Skip to content

Εργασία Βάκχες. Μια “solo” τραγωδία!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

photo_ergasia_Bacchae3wΚέιμενο: Περσεφόνη Κυρατζόγλου

Εξ’αρχής ακούγεται τολμηρό και άξιο απορίας το πως μπορεί να αποδοθεί μια αρχαία τραγωδία στο θεατρικό σανίδι, από ένα και μόνο άτομο,μέσα σε 90 λεπτά. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία αποθέωση πειραματικής προσέγγισης, σε ένα αρχαίο αριστούργημα, που ουκ ολίγα έχει να πει, καθώς οι Βάκχες του Eυριπίδη αποτελούν ενα βαρυσήμαντο έργο που πραγματεύεται τη φύση του ανθρώπου και την αποστροφή του προς το Θείο,διαπράττοντας ύβριν, με αποτέλεσμα τη “δίκαιη” τιμωρία του.

Η ομάδα Θθ, με τον Ανδρέα Κωνσταντίνου να παίρνει όλες τις τραγικές και μη μορφές, έχει επιλέξει ενδελεχώς τα μέσα, με τα οποία μας παρασέρνει σε ένα περιβάλλον αρχαιοελληνικής τελετουργίας. Ένας φωτεινός κύκλος στο κέντρο της αίθουσας, είναι αυτός που θα ορίσει το σημείο μηδέν, όπου τα πρόσωπα θα πάρουν μορφή, χρησιμοποιώντας το αστείρευτο δραματουργικό ταλέντο του Ανδρέα Κωνσταντίνου, ο οποίος συνδυάζει το αφηγηματικό και δραματουργικό θέατρο, χωρίς να φοβάται να τσαλακωθει. Η ηχογραφημένη του φωνή, που αλλάζει χροιές χωρίς να αλλοιώνει την καθαρότητα του λόγου του, συνοδεύται εξαίρετα από τις μυσταγωγικές μουσικές συνθέσεις του Κωστή Λιολιόπουλου, ο οποίος δείχνει να πειραματίζεται πάνω σε έναν εκσυγχρονισμό της αρχαίας ελληνικής μουσικής, με στοιχεία ηλεκτρονικής και έντονες επιρροές από την ανατολή. Η ένταση που δημιουργεί η χρήση των κρουστών στα χορικά σημεία της τραγωδίας, συνδυάζεται άψογα με το φωτισμό σε κοκκινοχρώμα, φανερώνοντας την έκσταση και την κατάσταση της ιερής τρέλας, στην οποία έφταναν οι Βάκχες κατα τις διονυσιακές λατρείες.

Εκείνο που κάνει την performance ακόμη πιο έντονη, δεν είναι μόνο η απόδοση της λυρικότητας του κειμένου του Γιώργου Χειμωνά, αλλά και οι συμβολισμοί, καθώς και οι μεταμφιέσεις των προσώπων της τραγωδίας. Από την αρχή ακόμα, παρακολουθούμε το Θεό της γονιμότητας, μέσω του εκπληρωμένου έρωτα και της καθυπόταξης στην ηδονή, Διόνυσο, ως θνητό, παρατηρώντας το γυμνό σώμα του Α.Κωνσταντίνου, κάτασπρο, σαν από πηλό, να παίρνει μορφές γλυπτού. Στη συνέχεια, βλέπουμε την ενσάρκωση του Πενθέα, που αφού έχει διαπράξει ύβρι, παλεύει να ξεφύγει από τον εαυτό του και από τη νέμεση. Παλεύοντας με ένα πανί, φαίνεται να μεταμφιέζεται σε μαινάδα, βάφοντας ολοκληρο το πρόσωπο και το σώμα του. Έτσι, παρουσιάζουν ταυτόχρονα ένα εικαστικό θέαμα, αφού εν τέλει όλες οι “καλές” τέχνες συνδυάζονται αριστοτεχνικά, δικαιώνοντας το εξαιρετικό αποτέλεσμα αυτής της παράστασης. Τέλος, οι φτερωτοί αγγελιοφόροι και η πορφυρή Αγάυη, μητέρα του Πενθέα, το κατεξοχήν τραγικό πρόσωπο που αδυνατεί να διακρίνει ανάμεσα στην επιθυμία και στην πράξη, βλέπει το παιδί της, πια ως θηρίο και το δολοφονεί στο όνομα του Θεού της. Ξαφνικά, μαζί με τον Πενθέα, έχει χαθεί καθε εμπόδιο και νόμος απαγόρευσης. Ακόμα και το όνομά του, κρύβει μέσα το πένθος, όπως μας μαρτυρεί και το κείμενο. Ένα πένθος, που κυριαρχεί σε ολόκληρη την παράσταση. Φτάνοντας,λοιπόν, στο τέλος, και αφού έχουμε ζήσει μια συγκλονιστική θεατρική εμπειρία, ο Διόνυσος, παίρνοντας τη θεϊκή του μορφή, θα εμφανιστεί και σε μας, αποποιούμενος κάθε ευθύνη, καλώντας μας να τον ακολουθήσουμε και λέγοντας:Εκείνα που είναι να γίνουν, δεν έγινα νποτέ. Κι αυτά που γίνονται, δεν ήταν για να γίνουν”. Έτσι στιγμιαία, από θεατές γινόμαστε μάρτυρες μιας πραγματικότητας, που αντιπροσωπεύει το τότε και το τώρα και που θέτει την πίστη στο στόχαστρο του κυνικού ρεαλισμού.

photo_ergasia_Bacchae1w

Συντελεστές
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία/ερμηνεία: Ανδρέας Κωνσταντίνου
Μουσική: Κωστής Λιολιόπουλος
Art επιμέλεια παράστασης: Κωνσταντίνος Παυλίδης
Ενδυματολόγος: Ελεάνα Θαλλασούδη
Graphic design/Photography: Mike Rafail

Παραστάσεις
12-22 Νοεμβρίου 2015
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2310829254
Εισιτήρια: 12€ κανονικό, 8€ (φοιτητικό, ανέργων)
Προπώληση Εισιτηρίων: www.viva.gr, Public, Παπασωτηρίου, Seven spots, Ιανός, Reload και στο ταμείο του BlackBox

Ώρες ταμείου: Τετάρτη – Κυριακή 10:30-13:30, 17:30-21:00

Η επίσημη ιστοσελίδα Εργασία Βάκχες: http://projectbacchae.com/
Η σελίδα στο facebook: θΘ Project Bacchae-Εργασία Βάκχες: https://www.facebook.com/projectbacchae8?fref=ts

BlackBox
Βασ. Όλγας 65 και Φλέμινγκ 2
T: 2310829254
E: [email protected]
W: http://www.black-box.gr
F: http://www.facebook.com/blackboxthessaloniki

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
“Το Πραξικόπημα”, αψέκαστοι και ψεκασμένοι!
“The republic” – Από σήμερα στις αίθουσες!