Η μυσταγωγία των Faun επί σκηνής…
Τη τελευταία δεκαετία πλάι στην παγκοσμίου φήμης σειρά Vikings που ανέδειξε τη μουσική των Wardruna (σημαίνει the guardian of secrets) κυρίως, επικράτησε και στη χώρα μας μια τάση για την λατρεία της κέλτικης μουσικής και μάθαμε πολλούς καλλιτέχνες που αναβιώνουν αυτό το είδος ενώνοντας το παγανιστικό παρελθόν με το σήμερα όπως o Forndom, o Danheim, οι λευκορώσοι Dzivia, οι Heilung που απέκτησαν επιπλέον φήμη μέσα από το video game Hellblade και οι Faun.
Τους Faun μου τους έμαθε η δική μου Jorinde όπως μας αφηγούνται στο ομώνυμο τραγούδι τους και όσα χρόνια και αν περάσουν θα τη θυμάμαι να χορεύει σαν νεράιδα με τη μουσική τους στο δάσος της πόλης … Οι Γερμανοί faun θεωρούνται από τους πρώτους του είδους της mittelalter (middle ages) μουσικής καθώς ξεκίνησαν το 1998 και το όνομα της μπάντας τους προέρχεται από την λατινική λέξη faunus που έχει ως ρίζα την αρχαία ελληνική λέξη “φαίνω” που σημαίνει φωτίζω και αντιστοιχεί στον Θεό Πάνα.
Οι Faun έχουν στο ενεργητικό τους 11 δίσκους, εκ των οποίων έναν χρυσό (Luna) και έναν πλατινένιο (Von den Elben), έχουν προταθεί 3 φορές για το γερμανικό μουσικό βραβείο «echo», μας αφηγούνται μύθους και έπη σε “ξεχασμένες” γλώσσες και βυσματώνουν στο ρεύμα διάφορα μεσαιωνικά όργανα όπως η σουηδική νικελάρπα, το hurdy gurdy και το cittern του frontman της μπάντας Oliver Pade ή απλά Satyr που όπως λέει και ο ίδιος είναι ένα έγχορδο σαν το ελληνικό μπουζούκι! O Satyr με πολλά folklore σκανδιναβικά ακούσματα και επιρροές έχει περάσει και από το μουσικό εργαστήρι του Ross Daily στη Κρήτη και η μουσική του δεν απέχει πολύ από ένα δικό μας παραδοσιακό πανηγύρι σε κάποιο νησί της χώρας.
Την βραδιά άνοιξε το Σουηδικό ντουέτο των Pettersson and Fredriksson με λαούτο και μαντόλα (μουσικό όργανο λίγο μεγαλύτερο από το γνωστό μαντολίνο) προετοιμάζοντας ιδανικά το κοινό και παίζοντας κομμάτια από το τελευταίο τους album – Sotali που αξίζει να ψάξει κανείς, ειδικά αν του αρέσει η ορχηστρική παραδοσιακή μουσική.
Οι Faun ξεκίνησαν την μυσταγωγία τους με το Baldur από το τελευταίο τους album – Pagan το οποίο έχει κυκλοφορήσει από τη δική τους πλέον δισκογραφική εταιρεία, την Pagan Folk Records. Ο Baldur σύμφωνα με την νορμανδική μυθολογία ήταν γιος του Odin και θεός του φωτός, της αγνότητας, της ειρήνης και της συγχώρεσης. Ακολούθησαν κομμάτια από τα επιτυχημένα albums του παρελθόντος όπως το Diese Kalte Nacht (this cold night), το Eden και το Walpurgisnacht (Walpurgis night), που παραπέμπει στην νύχτα των μαγισσών, μια γιορτή αντίστοιχη του Halloween που ενώνεται ο κόσμος των νεκρών με τους ζωντανούς και γιορτάζεται στις 30 Απριλίου.
Μια από τις καλύτερες στιγμές του live ήρθε με το instrumental κομμάτι τους Andro από το δεύτερο album τους που κυκλοφόρησε πριν από μια 20ετία και βάλε παρασέρνοντας το κοινό στον εκστατικό χορό του.
Επίσης κορυφαία στιγμή που ακολούθησε, ένα από τα πιο «σκοτεινά» κομμάτια τους, το Odin για το οποίο έχουν συνεργαστεί με τον Εinar Selvik των Wardruna και μιλάει για τον Θεό του πολέμου και την εξουσία του επάνω στις ψυχές των νεκρών πολεμιστών που υποδέχεται στις πύλες της Valhalla.
Στη συνέχεια ακούσαμε το Galdra από το Pagan, προσωπικό αγαπημένο, στο οποίο συνεργάστηκαν με την Lindy fay hella από Wardruna πάλι στα φωνητικά, και το μοναδικό λαρύγγισμα της.
Για τα επόμενα κομμάτια στην σκηνή ανέβηκαν και οι Pettersson and Fredriksson και μαζι με τους Faun σχημάτισαν μια πολυμελή ορχήστρα και μας χάρισαν το κρεσέντο της βραδιάς με το Wind and Geige (violin). Το διονυσιακό γλέντι συνεχίστηκε για λίγο ακόμα μέχρι το τελευταίο κομμάτι του show, το Hymn to the Pan και με αυτό οι Faun μας αποχαιρέτησαν μέσα σε χειροκροτήματα δίνοντας την υπόσχεση για μια μελλοντική επίσκεψη στη πόλη μας.
Οι Faun επί σκηνής μπορεί να πέρασαν με τη μουσική τους τα μηνύματα που θέλουν για την φύση, τον έρωτα και τον ανιμισμό, δλδ την πεποίθηση της ύπαρξης ψυχής σε κάθε τι που εκδηλώνεται στον φυσικό μας κόσμο, αλλά κυρίως μας χάρισαν ένα μεσαιωνικό γλέντι μακριά από όλα αυτά τα καθημερινά που μας απασχολούν και μας κάνουν να ξεχνάμε αυτά που έχουν πραγματική σημασία στο τέλος της μέρας.
Setlist:
Baldur
Diese kalte Nacht
Alba
Walpurgisnacht
Nacht des Nordens
Blaue Stunde
Andro
Tamlin and the Fairy Queen
Odin
Galdra
Iduna
(with Pettersson & Fredriksson)
Elfenberg
(with Pettersson & Fredriksson)
Wind & Geige
(with Pettersson & Fredriksson)
Rhiannon
Encore:
Wenn wir uns wiedersehen
Hymn to Pan
Με αφορμή το live των Faun λοιπόν, σας παρουσιάζω μια λίστα με 15 προτάσεις κέλτικης μουσικής που μπορεί κάποιος να απολαύσει με τη σειρά σαν να ζει το δικό του μύθο στα χιονισμένα δάση του βορρά παρέα με τον Odin, τον Loki και την Freya…