Skip to content

To Edessycho Festival είναι το καλύτερο – μπερδεμένο φεστιβάλ της Βόρειας Ελλάδας!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Φωτογραφίες: Ειρήνη Δασκάλου

Εκεί που νομίζεις πως τα πράγματα σταματούν να έχουν πνοή και οι κινήσεις, οι ήχοι και οι πράξεις μοιάζουν νωχελικές, καθώς η κατήφεια έχει ξεκινήσει, ήδη, να γίνεται μέρος της σάρκας και της νοοτροπίας της απομυζημένης επαρχίας, ο ρυθμός χτυπάει σε punk-rock οκτάβες και ο παλμός της πόλης μετενσαρκώνει μια ψυχεδελική κατάσταση, σε φεστιβάλ. Για να μπείτε στο κλίμα και να μυρίσετε λίγη από την αιθάλη της ιδρωμένης αρένας, σας καλωσορίζουμε στο 4ο Edessycho Festival. Μουσικές ατασθαλίες, αφοριστικά ρυθμικά και ιδεολογίες ολκής, με μηνύματα που δεν φοβούνται να εκφράσουν το διαφορετικό, αποσιωπώντας φοβίες και κοινωνικά σφάλματα, χρωματίζονται με ιδιαίτερα “τεχνότροπη” χροιά. Ίλιγγος μελωδιών, μουσικών ακουσμάτων και στιγμών, συντελούν στην αφάνεια της σαθρότητας, που πολλές φορές πλήττει την δημιουργικότητα και προσφέρουν στους φανς, τη γεύση ενός  εναλλακτικού στερεώματος… για τους μουσικόφιλους, απλά «Εdessycho»! Ο Σταύρος Μπογδάνης είναι ένας εκ των διοργανωτών του φεστιβάλ και με αφορμή τη φετινή διοργάνωση μιλάει στον Beater.gr.

Που οφείλεται η γέννηση του «Edessycho»;

Θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Είχαμε βαρεθεί να βλέπουμε τα ίδια και τα ίδια και θέλαμε να γίνει ένα διαφορετικό live. Να έρθει στην Έδεσσα κάτι νέο, που δεν αφορά μόνο μία συγκεκριμένη μερίδα κόσμου, αλλά και άλλους, πιο εναλλακτικούς.

Η δημιουργία του ήταν μια ανάγκη, ίσως κινητοποίησης και ένταξης κάτι νέου και διαφορετικού στην πόλη, ή ήταν απλά μια ακόμα μορφή έκφρασης, μέσα από την τέχνη;

Σίγουρα, θέλαμε να γίνει κάτι διαφορετικό. Έχει να γίνει ροκ live στην Έδεσσα από το 98′, που είχαν έρθει οι Τρύπες. Πέρασαν από τότε, 15 χρόνια.

Ποιοί κρύβονται πίσω από την οργάνωσή του;

Βρίσκεται μια παρέα 6 ατόμων, χωρίς κάποια βοήθεια από τον δήμου ή από κάπου αλλού.

Σε τι κοινό απευθύνεται;

Λόγω του μπερδεμένου line up, νομίζω πως το φεστιβάλ απευθύνεται σε αρκετά ευρύ κοινό. Φιλοξενεί από stoner, μέχρι balkan, reggae και hip hop.

11731546_10206950842227722_349655385_o

Το κοινό είναι πιο συγκεκριμένο, άρα και μικρότερης ή περιορισμένης εμβέλειας;

Το κοινό είναι, ίσως, κάπως πιο εναλλακτικό. Συνήθως, είναι η άλλη πλευρά της πόλης. Αυτό σημαίνει πως στον μικρόκοσμο της πόλης, ίσως περιορίζεται το κοινό. Ευρύτερα όμως, όχι, δεδομένου ότι το φεστιβάλ το επισκέπτεται κόσμος και από άλλα μέρη. Στην Έδεσσα ναι, ίσως να συμβαίνει αυτό. Αλλά αν θέλαμε να κάνουμε κάτι που να αφορά όλη την πόλη, σίγουρα θα έπρεπε να απευθυνθούμε σε κάτι πιο mainstream, είτε αυτό αφορά το κοινό, είτε τους καλλιτέχνες.

