Skip to content

Ο Pollux Rose για το External με φόντο τους καταρράκτες της Έδεσσας.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Βίντεο/Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Οικονομίδης

Το τέταρτο μέρος του External, παρουσιάζει δύο τελείως διαφορετικούς καλλιτέχνες σε ένα διπλό session στην πόλη της Έδεσσας. Η ομάδα σε συνεργασία με τον Δήμο και σημαντικούς φορείς του τόπου, παρουσιάζουν ένα άρτιο μουσικό αποτέλεσμα με φόντο τους καταρράκτες, που έχουν το μοναδικό προνόμιο σε παγκόσμιο επίπεδο να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και μάλιστα να της έχουν δώσει και το όνομα. Έδεσσα, η πόλη των νερών. Είναι οι μεγαλύτεροι σε όλα τα Βαλκάνια και βρίσκονται στην άκρη ενός βράχου σε ένα μοναδικό γεω-πάρκο σμιλεμένο από το νερό που λέγεται «φρύδι της πόλης» και αποτελείται από 12 καταρράκτες. Οι δύο είναι μεγάλοι, ορατοί, επισκέψιμοι και προσφέρουν μοναδική ατμόσφαιρα της δύναμης της φύσης δημιουργώντας τον μύθο της υδάτινης πολιτείας.

Το πρώτο μέρος, λοιπόν, θα προβληθεί την Δευτέρα 27/07 με πρωταγωνιστή τον Pollux Rose, ο οποίος θα μας ταξιδέψει με ένα μοναδικό live set. Η επιλογή της μουσικής για την συγκεκριμένη τοποθεσία δεν θα μπορούσε να ταιριάξει καλύτερα σε αυτό το μαγευτικό καταπράσινο τοπίο, προσφέροντας μία ανεπανάληπτη πειραματική μουσική εμπειρία.

Δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα, δίχως την στήριξη της ίδιας της πόλης. Ήταν η καλύτερη φιλοξενία που θα μπορούσαμε να έχουμε και τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως. Τόσο οι φορείς όσο και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες μας εμπιστεύτηκαν από την πρώτη στιγμή. Μόνο έτσι μπορούμε να πάμε μπροστά! Με συνεργασία, ευγενή άμιλλα και σεβασμό!

External


Ο Νίκος Μουχαλεμπής είναι το πρόσωπο πίσω από την μουσική των project Nicola Regulus και Pollux Rose. Με αφορμή την εμφάνισή του σε ένα πανέμορφο σκηνικό, μας απάντησε σε μερικές σύντομες ερωτήσεις.

 

Πότε και πώς ξεκίνησες με την μουσική παραγωγή;

Ξεκίνησα δειλά στα 16 μου, έχοντας ως βάση τις γνώσεις μου πάνω στην κλασική θεωρία και το πιάνο με τα οποία ασχολήθηκα μέχρι τα 15. Στα 18 έκανα την πρώτη κυκλοφορία στην Claap Records, το οποίο στάθηκε σαν έναυσμα για την επαγγελματική ενασχόλησή μου.

Πώς προέκυψε το όνομα Pollux Rose και τι σημαίνει;

Μου αρέσει να επιλέγω ονόματα ουράνιων σωμάτων για τα projects μου και ο αστέρας Pollux είχε τα χαρακτηριστικά τα οποία, συμβολικά, περιγράφουν τις μουσικές που εξερευνώ με αυτό το project. Το rose, μπορεί να είναι το λουλούδι, μπορεί να είναι και το ρήμα.

Πού μπορεί κάποιος να βρει και να ακούσει υλικό σου;

Στα sites και στο Bandcamp των εταιρειών που συνεργάζομαι (Fever AM, Numb Capsule, Claap), μετά σε διάφορα ανεξάρτητα physical points σε Ελλάδα και Ευρώπη. Εννοείται και στις σελίδες μου στο Soundcloud, Facebook, Instagram και Mixcloud(*).

Διαφορές και ομοιότητες μεταξύ των project Pollux Rose και Nicola Regulus;

Η κύρια διαφορά αφορά την προσέγγιση στη μουσική. Με το Regulus, επικεντρώνομαι πιο πολύ στο grooviness και εξερευνώ καθαρά χορευτικούς δρόμους. Είμαι λάτρης της house, disco, jazz, dub, techno κ.λπ. και το project έχει εκεί τις πηγές του. Με το Pollux, δεν επικεντρώνομαι σχεδόν πουθενά. Είναι ένας συνεχής πειραματισμός που μπλέκει πολλά στοιχεία, δεν είναι απαραίτητα χορευτικό, παρόλο που πολλές φορές είναι λειτουργικό σε club. Ακόμα και στα bpm, μπορεί να είναι από 85 μέχρι 155, δεν έχει απαραίτητα το κλασικό 4/4 ρυθμό. Για παράδειγμα το live set που έγινε για το External, ξεκίνησε από 130bpm στα 4/4, πέρασε από 150bpm σε 3/4 και κατέληξε σε ένα break στα 91 bpm. Οι ομοιότητες φαίνονται όταν σαν Pollux προσεγγίζω πιο λειτουργικά μονοπάτια μουσικής, π.χ. σε μια πιο techno, electro ή νοσταλγική trance αισθητική, κάνοντας τα όρια των δύο δυσδιάκριτα.

