Skip to content

Eye’s Walk Digital Festival: Περιπλανήσεις προφορικής ιστορίας και τέχνης στη Σύρο.

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Συναρπαστικές περιπλανήσεις προφορικής ιστορίας και τέχνης, στο Λιμάνι και σε απρόβλεπτα σημεία της Ερμούπολης. Τα τελευταία δέκα χρόνια το Eye’s Walk Digital Festival δημιουργεί ζωντανές εμπειρίες τέχνης και πολιτισμού. Κινητοποιεί, και σχεδόν ανακατευθύνει το βλέμμα μόνιμων και προσωρινών κατοίκων της Σύρου σε διαδρομές, και ιστορίες μέχρι τώρα άγνωστες, στήνει μια μαγική πολιτιστική περιπέτεια.

Έτσι και φέτος, από τις 26 έως και τις 30 Ιουλίου 2023, Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, συνθέτουν ένα καλλιτεχνικό πολυμεσικό πρόγραμμα ηχητικών και περιπατητικών διαδρομών, ιστορικών αφηγήσεων, προβολών, ζωντανών μαρτυριών, εικαστικών παρεμβάσεων και performances, και μας προσκαλούν να βρεθούμε σε συνήθεις αλλά και απρόσμενες γωνιές της Ερμούπολης!

Τον πυρήνα της φετινής διοργάνωσης, διέπει η θεματική ‘Λιμάνι Ερμούπολης: Ψυχογεωγραφικός Χάρτης’, που επέλεξε η επιμελήτρια του Φεστιβάλ Φιλία Μηλιδάκη. Πρόθεση της, να ζήσουμε την περιπλάνηση ενός Οδυσσέα στα συναισθήματα, στις ατμόσφαιρες και στις διαφορετικές Ζωές που το Λιμάνι της Ερμούπολης και η ίδια η πόλη εμπεριέχουν. 

Να αφηγηθούμε και να αποτυπώσουμε παλιότερα αλλά κυρίως τα πιο σύγχρονα κομμάτια της ιστορίας της πόλης, την οποία συνθέτουν, αφενός οι προσωπικές και συλλογικές μνήμες των κατοίκων του νησιού, και αφετέρου, η καλλιτεχνική ματιά των καλλιτεχνών οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής.

Μέσα από 33 πρωτότυπα καλλιτεχνικά έργα και παράλληλες δράσεις που απευθύνονται σε ελληνόφωνο και αγγλόφωνο κοινό, ενήλικες και παιδιά, το Φεστιβάλ επιδιώκει να φέρει στο φως ιστορίες, αναμνήσεις και προσωπικές μαρτυρίες που αφορούν στο παραλιακό μέτωπο από το Νησάκι, μέχρι και τον Ταρσανά, μέρη που οριοθετούν το ιστορικό, βιομηχανικό και αστικό λιμάνι της Ερμούπολης.

Οι καλλιτεχνικές δράσεις του Φεστιβάλ μας καλούν να σταθούμε ενεργητικά και τολμηρά  απέναντι στην πόλη,  δημιουργούν «νέες εισόδους και εξόδους» σε αυτήν και στο λιμάνι της, μας δίνουν ραντεβού σε ερείπια, σε πάρκα, σε άγνωστες νεοκλασικές κατοικίες, πλατείες, στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου, στο Τελωνείο, σε κεντρικές οδούς, και σε ιστορικά κτίρια της πόλης.

Σκοπός είναι να φέρει στο φως εξιστορήσεις και ανείπωτες ιστορίες για το λιμάνι της Ερμούπολης, τις μετατρέπει σε ήχο, εικόνες, ζωντανές αφηγήσεις, αναδεικνύει την αλληλεπίδραση μας με την  πραγματικότητα του τοπίου αλλά και των σχέσεων. Και ενδεχομένως, στις ημέρες που διαρκεί το Φεστιβάλ, να τις μεταμορφώσει.

Επιμέλεια: Φιλία Μηλιδάκη 
Παραγωγή: Eye’s Walk Digital festival

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: 

Βan Lei – Andrew Duggan – Stella Pitsiou – Konstantinos Katagas – Angelina Voskopoulou – Quim Bonastra/MITO Collective- Maria Salouvardou – Maggi Touliatou – Antonis Palaskas – Katerina Anastasiou – Menelaos Sinefakoulis – Kalliopi Ioumpa – Irene Thanasouli – Kalliopi Savranidou – Constantine Katsiris – Konstantina Thanasouli – Evi Aresti – Litsa Pappa – Konstantinos Gerodiakomos – Vera Efthimiou – Afentia Kanellopoulou – Dimitris Mpaltas – Chrysoula Kehagioglou – Antigone Choundri – Giannis Gonatidis – Collective Sulme & Jae-Nder Fluid – Sofia Gourgouliani – Nalia Zikou – Dina Sikoutri- Giannis Vavitsas – Dimitris Kalogerakis – Agni Zisidou – Maria Koudouri – Kostas Varveris – Ruth Deighton – Makis Mavrikos

______________________

Eye’s Walk Digital Festival

Λιμάνι Ερμούπολης: Ψυχογεωγραφικός Χάρτης

26 – 30 Ιουλίου 2023

Αναλυτικές πληροφορίες ως προς τις καλλιτεχνικές δράσεις και τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα βρείτε online εδώ.

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου επιστρέφει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.
«Ο ήλιος», το ποίημα της Παρασκευής.