Skip to content

«Υπέροχα Λάθος» | Tι θα δείτε, στο φετινό «Πεδίο Δράσης Κόδρα», στη Θεσσαλονίκη!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

11657000_1636104779963889_1897640445_n

Κείμενο & Φωτογραφίες: Κατερίνα Καρσιώτη

Μία Θεσσαλονίκη, που για ακόμα μία χρονιά, κινείται στους ρυθμούς του «Πεδίου Δράσης Κοδρα», στους ρυθμούς της τέχνης, της ελεύθερης έκφρασης και της δημιουργικότητας. Μία Θεσσαλονίκη, που αποτινάζει κανονικότητες, συμβατικότητες και καθιερωμένα στερεότυπα, για να «παίξει» με κάθε είδους error, να προβληματιστεί πάνω σ’ αυτό και να το απομυθοποιήσει, έτσι ώστε η λέξη «σφάλμα» να αποτελέσει κάτι νέο, για τον καθένα ξεχωριστά.

«Splendide mendax» (=Υπέροχα Λάθος), είχε πει ο Λατίνος ποιητής Οράτιος και φαίνεται ότι είχε δίκιο. Γιατί, η λέξη «σφάλμα» μπορεί να συμβολίζει, όχι μόνο την αρχή του τέλους, αλλά και μία αισιόδοξη οπτική, απαλλαγμένη από κάθε αρνητική χροιά. Η λέξη «σφάλμα» εμπεριέχει με μία καλλιτεχνική δυναμική, την ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό και επανεξέταση, ακόμα και τη δράση, υπό το πρίσμα νέων συνθηκών και νέων δεδομένων. Μέσω του error, έχεις την ευκαιρία να αναγεννηθείς και να αναμετρηθείς, με τον ίδιο σου τον εαυτό.

DSC_0783

Επικρατεί η τάση στον σύγχρονο κόσμο, να ελκύεται από  χαριτωμένα έργα τέχνης, που σφύζουν από διακοσμητική χάρη. Έργα τέχνης, εξ’ ολοκλήρου εξιδανικευμένα στις επιταγές του σωστού, του αποδεκτού, του «όμορφου» και του φανταστικού πολλές φορές. Στην ουσία, τα έργα αυτά μας επηρεάζουν, ακριβώς επειδή γνωρίζουμε πως είναι η πραγματικότητα. Η απόλαυση της «χαριτωμένης τέχνης» πηγάζει από την απογοήτευση. Αν δεν θεωρούσαμε δύσκολη την ζωή, δε θα μας γοήτευε τόσο η ομορφιά.

Στο σημείο αυτό, το «Πεδίο Δράσης Κόδρα» έρχεται, για να μας παρουσιάσει ένα πλούσιο εκθεσιακό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει έργα που ξεφεύγουν από «ωραίες» θεματικές, που στόχο έχουν να «καθησυχάσουν» το θεατή και να τον κατακλύσουν από ευχάριστες χρωματιστές εικόνες εξιδανικευμένης ζωής. Αντίθετα, αυτό που θα δούμε είναι ενότητες έργων, που εισχωρούν με ευρηματικότητα στη θεματική του «error» και μέσα από έναν εντελώς αντισυμβατικό τρόπο θέασης και σκέψης, αντιμετωπίζουν, εν τέλει, το σφάλμα, ως ορόσημο νέας αρχής και δράσης.

DSC_0862

Ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, παρελαύνουν η μία μετά την άλλη, και καταλαμβάνουν όλους τους χώρους του «Κόδρα», στην Καλαμαριά. Στέκουν εκεί, για να μας υπενθυμίσουν, να μην μπούμε στον πειρασμό να αποφύγουμε την λέξη «error», λόγω της «κακής της φήμης». Μας προτρέπουν να επανεξετάσουμε τη σημασία του λάθους, να το προσεγγίσουμε από διαφορετική σκοπιά και να προβληματιστούμε με τα έργα και τον εαυτό μας.

Στο κτήριο του Διοικητηρίου, θα βρείτε την ατομική έκθεση του Βασίλη Χατζόπουλου, «Αρθρώνοντας το Λάθος», υπό την επιμέλεια του Παναγή Κουτσοκώστα. Ο καλλιτέχνης, μέσα από αλλόκοτα σύμπαντα, παράδοξες καταστάσεις, μηχανήματα, γρανάζια και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, που υιοθετούν πολλαπλούς ρόλους, μας καλεί σε νέες αναγνώσεις. Επίσης, στο διοικητήριο, βρίσκεται και το «ΚΟΔΡΑ FRESH», δηλαδή η έκθεση «Happy Accidents», σε επιμέλεια της Ανθής Αργυρίου, με τις εικαστικές δουλειές των τελειόφοιτων, των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας.

Στο κτήριο των Κοιτώνων, θα περιηγηθείτε αρχικά στην ατομική έκθεση του Αμερικάνου καλλιτέχνη Jules Rosskam, υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Μιχάλαρου. Η έκθεση του Rosskam πραγματεύεται ζητήματα φύλου, ταυτότητας και εν γένει, με τα δικαιώματα σεξουαλικών μειονοτήτων.

Σειρά έχει ο εικαστικός Δημήτρης Φραγκάκης, με την έκθεση «Open Circle». Εδώ, η υπερβατικότητα, η αλληγορία και οι αρχαιολογικές μνήμες έχουν τον πρώτο λόγο. Συνεχίζουμε, με το «Cyber art space» (http://www.cyberartspace.net/), υπό την επιμέλεια της Σοφίας-Ελίζα Μπουρατσή, αλλά και με τις ποικίλες performances, in situ εγκαταστάσεις, masterclasses και εργαστήρια, στα οποία χορός, κινηματογράφος και μουσική, ενώνουν τις δυνάμεις τους.

DSC_0777

Αυτό είναι το περιεχόμενου του φετινού προγράμματος του «Κόδρα». Και μέχρι τις 7 Ιουλίου, όπου το «error» θα ξεδιπλώνεται, θα έχετε κι εσείς την ευκαιρία, να δείτε κάποια πράγματα, με φρέσκια ματιά.

Nα θυμάστε, άλλωστε, πως «Αυτοί που βρίσκουν ωραία νοήματα, σε ωραία πράγματα, είναι οι καλλιεργημένοι και γι’ αυτούς, υπάρχει ελπίδα..»

Περισσότερες Πληροφορίες
Ώρες Λειτουργίας: Κυριακή – Πέμπτη 18.00 – 22.30, Παρασκευή & Σάββατο 18.00 – 23.00
Επικοινωνία: [email protected]
Πεδίο Δράσης Κόδρα: Κομνηνών 60, 55 132, Καλαμαριά.
Τηλ. 231 3314572
Είσοδος Ελεύθερη

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Ο Nicolas Jaar streamάρει το Nymphs III!
Ο Κώστας Φιλίππογλου σκηνοθετεί τον “Προμηθέα Δεσμώτη”!