Οι εξελίξεις και οι καινοτομίες στην αντιμετώπιση της ακμής από τους δερματολόγους.
Η ακμή είναι μία ευρέως γνωστή διαταραχή του δέρματος. Προσβάλλει κατά μεγάλο ποσοστό του έφηβους κυρίως λόγω ορμονικών διαταραχών. Τα τελευταία χρόνια οι δερματολόγοι έχουν κάνει πρόοδο στην έρευνα της ασθένειας με αρκετά θετικά αποτελέσματα. Μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί καινοτόμες μέθοδοι για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία τη ακμής. Αυτές οι εξελίξεις στοχεύουν στην παροχή καλύτερων, πιο εξατομικευμένων λύσεων για άτομα που επηρεάζονται από αυτήν την πάθηση.
Ένας αναδυόμενος τομέας είναι η χρήση βιολογικών φαρμάκων. Τα βιολογικά φάρμακα είναι πολύπλοκα φάρμακα που δημιουργούνται από ζωντανούς οργανισμούς, σχεδιασμένα να στοχεύουν συγκεκριμένα συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος. Χρησιμοποιούνται ήδη για παθήσεις όπως η ψωρίαση και τώρα εφαρμόζονται σταδιακά και στην ακμή. Στόχος είναι η σταδιακή μείωση της φλεγμονής που οδηγεί στην ανάπτυξη ακμής.
Μια άλλη καινοτόμος μέθοδος στην καταπολέμηση της ακμής είναι η χρήση στοχευμένων θεραπειών, όπως τα τοπικά αντιανδρογόνα. Τα ανδρογόνα είναι ορμόνες που, όταν πλεονάζουν, μπορούν να συμβάλλουν στην αυξημένη παραγωγή σμήγματος και στο σχηματισμό ακμής. Η εφαρμογή ενός τοπικού αντιανδρογόνου μπορεί να στοχεύσει αυτές τις ορμόνες ειδικά στο δέρμα χωρίς να επηρεάσει τη συνολική ορμονική ισορροπία του σώματος.
Ο ρόλος του μικροβιώματος του δέρματος επηρεάζει επίσης την εμφάνιση της ακμής. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι ανισορροπίες στη μικροχλωρίδα του δέρματος μπορούν να συμβάλλουν στην ακμή. Αυτό έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη τοπικών προβιοτικών, τα οποία στοχεύουν στην αποκατάσταση μιας υγιούς μικροβιακής ισορροπίας στο δέρμα. Αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να είναι μια ασφαλέστερη, εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά, η οποία μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των βακτηρίων.
Δεν είναι λίγοι οι δερματολόγοι που ειδικεύονται στη χρήση της φωτοδυναμικής θεραπείας (PDT), με την οποία εφαρμόζουν ενα φωτοευαισθητοποιητικού παράγοντα στο δέρμα, που ενεργοποιείται από ένα φως μοναδικού μήκους κύματος. Αυτή η διαδικασία προκαλεί την διέγερση δραστικών μορφών οξυγόνου που καταπολεμούν τα βακτήρια που προκαλούν ακμή μειώνοντας τις φλεγμονές. Η PDT μειώνει επίσης το μέγεθος των σμηγματογόνων αδένων που παράγουν σμήγμα.
Μία άλλη καινοτόμος θεραπεία είναι η χρήση νέας τεχνολογίας, όπως τα λέιζερ και οι συσκευές ραδιοσυχνοτήτων. Αυτές οι θεραπείες, που συνήθως εφαρμόζονταν για τις ουλές της ακμής, τώρα χρησιμοποιούνται για την καταπολέμησή της. Για παράδειγμα, οι συσκευές κλασματικής ραδιοσυχνότητας διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και συμβάλλουν στη μείωση του σμήγματος. Επιπλέον, με την χρήση λέιζερ ο δερματολόγος μπορεί να στοχεύσει τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος για να μειώσουν την παραγωγή λιπαρότητας και βακτηρίων.
Η νανοτεχνολογία επίσης συμβάλει στην θεραπεία της ακμής. Η χρήση νανοσωματιδίων μπορεί να βοηθήσει στην παροχή ενεργών συστατικών στο δέρμα εις βάθος. Αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των τοπικών φαρμάκων για την ακμή, ελαχιστοποιώντας τις παρενέργειες.
Τα Nutraceuticals είναι ένας άλλος τομέας ενδιαφέροντος. Αυτές είναι φυσικές, βιοδραστικές ενώσεις που ωφελούν την υγεία. Για παράδειγμα ο ψευδάργυρος, τα προβιοτικά, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην ακμή όταν χρησιμοποιούνται ως συμπληρώματα μιας υγιεινής διατροφής.
Τέλος, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση προς την θεραπεία της ακμής. Αυτό περιλαμβάνει και τον γενετικό έλεγχο για τυχόν προδιάθεση, επιτρέποντας ένα πιο στοχευμένο και δυνητικά αποτελεσματικό σχέδιο θεραπείας.