Skip to content

Ελεωνόρα Ζουγανέλη «Αλίμονο, αν θεωρήσουμε ότι ο έρωτας είναι κάτι θλιβερό, οι δύσκολες πτυχές είναι απλά η ομορφιά του»

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

eleonora-zouganeli-photo1

Κείμενο: Δάφνη Τσάρτσαρου

Είναι μια από τις πιο δυναμικές κι αγαπημένες ερμηνεύτριες της σύγχρονης ελληνικής σκηνής. Η αισθαντική χροιά και το πάθος της, χαρακτηρίζουν κάθε της συναυλία. Ο λόγος για την Ελεωνόρα Ζουγανέλη, που παρά την αναγνώριση που μπορεί να είχε εξαρχής, κατάφερε και δημιούργησε το δικό της κοινό και έγινε αγαπητή από πολύ κόσμο, για το ιδιαίτερο ταλέντο και τη μοναδικότητά της. Με την άφιξη της νέας χρονιάς, ετοίμασε ένα πρόγραμμα “Χωρίς εξηγήσεις”, που θα παρουσιάσει με τη μπάντα της, τα τέσσερα Σάββατα του Γενάρη, στη Θεσσαλονίκη και στο Fix Factory Of Sound και αμέσως μετά, στο Άνοδος Live Stage στην Αθήνα. Με αφορμή αυτό, μίλησε στον Beater.gr

 

Οι γιορτές που πέρασαν ήταν για σένα μια περίοδος ξεκούρασης ή περεταίρω δουλειάς;

Είμαι στη φάση της δημιουργίας ενός νέου προγράμματος και όταν βρίσκεσαι σε μια τέτοια περίοδο, υπάρχει αρκετή δουλειά, σε πολλά επίπεδα. Έτσι, τις μέρες πριν τις γιορτές δούλευα σε πολύ δυνατούς ρυθμούς. Επειδή, τα μέλη της μπάντας μου είναι άνθρωποι με οικογένειες και παιδιά, δε γινόταν να τους στερήσω τη χαρά να μοιραστούν αυτές τις στιγμές με τους δικούς τους. Γι’αυτο κι εγώ, φρόντισα να φύγω αυτές τις μέρες από την πόλη μου και να τις περάσω στη Θεσσαλονίκη, με αγαπημένους φίλους και γνωστούς. Να αφήσω για λίγο τις δουλειές και να ξεκουραστώ με αυτό τον τρόπο. Ήταν πολύ όμορφα, μιας και δεν είχα ξαναέρθει τέτοιες μέρες εδώ και το απόλαυσα, γιατί αν είχα παραμείνει στο σπίτι μου σίγουρα θα έβρισκα δουλειές να καταπιαστώ και δε θα ξεκουραζόμουν.

Οι τέσσερις εμφανίσεις που ετοιμάζεις στην πόλη μας γίνονται με αφορμή κάποια νέα δουλειά που ετοιμάζεις;

Το πρόγραμμα λέγεται «Χωρίς Εξηγήσεις», με αφορμή το τραγούδι του δίσκου μου «Με αγαπούσες κι άνθιζε». Θέλαμε να δημιουργήσουμε με τη φράση αυτή, του Μίνου Μάτσα, που είναι και ο στιχουργός, μια συνάντηση χωρίς ιδιαίτερο λόγο και αφορμή. Πολλές φορές στη ζωή, βρισκόμαστε στη θέση του να πρέπει να εξηγήσουμε οτιδήποτε σε κάποιον, είτε αυτός είναι φίλος μας, συντροφός μας ή οι γονείς μας, εξηγήσεις γιατί κάνουμε το ένα και το άλλο κι’αυτό είναι συχνά πολύ κουραστικό. Έτσι, είπαμε να κάνουμε αυτό το πρόγραμμα, χωρίς εξηγήσεις. Απλά να βρεθούμε και να περάσουμε όμορφα, χωρίς να εννοώ μόνο τη μορφή της διασκέδασης, αλλά και την ουσιαστική επικοινωνία. Να μπορέσουμε να πούμε τις αλήθειες μας, να αγκαλιάσουμε τους φίλους μας, να βρεθούμε και να θυμηθούμε τα παλιά, να υπάρξει δηλαδή μια αναστάτωση. Αυτό θα γίνει με κάποια από τα τραγούδια μου, από την προσωπική μου δουλειά, αλλά και κάποια άλλα που αγαπώ πολύ και θα ήθελα να μοιραστώ με τον κόσμο.

