Skip to content

Οι Dury Dava είναι κάτι παραπάνω από μία ακόμη μπάντα.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Οι Dury Dava κάνουν το δικό τους… «νταβαντούρι» και στο Beater.gr, μιλώντας μας με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τους δίσκου. Είναι μια πενταμελής μπάντα που δημιουργήθηκε το 2016. Η πρωτότυπη μουσική τους εκτείνεται σε πολλά είδη, αποτίοντας φόρο τιμής στην ακατέργαστη αίσθηση της ψυχεδέλειας της δεκαετίας του ’60 και του Κrautrock της δεκαετίας του ’70, συνδυάζοντας στοιχεία από τις ελληνοτουρκικές μουσικές παραδόσεις, όπως περίεργους ρυθμούς και λαϊκούς χορούς με μια punk νοοτροπία.

Το Deluxe, όπως τιτλοφορείται ο νέος τους δίσκος, κυκλοφόρησε πριν από μερικές ημέρες και η πενταμελής μπάντα μάς είπε τα πάντα γι’ αυτό. Βέβαια, δεν σταθήκαμε μόνο εκεί, αλλά συζητήσαμε για το… όνομά τους, την πανδημία, την Krautrock, τις κριτικές καθώς και για τα πλάνα τους για το καλοκαίρι.

Προτού ρωτήσω οτιδήποτε άλλο, ισχύει ότι το όνομά σας προέρχεται από το «Νταβαντούρι», αλλά ανάποδα; Ποιος κρύβεται πίσω από την ιδέα αυτού του εξαιρετικού ονόματος;

Ναι, αλήθεια είναι, αν και για μας πλέον δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους αυτά τα δύο πράγματα. Το όνομα της μπάντας έχει τη δική του, ξεχωριστή σημασία και καταλαμβάνει μια πολύ ιδιαίτερη θέση στα κεφάλια μας, μακριά από άλλες -καθημερινές- έννοιες, όπως το νταβαντούρι, ο σαματάς, η αναμπουμπούλα ή ο πανζουρλισμός. Το όνομα βγήκε αρκετά εύκολα και γρήγορα, τους πρώτους μήνες που παίζαμε όλοι μαζί και ήταν να κάνουμε το πρώτο μας live. Ψάχναμε ιδέες για μια-δυο μέρες και μετά κάποιος ήρθε και είπε αυτό, που άρεσε κάπως σε όλους. Τακτοποιήσαμε τα διάφορα πρακτικά (ορθογραφία και τέτοια) και μας έμεινε.

Πως αισθάνεστε που τα νέα σας tracks είδαν πλέον το φως της δημοσιότητας;

Χαιρόμαστε που ήρθε επιτέλους αυτή η ώρα, μετά από τόσο καιρό και άπειρες ώρες παιξίματος, συζήτησης, σκέψης και γενικά, δουλειάς κάτω από αρκετά δύσκολες συνθήκες. Προφανώς, είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να βλέπεις αυτό που κάνεις να φτάνει στον κόσμο σε υλική μορφή, να μην είναι πια μια πρόχειρη ηχογράφηση πρόβας με κινητό.

Πώς και πότε γράφτηκαν τα επτά τραγούδια του νέου δίσκου; Φαντάζομαι η διαδικασία ήταν κάπως… περίεργη λόγω της πανδημίας.

Τα κομμάτια γράφτηκαν με διάφορους τρόπους, σε διάφορους χώρους, χρόνους και συνθήκες. Πρόκειται για ιδέες που δουλεύτηκαν συλλογικά (σε πρόβες, σπίτια, live), από το τέλος του 2019 μέχρι τις αρχές του 2021. Όντως, ό,τι έγινε τα τελευταία χρόνια επηρέασε πολύ τη διαδικασία, αφού κι εμείς περάσαμε ένα διάστημα που δεν μπορούσαμε να βρισκόμαστε όλοι μαζί. Γενικά, ακολουθούμε μια «μέθοδο» σύνθεσης και επεξεργασίας της μουσικής μας που απαιτεί συνύπαρξη και πολλές πρόβες, αφού τα τραγούδια γράφονται, στο μεγαλύτερο μέρος τους, ομαδικά -σπάνια φέρνει κάποιος απ’ τους πέντε ένα έτοιμο κομμάτι.