Πώς αντιμετώπισες την κατάσταση με την πανδημία;

Υπηρετούσα στον Ε.Σ. , οπότε θεωρώ ότι ήταν πιο εύκολο, καθώς έτσι κι αλλιώς είχα στο μυαλό μου ότι θα είμαι περιορισμένος και έχω βάλει τη ζωή μου σε παύση. Ως φαρμακοποιός ήταν μια πολλή ενδιαφέρουσα εμπειρία, καθότι η υγειονομική κρίση απαίτησε να βγούμε μπροστά, να ενημερώσουμε το κοινό, να βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή της αναλαμβάνοντας ευθύνες, παίρνοντας θέσεις και επισημαίνοντας την σημασία της επιστημονικής συναίνεσης.

Το σημαντικότερο πράγμα για έναν μουσικό καλλιτέχνη;

Θα έλεγα 3 πράγματα: Διάθεση για εξερεύνηση, τόλμη και γερά νεύρα.

Η ψυχολογία σου πριν και κατά την διάρκεια ενός set;

Πάντα υπάρχει ένα δημιουργικό άγχος, το οποίο τιθασεύεται και, συνήθως, οδηγεί σε ένα καλό αποτέλεσμα.

Τι ένιωσες παίζοντας σε μια τέτοια τοποθεσία, ύστερα από καιρό;

Τυγχάνει να είμαι από την Έδεσσα και το όλο σκηνικό μου ήταν πολύ οικείο, όλα τα παιδιά έκαναν καταπληκτική δουλειά, το ίδιο και η στήριξη από τα άτομα στην Έδεσσα, οπότε για ‘μένα ήταν μια πολύ άνετη και ευχάριστη εμπειρία, όλα ήρθαν πολύ φυσικά.

Κάποια πράγματα που σου άρεσαν και θα κρατήσεις από αυτή την εμφάνιση;

Όπως προανέφερα, τα πάντα ήταν άψογα οργανωμένα, κάτι που αποτελεί τη βάση για μία πετυχημένη συνεργασία, δίνοντας έτσι την άνεση και την διάθεση για να βγει το καλύτερο αποτέλεσμα. Όλα βγήκαν έτσι όπως θέλαμε, οπότε θα τα κρατήσω όλα.

Σχέδια για νέες κυκλοφορίες και εμφανίσεις;

Προσφάτως είχα την κυκλοφορία στην Fever AM, σαν Pollux Rose. Έχω κλείσει ένα remix που θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβρη και έχω και ένα πολύ σημαντικό EP που θα βγει σε κορυφαίο label από την Αγγλία και την Ισπανία. Σαν Nicola Regulus, έχω ένα EP που θα κυκλοφορήσει στην Snuff Trax, το οποίο λόγω της κατάστασης πήρε παράταση, ενώ είμαι σε επικοινωνία για ένα δεύτερο EP, το οποίο, προς στιγμήν, δεν μπορώ να ανακοινώσω. Όσον αφορά τις εμφανίσεις, η κρίση μας πήγε πίσω, παρ’ ολ’ αυτά, έχουμε συχνά βραδιές με το Colorblind. για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε από το Facebook της κολεκτίβας.

______________________

(*) Χρήσιμα links του καλλιτέχνη

Soundcloud: www.soundcloud.com/nicola_regulus, www.soundcloud.com/numbcapsule/pollux-rose-elta
Facebook: www.facebook.com/NicolaRegulus, www.facebook.com/polluxrose
Mixcloud: www.mixcloud.com/nicolaregulus

Σε συνεργασία με τον Κοσμά Χριστοδούλου.

AUTHOR

Σταύρος Περιβολάρης

Ψάχνοντας συνεχώς για κάτι καινούριο - διαφορετικό βρίσκει τα πατήματα για μια πιο δραστήρια ζωή και όταν δεν απασχολείται με κάτι ταξιδεύει νοερά. Τον δυσκολεύουν οι πόζες, οι ώρες προετοιμασίας του φαγητού και η τεμπελιά.

Loading...
Δες την μικρού μήκους ταινία «Βουτιά» του Γιάννη Μπλέτα εδώ!
Κωνσταντίνος Ασπιώτης, το ευγενικό και cool παιδί του θεάτρου.