Με ποιό κριτήριο επιλέγετε το line up των καλλιτεχνών;

Αναλόγως με το τι κάψιμο τρώμε εκείνη την εποχή. Πρώτα, σκεφτόμαστε τι μας αρέσει και τι θα θέλαμε να δούμε κι έπειτα, συζητάμε και το τι θα ενδιέφερε τον περισσότερο κόσμο.

Μετά από την εμπειρία σας, πιστεύετε ότι μια επαρχιακή πόλη, όπως η Έδεσσα, μπορεί να στηρίξει ένα τέτοιο φεστιβάλ;

Αν κάποιοι στιγμή ξεκινούσα να βοηθούν και οι διάφοροι φορείς με κάποιον τρόπο… Και δεν μιλάω για τα οικονομικά, εννοώ να μας παραχωρήσουν, για παράδειγμα, κάποιον χώρο για camping. Αυτά τα χρόνια, μόνο εμπόδια μας βάζουν. Αν υπάρξει αυτή η πρόβλεψη, σίγουρα η πόλη θα μπορέσει να υποστηρίξει και ένα ακόμα μεγαλύτερο φεστιβάλ. Η πόλη είναι ωραία και υπάρχουν μέρη να γίνουν πολλά πράγματα, αλλά ποτέ δεν γίνεται τίποτα.

11724891_10206950839467653_236013768_o

Υπήρξαν δυσκολίες, κατά την έναρξη του εγχειρήματος ή και στην συνέχεια του;

Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες και ακόμα αντιμετωπίζουμε. Από τα πιο απλά πράγματα, του τύπου να σου νοικιάζουν έναν χώρο σε τρελές τιμές, μέχρι το να σου λένε ότι το κυλικείο, για παράδειγμα, θα το εκμεταλλευτεί ο τάδε. Κάποια τέτοια πραγματάκια προκαλούν θέμα. Σε ένα φεστιβάλ σαν αυτό, είναι θέμα γιατί είναι ένα φεστιβάλ, όπου δεν θα έρθει ο κόσμος, όπως θα πήγαινε σε κάτι πιο συνηθισμένο και θα γέμιζε το θέατρο. Αν σου πουν ότι “θέλω τόσα λεφτά για την ενοικίαση του χώρου, τόσα για το stage και για τόσα ακόμα πράγματα”, αυτόματα ζορίζεσαι. Και έτσι κι αλλιώς, είναι κάτι από το οποίο δεν βγάζουμε λεφτά. Είναι κάτι, που το κάνουμε για τη δική μας τρέλα και το γουστάρουμε. Όταν ξεκινήσαμε, σκεφτήκαμε: “πες ότι βγήκαμε ένα βράδυ και φάγαμε τρελά λεφτά, για να γουστάρουμε.

Θεωρείτε ότι μετά από 4 χρόνια διοργάνωσης, το φεστιβάλ έχει βρει την ταυτότητά του;

Ναι και περιέργως, θεωρώ πως η ταυτότητά του, είναι αυτό το μπέρδεμα. Νομίζω ότι επειδή ζούμε σε επαρχία και δύσκολα βλέπεις τέτοιες μπάντες, την μια μέρα που θα πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ, θέλουμε να ικανοποιήσουμε όλα τα γούστα.

Τι σας διαφοροποιεί από άλλα επικείμενα φεστιβάλ τέτοιου είδους;

Νομίζω, αυτή η “ερασιτεχνίλα”. Δεν είναι κάτι που γίνεται για τα λεφτά και δεν είμαστε ούτε επαγγελματίες. Το κλίμα είναι λίγο πιο χύμα και “παρεϊστικο”.

Αν επιδιώκατε να ακουστεί ένα μήνυμα, μέσα από την φωνή του «Edessycho», ποιό θα ήταν αυτό;

Δώστε μουσική στον κόσμο!

Ανταποκρίνεται ο κόσμος όπως περιμένατε ή όπως θα θέλατε;

Χρόνο με τον χρόνο, ανταποκρίνονται ακόμα περισσότερο. Αλλά γενικά, ο κόσμος της Έδεσσας νομίζω ότι θέλει ακόμα πολύ δουλειά.

