Skip to content

Ένα νανόμετρο, το “Dark Side of the Moon” των Floyd και το επόμενο Fasma Festival!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Κείμενο: Νίκη Σόρογκα
Φωτογραφίες: Δημήτρης & Χρυσίνη Πιπερίδη

Το μυαλό μου όταν σκανάρει την λέξη «φάσμα», δημιουργεί αυτόματα στο οπτικό του πεδίο τρεις συνειρμούς: «πόσα νανόμετρα να το αφήσω μάστορα;» , το θρυλικό φροντιστήριο μου, εκεί έμαθα να λύνω το πρόβλημα των υπερχορδών (ήθελες) και φυσικά το πρισματικό εξώφυλλο των Pink Floyd “Dark Side of the Moon”. Από το 2014, όμως, η μνήμη μου καταχωρεί στο βεληνεκές της και το Fasma Festival. «Αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια ανάδειξης του πρίσματος, μέσω του οποίου εκδηλώνεται η σύγχρονη αστική τέχνη», μας λένε στο δελτίο τύπου. Ας πιάσουμε, όμως, τον κυρίαρχο παλμό. Πως θα το έλεγα; Ένα Big Bang ηλεκτρονικής κουλτούρας και ψηφιακής τέχνης, με υψηλής ποιότητας χρωματική μουσική διασπορά της σύγχρονης Ελληνικής σκηνής, μέσω Βερολίνου, Ντιτρόιτ, Λονδίνου, Τόκυο και άλλων “ηχο-τοπίων”. Ένα φεστιβάλ που, επιτυχώς, εξελίσσεται και παράλληλα διαμορφώνει το έργο του, με σεβασμό στο κοινό του, το οποίο μεγαλώνει για δεύτερη χρονιά.

DSC_6805_0658

Παρ’ όλες τις οικονομικές ανισόρροπες κρίσεις του τόπου, έχουν δημιουργηθεί, θαρρώ, οι ιδανικές συνθήκες, για την τέχνη και τον καλλιτεχνικό πειραματισμό . Στον πρώτο χρόνο ζωής του Fasma Festival (2014), φιλοξενήθηκαν πάνω από 50 καλλιτέχνες, από όλον τον κόσμο, οι οποίοι εμφανίστηκαν σε έξι διαφορετικούς καλλιτεχνικούς χώρους της πρωτεύουσας. Πειραματική έως χορευτική μουσική, οπτικό-ακουστικές εγκαταστάσεις και διάφορα workshops, με στόχο την σύζευξη της τέχνης με την τεχνολογία, τη μουσική και τον πολιτισμό, προσκαλώντας το κοινό της Αθήνας, να βιώσει μια πολυδιάστατη εμπειρία.  Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, τα pre-parties  θα δώσουν το πνεύμα και το σκεπτικό της διοργάνωσης. Το πρόγραμμα του Fasma είναι οργανωμένο και πάλι σε showcases, επιδείξεις δυναμικής δισκογραφικών label και ομάδων, το καθένα με πολύ διακριτό στίγμα και αισθητική. Οι ANFS, Manu, Roman, Zorz, Cassegrain, Kondaktor, Jar Moff, οι Mohammad, Tendts, We Sink, Benjha, Morah, Audio Atlas, Miltiades, AnD, ήταν μερικοί εγχώριοι πρωταγωνιστές το 14’, μαζί με Helm, Finn Johannsen, Diskonnected, Kowton του εξωτερικού και … «άντε να μαντέψεις τι θα μας έρθει το 2015!».

Το φεστιβάλ έχει, ήδη, φιλοξενήσει στο σύνολο του, πέρα από συναυλίες , προβολές ντοκιμαντέρ και τεχνικά workshops. Να τονιστεί και το γεγονός ότι το φεστιβάλ γίνεται γνωστό, πλέον, και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες, που έχουν παρουσιάσει το έργο τους, διαπρέπουν και εκτός των συνόρων μας. Αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό κάλεσμα προς την Ευρώπη, να μας επισκεφθεί για τα μουσικά μας κάλλη.

