Skip to content

Fasma Festival: Η ηλεκτρονική μουσική συναντά την ψηφιακή τέχνη στο κέντρο της Αθήνας!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Η λέξη “φάσμα” σε παραπέμπει σχεδόν αβίαστα σε οπτικά πεδία, φωτεινές ακτίνες και πρίσματα.  Έχοντας ίσως αυτό κατά νου, οι διοργανωτές του «Fasma Festival» ξεκίνησαν το 2014 μία συλλογική προσπάθεια ανάδειξης του πρίσματος, μέσω του οποίου εκδηλώνεται η σύγχρονη αστική τέχνη.  Πρόκειται για μία γιορτή, μία ωδή προς την ηλεκτρονική μουσική και την ψηφιακή τέχνη, που πραγματοποιείται σε πολυάριθμους χώρους της πρωτεύουσας. Και φέτος, το «Fasma Festival» πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το τριήμερο 7-9 Απριλίου.

Ρίχνοντας μία ματιά στην πορεία του φεστιβάλ, από το ξεκίνημά του μέχρι και σήμερα, είναι φανερό πως, εκτός από την φιλοξενία εκλεκτών καλλιτεχνών από το εξωτερικό, προσπαθεί να αναδείξει την τοπική ηλεκτρονική σκηνή και να την καθιερώσει σε μία σκηνή Dj και παραγωγών, που παράγει σταδιακά τον δικό της ξεχωριστό “αθηναϊκό ήχο”. Προσδίδοντας μία αναμφίβολα urban, αλλά και underground αισθητική, το «Fasma Festival» περιβάλλεται από live εμφανίσεις, showcases, εγκαταστάσεις και εργαστήρια. Με την ισορροπία μεταξύ πειραματικής και χορευτικής μουσικής, με τις οπτικό-ακουστικές εγκαταστάσεις και τα τεχνικά workshops, το «Fasma» ξεφεύγει από τα καθιερωμένα όρια των φεστιβάλ, δημιουργώντας μία συλλογική εμπειρία που βασίζεται στο πάντρεμα της τέχνης με την τεχνολογία, της μουσικής με τον πολιτισμό και του κοινού του πειραματικού ηλεκτρονικού ήχου, με τους πιστούς clubbers.

11027492_800896816670683_6691928104604981234_oΗ πρώτη επιτυχημένη χρονιά για το «Fasma Festival» περιελάμβανε ονόματα, όπως Helm, Dalglish και Mohammad, Kowton, Asusu και live εμφανίσεις, όπως αυτή των We Sink και Tendts, καθώς και άλλα ονόματα, όπως αυτά των AnD, Kondaktor και πολλών άλλων Dj και παραγωγών, που πλαισίωναν το φρέσκο line-up, που συμπεριλάμβανε ξένους και εγχώριους καλλιτέχνες. Ιδιαίτερα workshops, εγκαταστάσεις και προβολές ντοκιμαντέρ ολοκλήρωσαν την πρώτη χρονιά διεξαγωγής ενός φεστιβάλ ηλεκτρονικής κουλτούρας και ψηφιακής τέχνης. Το 2015, το «Fasma» επέστρεψε, με τα Pre Parties που προμήνυαν και πάλι τον ερχομό του και με το πρόγραμμα να πλαισιώνεται, για ακόμη μία φορά, από showcases, επιδείξεις δισκογραφικών label και ομάδων και ακατάπαυστη μουσική. Μερικοί από τους καλλιτέχνες που φιλοξενήθηκαν στους πολυάριθμους χώρους διεξαγωγής του φεστιβάλ, ήταν οι Valerio Tricoli, Svarte Greiner και Kangding Ray, Headless Horseman, Delta FUNKTIONEN, Dream Weapons και Beneath, ενώ πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις και επιμορφωτικά εργαστήρια.

11054273_800896163337415_8421253660991983956_nΚαι μεταφερόμαστε σιγά σιγά στην τρίτη διοργάνωση, που απέχει μόλις μία ανάσα μακριά. Το «Fasma Festival» θα ακολουθήσει μία απολύτως σύγχρονη και urban διαδρομή, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με τις σκηνές του να βρίσκονται στο Sixd.o.g.s, Romantso, Astronbar, Βυρσοδεψείο και στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου. Οι πιστοί, πλέον, φίλοι του φεστιβάλ προετοιμάζονται για τρεις μέρες συνεχούς μουσικής και δρωμένων, με ένα line-up, που δε θα τους αφήσει παραπονεμένους, μιας και αποτελεί ένα από τα πιο επίκαιρα και ενημερωμένα, στον τομέα της ψηφιακής τέχνης και της ηλεκτρονικής σκηνής. Την έναρξη του «Fasma Festival» θα σηματοδοτήσουν οι live εμφανίσεις των Phurpa και Mohammad, στη σκηνή της Αγγλικανικής εκκλησίας του Αγίου Παύλου.

