Skip to content

Πάρτι, μουσική και μουσικοί εν μέσω καραντίνας.

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Όλοι όσοι απολαμβάνουμε την τέχνη με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, μαχόμαστε τώρα να διατηρήσουμε την επαφή μας με όσα ευχαριστούν την ψυχή και τις αισθήσεις μας. Η νέα αυτή πραγματικότητα παρουσιάζει αρκετές προκλήσεις, τόσο για το κοινό όσο και για τους καλλιτέχνες. Μάλιστα, οι τελευταίοι καλούνται να βρουν νέους τρόπους επικοινωνίας και να υπερβούν δυσκολίες – κυρίως οικονομικής φύσεως – για να μπορέσουν να μεταδώσουν το μήνυμα και την ποιότητά τους. Ευτυχώς, η τεχνολογία λύνει τα δεσμά και προσφέρει σχετικές δυνατότητες μέσα από live streams, 3D «εκδρομές», δωρεάν υλικό για διάβασμα, DJ booths, ηλεκτρονικές αγορές και ομαδικές προβολές – όχι πάντα καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Εισάγονται καινούριοι τρόποι επικοινωνίας και στήριξης, ενώ όλοι μας προσπαθούμε να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν την καθημερινότητά μας χωρίς «απώλειες». Ποιες είναι όμως οι απώλειες αυτές και πως επηρεάζουν την σχέση μας με την ηλεκτρονική μουσική συγκεκριμένα; Μας βολεύει η άνεση του σπιτιού ή μήπως σκεφτόμαστε το πόσο σημαντική είναι η φυσική μας παρουσία και το να μοιραζόμαστε εμπειρίες;

Μουσική επικοινωνία

Η μουσική ήταν ανέκαθεν ένα μέσο με το οποίο επικοινωνούμε, υπερβαίνοντας πολιτιστικά και κοινωνικά σύνορα, μοιράζοντας και γνωρίζοντας κόσμους, κουλτούρες και άλλους ανθρώπους. Βρισκόμενος κανείς σε έναν χώρο όπου όλοι βιώνουν την ίδια εμπειρία και το απολαμβάνουν με τον τρόπο τους είναι κάτι το μοναδικό και εν μέρη αναντικατάστατο, κάτι που σου φτιάχνει την διάθεση και διαρκεί, συνήθως, μέχρι και για κάποιες μέρες μετά. Για πολλούς είναι μια εβδομαδιαία, στην καλύτερη, ψυχοθεραπεία, είτε είναι κάποιο rave, είτε μια συναυλία, είτε ένα κοντσέρτο. Στα είδη μουσικής, όμως, που χρησιμοποιούνται όργανα και όπου υπάρχει συνεργασία πολλών χεριών και μυαλών, εν μέσω της τωρινής κατάστασης, υπάρχουν σαφώς πρακτικές δυσκολίες.

Οι καλλιτέχνες της ηλεκτρονικής μουσικής έχουν ήδη φροντίσει για το στήσιμο του προσωπικού τους studio και σε συνδυασμό με την πρόοδο της τεχνολογίας, μπορούν ανά πάσα στιγμή να «συνδεθούν» με θαυμαστές και να προβάλλουν την δημιουργία τους σε μεγαλύτερο κοινό. Ωστόσο, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για όλους εμάς τους ακροατές να «ψαχτούμε» με διάφορα είδη και πρόσωπα, κάνοντας παράλληλα μια έρευνα για την ποιότητα της μουσικής που λαμβάνουμε ή θέλουμε να λαμβάνουμε και του καλλιτέχνη που μας κάνει να νιώθουμε πραγματικά οικεία. Μπορεί να είναι κάποια πρόκληση για τους δημιουργούς, όμως έχουν όλα τα εργαλεία για να ορίσουν το background με το οποίο θα κρατήσουν επαφή.

