Skip to content

Εσύ θα πήγαινες για Yoga στην Αμοργό;

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

dsc_0135

Κείμενο: Ερμιόνη Ευστρατιάδου – Αλέξης Τσώνης 

Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς yoga tourism; Σκέφτεσαι κάτι εξωτικό; Ένα ήσυχο session σε μια παραλία της Ινδίας ίσως; Δεν χρειάζεται να πας τόσο μακριά. Το yoga tourism είναι μια νέα μορφή εναλλακτικού τουρισμού που αναπτύσσεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αμοργό. Εμείς το ανακαλύψαμε τυχαία, κάνοντας μια βόλτα στην Αιγιάλη, ένα από τα πιο όμορφα χωριά στο νησί. Ήταν Οκτώβρης και η Αμοργός δεν είχε πλέον τουρίστες. Καθίσαμε στο café – restaurant Σελήνη με θέα την πανέμορφη παραλία της Αιγιάλης. Ήταν νωρίς το απόγευμα και τα τραπέζια ήταν άδεια. Ωστόσο ερχόταν κόσμος με χαλάκια της yoga στην πλάτη και πήγαιναν στον πάνω όροφο. Κάπως έτσι, ήρθαμε σε επαφή με την Karin από τη Σουηδία και την επιχείρησή της, το Iris Yoga and Massage Studio. Κλέψαμε λίγα λεπτά από το χρόνο της για μια συζήτηση γύρω από τη ζωή της, τη yoga, το νησί.

Τις μέρες που μείναμε στην Αμοργό ακούγαμε συχνά για την μοναδική ενέργεια που έχει. Οι ντόπιοι μιλούν με περηφάνεια για την αύρα του νησιού συμπληρώνοντας ότι «όποιος έρχεται στην Αμοργό είναι για πάντα Αμοργιανός». Οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με τη φύση και μαγεύονται, πολλοί επιστρέφουν, άλλοι μένουν για πάντα. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει και η Karin. Επισκεπτόταν το νησί από το 1986. Το 1993 από τουρίστρια έγινε μόνιμη κάτοικος Αμοργού, μαζί με την νεογέννητη τότε κόρη της που ακούει στο όνομα Μυρτώ. «Πριν έρθω εδώ έμενα στο Orebro της Σουηδίας. Βρήκα αυτό το μέρος και μου άρεσε, έκανε έναν μεγάλο κρότο μέσα μου». Τα πρώτα χρόνια μάζευε βότανα στο νησί. Ακολούθησαν οι εναλλακτικές θεραπείες, το μασάζ και τα σεμινάρια αυτογνωσίας και διαλογισμού. Στη συνέχεια, δημιουργήθηκε το Iris, εμπνευσμένο από την Ίριδα, «την αγγελιοφόρο τον Θεών».

dsc_0101

Τι ιδιαίτερο έχει, όμως, η Αμοργός που την καθιστά ιδανικό προορισμό για yoga; Η γαλήνη του απέραντου γαλάζιου, η μυρωδιά των σπάνιων βοτάνων, τα παρθένα τοπία κάνουν την Αμοργό μοναδική. Το νησί προσφέρει αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι: αρμονία για συγκέντρωση και υπέροχη θέα για έμπνευση. «Έχει κάτι που σε τραβάει!

Η yoga είναι δημοφιλής σε όλες τις ηλικίες. Οι τουρίστες που είτε έρχονται για πρώτη φορά, είτε είναι συχνοί επισκέπτες, επιλέγουν την πρακτική αυτή κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν και οι αρχάριοι, οι οποίοι το δοκιμάζουν για πρώτη φορά στο νησί. «Νιώθω μεγάλη τιμή και ειδικά αν συνεχίσουν. Νιώθω ότι έχω κάνει κάτι, έχω προσφέρει». Βέβαια, υπάρχουν κι εκείνοι που έρχονται αποκλειστικά για yoga στο νησί.

Αντίθετα με τους τουρίστες, οι ντόπιοι δεν φαίνεται να είναι μεγάλοι θαυμαστές της yoga. «Για κάποιους είναι πολυτέλεια γιατί η δουλειά δεν τελειώνει ποτέ στο νησί». Ένας άλλος λόγος είναι η εκκλησία. «Είναι μερικοί που πηγαίνουν εκκλησιά και λένε ότι η yoga είναι εναντίον του χριστιανισμού».

dsc_0117

Αλλά τι σχέση έχει η θρησκεία με τη yoga; Για την Karin δεν είναι θρησκεία η yoga, αλλά επιστήμη που μας βοηθά να εξερευνούμε τον εαυτό μας. Αν και έχει ρίζες από Ινδία όπου υπάρχει ο ινδουισμός, η yoga ως πρακτική στο δυτικό κόσμο δεν συνδέεται με το θρησκευτικό κομμάτι. «Δεν προσευχόμαστε σε κανένα θεό! Πιστεύουμε μόνο στον εαυτό μας» συνεχίζει, εκφράζοντας την προσωπική της άποψη στην μεγάλη αυτή συζήτηση γύρω από το επίκαιρο ζήτημα συσχέτισης yoga – θρησκείας.

Στα θετικά που προσφέρει η πρακτική της yoga ανήκει η αυτογνωσία και το να γνωρίζεις καλύτερα το σώμα σου. «Αν ξέρουμε το σώμα μας καλά, καταλαβαίνουμε και την ψυχολογία μας καλυτέρα. Και αυτό είναι πάντα καλό στην καθημερινή μας ζωή. Να είμαστε πιο ήρεμοι, να ελέγχουμε καλυτέρα τα συναισθήματα μας. Κι εάν έχουμε καλή επαφή με τον εαυτό μας, έχουμε και καλύτερη επαφή με άλλους, με το περιβάλλον και με τη φύση!» Παράλληλα, λειτουργεί και ως τρόπος εκγύμνασης.

Όπως οι ντόπιοι σέβονται το νησί και τα αγαθά του, έτσι και η Karin επιμένει σε έναν προσγειωμένο χαρακτήρα, προκειμένου να διατηρήσει την αγνότητα της συγκεκριμένης πρακτικής. Για εκείνη, η yoga δεν είναι μια μόδα που έρχεται και φεύγει. «Δεν χρειάζεται να σπρώχνουμε τα πράγματα. Άλλωστε, όταν κάτι εμπορευματοποιείται, χάνει την αξία του».

 

*Ταξιδιωτικοί δημοσιογράφοι από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι #AuthTravelJournalists, ταξίδεψαν ως την Αμοργό, για να παρακολουθήσουν το 14ο Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού και Πολιτισμού «ΥΠΕΡΙΑ 2016».

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Το Odyssia Festival έρχεται στη Θεσσαλονίκη!
Η Upfilter Records παρουσιάζει τη νέα της συλλογή στο Club Division!