Ο καινούργιος δίσκος, βέβαια, έχει μερικά τραγούδια που ήρθαν σαν σχετικά δουλεμένες, προσωπικές ιδέες, σε αντίθεση με τον πρώτο, ο οποίος μάλλον δεν έχει κανένα τέτοιο κομμάτι μέσα. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι φέρνει ο καθένας γίνεται κατευθείαν κτήμα της μπάντας, το επεξεργαζόμαστε με ανοιχτό μυαλό και χωρίς προκατάληψη.

Έχουν περάσει 3 περίπου χρόνια από το ομότιτλο ντεμπούτο σας (“Dury Dava”, 2019), όπου απολαύσαμε δέκα κομμάτια progressive rock με ethnic και ανατολίτικα στοιχεία. Ο ήχος παραμένει σχετικά ίδιος και εδώ, ωστόσο τολμάτε και άλλα πράματα (βλ. το προσωπικό μου αγαπημένο «Καλό Πουκάμισο»). Τι θέλατε εσείς οι πέντε να πετύχετε με τον νέο δίσκο σε σχέση με τον πρώτο σας;

Αρχικά, θέλαμε να προχωρήσουμε, να γράψουμε καινούρια πράγματα, είτε αυτά θα κατέληγαν να μοιάζουν με τα ήδη υπάρχοντα, είτε όχι. Δεν ξεκινήσαμε με κάποια συγκεκριμένη γραμμή, συζητούσαμε όμως -και συνεχίζουμε να συζητάμε- πολύ για τον πρώτο δίσκο και όλα όσα μας αρέσουνή δεν μας αρέσουν σε αυτόν. Ο δίσκος εκείνος δεν ηχογραφήθηκε επί τούτου, για να κυκλοφορήσει, ήταν προϊόν της επιθυμίας μας να καταγράψουμε ό,τι είχαμε φτιάξει ως εκείνη τη στιγμή, να ξέρουμε τι έχουμε και να βρούμε ιδέες για τη συνέχεια.

Η υπόθεση πήρε άλλη τροπή χάρη στον Μανώλη Αγγελάκη, που μας έκανε εκείνη την ηχογράφηση και μας βοήθησε με άπειρους τρόπους να εξελίξουμε την αντίληψή μας για τη μουσική και τη δική μας σχέση με το όλο θέμα. Το Deluxe είναι το επόμενο βήμα σε αυτήν την εξελισσόμενη διαδικασία και έχει τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Αποτελεί μια άλλη πρόταση εκ μέρους μας -πιο ξεκάθαρη μάλλον, όχι όμως λιγότερο καινούργια και πρωτότυπη για μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με κάποιο τρόπο ταιριάζει με τον προηγούμενο δίσκο, χωρίς όμως να του μοιάζει και πάρα πολύ.

Αφού είπα εγώ ότι αγάπησα το «Πουκάμισο», θα ήθελα να μάθω ποιο τραγούδι από αυτά τα επτά ξεχωρίζετε εσείς οι ίδιοι.

Όλα έχουν κάτι ξεχωριστό για μας και δεν υπάρχει γενική συμφωνία στις προτιμήσεις μας, ο καθένας δηλαδή διαλέγει άλλα πράγματα από κάθε κομμάτι να αγαπήσει περισσότερο. Για να δώσουμε όμως μια απάντηση, θα πούμε ότι το Μεγάλο Μωρό και η Μετάλλαξη έχουν καταφέρει να χωρέσουν μάλλον τα περισσότερα από τα πράγματα που μας αρέσουν στη μουσική και είναι δύο κομμάτια που βγήκαν από ωμό αυτοσχεδιασμό, χωρίς καμία προϋπάρχουσα ατομική ιδέα. Αυτό ίσως τα κάνει λίγο περισσότερο «παιδιά» της μπάντας. Δεν θέλουμε όμως καθόλου να παρεξηγηθούν τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου, είναι όλα τους σημαντικά.

Μιας και μιλάμε για τον ήχο και τη μουσική σας, από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές των Dury Dava;