Γιατί προτιμάς κατ’εξοχήν στενάχωρα τραγούδια, που μιλάνε για χωρισμό, μοναξιά, κλπ;

Δε θεωρώ ότι έχω ρεπερτόριο με στενάχωρα τραγούδια και πολλές φορές αυτοσαρκάζομαι με αυτό. Ούτως ή άλλως, τα περισσότερα ελληνικά τραγούδια έχουν να κάνουν με αυτό το πράγμα, έχουμε πολύ λίγα «χαρωπά», εκτός από την ξένη ποπ, που μπορεί να απευθύνεται σε άτομα μια πιο νεαρής ηλικίας. Νομίζω τα περισσότερα τραγούδια που έχουμε στην ελληνική δισκογραφία μιλάνε για τον έρωτα, είτε στην αρχή, είτε στο τέλος. Πράγμα που δεν είναι στενάχωρο, αλλά αντίθετα, αληθινό και ζωντανό. Αλίμονο, αν θεωρήσουμε ότι ο έρωτας είναι κάτι θλιβερό, μπορεί να έχει και κάποιες δύσκολες πτυχές, αλλά αυτή είναι η ομορφιά του. Γι’αυτό και τον αποζητούμε ξανά και ξανά, τον έχουμε ανάγκη κι εμείς και η ψυχή μας. Άρα, λοιπόν, δε νομίζω ότι τραγουδάω στενάχωρα τραγούδια, αλλά τραγούδια που αφορούν την ανθρώπινη ψυχή.

Τα τραγούδια που επιλέγεις να ερμηνεύσεις μιλούν πάντα για καταστάσεις που έχεις βιώσει ή είναι απλώς τραγούδια που σου αρέσουν;

Με όλα τα πράγματα που τραγουδάω έχω σχέση, μιας και δεν είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι αυτό που τραγουδάς πρέπει να το έχεις νιώσει πραγματικά. Πιστεύω πως πρέπει κάθε καλλιτέχνης να νιώθει λίγο ευαίσθητος με αυτό, οπότε ακόμα κι αν ο ίδιος δεν έχει βιώσει πράγματα, από τις εμπειρίες των άλλων ανθρώπων και από την καθοδήγηση των στίχων κάθε κομματιού, άλλωστε οι λέξεις έχουν συγκεκριμένες δονήσεις, δε νομίζω ότι χρειάζεται απαραίτητα να έχουμε περάσει τον έρωτα για να τον ερμηνεύσουμε. Αναφέρω τον έρωτα ως παράδειγμα, γιατί και εγώ τον έχω βιώσει. Θα μπορούσε να είναι ένας μεγάλος θάνατος, που δεν έχω ζήσει, αλλά με έχει καταστρέψει. Αν μπορώ να ερμηνεύσω ένα τραγούδι που μιλάει για θάνατο, συμβαίνει επειδή έχω βιώσει πολλούς μικρούς θανάτους. Κάπως έτσι νομίζω ότι πρέπει να λειτουργούμε. Έτσι επιλέγω και τα τραγούδια, αν εκείνη την ώρα με κάνουν να νιώθω κάτι στην ψυχή μου.

Υπάρχει κάποιο από τα τραγούδια σου που ξεχωρίζεις;

Θα σου πω για τον καινούριο δίσκο. Δε βγάζω απανωτούς δίσκους, οι προηγούμενοι μου είναι αρκετά παλιοί. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν αγαπάω εκείνα τα τραγούδια, ίσα-ίσα αυτά είναι η αφορμή που κάνω αυτό που κάνω, γι’αυτό και οφείλω πολλά στους δημιουργούς τους. Απλα στον καινούριο δίσκο μου, που είναι το τελευταίο μου παθος και αγαπώ πολλά τραγούδια του, έχω τη χαρά να διαπιστώσω ότι ξεκίνησα τελείως διαφορετικά και πλέον, έχω αλλάξει και εγώ. Είναι ένα δίσκος που ξυπνάει συνεχώς άλλα πράγματα και όσο τα ακούω δυσκολεύομαι να αποφασίσω. Ειδικά, τώρα που τον ξαναάκουσα και έπρεπε να επιλέξω ποια τραγούδια θα πω στο Live.

Τι αποτελεί για’σένα πηγή έμπνευσης; Αυτό που σου δίνει κουράγιο και ώθηση να συνεχίσεις να τραγουδάς;

Η ζωή και οι εμπειρίες της. Η δυνατότητα που μου δίνει ο κόσμος επιλέγοντας να έρθει στα live μου, να μπορώ αυτή τη ζωή να την εκφράζω και αυτοί να την αγκαλιάζουν, όπως εγώ τις δικές τους. Αυτό είναι που μου δίνει δύναμη και αντλώ έμπνευση και δημιουργικότητα.