Σειρά παίρνει η δεύτερη και πιο γεμάτη μουσικά ημέρα του φεστιβάλ, με το showcase “Where to Now?” να λαμβάνει χώρα στο Six d.o.g.s, καιμε τις εμφανίσεις των Jesse Osborne – Lanthier, Nicola Ratti και Kondaktor. Την ίδια μέρα, στο Romantso Bar θα εμφανίζονται οι Unit Moebius, που κυριαρχούν στην ολλανδική techno σκηνή, οι Anonymous, June, Umwelt, Archaic Space, Zorz, Virginia, Lee Douglas, Paul Bennett και Chevy. Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας του φεστιβάλ ολοκληρώνεται με την εμφάνιση δύο Ελλήνων καλλιτεχνών στο Astron Bar, της K.atou και του Mr. Roussos. Όσον αφορά τις οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, την ίδια ημέρα, στο Six d.o.g.s, θα πραγματοποιηθεί το “Kyklophonon- SoundInstallation”, από τον Michali Shamma.

10954601_792081430885555_3263108437031376822_oΗ τρίτη και τελευταία μέρα του «Fasma Festival» επιφυλάσσει την πιο δυνατή εμπειρία, με την επερχόμενη παρουσία του Actress, να βρίσκεται στο επίκεντρο. Στις 9 Απριλίου, λοιπόν, στις δύο σκηνές του Βυρσοδεψείου, θα εμφανιστούν οι Actress, Lee Gamble, Ancient Methods, An-i, Claudio PRC, Endlec, Miltiades, Sawf, Benton, Source Direct, Giganta, Coward, MCMXC και Insom & Yinka. Το πρόγραμμα της τελευταίας μέρας ολοκληρώνουν τα δύο workshops,που θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του Romantso, το πρώτο με θέμα “Built your own Analog Drone Synthesizer”, από τον Tomash Ghz, και το δεύτερο με θέμα “Arcade DIY Synths”, από τον Κώστα Αγγελίδη. Με αυτό το ολοκληρωμένο line-up, ένα τριήμερο πάρτι πειραματισμού και danceκουλτούρας πρόκειται να ξεδιπλωθεί μπροστά στα μάτια εκείνων, που έχουν ήδη εξασφαλίσει το πολυπόθητο εισιτήριο. Εσύ θα λείπεις;

Αναλυτικό πρόγραμμα:
Πέμπτη 7 Απριλίου 2016
Αγγλικανική Εκκλησία Αγ. Παύλου
Phurpa (live)/ Mohammad (live)
*Αποκλειστική είσοδος στους κατόχους 3ήμερων εισιτηρίων

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016
six d.o.g.s
Where To Now? Showcase
Jesse Osborne – Lanthier (live)/  Nicola Ratti (live)/  Kondaktor

romantso
Live: Unit Moebius Anonymous/ June/ Archaic Space
Dj set: Virginia/ Umwelt/ Lee Douglas/ Paul Bennett/ Chevy/ Zorz

astron bar
K.atou/ Mr. Roussos

Σάββατο 9 Απριλίου 2016
Βυρσοδεψείο
Live: Ancient Methods/ An-i/ Claudio PRC/ Coward/ Endlec/ Giganta/ Miltiades
Dj set: Actress/ Lee Gamble/ Source Direct/ Benton/ Sawf/ Insom & Yinka/ MCMXC

Το πιο έγκυρο διεθνές μέσο για την ηλεκτρονική μουσική, Resident Advisor, περιλαμβάνει το FASMA Festival στη λίστα με τα 10 καλύτερα φεστιβάλ του Απριλίου παγκοσμίως!
http://www.residentadvisor.net/feature.aspx?2581

Προπώληση εισιτηρίων:
viva.gr, residentadvisor.net, καταστήματα Public, Ιανός, Seven Spots, Reload Stores, Media Markt

http://www.fasmafestival.com/

For more information and updates about the festival, you can visit the following links:
Facebook || https://www.facebook.com/fasmafestival
Twitter || https://twitter.com/fasmafestival

12622081_944819855611711_6434806758483117459_o

AUTHOR

Χαρίκλεια Στρίγγα

Μία φράση που θα την εκπροσωπούσε; Η γλυκιά μελαγχολία! Αυτή που σου προκαλεί η δύση του ηλίου, ένα γλυκόπικρο τραγούδι ή ένα βράδυ καλοκαιριού.

Loading...
Beater Tapes | Archaic Space
My world is empty without you | Sunday Track Tales