Μουσική στο τώρα

Ειδικότερα στο κομμάτι της ηλεκτρονικής μουσικής υπάρχουν πάρα πολλά streams, sets «απομόνωσης» και mixes καθημερινά, είτε από μεμονωμένους καλλιτέχνες, είτε ως event ενός label, venue ή ο,τιδήποτε άλλο. Εν μέσω αυτής της κατάστασης βλέπουμε και πολλές πρωτοβουλίες με καμπάνιες οικονομικής ενίσχυσης και κάλεσμα για υποστήριξη της σκηνής και των ανθρώπων που δουλεύουν για ή σε αυτήν. Η ενότητα και η συνεργασία ήταν στην καρδιά της φιλοσοφίας της ηλεκτρονικής μουσικής και η τωρινή κρίση είναι ένας τρόπος να αποδειχθεί ότι όλο αυτό λειτουργεί από όλους για όλους. Και όπως κάθε δύσκολη περίοδος, είναι μια εξίσου καλή ευκαιρία να βρούμε την αξία και να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα για την βιομηχανία και για αυτούς που πραγματικά πολεμούν και αγαπούν αυτό που κάνουν. Υπάρχουν πολλά ανεξάρτητα labels και μουσικοί, περισσότερο ή λιγότερο γνωστοί, που έχουν ανάγκη από (υπο)στήριξη και η συνέχειά τους δεν είναι απόλυτα δεδομένη. Η μουσική στο τώρα βασίζεται στην συλλογικότητα και στην αξία.

Φίλοι και streams

Πλέον έχουμε εισάγει την έννοια της ψηφιακής παρουσίας, ας μας επιτραπεί να το πούμε έτσι. Αυτή, λοιπόν, μας καθιστά συμμέτοχους και ενεργούς σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, συνάντηση και, πλέον, διασκέδαση. Η σωστή χρήση της τεχνολογίας μας βοηθάει να έρθουμε κοντά, όταν σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση αυτό θα ήταν έως και ακατόρθωτο. Με αυτήν, λοιπόν, μπορούμε να σκεφτούμε διάφορους τρόπους για να συνεχίσουμε το πάρτι με τα άτομα που προτιμούμε περισσότερο. Να είστε σαν να ήσασταν από κοντά και να κρατήσετε την απαραίτητη επαφή. Δεν νομίζεις ότι είναι κάπως εύκολο να πάρεις τα rave buddies σου και να κανονίσετε ένα session για να απολαύσετε μαζί κάποιο live stream; Μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετή για να παραμείνεις σε ετοιμότητα όταν η διασκέδαση θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς και οι πόρτες των clubs θα ανοίξουν ξανά. Φυσικά, ο χορός δεν μπορεί να λείψει γιατί εκτός από σωματική άσκηση – πλέον αναγκαία – σε βοηθάει να εκφράσεις τον τρόπο που νιώθεις την μουσική και μάλιστα, από την άνεση του σπιτιού σου. Πού ξέρεις, ίσως ανακαλύψεις νέες φιγούρες. Σχολιάζεις, απολαμβάνεις, ψάχνεις και παραμένεις σε «σύνδεση» με τους φίλους σου ή ακόμα μπορείς να το ζήσεις με άτομα που δεν είχες την ευκαιρία να γνωρίσεις και μοιράζεστε ένα τόσο δυνατό ενδιαφέρον, όπως η μουσική. Γιατί το πάρτι δεν περιορίζεται απαραίτητα μόνο σε χώρους!

Στήριξη

Διάφορες καμπάνιες έχουν ξεκινήσει για χρηματοδότηση εν μέσω καραντίνας. Πρωτοβουλίες από οργανισμούς και πλατφόρμες υποστηρίζουν τον κόσμο που το εισόδημά του εξαρτιόταν από την λειτουργία των clubs. Όπως, όμως, είναι αρκετά γνωστό, ο τρόπος που λειτουργεί η βιομηχανία δεν είναι πάντα ευνοϊκός και από αδυναμία ή πρόθεση δεν μπορεί να καλύψει τόσο μεγάλο όγκο καλλιτεχνών. Και γι’ αυτό επανέρχεται η έννοια της συλλογικότητας και το κοινό, εκεί που στήριζε με την φυσική του παρουσία, μπορεί πλέον να συμμετέχει σε καμπάνιες και αγορές υλικού, ψηφιακού ή μη, με το ελάχιστο αντίτιμο. Εισήχθηκαν νέοι τρόποι για να μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε τους καλλιτέχνες κι αυτό μπορεί να αποδείξει την δύναμη του κοινού, προβάλλοντας πάντα την σημασία της συλλογικότητας.

 It’s part of our core fabric as humans. House Of Yes is embracing the challenge to move from IRL to URL with open hearts, and looking at it as an opportunity to bring even more people together. Now, people all over the world can tune in to our parties whereas beforehand they couldn’t be physically present at the club. People want to keep dancing and we want to keep dancing with them!

Jacqui Rabkin, House of Yes’ Cultural and Marketing Director

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
«Η βολή της μύγας», η ιστορία της 15ης Απριλίου 2020.
Πέθανε από κορωνοϊό ο Χιλιανός συγγραφέας Λουίς Σεπούλβεδα.