Skip to content

Το άτμισμα μένει πίσω υπό τη νέα κυβέρνηση της Αυστραλίας.

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

«Με το τελευταίο της έγγραφο για το άτμισμα, η κυβέρνηση κάνει εξωφρενικά ψευδείς ισχυρισμούς και το μόνο που θα κάνει θα είναι να κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους Αυστραλούς καπνιστές», λέει η Nancy Loucas, Εκτελεστική Συντονίστρια της CAPHRA (Συνασπισμός Υποστηρικτών Μείωσης Βλαβών από τον Καπνό Ασίας-Ειρηνικού).

Τα σχόλιά της ακολουθούν τη δημοσίευση της δήλωσης της CEO του 2022 για το ηλεκτρονικό τσιγάρο από το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (NHMRC).

«Είναι γελοίο, ο Επικεφαλής Αξιωματούχος Υγειονομικής της Αυστραλίας να θεωρεί ότι το άτμισμα είναι το επόμενο μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας μετά τον COVID-19. Έχει ακούσει ποτέ για το κάπνισμα που σκοτώνει πάνω από 20.000 Αυστραλούς κάθε χρόνο; Αυτό το έγγραφο των 18 σελίδων είναι εντελώς αστείο. Είναι γεμάτο από δηλώσεις που μπορούν εύκολα να καταρριφθούν από τη διεθνή επιστήμη και τα ανθρώπινα στοιχεία σε όλο τον κόσμο», λέει η κ. Loucas.

Η δήλωση του NHMRC περιλαμβάνει ψευδείς ισχυρισμούς ότι το άτμισμα δεν είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο διακοπής του καπνίσματος, αλλά μια πύλη προς το κάπνισμα με τους περισσότερους ατμιστές να γίνονται διπλοί χρήστες. Το άτμισμα, λέει, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για υποτροπή του καπνίσματος. Οι επιπτώσεις στην υγεία, οι κίνδυνοι δηλητηρίασης και έκρηξης είναι υπερβολικοί, ενώ οι αναφορές σε τοξίνες και πιθανές βλάβες γίνονται χωρίς δίκαιη σύγκριση με το κάπνισμα.

«Είχαμε μια τεράστια ελπίδα ότι η νέα Εργατική Κυβέρνηση θα μπορούσε να ακολουθήσει μια πιο προοδευτική προσέγγιση στα ασφαλέστερα προϊόντα νικοτίνης. Η προηγούμενη Φιλελεύθερη Κυβέρνηση πέρασε σχεδόν μια δεκαετία κάνοντας δυσκολότερο για τους Αυστραλούς καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα απαγορεύοντας ουσιαστικά το καλύτερο εργαλείο διακοπής του καπνίσματος. Δυστυχώς, φαίνεται ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, πράγμα που σημαίνει ότι το επίμονο ποσοστό καπνίσματος στην Αυστραλία δεν θα μειωθεί σύντομα», λέει η κ. Loucas.

Η CAPHRA λέει ότι η σκληροπυρηνική προσέγγιση της Αυστραλίας κατά του ατμίσματος αυξάνεται σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ασίας του Ειρηνικού, βλέποντας τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη να άρουν τις αποτυχημένες απαγορεύσεις για το άτμισμα. Επιπλέον, η Νέα Ζηλανδία, σε όλη την Τασμανία, λειτουργεί ήδη υπό ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που έχει ως αποτέλεσμα τα ποσοστά καπνίσματος να μειώνονται.

«Εάν ο Υπουργός Υγείας της Αυστραλίας, Mark Butler, έχει πάρει σοβαρά τη μείωση του συνολικού ποσοστού καπνίσματος στην Αυστραλία κάτω από 10%, πρέπει να μιλήσει με τον υπουργό Υγείας της Νέας Ζηλανδίας, Andrew Little, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο για να φτάσει στην απαλλαγή από τον καπνό– με 5% ή και ακόμη χαμηλότερο ποσοστό καπνίσματος. Χωρίς την υιοθέτηση μιας προσέγγισης μείωσης της βλάβης του καπνού (THR), όπως έχει κάνει η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία δεν έχει ούτε μια ελπίδα ακόμη και να πλησιάσει την απαλλαγή από τον καπνό», δηλώνει.

