολαμβάνει το γεύμα του με εξαιρετικό κρασί, καθώς η περιοχή φημίζεται για την οινοπαραγωγή της αλλά και το αρωματικό τσίπουρο. Φυσικά, στην τοπική κουζίνα θα δοκιμάσει και γλυκιές δημιουργίες. Αξίζει να δοκιμάσει το περίφημο γαλακτομπούρεκο Λαμίας, τον μπακλαβά με το σπιτικό φύλλο και τους νόστιμους κουραμπιέδες.

Τα γαλακτοκομικά, τα αγροδιατροφικά και κτηνοτροφικά προϊόντα καθώς και οι εναλλακτικές καλλιεργητικές δυνατότητες αποτελούν σημεία αναφοράς της περιοχής μας.

Η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, απασχολούν το μεγαλύτερο ποσοστό του δυναμικού της Φθιώτιδας, που παράγει εξαιρετικές πρώτες ύλες. Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος και απασχόλησης για μεγάλο μέρος του πληθυσμού και καθοριστικό παράγοντα για τη διατήρηση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής των περιοχών της υπαίθρου.

Η περιοχή της Φθιώτιδας διακρίνεται για τα γεωργικά της προϊόντα παρουσιάζοντας εξαιρετικές επιδόσεις σε ορισμένες κατηγορίες. Παράγει σημαντικές ποσότητες βρώσιμων ελαίων, κηπευτικών προϊόντων, βαμβακιού, ντομάτας, εσπεριδοειδών, καθώς και προϊόντα ΠΟΠ. (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης όπως: κατίκι Δομοκού, κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας, κονσερβολιά Αταλάντης, κονσερβολιά Στυλίδας, φέτα Λαμίας, ακτινίδιο Σπερχειού). Ειδικά η επιτραπέζια ελιά καλύπτει σχεδόν το 50% της εθνικής παραγωγής, ενώ η ελιά καλαμών το 30%.

Ο ελαιώνας της Φθιώτιδας δε, κατατάσσεται σε έναν από τους μεγαλύτερους ελαιώνες στην Ελλάδα-αν όχι το μεγαλύτερο. Σημαντικές διακρίσεις γεύσης έχουν απονεμηθεί και στο ελαιόλαδο μας, με πολλούς από τους παραγωγούς μας να παράγουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παίρνοντας τη θέση που τους αξίζει στις αγορές του κόσμου.

Η Φθιώτιδα επίσης παράγει μοναδικά γαλακτοκομικά, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, αναγνωρισμένης ποιότητας που στηρίζονται στην βιοτεχνική παραδοσιακή παραγωγή, μια παραγωγική διαδικασία εκτός «βιομηχανοποιημένου τρόπου», χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα που τα καθιστά μοναδικά και περιζήτητα.

Πολλά από τα τυροκομικά μας προϊόντα, εξαιρετικά τυριά και γαλακτοκομικά, μπήκαν σε «μπουτίκ» παρασκευασμένα από εκλεκτό ελληνικό γάλα με παραδοσιακές μεθόδους, προσφέρονται για δοκιμή σε ντελικατέσεν- εστιατόρια, κατακτώντας και τους ευρωπαϊκούς ουρανίσκους. Δυναμική παρουσία καταγράφουν επίσης, οι τοπικοί οίνοι και τα οινοποιεία μας, διεθνώς αναγνωρισμένα, με διακρίσεις και βραβεία σε πολλές ετικέτες, ενώ πολλά από αυτά παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον οινόφιλο επισκέπτη.

Πολλά από τα οινοποιεία της Φθιώτιδας προσφέρονται για οινικές εξερευνήσεις, συμμετέχουν στους  Δρόμους του Κρασιού  της Ελλάδας και διοργανώνουν ποικίλες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν περιηγήσεις και γευστικές δοκιμές. Χαράσσουν την δική τους πορεία στο μαγευτικό κόσμο του κρασιού, με τη μοναδικότητα του τοπίου που διαμορφώνουν οι αμπελώνες μας, και προσκαλούν όλους σαν σύγχρονες «σειρήνες» να γνωρίσουν τη διαδικασία της οινοποίησης και να δοκιμάσουν εξαιρετικά επώνυμα  τοπικά κρασιά.

AUTHOR

Μιχάλης Φραντζής

-Δεν υπάρχει πόνος όταν είσαι γεωπόνος, θα τον ακούσεις να λέει συχνά. Τα καλοκαίρια και το φθινόπωρο θα τον βρεις στο Αμύνταιο να μαζεύει ροδάκινα και σταφύλια. Του αρέσει το καλό φαγητό και κρασί. Πιστεύει επόμενη γενιά του ελληνικού αμπελώνα, θα δώσει στο εγχώριο κρασί τη θέση που του αξίζει!

Loading...
Beater Essentials #91: Τα τραγούδια της εβδομάδας!
«Άλκηστις», το ποίημα της Παρασκευής.