Tί να περιμένεις, λοιπόν, φέτος; Το Fasma Festival εξαπλώνει την δέσμη του και εξερευνεί όλες τις μουσικές πιθανότητες. Το κοινό θα απολαμβάνει την μουσική  με την τέχνη, οι καλλιτέχνες θα αφουγκράζονται τους χώρους και θα εξελίσσονται, δυναμικά, μέσω της διαθλαστικότητας των events. Είναι, σίγουρα, ένας καινούργιος “φεστιβαλικός” σταθμός, για την ανακάλυψη νέων μορφών έκφρασης, ήχου και εικόνας, στην ψηφιακή εποχή που ζούμε. Το Fasma Festival επιστρέφει κοντά μας, τον Μάρτιο του 2015, με ένα από τα πλέον επίκαιρα και ενημερωμένα line-up. Το φετινό warm-up αποτελείται από τρία pre-event σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, καταλήγοντας στο Fasma Festival στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

DSC_6932_0783

To πρώτο pre-event του Fasma Festival έλαβε μέρος στο Six Dogs, στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, σε συνεργασία με το Αθηναϊκό Label Echovolt Records. O Ron Morelli, ιδρυτής της Long Island Electrical Systems Records, ήταν εκεί, καθώς και o Steve Summers, με τον Kondaktor (συνιδρυτής της Modal Analysis).

Βρισκόμαστε χρονικά τώρα, για πρώτη φορά, στη Θεσσαλονίκη, στο δεύτερο pre-event της φετινής χρονιάς. Το Fasma συνεργάζεται με μια από τις πιο ενεργές ομάδες της πόλης μας, τους Be Uncensored, παρουσιάζοντας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τον Ιταλό Marco Shuttle, το Σάββατο 17 Ιανουαρίου, στο Club Division. Στο πλευρό του, οι resident djs και host της βραδιάς, Be Uncensored, Kabelsalat, Rhyleb και Hearthink. To party θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα. Προπώληση εισιτηρίων στα πέντε ευρώ, θα βρεις στο Coo Cafebar (Βασιλέως Ηρακλείου 4, Πλατεία Χρηματιστηρίου), ενώ εάν εμφανιστείς κατευθείαν στην πόρτα, θα πληρώσεις μόνο επτά ευρώ.

Το main Fasma Festival θα πραγματοποιηθεί 13-15 Μαρτίου, γι’αυτό άνοιξε τα μάτια και τα αυτιά σου στο website, στο facebook, αλλά και στο Resident Advisor τους, για τυχόν νέα και εξελίξεις! Οι μουσικές διοργανώσεις, πάντα, δίνουν μια ποιότητα φρεσκάδας, αλλά και επαναπροσδιορίζουν τις σταθερές στην καθημερινότητα μας. Το φεστιβάλ είναι σε «φάση», με αυτό που θέλει να πετύχει 100%.  Περιμένουμε, πως και πώς θα ξετυλιχθούν τα ωραία χρώματα του φετινού line-up(s)! Εάν δεν γνωρίζεις απλά τι «παίζει», τόλμησε να αφεθείς σε έναν αληθινό κόσμο, μέσω της μουσικής και ψηφιακής τέχνης!

https://www.facebook.com/fasmafestival
http://www.fasmafestival.com/
http://www.residentadvisor.net/promoter.aspx?id=42363

*Be Uncensored Presents Fasma Festival at Thessaloniki
Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015
Club Division – Κατούνη 30

Marco Shuttle (Eerie Records, Time to Express / IT)
Kabelsalat (Be Uncensored / GR)
Rhyleb (Be Uncensored / GR)
Hearthink (Be Uncensored / GR)

Ώρα έναρξης: 00.00
Προπώληση: 5 ευρώ // Coo cafebar, Βασιλέως Ηρακλείου 4, Θεσσαλονίκη
Είσοδος: 7 ευρώ

Loading...
Οι ταινίες της εβδομάδας!
New track: Poldoore – Ain’t No Sunshine (Free Download)