Skip to content

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ρόττερνταμ: Οι ελληνικές συμμετοχές

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Ο Beater.gr βρίσκεται αυτές τις μέρες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρόττερνταμ και εκτός από τις διεθνείς παραγωγές που παρακολούθησε, είδε και τις ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στην επιλογή για το Βραβείο Κοινού. chevalierChevalier: Πουν’ το, πουν’ το το δαχτυλίδι;
«Chevalier» σημαίνει «ιππότης». Είναι, όμως, και ένα είδος δαχτυλιδιού. Ένα δαχτυλίδι, το οποίο, στο παρελθόν, προσέδιδε κύρος και αξιοπρέπεια σε όποιον το κατείχε.

Όταν μια παρέα έξι ανδρών, που βρίσκεται σε διακοπές για ψάρεμα, αποφασίζει να στοιχηματίσει ένα τέτοιο δαχτυλίδι σε ένα ιδιαίτερο παιχνίδι, τότε οι διακοπές τους παίρνουν μια πολύ περίεργη τροπή. Έννοιες όπως φιλία και αδελφοσύνη επαναπροσδιορίζονται, ενώ ο ανταγωνισμός ξαφνικά ξεπροβάλει ακόμα και στις πιο απλές, καθημερινές συνήθειες, όπως μια τηλεφωνική συνομιλία ή το ροχαλητό.

Και στο τέλος; Ο νικητής; Δεν έχει, τελικά, και μεγάλη σημασία. Η ταινία αποδεικνύει πως το ταξίδι αξίζει, και όχι ο προορισμός.

22Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη εντυπωσιάζει, για ακόμα μία φορά, με τη νέα της ταινία. Χειρίζεται με μαεστρία το παιχνίδι των συναισθημάτων, «εγκλωβίζοντας» τους χαρακτήρες της (κυριολεκτικά και μεταφορικά) σε ένα πολυήμερο ταξίδι με ένα γιότ.

Και σε αυτήν τη «μέση του πουθενά» που τους εγκλωβίζει, οι χαρακτήρες δεν έχουν και πολλές επιλογές, παρά να παίξουν το παιχνίδι του Chevalier.

Η ταινία της Τσαγγάρη δεν έχει περίσσια σημεία. Όλα είναι εκεί για κάποιο λόγο: η τοποθεσία, οι φίλοι, το προσωπικό του γιότ, οι δοκιμασίες – κάθε σκηνή και κάθε φράση προχωράει τη διήγηση, χωρίς να κουράζει, σε μια ιστορία που γίνεται απόλυτα κατανοητή και διδακτική.

Η νέα προσθήκη στην τάση που κάποιοι αποκαλούν (πιστεύω λανθασμένα) «Greek Weird Wave», μόνο περίεργη και δύσκολη δεν είναι. Αντιθέτως, μόνο κερδισμένοι θα βγείτε βλέποντας το Chevalier.

Περισσότερες Πληροφορίες:
Chevalier (2015, Κωμωδία, Έγχρωμο, 99′)
Σκηνοθεσία: Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη
Σενάριο: Ευθύμης Φιλίππου, Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη
Πρωταγωνιστές: Γιώργος Κέντρος, Πάνος Κορώνης, Σάκης Ρουβάς, Βαγγέλης Μουρίκης, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Πυρπασσόπουλος, Γιάννης Δρακόπουλος

suntanSuntan: Ηλιοθεραπεία ή έγκαυμα
O Κωστής (Ευθύμης Παπαδημητρίου) είναι γιατρός, και μόλις έχει μεταφερθεί στην Αντίπαρο. Είναι, όμως, και πολύ εσωστρεφής, με αποτέλεσμα να επικεντρώνεται μόνο στη δουλειά του, και να μην έχει καμία διαπροσωπική σχέση. Όταν φτάνει το καλοκαίρι, μία τουρίστρια, η Άννα (Έλλη Τρίγγου), επισκέπτεται με την παρέα της το ιατρείο του Κωστή, καθώς έχει χτυπήσει στο πόδι. Η Άννα και η παρέα της θα συμπαθήσουν τον Κωστή και θα τον καλέσουν μαζί τους για έξοδο.

Η μοναξιά είναι το στοιχείο που καταλαμβάνει τα πρώτα λεπτά της ταινίας. Έπειτα, έρχεται η άφιξη της παρέας στο νησί. Για πρώτη (;) φορά στα 42 του χρόνια, ο Κωστής θα αισθανθεί μέλος μιας παρέας. Όταν, όμως, συνειδητοποιήσει ότι τελικά δεν ανήκει και τόσο με τη νεολαία, θα έρθει η αμηχανία.

FilmStill-130Και η αμηχανία θα οδηγήσει στην πτώση. Ο Κωστής θα χάσει τον έλεγχο. Θα αφήσει τη δουλειά του σε δεύτερη μοίρα, καθώς στο μυαλό του υπάρχει μόνο η Άννα. Στη συνέχεια, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα. Πώς συνέρχεσαι από την πτώση; Σηκώνεσαι και προχωράς ή τα κάνεις χειρότερα; Ο Κωστής δεν ξέρει. Δεν τον έχει διδάξει κανείς. Και μάλλον κανείς, πραγματικά, δε θέλησε να γίνει φίλος του.