Είναι παράνομη η πώληση, η προμήθεια ή η κατοχή προϊόντων ατμίσματος νικοτίνης όπως τα υγρά αναπλήρωσης, με την Αυστραλία να είναι η μόνη δυτική δημοκρατία που απαιτεί συνταγή νικοτίνης για ηλεκτρονικό τσιγάρο. Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το ότι 2,3 εκατομμύρια Αυστραλοί συνεχίζουν να καπνίζουν θανατηφόρα τσιγάρα.

Πέρυσι, η Διοίκηση Θεραπευτικών Αγαθών (TGA) της Αυστραλίας επέκτεινε το μοντέλο της για χορήγηση μόνο με συνταγή, με τα τελωνεία να περιορίζουν στα σύνορα εισαγωγές ιδιωτών για υγρά αναπλήρωσης για άτμισμα νικοτίνης από ιστοσελίδες του εξωτερικού.

Η CAPHRA λέει ότι σχεδόν 70 χώρες έχουν υιοθετήσει ρυθμιστικά πλαίσια για ασφαλέστερα προϊόντα νικοτίνης, με όλες να αναφέρουν δραματική μείωση του επιπολασμού του καπνίσματος. Η περιφερειακή ομάδα υπεράσπισης της THR σημειώνει επίσης ότι ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας στέκεται αποφασιστικά πίσω από τη διαπίστωση ότι το άτμισμα είναι 95% λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα καύσιμων τσιγάρων.

Η δήλωση του NHMRC έχει υποστηριχθεί από τους επικεφαλής υγειονομικούς αξιωματούχους από όλες τις πολιτείες και περιοχές και αναμένεται να ενημερώσει μελλοντικές συμβουλές για τη δημόσια υγεία και αποφάσεις χάραξης πολιτικής.

«Αυτό το εξωφρενικό έγγραφο δεν αξίζει ούτε το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένο, αλλά τώρα αποτελεί τη Βίβλο για καθοδήγηση της δημόσιας υγείας μέσα και γύρω από την Αυστραλία. Ναι, παραμένει μια τυχερή χώρα, αλλά μόνο αν δεν προσπαθείς να κόψεις το κάπνισμα. Για όσους απελπισμένα προσπαθούν να απαλλαχθούν από τα καρκινογόνα τσιγάρα, η τύχη τους έχει σχεδόν εξαντληθεί», λέει η Nancy Loucas.

Με σχεδόν 15.000 μαρτυρίες, η CAPHRA καλεί όσους έχουν κόψει το τσιγάρο μέσω εναλλακτικών νικοτίνης χωρίς καπνό να πουν την ιστορία τους στο www.righttovape.org

Για ένα δωρεάν αποθετήριο ψηφιακών μέσων σχετικά με τη μείωση της βλάβης από τον καπνό στην Ασία-Ειρηνικό – συμπεριλαμβανομένων εκδόσεων μέσων, εικόνων και γραφικών – επισκεφθείτε τη διεύθυνση apthrmedia.org

CAPHRA

Ο Συνασπισμός Υποστηρικτών Μείωσης Βλαβών από τον Καπνό Ασίας-Ειρηνικού (CAPHRA) είναι μια περιφερειακή συμμαχία οργανώσεων καταναλωτών υπεράσπισης για τη μείωση της βλάβης από τον καπνό. Η αποστολή του είναι να εκπαιδεύει, να υποστηρίζει και να εκπροσωπεί το δικαίωμα των ενηλίκων εναλλακτικών καταναλωτών νικοτίνης να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν προϊόντα που μειώνουν τις βλάβες από τη χρήση καπνού.

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Polkar και Ορέστης Χαλκιάς μαζί στο WE!
Beater Essentials #94: Τα τραγούδια της εβδομάδας!