Έχεις μιλήσει για τη Θεσσαλονίκη με πολύ όμορφα λόγια. Τι σου αρέσει στην πόλη μας; Που προτιμάς να πηγαίνεις;

Για να είμαι ειλικρινής, δε μου άρεσε από πάντα η Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε να μου αρέσει ξαφνικά και σταδιακά, όταν τη γνώρισα καλύτερα, κάτι που συμβαίνει με πολλά πράγματα στη ζωή μας. Παλαιότερα, ερχόμουν μόνο για μια μέρα να παίξω μουσική κι έφευγα. Αυτή, όμως, η επανάληψη δημιούργησε κάποιες επαφές στη ζωή μου. Γνώρισα ανθρώπους εδώ και ερχόμενη πιο συχνά στη Θεσσαλονίκη, άρχισα να μαθαίνω δρόμους, ωραία εστιατόρια, ωραία μπαρ. Όταν λέω ωραία, εννοώ ταιριαστά με εμένα, μέρη που με κάνουν να νιώθω οικεία. Γιατί, πλέον, έχω νιώσει αυτή την οικειότητα με τη Θεσσαλονίκη και μόνο τότε, περνάω καλά, αρχίζει και μου αρέσει και το νιώθω πια δικό μου μέρος. Αυτό μου συμβαίνει όχι μόνο με ελληνικές πόλεις, αλλά και στο εξωτερικό. Ενώ θα ήθελα να ταξιδέψω στον κόσμο, πολλές φορές επιλέγω τους ίδιους προορισμούς, που γνωρίζω και αισθάνομαι όμορφα. Αυτό μου συμβαίνει και με τη Θεσσαλονίκη, ξέρω πια να κυκλοφορήσω μόνη μου, να περάσω καλά μόνη μου και αυτό είναι πολύ όμορφο. Άλλωστε μέσα από την πορεία των live μου, το κοινό της Θεσσαλονίκης με έχει αγκαλιάσει, μ’έχει αγαπήσει και αυτά είναι πιο έντονα και ουσιαστικά, πλέον.

Τι περιλαμβάνει μια συνηθισμένη μέρα σου;

Αναλόγως. Περιλαμβάνει πραγματα που έχουν να κάνουν με το σπίτι, π.χ. μαγείρεμα, τακτοποίση. Σίγουρα περιλαμβάνει μια βόλτα με το σκύλο μου, μελέτη, συναντήσεις με ανθρώπους –είτε για δουλειά, είτε ραντεβού για δημιουργία πραγμάτων- μαθήματα. Πολύ σημαντική είναι και η επαφή μου με τους φίλους μου, μια βόλτα σ’ενα μπαρ, ο κινηματογράφος και το θέατρο, που το αγαπώ πολύ. Μπορώ να καταναλώνω πολλές ώρες στη δουλειά, κάνοντας αυτό που αγαπώ και να μη νιώσω κούραση. Κάνω αυτό που μου αρέσει, οπότε δε με ενοχλεί.

Μόλις υποδεχτήκαμε το 2017… Ποιές είναι οι ευχές σου για το νέο έτος;

Την ίδια ευχή θα δώσω σε μένα και σε όλο τον κόσμο. Η νέα χρονιά να δώσει σε όλους λίγη χαρά, ζεστασιά, να έχουμε την υγεία μας, που είναι πολύ σημαντικό και αναγκαίο ζήτημα και να μπορούμε να ζούμε μέσα στην αγάπη. Αγάπη γι’αυτά που κάνουμε, αυτά που επιλέγουμε, τον εαυτό μας, τους ανθρώπους και την οικογένειά μας.

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη εμφανίζεται από τις 7 Ιανουαρίου και 4 Σάββατα, στο Fix Factory of Sound στη Θεσσαλονίκη και από τις 11 Φεβρουαρίου και για 6 Σάββατα στο Άνοδος / Anodos Live Stage στην Αθήνα!

Εισιτήρια – Fix Factory of Sound
Τιμές Εισιτηρίων: Προπωληση: 13€, Ταμείο: 15€, Καθήμενοι με ποτό: 27€
Σημεία Προπώλησης: viva.gr, 11876 (τηλέφωνο), Public, Seven spots, Reload, Media Markt

Fix Factory of Sound
26ης Οκτωβρίου 15, Θεσσαλονίκη

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2310 500670
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00.

eleonora-zouganeli-photo-2

Loading...
Μερικές φωτογραφίες από τη Θεσσαλονίκη ντυμένη στα λευκά!
Adaptation Film Festival | Η λογοτεχνία στον κινηματογράφο