Η νέα ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου είναι μια πολύ ώριμη δουλειά, η οποία, σε αρκετές σκηνές, μας έβαλε να σκεφτούμε τι θα κάναμε αν ήμασταν κι εμείς στη θέση του Κωστή. Στην αρχή τον συμπαθήσαμε, μετά νιώσαμε οίκτο γι’ αυτόν. Μετά, απλά δεν ξέραμε. Είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του ή είναι απλά ένα θύμα παγιδευμένο στις καταστάσεις;

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, στις 31 Μαρτίου.

Περισσότερες Πληροφορίες:
Suntan (2016, Δράμα, Έγχρωμο, 104′)
Σκηνοθεσία: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος
Σενάριο: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Σύλλας Τζουμέρκας
Πρωταγωνιστές: Μάκης Παπαδημητρόυ, Έλλη Τρίγγου, Milou Van Groesen, Dimi Hart, Χαρά Κότσαλη, Marcus Collen, Γιάννης Τσορτέκης

550819915Oscuro Animal: Μιλώντας χωρίς λόγια
Εκτός από τις δύο αμιγώς ελληνικές ταινίες που μόλις αναφέραμε, υπήρξε και μία ακόμη ελληνική «πινελιά»: η ταινία “Oscuro Animal”.

Πρόκειται για μια διεθνή συμπαραγωγή μεταξύ Κολομβίας, Αργεντινής, Ολλανδίας, Γερμανίας και Ελλάδας.

Η ταινία πραγματεύεται την προσπάθεια τριών γυναικών, της La Mona, της Rocío και της Nela, να ξεφύγουν από τα παραστρατιωτικά γκρουπ, που περιφρουρούν την περιοχή τους, και να φτάσουν στη Μπογκοτά, όπου θα είναι και ασφαλείς. Οι γυναίκες αυτές δε γνωρίζονται μεταξύ τους, και η καθεμιά τους ακολουθεί διαφορετικό δρόμο. Στην πορεία, όμως, παραμονεύουν κίνδυνοι και περιπέτειες και για την κάθε μία ξεχωριστά.

Oscuro-Animal-still-2Κρυφή «πρωταγωνίστρια» της ταινίας είναι η φύση, της οποίας η παρουσία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, καθώς τα φυσικά εμπόδια που βρίσκουν οι τρεις γυναίκες είναι το ίδιο σημαντικά με τους ανθρώπους που τις κυνηγούν.

Ο σκηνοθέτης Felipe Guerrero επιλέγει να μη χρησιμοποιήσει ομιλία (υπάρχουν μόνο ορισμένα λόγια που ακούγονται σε όλη την ταινία), ώστε να μεταδώσει το μήνυμά του με τη χρήση του σώματος και των συναισθημάτων. Επίσης, την ταινία χαρακτηρίζει πολύ όμορφη φωτογραφία και ήχος.

To Oscuro Animal συμμετέχει και στο διαγωνιστικό τμήμα Hivos Tiger Awards για ανερχόμενους σκηνοθέτες.

Περισσότερες Πληροφορίες:
Oscuro Animal (2016, Δράμα, Έγχρωμο, 107′)
Σκηνοθεσία: Felipe Guerrero
Σενάριο: Felipe Guerrero
Πρωταγωνίστριες: Marleyda Soto, Luisa Vides, Jocelyn Meneses

67a79bc0-4d26-4c4d-ba9c-683a51bca142Alba: Είναι δύσκολο το να μεγαλώνεις

Άλλη μια διεθνής συμπαραγωγή, αυτήν τη φορά μεταξύ Ισημερινού, Μεξικού και Ελλάδας.

H Alba (Macarena Arias) είναι έντεκα χρονών και πολύ ντροπαλή. Επίσης, η μητέρα της είναι βαριά άρρωστη και δε μπορεί να τη φροντίζει. Συνεπώς, την επιμέλειά της θα αναλάβει ο πατέρας της, με τον οποίο η Alba δεν είχε καμία σχέση μέχρι τώρα. Μία όμορφη και συνάμα σκληρή ιστορία ενηλικίωσης, κατά την οποία η Alba θα δει την καθημερινότητά της να αλλάζει, στην προσπάθεια να έρθει πιο κοντά με τον πατέρα της και να συμβιβαστεί με τις συνθήκες.

Η Macarena Arias, αν και σε πολύ μικρή ηλικία, δίνει ένα αξιοσημείωτο ρεσιτάλ ερμηνείας, και μεταδίδει συναισθήματα, χωρίς να χρειάζεται πολλά λόγια.

Περισσότερες Πληροφορίες:
Alba (2016, Δράμα, Έγχρωμο, 98′)
Σκηνοθεσία: Ana Cristina Barragán
Σενάριο: Ana Cristina Barragán
Πρωταγωνιστές: Macarena Arias, Pablo Aguirre, Amaia Merino, Isabel Borje, María Pareja, Mara Appel, Maisa Herrera

12686

AUTHOR

Άρης Εμμανουλούδης

Του αρέσει ο κινηματογράφος (κάθε είδους), η μπύρα τζίντζερ, το Super Nintendo και τα καλοκαίρια στην Ασπροβάλτα. Όταν μεγαλώσει, δε θέλει να το μάθει.

Loading...
Η Aristotle Racing Team μετατρέπει σε πίστα την πλατεία Αριστοτέλους!
Mια ηχητική εμπειρία σε απόλυτο σκοτάδι!