Αν έπρεπε να κάνετε κάποιο πλάνο για το μέλλον, τι θα περιείχε και πως θα άγγιζε το «Edessycho»;

Εξαιτίας του ότι είναι τόσο δύσκολοι οι καιροί, δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε τόσο πολύ για το μέλλον. Αλλά νομίζω ότι, όπως και να έχει, το «Edessycho» θα συνεχιστεί, γιατί αυτοί που το στηρίζουν, το γουστάρουν πολύ και μας το δείχνουν κάθε χρόνο. Θεωρώ ότι έχουμε μεγαλώσει κάπως το όλο πράγμα και πλέον, μπάντες που δεν περιμέναμε να δείξουν ποτέ ενδιαφέρον από μόνες τους, έρχονται για το φεστιβάλ και μας χαροποιεί ιδιαίτερα αυτό.

Στις 18 Ιουλίου, το ρεμβώδες θέατρο της Γαβαλιώτισσας μεταμορφώνεται σε στέγη δημιουργίας, έκφρασης και μουσικής ηδονής, με τους λάτρεις των ιδιαίτερων πενταγράμμων να δοξολογούν τις μουσικές επιλογές του «Edessycho» και να αποτυπώνουν το στίγμα τους, πάνω στα τσιμέντα που κουβαλούν αναμνήσεις. Ανείπωτες προσδοκίες και φλύαρες πράξεις μπλέκονται σε ένα πολύβουο μωσαϊκό… “μουσικά υποσχόμενο”, με τις μελωδικές αλχημείες και την εσωτερική ανάγκη για δημιουργία, να συνθέτουν τις αψίδες του καθιερωμένου, πλέον, φεστιβαλικού ραντεβού.

Καλώς ήρθατε στην Έδεσσα και στο 4ο κατά σειρά, ορμητικά θυελλώδες… «Edessycho»!

Περισσότερες Πληροφορίες:
4TH EDESSYCHO*FESTIVAL 
18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ : ΘΕΑΤΡΟ ΓΑΒΑΛΙΩΤΙΣΣΑΣ, ΕΔΕΣΣΑ, 1000 ΠΕΥΚΑ (500 μ. από τον Σταθμό των τρένων)
ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΤΙΣ 19:00

Line Up:
NIGHTSTALKER, ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ, FUNDRACAR, THE BALGUNS, ΑΜΑΡΤΩΛΟΙ ΚΗΡΥΚΕΣ, STATE OF MARGIN, BLOCO KARANOS

Προπώληση: 10 ευρώ
Ταμείο: 13 ευρώ

Σημεία ΠΡοπώλησης
-JAM TATTOO, ΕΔΕΣΣΑ
-JAM ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ, ΕΔΕΣΣΑ-RIVER BAR, ΕΔΕΣΣΑ
-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ, ΕΔΕΣΣΑ, ΕΓΝΑΤΙΑΣ 50
25(ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ)
-ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΡΟΛΟ’Ι’ CAFÉ, ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
-THREESIXTY, ΕΔΕΣΣΑ
-PLACEBO ROCK BAR, ΑΡΙΔΑΙΑ
-STONES ROCK BAR, ΣΚΥΔΡΑ
-LOTUS RECORD SHOP, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πρόσβαση
Σταθμός ΚΤΕΛ Έδεσσας:
Λεωφόρος Φιλίππου 31
Τηλ:23810 22800, 23810 23511
Mail: [email protected]
Website: www.ktelpellas.gr

Σταθμός Τρένων Έδεσσας:
Τηλ: 2381023510
Website: www.ose.gr

TAXI Έδεσσας:
Πάρκο Μεγάλου Αλεξάνδρου
Τηλ: 23810 23392, 23810 22904

Contact Edessycho Festival:
[email protected]

Official Edessycho Festival (Facebook):
https://www.facebook.com/edessycho

Event details (4th Edessycho Festival):
https://www.facebook.com/events/1674006479485844/

11727829_10206950839747660_2054046622_o

AUTHOR

Δήμητρα Σαμσάκη

Γενικά, θα την χαρακτήριζες λάτρη της «ψαγμενιάς»… Άλλωστε, πάντα το δήθεν ελκύει!

Loading...
Η Αθήνα κινείται!
Νέος υπερ-δίσκος για τους New Order μετά από 10 χρόνια με συμμετοχές Iggy Pop, Brandon Flowers κ.α.