Η έμπνευση, αν υπάρχει, δεν νομίζουμε ότι είναι τίποτα άλλο από την επιθυμία μας να παίζουμε και να εξελισσόμαστε μαζί. Είναι μια απρόβλεπτη, δυναμική διαδικασία που μας οδηγεί πάντα σε κάτι καινούργιο. Μουσικά, είμαστε πέντε διαφορετικά άτομα, με πάρα πολλά σημεία σύγκλισης βέβαια. Μας ενώνει προφανώς ο ήχος της rock n’ roll, ας πούμε, με τη στάνταρ «ορχήστρα» (ηλ. κιθάρα, μπάσο, ντραμς). Έχουμε μεγαλώσει με τα κλασικά βρετανικά και αμερικάνικα ακούσματα (60’s, 70’s – Beatles, Stones, Velvet Underground και μια μεγάλη λίστα με ονόματα), αλλά στο δικό μας παίξιμο πολύ νωρίς απομακρυνθήκαμε από τη ροκ «σύμβαση» (π.χ. τα riff-based κομμάτια με κουπλέ, ρεφρέν, μπριτζ κλπ). Μας αρέσει και μας βγαίνει αβίαστα μια πειραματική λογική στη μουσική και γι’ αυτό νιώθουμε πολύ κοντά στο λεγόμενο Krautrock (Can, Faust, Cluster κ.α.). Όλα αυτά συνοδεύονται από ελεύθερες και ανάκατες επιδράσεις της μουσικής που ακούμε και ψάχνουμε σε καθημερινή βάση, από ντόπια ή άλλα «λαϊκά» κάθε είδους μέχρι ηλεκτρονική και κλασική δυτική μουσική.

Εάν έπρεπε να επιλέξετε, λοιπόν, τρεις καλλιτέχνες ή συγκροτήματα για να μπείτε στο στούντιο μαζί για την επόμενη δισκογραφική σας δουλειά, ποιους θα επιλέγατε;

Η αλήθεια είναι ότι κατά κάποιο τρόπο νιώθουμε τη μπάντα πολύ γεμάτη ήδη με τους πέντε μας, δεν ξέρουμε πόσο εύκολα θα μπορούσαμε να χωρέσουμε κι άλλα μέλη στην παρούσα φάση…

Αν μη τι άλλο, το Deluxe είναι μία από τις ομορφότερες και πιο φρέσκιες ελληνικές μουσικές κυκλοφορίες της χρονιάς μέχρι τώρα. Και δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά οι περισσότεροι κριτικοί. Πώς σας κάνει να αισθάνεστε αυτό;

Σ’ ευχαριστούμε πολύ για τα καλά λόγια και χαιρόμαστε πολύ που σ’ αρέσει αυτό που φτιάξαμε! Μουσική παίζουμε για να τη μοιραστούμε με άλλα άτομα, να δούμε τι επίδραση θα έχει πάνω τους, τι συναισθήματα και ιδέες θα τους δημιουργήσει. Επομένως, όσο κι αν δεν γράφουμε τραγούδια για να είμαστε αρεστοί ούτε για να πλουτίσουμε, μας ικανοποιεί πολύ βαθιά να βλέπουμε θετική διάθεση απέναντι στη δουλειά μας, γιατί της δίνουμε πάρα πολύ κόπο και χρόνο, χωρίς ιδιαίτερα ανταλλάγματα πέρα από τη σχέση που οικοδομούμε με τον κόσμο, ειδικά στα live.

Τι έχει να περιμένει ο κόσμος από τους Dury Dava το επόμενο διάστημα; Άλλα πλάνα για το καλοκαίρι;

Μπαίνουμε σε μια ωραία περίοδο, κατά την οποία ετοιμάζουμε πολλές συναυλίες για να παρουσιάσουμε το καινούργιο μας υλικό. Ξεκινάμε στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 21/05, με ένα live στο Block33, που προβλέπεται καυτό, σύμφωνα με τη διάθεσή μας. Το καλοκαίρι θα είναι επίσης απολύτως «ντουρινταβικό», αφού έχουμε ήδη κάποιες κλεισμένες ημερομηνίες και θα επιδιώξουμε να παίξουμε παντού, όπου βρίσκουμε χώρο να στήσουμε τα απαραίτητα.

______________________

Ο νέος δίσκος των Dury Dava κυκλοφορεί από την Inner Ear Records, ενώ το Σάββατο 21 Μαΐου έρχονται για μία εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη και το Block33.

Προμηθευτείτε online τα εισιτήριά σας από εδώ.

Περισσότερα για τους Dury Dava εδώ!

AUTHOR

Αλέξανδρος Τσώνης

Εάν ήταν τραγούδι θα ήταν το «Αλλιώτικο Παιδί» της Μαρίζας Ρίζου. Ένας space cowboy που ζει στο Άμστερνταμ, αγαπά το Star Wars, την country μουσική και τις queer τέχνες.

Loading...
Ο John Dimas στο πάρτι της REVOLT! για το UNUM Festival.
«Η Πέτρα του ήλιου», το ποίημα της Παρασκευής.